HJK sai maistaa omaa lääkettään – APOEL murskasi unelman Mestarien liigasta

HJK hävisi keskiviikkona pelatun Mestarien liigan kolmannen karsintakierroksen toisen osaottelun kyproslaisen APOEL:in vieraana maalein 2-0 (2-0). Klubi oli ottelussa täysin aseeton ja kaatui juuri niihin asioihin, joita Faneille.com-sivusto jo otteluennakossaan nosti esiin.

Helsingissä ensimmäisessä osaottelussa HJK:ta aliarvioinut APOEL ei sortunut enää toista kertaa samaan virheeseen, vaan valitsi kotiotteluunsa huomattavasti nöyremmän ja järkevämmän lähestymistavan. Se pudotti selvästi prässitasoaan ja houkutteli näin välttämättä pelissä maalin tarvinneen HJK:n ulos kuorestaan jo ottelun alkuminuuteilla. Ensimmäisen puolen tunnin ajan HJK hallitsikin palloa peräti 58-prosenttisesti. Seuraus tästä: 17 minuuttia pelattu, ja Teemu Tainio antaa rakenteluvaiheessa lateraalisyötön, joka katkaistaan. HJK on jo levittänyt laitapuolustajat leveälle ja Rasmus Schüller on ehtinyt nousta pallon yläpuolelle. Myös harhasyötön antanut Tainio jää pelin väärälle puolelle. Schüllerillä on vielä mahdollisuus rikkoa APOEL:in Tomas De Vincentiä, mutta hän ei ymmärrä sitä tehdä. Jo ensimmäisessä osaottelussa HJK:n heikko lenkki ollut Valtteri Moren vetäytyy liian hitaasti ja päästää Cillian Sheridanin selkänsä taakse. Sheridan kuljettaa ja laukoo lukemiksi 1-0. Yksi vastahyökkäys, yksi kollektiivisesti heikko negatiivinen transitio HJK:lta, ja pallo on maalissa.

Tämän jälkeen HJK tarvitsi kaksi vierasmaalia, ja sen kärsivällisyys alkoi rakoilla kohtalokkaasti, vaikka peliä oli vielä runsaasti jäljellä. APOEL sai palloja HJK:n linjojen väliin, ja negatiivisessa peliasennossa ollut sentteri Sheridan pystyi pariin otteeseen pudottamaan pelivälineen taustalta nousseille keskikenttämiehille, jotka pääsivät vaarallisesti laukaisemaan. Näin syntyi myös 2-0 maali: Sheridan pudotti pallon De Vincentille, jota myöhässä toppareita tukemaan tullut keskikentän Mika Väyrynen rikkoi. Seurauksena rangaistuspotku ja maali.

Ottelun kulku oli peilikuva ensimmäisestä osaottelusta. APOEL antoi HJK:n pitää palloa, mutta kontrolloi pelitapahtumia täysin. Se osoitti olevansa Klubia laadukkaampi ryhmä säilyttäen kontrollin läpi koko 90-minuuttisen. HJK sai koko ottelussa aikaan yhden laukauksen kohti maalia ja tasan nolla vastahyökkäystä. Klubi piti palloa APOEL:in muodon ulkopuolella, ja joukkue joutui yrittämään huonolla menestyksellä murtosyöttöjä liian kaukaa APOEL:in keskikenttälinjan etupuolelta. Ainoa kunnollinen mahdollisuus vastahyökkäykseen tuli ottelun 66. minuutilla. Apoelin linja vetäytyi kuitenkin oikeaoppisesti, ja siinä missä Schuller päästi De Vincentin kiltisti syöttämään murtosyötön, Tiago Gomes veti kylmän viileästi Gideon Baahlta jalat alta.

Jos ensimmäisessä osaottelussa HJK ja sen valmentaja Mika Lehkosuo yllättivät APOEL:in pelisuunnitelmallaan ja organisoitumisen tasollaan, niin nyt APOEL-luotsi Giorgos Donis teki saman Lehkosuolle, joka sanoi ennakkoon olevansa yllättynyt ja järkyttynyt, jos APOEL lähtee otteluun puolustamaan. Näin se kuitenkin nöyrästi teki, pisteet siitä Donisille.

APOEL osoitti otteluparissa ensimmäisen 45-minuuttisen vaikeuksista huolimatta olevansa laadukkaampi ryhmä ja ansaitsevansa jatkopaikan. HJK:n kohtaloksi jää yrittää selviytyä Eurooppa-liigan play-off kierrokselta kilpailun lohkovaiheeseen. Sen vastustaja arvotaan perjantaina 8.8 ja ottelupari pelataan 21. ja 28.8.