Kommentti: Kokaiinin käryinen viestintäongelma

Ennen surullista Islanti-ottelua jysähti pommi, jonka vaikutus laimeni heti skandaalinkäryisen ottelun lopun jälkeen. Suomen ehdoton ykköspelaaja Roman Eremenko ei saanut otteluun pelilupaa, mutta tilannetta ei kommentoitu sen tarkemmin Myöhemmin UEFA tiedotti asettaneensa Eremenkon määräaikaiseen 30 päivän pelikieltoon. Lisää vettä huhumyllyyn saatiin viime viikolla, kun kerrottiin ettei Eremenkolla ole lupaa osallistua edes seuran harjoituksiin.

Tiedottaminen asian ympärillä on ollut suorastaan surkuhupaisan onnetonta. Vastuuta on siirretty maajoukkueen, TsSKA Moskovan ja UEFA:n välillä. Eremenko on itse kommentoinut vain, että ei voi sanoa mitään.  Ainoa suora kommentti on saatu Romanin agentilta Marcu Trabuccilta, joka totesi  Sovsportin haastattelussa, että Eremenko ei olisi käyttänyt mitään suoritusta parantavia aineita. Epäiltiin myös, että pelikiellon taustalla voisi Eremenkon entinen seura Rubin Kazan. Suomalainen purki sopimuksensa Rubinin kanssa vuonna 2014 ja siirtyi Moskovaan, mikä aiheutti närää Rubinin päässä. Seuran tiedottaja kuitenkin totesti Sport-Expressenin haastattelussa, että Rubinilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Viime aikoina huhuissa on pyörinyt epäilyt muun muassa kokaanin käytöstä. Vastaavan kaltaisia pelikieltoja on aiemmin jaettu myös esimerkiksi kun on ollut epäilyjä ottelumanipulaatioiden suhteen. Näitäkään vaihtoehtoja kukaan ei tietysti toivoisi, mutta käynnissä oleva tilanne mahdollistaa villitkin spekulaatiot. Jossain vaiheessa venäläismediat epäilivät jopa nuuskaa pelikiellon syyksi.

Tilanne ei ole kenellekään suotuisa. Epätietoisuus saa ihmiset kehittelemään mitä villeimpiä salaliittoteorioita. Salaperäisyys eri tahojen toimesta ruokkii epäilyjä entisestään.

Oli Eremenkon pannan syy mikä tahansa, niin varsinainen ongelma on syntynyt viestinnästä tai pikemminkin sen puutteesta. Avoimuudella ja suoralla puheella vältyttäisiin arvailuilta ja salaliittoteorioilta. Nyt jokainen taho on vuorotellen selitellyt käsien olevan sidotut tiedottamisen suhteen ja että syytä ei saa paljastaa. Tieto tulee joka tapauksessa julki, niin miksi syytä ei ole voitu kertoa julkisuuteen? Toki kyseessä on vasta epäilyt, mutta avoimet kortit rauhoittaisivat tilannetta huomattavasti.

Onneksi 30 päivää sanktion julkistamisen alkamisajasta on pian takana, jolloin toivottavasti saamme luotettavaa lisätietoa todellisista syistä. Ennen sitä on kuitenkin tyytyminen spekulatiivisiin lähteisiin ja todelliseen mutuiluun.

Kansikuva: All Over press