Pysyykö Atlético mestaruuskilpailussa mukana?

Diego Simeonen Atlético Madrid kohtaa Mestarien liigassa Clarence Seedorfin AC Milanin (Getty images)

Diego Simeonen Atlético Madrid kohtaa Mestarien liigassa Clarence Seedorfin AC Milanin (Getty images)

Suurin osa jalkapalloihmisistä on suunannut katseensa jo ensi viikolla alkavaan Mestareiden liigan ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Espanjalaisjoukkueista ensimmäisellä viikolla ottelunsa aloittavat FC Barcelona (Manchester City-FCB) ja Atlético Madrid (AC Milan-ATM). Ennen tärkeitä vierasotteluita molemmilla joukkueilla edessä on kotiottelut La Ligassa. 

Lauantaina klo 17 Atlético Madrid vs. Valladolid

Viikolla Copa del Reystä Real Madridille kärsityn tappion myötä tippunut rojiblancos saa vastaansa liigassa kolmanneksi viimeistä sijaa pitävän Valladolidin. Kolme peräkkäistä tappiota (yksi liigassa, kaksi Copa del Reyssä) on ajanut Diego Simeonen miehistön uuteen tilanteeseen. Jaettua kärkisijaa FC Barcelonan ja Real Madridin kanssa pitävän Atlétin on suoraan sanottuna voitettava tämä ottelu, ei pelkästään sen takia että kilpakumppanit Real ja Barcelona mitä todennäköisimmin voittavat omat ottelunsa vaan ennen kaikkea sen takia, että joukkue tarvitsee itseluottamusruiskeen pitääkseen unelmansa mestaruudesta hengissä. Neljä peräkkäistä tappiota tässä vaiheessa kautta saattaisi päästä suhteellisen vähään menestykseen tottuneen joukkueen päähän ja voi vaikuttaa täten peliesityksiin.

Tunteet kävivät kuumana Realia vastaan pelatussa Cope Del Reyn toisessa ottelussa (Gettyimages)

Tunteet kävivät kuumana Realia vastaan pelatussa Cope Del Reyn toisessa ottelussa (Gettyimages)

On Atlétin onni, että sarjaohjelmassa on tänä viikonloppuna edessä kotiottelu ja vastassa on Valladolid. Atléti on ollut vahva kotonaan kuluneella kaudella ja kaikki kilpailut mukaan lukien joukkue kärsi vasta ensimmäisen kotitappionsa tällä kaudella Realille viikon Copa del Reyn osaottelussa.  Lisäksi los colchoneros  on dominoinut viime vuosien kohtaamisia Valladolidia vastaan.

Atléticolta puuttuu illan ottelusta varmuudella keskikentän työmyyrä Tiago sekä puolustajat Filipe ja Manquillo. David Villan ja maalivahti Courtoisin pelaaminen on epävarmaa. Näistäkin poissaoloista huolimatta joukkueiden materiaaliero on sen verran iso, että Atlétin tulisi kaiken järjen mukaan pystyä kääntämään ottelu edukseen. Toisaalta, viime viikon shokkitappio Almerialle osoitti lähes minkä tahansa olevan mahdollista.

La Liga on monen vuoden jälkeen aidosti jännittävässä tilanteessa, kun tässä vaiheessa kautta kaikki kolme kärkijoukkuetta ovat tasapisteissä. Tilanteen säilymisen takia odotan ja toivon Atlétin hoitavan oman ottelunsa kunnialla. Ottelusta tuskin tulee mitään maalijuhlaa, vaan hallitun puolustupelin kautta otettu 2-0, 3-1-tyylinen voitto kotijoukkueelle.

FC Barcelona – Rayo Vallecano, klo 21

Hän on täällä taas. Seuran lääkäri antoi Neymarille peliluvan illan koitokseen ja odotankin brassin tekevän paluun tositoimiin vaihtopenkin kautta. Viikolla 1-1-tasapelin Copa del Reyssä pelannut Barcelona lähtee otteluun ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Barcan ja Rayon kohtaamiset ovat revenneet viime vuosien aikana todella rumalla tavalla. Menneellä harvoin on väliä, mutta jos joukkueiden viiden viimeisen kohtaamisen maaliero on 23-1 katalonialaisten hyväksi, kertoo se olennaisella tavalla mitä tänä iltana on odotettavissa.

Neymar sai peliluvan otteluun (Getty images)

Neymar sai peliluvan otteluun (Getty images)

Barcelona kohtaa tiistaina tärkeässä Mestareiden liigan osaottelussa vieraissa Manchester Cityn, mutta materiaalin ollessa niinkin laajan kuin Barcelonalla on en odota sen vaikuttavan kovin paljoa ottelun lopputulokseen tai pelitapaan. Tata Martino pääsee valitsemaan avausmiehistönsä lähes parhaasta mahdollisesta tilanteesta. Vain pienen tällin viikolla saanut Xavi sekä pitkäaikaispotilas Dos Santos ovat pelistä sivussa.

Viikon Copa del Reytä ennen spekuloin, lähteekö Martino lepuuttamaan avauspelaajiaan. Yllätyksekseni näin ei tapahtunut, vaan avauksessa oli lähes ykkösmiehistö. Vain Pedron aloittaminen Sanchezin tilalta oli pienoinen yllätys. Tänään on lähes samanlainen tilanne. Rayo hoitunee kyllä esimerkiksi Iniestaa tai Messiä lepuuttaenkin, mutta jotenkin en usko tähän. Edellinen liigaottelu Camp Noulla päättyi vierasjoukkue Valencian shokkivoittoon, mikä varmasti luo joukkueelle ja valmentajalle halua näyttää katalonialaisille parasta osaamista. Uskon Tatan lähtevän lähes ykköskokoonpanollaan. Viktor Valdesin palaa tolppien väliin ja Xavin ollessa sivussa uskon Iniestan, Busquetsin ja Fàbregasin aloittavan keskikentällä. Hyökkäyksessä viilettänee Messi, Sanchez ja Pedro/Tello. Yksi mielenkiintoinen kysymys on, palaako toppari Carles Puyol tänään blaugranan kokoonpanoon. Itse epäilisin, että ei vielä tänä viikonloppuna.

Joka tapauksessa olipa avauksessa ja penkillä ketä tahansa, Barcelonan materiaali on niin laaja ja pelitapa iskostettu jokaisen selkäytimeen etten usko Rayolla olevan minkäänlaisia mahdollisuuksia ottelussa. Itse asiassa en usko Rayon tekevän maaliakaan. Lisäksi vierasjoukkueelta on loukkaantumisten ja pelikiellon takia yhteenlaskettuna yli 50 ottelua liigassa pelanneita pelaajia (mm. Nacho Martinez, Alejandro Galvez ja Adri Embarda). Kysymys onkin lähinnä siitä, montako maalia Barcelona iskee Rayon verkkoon. Itse veikkaan kolmea tai neljää.