Mestarien liiga: Atlético lähtee ajamaan takaa Leverkusenin johtoa

Illan YLEn tv-otteluna tänään Atlético Madrid Leverkusen. Saksalaiset lähtevät tiistaiseen Mestarien liigan neljännesvälierien toiseen osaotteluun 1-0-johtoasemassa voitettuaan joukkueiden välisen ensimmäisen osaottelun kolme viikkoa sitten kotikentällään.

Leverkusen yllätti pelityylillään

Leverkusenin Hakan Çalhanoğlu iski ensimmäisen osaottelun ainoan osuman. KUVA: Getty Images

Leverkusenin Hakan Çalhanoğlu iski ensimmäisen osaottelun ainoan osuman. KUVA: Getty Images

Ensimmäisessä osaottelussa kolme viikkoa sitten Leverkusen yllätti Atléticon pelaamalla korkealla prässillä ja kovalla intensiteetillä, ja käytti käytännössä Atléticon vahvuuksia omassa pelissään. Saksassa syntynyt turkkilainen Hakan Çalhanoğlu iski ottelun ainoan osuman. Karim Bellarabi pelasi Çalhanoğlulelle maalipaikan, kun ottelua oli pelattu noin tunti ja turkkilainen pamautti pallon voimalla Atlético-vahti Miguel Ángel Moyán ohi. Saksalaiset hallitsivat ottelua selvästi ja pallonhallintaprosentit olivat 63–37 Leverkusenin hyväksi. Hallinnastaan huolimatta Leverkusen ei onnistunut tekemään lisämaaleja ja tämä antaa Atléticolle hyvän mahdollisuuden edetä kilpailun puolivälieriin Vicente Calderonilla. Atléticolla oli ensimmäisessä osaottelussa myös epäonnea, kun se joutui vaihtamaan jo ensimmäisellä puoliajalla kaksi kertaa puolustaja Guilherme Siqueiran ja keskikentän Saúl Ñíguezin loukkaannuttua.

Atlético on edennyt historiansa aikana UEFA:n kilpailuista jatkoon vain kahdesti, mikäli joukkue on ollut ensimmäisen osaottelun jälkeen 1-0-tappioasemassa. Leverkusen ei puolestaan ole koskaan ennen edennyt jatkoon Mestarien liigan neljännesvälierävaiheesta. Kun saksalaiset etenivät kaudella 2001/02 aina Mestarien liigan finaaliin saakka, pelattiin kilpailussa kahden lohkovaiheen jälkeen heti puolivälierät.

Lähtökohdat toiseen osaotteluun

Mario Mandzukicin ja muiden Atléticon hyökkäyspelaajien on löydettävä maalivainunsa Vicente Calderonilla. KUVA: Getty Images

Mario Mandzukicin ja muiden Atléticon hyökkäyspelaajien on löydettävä maalivainunsa Vicente Calderonilla. (Getty)

Atlético on ollut tämän kauden Mestarien liigan kotiotteluissaan murskaavan ylivoimainen ja joukkue voitti kaikki Vicente Calderonilla pelaamansa alkulohko-ottelut yhteismaalierolla 10-0. Viimeisestä 22 eurokotiottelustaan joukkue on voittanut peräti 21 ja hävinnyt vain kerran. Viikonloppuna Atlético jäi 0-0-tasapeliin Espanyolin vieraana ja tasapelin myötä madridilaiset putosivat La Ligassa neljännelle sijalle. Maalinteko on ollut Atléticon murheenkryyni viime aikoina ja joukkue on osunut viimeisessä neljässä pelaamassaan ottelussa yhteensä vain kerran.

Toppari Diego Godin ja keskikentän Tiago Mendes puuttuvat rojiblancosin kokoonpanosta pelikieltojen takia ja tämä kallistaa vaakakuppia ehkä hieman enemmän Leverkusenin kannalle. Ensimmäisestä osaottelusta loukkaantumisen takia puuttunut keskikentän vasemmalla laidalla viihtyvä Koke nähdään puolestaan jälleen Atléticon kokoonpanossa. Diego Simeonen on päätettävä keitä tehottomasta hyökkäyskolmikostaan hän Leverkusenia vastaan peluuttaa. Fernando Torres, Mario Mandžukić ja Antoine Griezmann kärsivät tällä hetkellä kaikki kuivasta maalikaudesta. Ensimmäisessä osaottelussa loukkaantuneet Siqueira ja Ñíguez puuttuvat todennäköisesti molemmat Atlétin kokoonpanosta.

Leverkusen on pelannut viime aikoina vakuuttavasti niin Bundesliigassa kuin Mestarien liigassakin. Joukkue on voittanut kolme viimeistä liigapeliään yhteismaalierolla 8-0. Viikonloppuna Leverkusen murskasi sarjajumbo Stuttgartin kotikentällään lukemin 4-0. Kuntopuntari saattaa kuitenkin myös hieman hämätä, sillä joukkueen kolme viimeistä liigavastustajaa muodostavat tällä hetkellä Bundesliigan jumbotrion. Voittojen myötä joukkueen itseluottamus lienee ainakin kohdallaan.

Leverkusenin toppariparina nähdään jälleen Emir Spahic ja Ömer Toprak. KUVA: Getty Images

Leverkusenin toppariparina nähdään jälleen Emir Spahic ja Ömer Toprak. KUVA: Getty Images

Leverkusen saa pelikiellon takia ensimmäisestä osaottelusta sivussa olleen toppari Ömer Toprakin takaisin kokoonpanoonsa. Toprak korvannee ensimmäisessä osaottelussa pelanneen kreikkalaisen Kyriakos Papadopoulosin ja aloittaa Emir Spahicin toppariparina. Maalivahti Bernd Lenon itseluottamus on pitkän nollaputken ansiosta varmasti huipussaan. Keskikentän Lars Bender on puuttunut Leverkusenin kolmesta viimeisestä ottelusta nilkkavaivan takia ja hänen pelaamisensa Atléticoa vastaan on epävarmaa. Keskikentän Son Heung-min on ollut talvitauon jälkeen hyvässä maalivireessä ja iskenyt viisi osumaa ja eteläkorealaisen maalivainulle on käyttöä Madridin illassa, kun Leverkusen pääsee todennäköisesti yrittämään maalintekoa vastahyökkäyksistä.

Otteluun lähdetään melko tasaväkisistä asetelmista, mutta kotistadion saattaa antaa Atléticolle pienoisen edun. Joukkue lähteekin varmasti aggressiivisesti kuromaan Leverkusenin etumatkaa kiinni. Godinin ja Tiagon puuttuminen nostaa kuitenkin kysymysmerkkejä isäntien kohdalla. Ei olisi suuri yllätys, mikäli 90 minuutin jälkeen pelattaisiin vielä jatkoaika, mutta vierasmaalisääntö saattaa osoittautua Leverkusenille kullanarvoiseksi ja mikäli saksalaiset onnistuvat maalinteossa jatkavat he todennäköisesti puolivälieriin.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Leverkusen (4-2-3-1)
atleti-leverkusen Atlético Madrid (4-4-2)

Atlético Madrid vs. Leverkusen pelataan tiistaina 17.3. kello 21.45. Ottelu nähdään suorana lähetyksenä YLE TV2:lta alkaen kello 21.35.