Kommentti: Vuosi 2015 on suomalaisen jalkapalloilun Via Dolorosa

2015 tulee jäämään historiaan todennäköisesti yhtenä suomalaisen jalkapalloilun surullisimmista vuosista. Kaikki toiveet lepäävät HJK:n harteilla.

Paljon on ehtinyt tapahtua reilussa puolessa vuodessa. Syksyllä kiima oli huipussaan, kun HJK oli selvittänyt historiallisesti tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja Suomi oli aloittanut kaikkien aikojen karsinnat varsin kohtuullisesti. Kaikki näytti valoisalta: suomifutiksen lippulaiva nappasi voittoja Euroopassa ja osa Huuhkajien faneista katseli jo hotellivarauksia ja suunnitteli kesälomiaan Ranskan EM-kisoja varten.

Sitten koitti vuosi 2015 ja karu paluu maan pinnalle. Huuhkajat sukelsivat karsinnoissa todella pahasti ja kuluvan vuoden kolme karsintatappion myötä EM-kisat voidaan jälleen kerran unohtaa.

Heikkojen otteiden myötä Suomen sijoitus viimeisimmässä FIFA-rankingissa on peräti 90. Huonoimmillaan Huuhkajat on ollut rankingissa sijalla 96, joten kurssin on muututtava tai kohta tehdään historiaa. Tällä hetkellä Suomen yläpuolella rankingissa ovat muun muassa sellaiset jalkapallon suurmaat kuten Färsaaret (74), Uzbekistan (75), Haiti (79) ja Viro (82).

Suomi tippui myös viidenteen karsintakoriin tulevien MM-kisojen karsinnoissa, jolloin kisapaikka on entistä suuremman työn takana. Pahimmillaan Suomi voi saada lohkoonsa Saksan, Italian, Ruotsin, Turkin ja Georgian. Kisapaikkaan ei olisi käytännössä mitään mahdollisuuksia, kun vain lohkovoittaja etenee suoraan kisoihin ja kakkonen jatkokarsintaan. Mixu Paatelaisen saatua potkut uusi päävalmentaja joutuu aloittamaan jälleen lähes nollatilanteesta.

Heinäkuussa suomalaiset joukkueet pääsivät jälleen koittamaan onneaan eurokarsinnoissa. Veikkausliigassakin alakanttiin suorittaneet FC Lahti ja VPS saivat vastustajat länsinaapurista ja vaikka kotipelit menivätkin kohtuullisesti, niin tasoero tuli esiin vieraissa. Ruotsalaiset voittivat kotipelinsä yhteismaalein 9-0. Suurin toivo lepäsi SJK:n harteilla, joka sai vastustajansa Islannista. Lievänä ennakkosuosikkina pariin lähtenyt SJK ei saanut palloa kertaakaan islantilaisten verkkoon ja edessä oli tippuminen yhteismaalein 0-2. Viimeisen kolmen vuoden aikana ainoastaan MYPA on onnistunut yhdeksästä suomalaisjoukkueesta etenemään ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon.

Täysin oma lukunsa on FIFA:n korruptioskandaalilla, jolla ei nyt suoranaisesti ole ollut yhteyttä Suomeen. Pienen kohun aiheutti kuitenkin Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja, jonka epäiltiin mahdollisesti äänestävän Sepp Blatteria FIFA:n puheenjohtajavaaleissa. Palloliiton tiedottamisessa olisi ollut paljon parantamisen varaa.

Vuosi 2015 on ollut suomalaiselle futikselle melkoista Via Dolorosaa, kärsimysten tietä. HJK voisi tuoda vähän valoa harmauteen, mutta helppoa se ei tule olemaan. Klubi kohtaa Mestarien liigan karsinnoissa ensimmäisenä Latvian hallitsevan mestarin FK Ventspilsin. Latvian liigaa ei pidä aliarvioida, sillä maan kaikki kolme Eurooppa-liigan karsintoihin osallistunutta joukkuetta selvittivät tiensä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon, kun taas suomalaisilla tie nousi pystyyn.

Suomalainen jalkapallo tarvitsee pitkän tauon jälkeen jotain positiivistakin. HJK:n tippuminen olisi todellinen kirsikka kakun päälle, mutta toivotaan kädet ristissä Klubin pärjäävän jälleen Euroopan kentillä. Se ei ole keneltäkään suomalaiselta pois.