Mestarien liigan ennakko: Borussia Dortmund-Real Madrid

Viisi mustakeltaista piirittää yhtä valkoista -  siinä Dortmundin mahdollisuudet tänäänkin (Getty)

Viisi mustakeltaista piirittää yhtä valkoista – siinä Dortmundin mahdollisuudet tänäänkin (Getty)

Real Madrid oli avausottelussa täysin ylivoimainen. Sen totesi aikaisemmin myös Jari Litmanen omassa kierrosennakossaan. Real voitti Dortmundin kotonaan Estadio Santiago Bernabéulla 3-0. Valkoisten maalareina toimivat Bale, Isco sekä Ronaldo. Ensimmäinen osaottelu jo lähes ratkaisi välieriin jatkajan ja Dortmundilla on tänään todella vaikea tie selviytyä jatkoon, vaikka se fanaattisen kotiyleisönsä eteen pääseekin.

Lewandowski ja Dortmundin pieni mahdollisuus

On tullut jo varmasti monelle selväksi ettei tämänhetkinen Dortmund ole se sama BVB, joka viime vuonna kaatoi Real Madridin matkalla finaaliin. Vaikka joukkue saa tänään kaivatun supertähtensä takaisin, puuttuu viime vuoden joukkueesta loukkaantumisten ja Götzen siirtymän myötä silti vielä puolet. On kuitenkin varmaa etteivät keltamustat ole vielä kuopattu.

Borussia Dortmund saa siis otteluun puolalaisen supertähtensä Robert Lewandowskin takaisin pelikiellosta. Kaikki toivo joukkueen jatkopaikasta onkin kasattu juuri Lewan harteille. Vuosi sitten mies paukutti Westfalenilla neljä maalia ja sama veisi tänään joukkueen mahdollisesti jatkoon. Dortmund käänsi viimeisen Bayernligan ottelun Wolfsburgia vastaan voitoksi juuri Lewandowskin sekä Reusin maaleilla. Lewa kuitenkin tiedostaa, että tänään tappioaseman kääntämiseen on enään pienet mahdollisuudet, mutta samaan hengenvetoon tulee lupaus, että joukkue jättää tänään kentälle kaiken.

”We only have a small chance of going through. We can’t compare this year with last year. We can’t expect to put four goals past Real again. We’re going to play at full pelt with our fans’ support.” -Robert Lewandowski, Marca.com

Vuosi sitten osat olivat toisin. BVB vei avausottelun ja Real taisteli kotiottelussa hengestään. Los Merenguesin loppukiri jäi kuitenkin vajaaksi. Nyt takaa-ajajan asemassa on Dortmund. Joukkueelta vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta se saisi valkoiset edes ahtaalle. Joukkue pystyy tekemään maaleja puolalaisen johdolla, mutta Realin nollilla pitäminen kuulostaa utopistiselta. Vain yksi vierasmaali ja Dortmundin pitäisi iskeä viidesti.

Real ilman Ronaldoa?

Jopa minusta on hieman perverssiä laittaa Pepen kuvaa mihinkään, mutta nyt mies on iskussa (Getty)

Jopa minusta on hieman perverssiä laittaa Pepen kuvaa mihinkään, mutta nyt mies on iskussa (Getty)

Cristiano Ronaldo oli sivussa, kun joukkue kaatoi viikonloppuna Real Sociedadin 0-4. Ronaldon poissaolo ei kuitenkaan näkynyt valkoisten otteissa, kun jopa Pepe osui ottelussa. Ronaldo osallistui kuitenkin joukkueen viimeistelyharjoituksiin, mutta poistui kentältä jo 15 minuutin jälkeen. Kaikkien rakastama herra on kärsinyt polvivaivoista jo pitemmän aikaa. Carlo Ancelotti ilmoitti ettei ota miehen kanssa nyt mitään riskejä. Joukkueen viimeiset otteet ovat saaneet Ancelottin luottavaiseksi ja pelin luonne on selvä.

”The system is not going to change, Dortmund has 90 minutes to score four goals and we have 90 to get just one. The sooner we do it the better so we can finish the tie” -Carlo Ancelotti, Marca.com

Gareth Balen mukaan joukkue on valmis Westfalenin fanaattiseen huutomyrskyyn ja joukkue lähtee pelaamaan niin kuin kaikkia muitakin otteluita, tähtäimessä vain yksi asia; voitto.

”There is supposed to be an unbelievable atmosphere, but we’re professional. We know how to handle it and we’ll be going out there to try to win the game as normal.” -Gareth Bale, Marca.com

Hyökkäyksen juhlaa

Dortmundin tehtävä on selkeä. Joukkueen on pidettävä mahdollisimman paljon palloa ja samalla sen on luotava maalipaikkoja. Realin vierasmaali olisi katastrofi, joten puolustus on myös pidettävä kasassa. Real taas voi kytätä rauhassa maalipaikkoja vastahyökkäyksistä, mutta on selvää ettei joukkue tule pallosta ilmaiseksi luopumaan.

Los blancosin peli Real Sociedadia vastaan oli kaksijakoinen. Sociedad hallitsi kenttätapahtumia ensimmäiset 30 minuuttia, mutta ei onnistunut tekemään paikoistaan maalia. Sitten alkoi valkoisten hallinta ja vieraat iskivät neljä maalia ja mahdollisuuksia oli useampaankin. Madridilaisilla oli alussa suuria vaikeuksia baskien agressiivisen pelin kanssa. Valkoiset eivät saaneet palloa omille kun kotijoukkue lähti paineistamaan ylhäältä asti. Xabi Alonso jäi pallotta ja sen myötä valkoisten avauspeli ei toiminut. Bale ja Isco olivat laidoilla laitapakkien pihdeissä. Joukkue ei saanut oikeastaan palloa kontrollissa edes puolenkentän yli. Kotijoukkue Sociedad kuitenkin väsyi ja lopun alkuna pallonhallinta siirtyi vieraille.

Dortmundin pitäisi tänään siis pystyä samanlaiseen paineistamiseen heti pallon menetettyään. Pelitapa on raastava ja pienetkin uinahdukset merkitsevät luultavimmin Balen ja Benzeman selkämysten katselua. Xabi sekä Luka Modric on otettava tiukasti pihteihin ja silloin Realin avauspeli menee vastustajan jalkaan roiskimiseksi. Real Sociedadilta loppui höyry puolessa tunnissa. Joukkue olisi mahdollisesti jaksanut tehdä samaa työtä taukoon saakka ilman José Ángelin loukkaantumista. Dortmundin olisi jaksettava paineistaa Realia mahdollisimman pitkään. Tietenkin maalit tuota työtä helpottavat.

Millä Dortmund pysäyttää BBC:n?

Real Madrid on ottanut nyt kolme voittoa putkeen. Niissä joukkue on tehnyt yhteensä 12 maalia ja omissa ei soinut kertaakaan. Ronaldo on mukana saksaan nimetyssä kokoonpanossa ja on vain odotettava nähdäänkö mies myös avauksessa. Itse uskon miehen kaikesta huolimatta heti alusta saakka nurmella kirmaavan. Realin heikkoudet ovat Dortmundin tiedossa. Valkoisten pitäminen nollilla on kuitenkin asia erikseen. Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo (=BBC) sekä Isco, Morata ja Di Maria omistavat sellaisen hyökkäysvoiman, jota ei helpolla pidetä nollilla 90 minuuttia. Joukkue on tehnyt vierasmaalin viimeisessä 22 Mestarien liigan ottelussa putkeen. Vielä kun muistaa, että maalia vartioi pyhä Iker Casillas, on todettava Dortmundin mahdollisuudet pienen pieneksi.

Dortmundin kokoonpanossa nähdään muutoksia hyökkäyksen lisäksi keskikentällä, kun joukkueen kapteenin Sebastien Kehlin varoitustili täyttyi avausottelussa. Real muuttaa hieman koostumustaan viikonlopun ottelusta. Coentrao ottaa puolustuksen vasemman laidan haltuun Nachon jäädessä penkille. Maalilla nähdään normaaliin Mestarien liigan tapaan Iker Casillas. Isco pudonnee keskikentälle Ronaldon ottaessa laiturin tontin.

Joka kerta kun Real tekee maalin, Iker koskettaa ylärimaa (Getty)

Joka kerta kun Real tekee maalin, taikauskoinen Iker koskettaa ylärimaa (Getty)

Maalinodotusarvo on ottelussa edelleen suuri. Jos Dortmund saa otteluun hyvän alun, luo se uskoa omaan tekemiseen. Silloin ottelu tulee etenemään ennakkokaavailun mukaisesti ja kummassakin päässä tapahtuu. Odotan erittäin viihdyttävää ottelua, jossa on toivottavasti panosta vielä toisellakin puoliajalla. Edellisellä pudotuspelikierroksella Schalke jäi täysin Realin jalkoihin ja tänään on hyvin mahdollista, että myös toinen saksalaisjoukkue kokee lopulta saman.

Borussia Dortmundin oletettu avauskokoonpano (4-2-3-1):

Weidenfeller; Durm, Hummels, Papasthopoulos, Piszczek; Sahin, Jojic; Reus, Mikhitaryan, Aubameyang; Lewandowski

Real Madridin oletettu avauskokoonpano (4-3-3):

Casillas; Carvajal, Ramos, Pepe, Coentrao; Modric, Alonso, Isco; Bale, Benzema, Ronaldo

Kertoimia otteluun (Betsson):

Dortmund: 3.15 X: 3.80 Real Madrid: 2.14

Yli/Alle 2,5 maalia: 1.50 – 2.65

Yli/Alle 3,5 maalia: 2.21 – 1.61

Tekeekö Robert Lewandowski maalin? Kyllä 2.50

Tekeekö Karim Benzema maalin? Kyllä: 2.40

Huippuhetket avausottelusta: