Jalkapallokausi tilastoina – Kuka oli Euroopan tehottomin pelaaja?

Europpan sarjat alkavat olla Mestarien liigan finaalia vaille valmista kauraa. On aika tutkia hieman tilastoja viiden pääsarjan (Valioliiga, La Liga, Bundesliiga, Serie A & Ligue 1) osalta.

Cristiano Ronaldo oli 48 maalillaan maanosan paras maalintekijä päättyneellä kaudella. Maaleista 12 syntyi päällä ja mies olikin myös eniten puskumaaleja tehnyt pelaaja. Portugalilainen oli myös ahkerin laukoja, sillä hän ampui keskimäärin 6,43 kertaa ottelua kohden. Lionel Messi oli toiseksi paras maalintekijä ja myös toiseksi ahkerin laukoja, kun argentiinalainen kokeili onneaan keskimäärin 4,92 kertaa ottelussa.

Eniten laukauksia ilman täysosumaa oli Manchester Cityn Jesus Navasilla, joka laukoi kauden aikana 46 kertaa ilman maalin maalia. Tilastossa niukasti hopeasijalle jäi Lorientin keskikenttämies Walid Mesloub 45 laukauksellaan.

Nappikauden Wolfsburgissa pelannut Kevin De Bruyne oli maalisyöttöjen ykkönen 20 syötöllä. Keskikentän kuningas oli kuitenkin ensimmäisen kautensa Bayern Münchenissa pelannut Xabi Alonso. Espanjalaisella oli keskimäärin 116,5 kosketusta palloon ja 95,88 onnistunutta syöttöä ottelua kohden ja näillä irtosi molempien tilastojen piikkipaikka.

Maalivahdeista eniten torjuntoja kertyi Freiburgin Roman Burkille, joka venyi pallon eteen peräti 152 kertaa. Korkein torjuntaprosentti yli 20 ottelua pelanneista oli kuitenkin Borussia Monchengladbachin Yann Sommerilla, joka pysäytti pallot 83,7% varmuudella. Kyseenalaisen kunnian huonoimmasta torjuntaprosentista sai Werder Bremenin Raphael Wolf, joka torjui vedot 58 prosenttisesti.

Listalle mahtui myös suomalaisväriä - Perpan nilkat ovat olleet koetuksella. (AOP)

Listalle mahtui myös suomalaisväriä – Perpan nilkat olivat koetuksella. (AOP)

Euroopan viiden pääsarjan rikkonein pelaaja oli ehkä hieman yllättäen hyökkääjä, sillä Sampdorian Stefan Okaka rikkoi keskimäärin 3,3 kertaa ottelua kohden, jolla irtosi tilaston piikkipaikka. Sen sijaa Perparim Hetemaj oli rikotuin pelaaja, kun häneen kohdistui 4,3 rikettä ottelua kohden. Hetemaj oli varsin omassa kastissaan, sillä hopeasijalle jäänyttä Palermon Franco Vazquezia rikottiin keskimäärin 3,4 kertaa ottelussa.

Sassuolon Domenico Berardi, Napolin Dries Mertens ja FC Metzin Bouna Sarr jakavat kyseenalaisen kunnian. Kolmikko sai nimittäin eniten keltaisia kortteja sukeltamisesta, kun jokaiselle heilahti lappu kolmesti sukelluksen päätteeksi.