Tiistain TV-pelinä Juventus-Olympiakos

YLE:n perinteisessä tiistai-illan Mestarien Liigan kamppailussa kohtaavat tällä kertaa puolustavat Italian ja Kreikan mestarit, Juventus ja Olympiakos. Ottelu pelataan Juventuksen kotistadionilla. Joukkueet kohtasivat edellisellä pelikierroksella Kreikassa, jolloin kotijoukkue otti yllätysvoiton Patjim Kasamin maalilla lukemin 1-0.

Juventus

Kotijoukkue Juventus on aloittanut kautensa tuloksellisesti melko hyvin, mutta seura ei ole vielä oikeastaan kertaakaan varsinaisesti vakuuttanut pelillisesti uuden valmentajan Massimo Allegrin alaisuudessa. Juventus johtaa Serie A:ta kolmella pisteellä, mutta on viime aikoina tiputellut pisteitä otteluissa, jotka se on perinteisesti hoitanut vahvalla suoritustasollaan. ”Vanha Rouva” on kuitenkin takerrellut jälleen kerran europeleissä, sillä Malmöstä otetun kotivoiton jälkeen joukkue on hävinnyt kertaalleen Atleticolle ja Olympaikosille. Juuri Olympiakosille kärsityn vierastappion myötä tämän ottelun merkitys nousee valtavaksi ja jatkopaikan kannalta Juventuksen on ehdottomasti otettava kotivoitto, mielellään melko selkein lukemin.

Puhtaasti tilastoja katselemalla Juventuksen alkukaudesta saisi melko ruusuisen kuvan. Joukkue on pitänyt palloa koko Serie A:n toiseksi eniten, laukonut selkeästi eniten koko sarjassa ja päästänyt kymmenessä liigapelissä vain neljä maalia. Juventuksen alkukautta kuvaa kuitenkin hyvin termi virkamiesmäisyys, sillä nimivahva joukkue tuntuu kärsivän kovahkosta mestaruuskrapulasta, ja tällä kaudella Torinon ylpeys tuntuu pelaavan käsijarru päällä. Varsinkin Juventuksen hyökkäyspelaaminen on ollut hidasta ja mielikuvituksetonta, eikä pelistä ole ollut erotettavissa selkeitä murtautumismalleja. Vanha Rouva on napsinut mukavasti pisteitä alkukaudella lähinnä erinomaisten yksilöidensä avulla, mikä riittää hyvin kotimaan kentillä. Euroopassa Juventus on kuitenkin tällä hetkellä vain ylemmän keskikastin seura, ja Atletico Madridin tapaisten joukkueiden voittaminen vaatisi tiivistä joukkuepelaamista, mihin Juventus ei vielä tällä kaudella ole kyennyt.

US Sassuolo Calcio v Juventus - Serie A

Buffon on edelleen joukkueensa tärkeimipiä pelaajia. (Getty)

Joukkueen kapteeni, seuralegenda Gianluigi Buffon sai puolentoista viikon takaisessa tappioon päättyneessä vieraspelissä Genoaa vastaan täyteen 500 virallista ottelua Juventuksen paidassa. Buffon on kaikkien aikojen neljänneksi eniten Juve-paidassa pelannut pelaaja ja ohittaa vielä tällä kaudella kolmantena olevan peräti kahdeksan mestaruutta Vanhassa Rouvassa voittaneen Giuseppe Furinon. Buffon on jo 36-vuotias, mutta hän ei näytä hiipumisen merkkejä. Tällä kaudella Buffonin taakse ei ole vielä mennyt helppoja maaleja, ja ”Gigi” on pitänyt joukkuettaan monessa matsissa pystyssä erinomaisine torjuntoineen. Buffonin merkitys on kasvanut joukkueen puolustuksen loukkaantumishuolien myötä. Miehet edessä ovat vaihtuneet, mutta karismaattisen Buffonin ohjeistuksessa joukkueen puolustuspeli on ollut toistaiseksi vähintäänkin kelvollisella tasolla.

Kuten sanottua, Juventuksella on pienimuotoinen loukkaantumiskriisi puolustuspäässä, sillä Empoli-pelin jälkeen peräti neljä enempi vähempi avainpuolustajaa on samanaikaisesti loukkaantuneiden listoilla. Lähtökohtaisesti puolustuslinjan johtajana operoiva Andrea Barzagli ei ole vielä tällä kaudella kyennyt pelaamaan otteluakaan erinäisten vammojen vuoksi. Puolustuksen monitoimimies Martin Caceres reväytti reitensä surullisen kuuluisassa kotiottelussa Romaa vastaan ja on vielä pari viikkoa sivussa vaivansa vuoksi. Viikko sitten loukkaantuneiden puolustajien listalle liittyi myös täksi kaudeksi Juveen siirtynyt laitapuolustaja Patrice Evra, joka on ensimmäisten tietojen perusteella poissa pelikentiltä reilun kuukauden verran. Kaiken kruunuksi viime viikonlopun vierasottelussa Empolia vastaan myös tällä kaudella paljon pelannut toppari Angelo Ogbonna loukkasi itseään ja lienee sivussa myös tiistain UCL-kamppailusta. Lukuisat poissaolot tarkoittanevat sitä, että Allegri vaihtaa vihdoin formaattia monien kannattajien haikailemaan neljän miehen puolustuslinjaan.

Carlos Tevez on kovassa iskussa. (Getty)

Carlos Tevez on kovassa iskussa. (Getty)

Juventuksen suurimmat ongelmat ovat toistaiseksi olleet keskikentällä, jossa vain juuri rahakkaan monivuotisen jatkosopimuksen solminut ranskalainen superlupaus Paul Pogba on ollut omalla tasollaan. Loukkaantumisista kärsinyt majesteettinen Andrea Pirlo hakee vielä parasta pelivirettään, mutta suurimmat kysymysmerkit leijuvat supertähti Arturo Vidalin ympärillä. Vidalin alkukausi on ollut sanalla sanoen vaisu muutamasta maalista huolimatta ja mies on myöhästellyt joukkueensa harjoituksista ja kuvattu pariin otteeseen juhlimassa pikkutunneilla keskellä viikkoa. Vidalia huhuiltiin vahvasti Manchester Unitediin viime kesänä, mutta Juventus piti tiukasti kiinni kultakimpaleestaan. Pahat kielet huhuilevat Vidalin asennevammasta miehen petyttyä rahakkaan diilin kariutumiseen. Oli kyse mistä tahansa, Juventuksen menestymisen kannalta Vidalin on pelattava omalla huipputasollaan viikosta toiseen.

Juven tämän kauden MVP:stä on turha keskustella, sillä Carlos Tevez on ollut osallisena kymmenessä Juven 18 tämän kauden liigamaalista. Henkisen kotinsa Torinosta löytänyt Tevez on pelannut alkukaudella melko vapaassa roolissa ja nostanut entisestään tasoaan erinomaisesta viime kaudesta. Asialla on myös varjopuolensa, sillä viime kaudella 16 liigamaalia iskenyt kolossaalinen Fernando Llorente on ollut alkukaudella täysin varjojen mailla. Mies on iskenyt vain yhden vaivaisen maalin pelaamassaan yhdessätoista ottelussa ja vaellellut suurimman osan otteluista täysin pelin ulkopuolella. Llorentella oli iso osa Juventuksen pelinrakentelua viime kaudella, mutta tämän kauden Juvessa Allegri ei ole vielä toistaiseksi löytänyt baskille sopivaa roolia. Loukkaantumisista kärsinyt Llorenten maamies Alvaro Morata on tehnyt huomattavasti pienemmillä minuuteilla jo kaksi maalia ja 22-vuotias Real Madridin kasvatti syrjäyttänee pian Llorenten Juventuksen avauskokoonpanosta.

Screenshot 2014-11-03 21.40.27Olympiakos

Olympiakosilla on sujunut kotona, mutta tulosta pitäisi tulla myös vieraissa. (Getty)

Peräti 41 kertaa Kreikan mestaruuden voittanut Olympiakos oli yksi viime UCL-kauden valopilkuista etenemällä omasta alkulohkostaan jatkoon pudottaen mm. Eurooppa-liigan finaaliin asti selvinneen portugalilaisen suurseuran Benfican. Pudotuspelikierroksella kyyti oli lopulta kylmää Manchester Unitedia vastaan, mutta kautta voitiin silti pitää varsin onnistuneena. Kreikan taloustilanne on vaikuttanut vahvasti myös jalkapalloseuroihin, ja Olympiakos on ollut viime vuosina täysin suvereeni seura Kreikan Superliigassa. Pahimmista haastajista AEK Ateena teki konkurssin ja putosi alasarjoihin, ja lisäksi 20 kertaa Kreikan mestaruuden voittanut Panathinaikos ei ole enää entisensä. Viime kaudella ”The Reds” voitti mestaruuden lähes kahdellakymmenellä pisteellä häviten koko kauden aikana vain neljä peliä. Tällä hetkellä Olympiakos on Kreikan superliigassa toisena heti erinomaisen alkukauden pelanneen Thessalonikin ylpeyden PAOK:in perässä.

Olympiakosia valmentaa espanjalainen pelaajalegenda Michel, joka pelasi pelaajaurallaan yli 400 ottelua Real Madridin keskikentällä. Michel valmensi La Ligassa Getafea ja Sevillaa vaihtelevalla menestyksellä, mutta Olympiakosissa mies on voittanut jo kaksi Kreikan liigan mestaruutta ja yhden cupin puolentoistavuoden aikana. Michel on tuonut Olympiakosiin paljon kaivattua stabiilisuutta ja punaista lankaa, sillä viime vuosina seuran pelaajapolitiikka on ollut kauniisti sanottuna poukkoilevaa. Olympiakosista, ja Kreikan liigasta ylipäätään, tuntui tulleen pelaajien hautausmaa, johon monet entisen suurpelaajat lähtivät pelaamaan ja hankkimaan vielä viimeiset paksut palkkashekit.

Olympiakos on pelannut tällä kaudella pääsääntöisesti 4-2-3-1 tai 4-3-2-1 formaatioilla. Joukkueen selkeä ykkösmaalivahti on toista kauttaan kreikkalaisseurassa pelaava espanjalainen Roberto, jonka La Ligan ystävät muistavat parhaiten Real Zaragozasta. 28-vuotias espanjalainen on ulottuva ja hyvin jalalla pelaava maalivahti, joka on Kreikassa päässyt eroon Espanjan pääsarjavuosina häntä vaivanneesta epätasaisuudesta.

Myös Olympaikosin puolustuslinja on melko nimekäs ja espanjalaisen jalkapallon ystäville tuttu. Joukkueen toppariparina häärii jo Barcelonassa hetkittäin samassa joukkueessa pelanneet Alberto Botiá ja 67 maajoukkueottelun Eric Abidal. Barcelonan oma kasvatti Botiá oli nuorempana poikana todella kova lupaus, ja hänen odotettiin nousevan myös Barcelonan ykkösjoukkueen vakiokokoonpanoon. Lopulta Botiá pelasi vain yhdessä liigaottelussa Barcelonan riveissä ja siirtyi Sporting Gijonin kautta Sevillaan, jossa mies jämähti kolmostoppariksi. Täksi kaudeksi mies siirtyi maamiehensä valmentamaan Olympiakosiin, jossa peliaikaa on siunaantunut kiitettävästi. 25-vuotiaalla Botiálla on potentiaalia nousta vielä paljon Olympiakosia kovemman joukkueen avainpuolustajien joukkoon, mutta Kreikan liiga ja iso vastuu on miehelle hyvä paikka harjoittaa ammattiaan tässä vaiheessa uraa.

Kostas Mitroglou, maalintekijä jumalan armosta. (Getty)

Kostas Mitroglou, maalintekijä jumalan armosta. (Getty)

Olympaikosin keskikentällä on paljon erilaisia vaihtoehtoja, riippuen siitä millä formaatiolla joukkue pelaa. 23-vuotias Serbian maajoukkuepelaaja Luka Milivojević on kuitenkin pelannut käytännössä jokaisessa tämän kauden vähänkään merkityksellisissä otteluissa joukkueensa avauskokoonpanossa. Hänen rinnalla ottelussa aloittanee Olympiakosin kapteeni ja myös Kreikan maajoukkueen vakionimi Giannis Maniatis, joka pystyy pelaamaan myös oikeana laitapakkina. 4-3-2-1 formaatiolla pelatessa Olympiakosin joulukuusen alemman oksan laitapelaajina ovat normaalisti pelanneet Fulhamista ja Palermosta muistettava Sveitsin isokokoinen maajoukkuepelaaja Pajtim Kasami sekä Norjan maajoukkuekeskikenttäpelaaja/laituri Omar Elabdellaoui, joka siirtyi Olympiakosiin viime kesänä Manchester Cityn organisaatiosta.

Hyökkäyspäässä Olympiakosin ehdoton supertähti on Kreikan maajoukkueen ykköshyökkääjä Konstantinos Mitroglou. Mitroglu loisti viime vuoden UCL-peleissä ja siirtyi tammikuussa peräti 15 miljoonalla putoamista vastaan taistelleeseen Fulhamiin. Mitroglou loukkaantui käytännössä heti siirtonsa jälkeen ja esiintyi vain kolmessa liigaottelussa, joissa mies jäi maaleitta. Fulham putosi lopulta Felix Magathin valmennuksessa divariin ja Mitroglou palasi vähin äänin takaisin Olympiakosiin kauden mittaisella lainasopimuksella. Monipuolisesti viimeistelevä kolossaalinen kyklooppi on osunut tällä kaudella jo neljään otteeseen, joten loukkaantumiset tuntuvat olevan ainakin tällä hetkellä mennyttä aikaa. Mitrogloun alapuolella ovat tällä kaudella esiintyneet entinen suurlupaus Ibrahim Afellay, joka meni pilaamaan nousujohteisen uransa siirtymällä Barcelonan vaihtopenkille kolme vuotta sitten. 28-vuotia Afellay on pelannut lähes 50 Hollannin maaottelua, mutta miehen seurajoukkueura on ollut alavireessä jatkuvien loukkaantumisten vuoksi. Tällä kaudella hyökkäävä keskikenttäpelaaja on pysynyt kunnossa ja hän on ollut yksi Olympiakosin parhaista pelaajista alkukauden aikana. Afellay saanee vierelleen Venäjällä kuuden kauden ajan dominoineen Alejandro Domínguezin. Domínguez pelaisi viimeiset vuodet La Ligassa, ja siirtyi Olympiakosiin Rayo Vallecanosta viime kaudeksi. Satumaisen taitava Dominquez on myös erinomainen viimeistelijä, joka teki viime liigakaudella peräti yhdeksän maalia Kreikan superliigassa.

Screenshot 2014-11-03 21.46.26Ottelun kulku

Vaikka Olympiakos voitti Juventuksen kotonaan, on joukkueiden välinen tasoero paperilla melkoinen. Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa intohimoisen kotiyleisön piiskaama Olympiakos puolusti erittäin tiivisti ja järkevästi ja pyrki pelaamaan nopeita hyökkäyksiä pitkillä avaavilla syötöillä. Olympiakosin voitto vaati myös pienoista tuuria ja valtavan hyvää peliä ykkösmaalivahti Robertolta. Olympiakos on yksi Euroopan kovimmista kotiedun omaavista joukkueista, eikä Kreikan suurseura ole viime vuosina juhlinut Euroopassa juuri muualla kuin kotikentällään Pireuksen Karaiskakis-stadionilla.

Juventukselta on alkukaudella puuttunut kyky pelata nopeita hyökkäyksiä. Vanhan Rouvan hyökkäyspelaaminen on ollut äärimmäisen hidasta ja mielikuvituksetonta ja vastustajalla on ollut hyvin aikaa ryhmittyä tiiviksi puolustusmuuriksi oman maalivahtinsa eteen. Juventuksen alkukauden pelitapa on ollut kärjistettynä se, että pallo pelataan Carlos Tevezille, jonka toivotaan saavan jotain valmista aikaiseksi. Juventus on hallinnut palloa käytännössä jokaisessa pelaamassaan ottelussa tällä kaudella, mutta pallonhallinnan ei pitäisi olla itseisarvo. Joukkue ei pysty hyödyntämään pallollista osaamistaan, sillä todelliset maaipaikat ovat olleet tällä kaudella vähissä.

Lähtökohtaisesti Juventus tulee tässäkin ottelussa pitämään palloa yli 60% peliajasta. Mahdollinen neljän puolustajan puolustuslinja saattaa tuoda uusia tuulia Juventuksen puolustuspeliin, sillä esim. 4-3-3 pelitapa mahdollistaisi alkukaudella kovassa vireessä olleen Sebastian Giovincon tulemisen Carlos Tevezin ja Fernando Llorenten/Alvaro Moratan hyökkäysavuksi. Olympiakosin tehtävänä on puolustaa mahdollisimman hyvin ja pyrkiä saamaan oikein ajoitetulla prässillä pallonriistoja ja luoda niiden kautta maalipaikkoja. Fakta on se, että Olympiakosilla ei ole tiistaina varaa tuhlailuun, sillä Juventusta vastaan on vaikea tehdä maaleja. Kotiyleisönsä edessä joukkue jaksoi puolustaa suurella intohimolla, mutta nyt osat vaihtuvat päittäin viimeistä paikkaa myöten täydellä Juventus stadionilla. Vaikka Juventus on pelillisesti alavireinen, niin joukkueiden välinen tasoero on yksinkertaisesti niin suuri, että Juventus tulee voittamaan ottelun ilman suurempia ongelmia. Juventuksen nopean avausmaalin myötä loppulukemat voivat olla jopa melko rumat ja tästä johtuen yhden ja kahden maalin tasoitusveto Olympiakosille on hyvä vedonlyöntikohde YLE:n tv-kamppailuun.

 

 

Ottelu on nähtävissä YLE:n kakkoskanavalla tiistaina klo 21.25 alkaen.