Kommentti: Zidane onnistui lähes mahdottomassa – ensi kausi lopullinen mittari

Vielä tammikuun alussa Real Madridin kaudesta näytti tulevan täydellinen pannukakku, mutta niin vain valkoiset onnistuivat voittamaan Mestarien liigan ja kirimään La Ligassa pisteen päähän Barcelonasta. Suurin kiitos huikeasta noususta kuuluu Zinédine Zidanelle, mutta ranskalaisen suurin testi on ensi kaudella.

Zidane astui ristiriitaiseen tilanteeseen ottaessaan Real Madridin valmennusvastuun tammikuun alussa. Rafael Benitezin johdolla alkukausi oli mennyt täysin penkin alle ja joukkueesta ei voinut edes puhua. Kasassa oli nippu kiukuttelevia tähtipelaajia, jotka olivat pelanneet pahasti alle oman tasonsa.

Toisaalta tilanne oli valmentajan kannalta hyvä. Tilanteen korjaaminen vaati varmasti paljon töitä, mutta kannattajien odotukset loppukauden suhteen olivat jo menneet. Zidanella oli oikeastaan vain voitettavaa.

Ja niin Zidane voittikin. Real Madridin loppukausi oli lähes täydellinen. Ainoastaan La Liigan voitto olisi voinut tehdä siitä paremman, mutta siitä kukaan Los Blancosin kannattajista osasi tuskin unelmoida edes villeimmissä fantasioissaan. Barcelona oli karannut jo niin isoon johtoon, että mestaruuden voittaminen oli lähes mahdotonta. Lähelle Real kuitenkin pääsi.

Zidane onnistui saamaan pelaajat taakseen todella lyhyessä ajassa. Karismaattinen seuralegenda sai muovattua tähtipelaajista tiiviin ja yhtenäisen ryhmän. Esimerkiksi ero monen pelaajan puolustustyöskentelyssä alkukauteen verrattuna oli valtaisa. Tilanteita ei jätetty enää puolitiehen eikä selät suoristunut missään vaiheessa.

Zidane teki myös kovia ratkaisuja. Esimerkiksi tähtipelaaja James Rodriguez kulutti paljon vaihtopenkkiä kevään tärkeimmissä peleissä, koska kolumbialainen ei ollut päävalmentajan mukaan tarpeeksi hyvässä kunnossa. Sen sijaan esimerkiksi hurjasti uurastava Casemiro sai paljon vastuuta, ja osoitti olevansa sen arvoinen.

Kovista ratkaisuista huolimatta koko joukkue oli Zidanen takana ja tukena. Ei ole sattumaa, että lähes jokainen pelaaja kiitteli erikseen päävalmentajaa Mestarien liigan voittojuhlien puheenvuoroissa.

Zidanen sopimus kattoi virallisesti vain loppukauden, mutta huhuissa on pyörinyt jo pitkään puheita kahden vuoden mittaisesta jatkosopimuksesta. Eiköhän viimeistään lauantai varmistanut ranskalaisen jatkavan Realin peräsimessä myös tulevallakin kaudella.

Ensi kaudestakin tulee Zidanen nuoren valmennusuran ensimmäinen todellinen tulikoe. Nyt Zidane pääsi yllättämään ja näyttämään taitonsa hieman puskista, sillä valkoisten leirissä odotukset loppukauden suhteen olivat nollissa. Ensi kaudella Zidanelta ja Real Madridilta odotetaan jälleen todella paljon, mutta ennusmerkit ja lähtökohdat uuteen kauteen ovat erinomaiset.

Real Madrid on voittanut kolmen vuoden sisään Mestarien liigan kahdesti. Mikään joukkue ei ole voittanut Euroopan himotuinta seurajoukkueturnausta kahdesti putkeen. Los Blancosin fanit toivovatkin menestystä erityisestä La Ligassa. Real Madrid on voittanut maan pääsarjan mestaruuden ainoastaan kertaalleen viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Barcelona on juhlinut mestaruutta samassa ajassa kuudesti.

Kansikuva: All Over Press