Mestarien liiga: Voiko Bayerniä vastaan puolustaa?

Keskiviikon MTV Maxin TV-ottelussa kohtaavat Saksan Bundesliigaa yksinoikeudella hallitseva Bayern Munchen ja Ukrainan sarjoja viime vuodet dominoinut Shakhtar Donetsk. Ensimmäinen ottelu päättyi sopuisaan maalittomana tasapeliin, joten jatkoonmenijä on vielä täysin auki ennen toista osa-ottelua.

Bayern Munchen

Barcelonan kanssa kaikki mahdolliset asiat useampaan kertaan voittaneen Pep Guardiolan valmentama Bayern Munchen on jo käytännössä varmistanut Saksan Bundesliigan voiton, vaikka kautta on pelattu vasta vähän reilut puolet. Vain yhden tappion koko kaudella kärsinyt FC Hollywood johtaa sarjaa yhdentoista pisteen erolla erinomaista kautta pelaavaa Wolfsburgia. Bayernin kevätkausi alkoi takkuillen, sillä joukkue kärsi kauden toisen tappionsa kaikki kilpailut mukaan lukien jo mainitun Wolfsburgin vieraana (toisen tappion Bayern kärsi Manchester Cityn vieraana Mestarien liigan alkulohkossa). Bayern esiintyi ottelussa kurittomasti ja kotijoukkue olisi voinut takoa taululle jopa nähtyä 4-2 kovemmat lukemat. Bayernin voitoton putki venyi peräti kahteen otteluun seuran jäätyi seuraavan kierroksen ottelussa 1-1 kotitasuriin Schalkea vastaan. Minikriisin jälkeen Bayern kuitenkin ryhdistäytyi ja on takonut Bundesliigaotteluissa melkoisen rumia lukemia taululle. Kohokohtana oli peräti 8-0 lukemiin päättynyt kotiottelu nukkuvaa jättiläistä HSV:tä vastaan reilu kolme viikkoa sitten.

Bayernin ykkösmaalivahdista Manuel Neuerista on viimeisen vuoden aikana käytetty kaikkia mahdollisia superlatiiveja, eikä suotta. Monen mielestä maalivahtipelin mullistanut Schalken kasvatti olisi pitänyt valita viime vuoden parhaaksi jalkapalloilijaksi, mutta pysti annettiin lopulta kolmatta kertaa Real Madridissa käsittämättömiä maalilukemia vuodesta toiseen takovalle Cristiano Ronaldolle. Neuer on kuitenkin kiistattomasti tämän hetken paras maalivahti maailmassa ja kiitos hänen pallollisen pelinsä Bayern pystyy pelaamaan täydellisesti Pep Guardiolan vaalimaa pelitapaa. Neuer on käytännössä joukkueen viides puolustaja, sillä hän osallistuu jatkuvasti aktiivisesti peliin. Miehen pelirohkeus on ihailtavalla tasolla, sillä hän pystyy ja uskaltaa pelata rohkeita syöttöjä kovankin prässin alaisuudessa. Neuer on pelannut tällä kaudella täydet minuutit jokaisessa Bayernin liigaottelussa ja aloittaa tässäkin ottelussa maalinsuulla ilman loukkaantumista tai sairastumista.

Guardiola on pyörittänyt tällä kaudella monenlaisia formaatioita ja esimerkiksi viime viikonlopun Bundesliigaottelussa Bayern pelasi kolmen topparin puolustuslinjalla. Brassitoppari Dante vaihdettiin kuitenkin puoliajalla pois ja Bayern siirtyi takaisin ehkä sille hieman tutumpaan neljän miehen linjaan, jolla se jatkanee myös Shakhtaria vastaan. Bayernin puolustuslinjassa lienee kolme varmaa avaajaa. Oikealla aloittanee varsin aliarvostettu Rafinha, joka on varsinkin muutaman viime kauden aikana kuulunut pelipaikkansa ehdottomiin eliittipelaajiin koko maailmassa. Vasemmalla avaa lähtökohtaisesti nuori Espanjan maajoukkuepelaaja Juan Bernat, jonka otteet ovat jättäneet paljon toivomisen varaa tällä kaudella. Aktiivisesti hyökkäyksiä tukeva Valencian kasvatti ei ole kuitenkaan tehnyt toivottuja tehoja ja mies on ollut valitettavan usein pahasti viennissä omalla alueella. Toisena topparina aloittaa Jerome Boateng, joka on puhjennut parin viime kauden aikana lopullisesti kukkaansa. Superjunnun maineessa olleen Boatengin kehitys ei ole ehkä ollut aivan niin nopeaa kuin kovimmat fanaatikot opettivat, mutta nyt mies on päässyt epätasaisuudestaan eroon ja on todellinen puolustuslinjan dominoiva johtaja. Vierelleen hän saanee joko pahoista polvivammoista kärsineen Holger Badstuberin tai viime kesänä kovalla siirtosummalla AS Romasta siirtyneen Mehdi Benatian. Badstuber on todennäköisempi avaaja, sillä Benatian debyyttikausi on ollut vaikea eikä mies ole vielä ollut siirtosummansa edellyttämällä tasolla.

Monipuolinen David Alaba kuuluu Pep Guardiolan ehdottomiin luottopelaajiin. (Getty)

Monipuolinen David Alaba kuuluu Guardiolan ehdottomiin luottopelaajiin. (Getty)

Bayernilla on pienimuotoisia ongelmia keskikentällä. Kapteeni Philip Lahm on jo palannut joukkueen harjoitusvahvuuteen pitkän loukkaantumisensa jälkeen, mutta mies on vielä kaukana täydestä pelikunnosta. Loistavan kauden keskikentän pelinrakentajana pelannut Xabi Alonso otti punaisen kortin ensimmäisessä osaottelussa ja on näin ollen pelikiellossa tästä ottelusta. Myös espanjalaiskaksikko Javi Martinez-Thiago ovat vielä pitkään sivuissa omien vammojensa vuoksi, joten viime viikkoina puolustuslinjassa nähty monipuolisuusihme David Alaba siirtynee tähän otteluun keskikentälle. Rinnalleen Itävallan tämän hetken paras jalkapalloilija saanee seuralegenda Bastian Schweinsteigerin, jonka suoritusvarmuus on ihailtavalla tasolla.

Guardiolla riittää vaihtoehtoja hyökkäyspäässä, jossa automaattisesti ainakin yksi nimimies jää auttamatta vaihtopenkin puolelle. Loistavassa vireessä jälleen kerran oleva Arjen Robben lienee satavarma avaaja joukkueen oikealla laidalla. Vasemman jalkansa avulla aktiivisesti sisään leikkaava hollantilainen on paukuttanut tällä kaudella jo 17 maalia ollen Bayernin paras maalintekijä. Toisella laidalla aloittanee Franck Ribery, joka on viime viikkoina äipynyt todella kovaan vireeseen. Kärjen alapuolella avaa maailman paras huonolta näyttävä jalkapallopelaaja Thomas Muller. Muller on jalkapalloilija, jonka ei missään nimessä pitäisi pelata tällä tasolla teknisten ominaisuuksien puolesta. Mies on kuitenkin äärimmäisen fiksu jalkapalloilija, joka tuntuu tekevän kentällä vain ja ainoastaan fiksuja ratkaisuja. Hyökkäyksessä aloittanee vaikeahkon kauden pelannut Robert Lewandowski. Puolan maajoukkuejyrä ei ole ehkä vieläkään päässyt täysin sisään Bayernin pelitapaan, mutta 11 Bundesliigamaalia on kaikkea muuta kuin huono saldo.

Shakhtar Donetsk

Pystyykö Mestarien liigan maalipörssin kärjen jakava Luiz Adriano ohittamaan Bayernin puolustuksen? (Getty)

Pystyykö Mestarien liigan maalipörssin kärki Luiz Adriano ohittamaan Bayernin puolustuksen? (Getty)

Yhdeksän kertaisen Ukrainan mestari Shakhtar Donetskin viisi vuotta kestänyt mestaruusputki uhkaa katketa tähän vuoteen, sillä seura on jo viisi pistettä sarjaa johtavan Dinamo Kievin perässä tämän vuoden sarjataulukossa. Shakhtar ja Dinamo ovatkin dominoineet Ukrainan liigaa mennen tullen, sillä vuodesta 1992 nykyisessä muodossa pelatun liigan on tämän megakaksikon lisäksi onnistunut voittamaan vain yksi seura. Shakhtar eteni kuitenkin jälleen kerran Mestareiden Liigassa alkulohkostaan jatkoon, joten kautta voidaan pitää lähtökohtiin nähden varsin onnistuneena.

Shakhtarin kohdalla jalkapalloilullinen menestys on ollut tällä kaudella sivuseikka maan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi. Donetskin kaupunkin on ollut keskeisimpiä meneillään olevan Ukrainan kriisin tapahtumapaikkoja ja turvattoman tilanteen vuoksi Shahktar on joutunut pelaamaan tämän kauden evakossa Lvivin kaupungissa. Tilanteen eriskummallisuutta kuvastaa se, että kaupunkien välillä on yli tuhat kilometriä etäisyyttä. Shakhtarin kannattajille matka Muncheniin on käytännössä sama kuin matka joukkueen kotipeleihin nykyiselle pelipaikalle. Kriisi vaikutti myös joukkueen kokoamiseen, sillä pitkään oli epäselvää pystytäänkö Ukrainan liigaa ylipäätään pelaamaan. Joukkueen brassipelajaat myös uhkailivat lakolla turvallisuussyihin vedoten, mutta lopulta Shakhtar sai pidettyä rivinsä kohtalaisen hyvin kasassa. Päävalmentaja Mircea Lucascun mukaan joukkueella on ollut vaikeuksia keskittyä tällä kaudella jalkapalloon maan vallitsevan tilanteen johdosta. Shakhtarin europeleistä onkin tullut ikäänkuin Ukrainan itsenäisyyden juhlia, sillä Shakhtarista on tullut käytännössä koko Ukrainan ylpeys.

Darijo Srna kipparoi Shakhtaria ja Kroatian maajoukkuetta. (Getty)

Srna kipparoi Shakhtaria ja Kroatian maajoukkuetta. (Getty)

Shakhtar lähtenee vierasotteluun Bayernin vieraaksi melko puolustusvoittoisella 4-4-1-1 formaatiolla. Joukkueen ykkösmaalivahti on kokenut 30-vuotias Andriy Pyatov, joka on pelannut oranssimustapaitojen riveissä jo vuodesta 2007 alkaen. Shakhtarilla on ollut viime aikoina useampia loukkaantumisia puolustuslinjassa, joten joukkueen lopullinen miesvahvuus on ottelun alla pienoinen kysymysmerkki. Ihannetilanteessa toppariparin muodostaa kaksikko Oleksandr Kucher-Yaroslav Rakytskiy, joka on samalla myös Ukrainan maajoukkueen topparipari. Kucher on kuitenkin kärsinyt viime viikkoina pikkuvammoista ja hänen pelikuntonsa ratkeaa vasta aivan ennen ottelun alkua. Puolustuslinjan tunnetuin pelaaja lienee seuralegenda, oikean pakin tontilla jo 12 vuotta seuraa edustanut Kroatian maajoukkuepelaaja Darijo Srna. Kroatian Beckhamiksi leikkisästi nimetty 32-vuotias konkari on tunnettu varsinkin vaarallisista erikoistilanteista.

Shakhtarin joukkueen kokoaminen tuntuu noudattavan ohjenuoraa ukrainalaiset puolustavat ja brasilialaiset hyökkäävät. Joukkueessa on peräti 13 brassipelaajaa ja Shakhtar leireilikin Ukrainan liigan tauolla Brasiliassa pelaten kovia harjoitusotteluita paikallisia huippuseuroja vastaan. Päävalmentaja Lucescun mukaan leirin tarkoituksena oli kasvattaa joukkuehenkeä ja päästää lukuisat brassipelaajat viettämään aikaa omien perheidensä kanssa. Brasseja siis riittää myös joukkueen avauskokoonpanossa, sillä 25-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja Taras Stepanenko lienee keskikenttä- ja hyökkäysosaston ainoa ei-brasilialainen pelaaja. Rinnalleen hän saanee loukkaantumisista toipuneen Fernandon, joka on edustanut Brasilian maajoukkuetta kahdeksassa ottelussa. Oikeaa laitaa miehittää jo viiden kauden verran Shakhtaria edustanut Douglas Costa, kun taas vasemmalla avauksessa kirmannee komean nimen omaava Taison, joka siirtyi seuraan pari kautta sitten kovalla yli 15 miljoonan euron siirtosummalla.

Hyökkäyspäässä joukkueen suurin tähti on Luiz Adriano, joka muistetaan varmasti parhaiten pari kautta sitten tekemästään fair play hengen vastaisesta maalistaan FC Nordsjeallandin vieraana. Adriano on kuitenkin äipynyt tällä kaudella hirmuvireeseen, sillä mies sivusi alkulohkovaiheessa Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon ennätystä paukuttamalla peräti yhdeksän maalia. Adriano oli tammikuun siirtoikkunassa monen seuran kiikarissa, mutta mies jäi kuin jäikin Shakhtarin riveivin loppukauden ajaksi. Miehen sopimus kuitenkin loppuu tulevaan kauteen, joten tämä kausi jäänee hänen viimeiseksi Ukrainassa. Adrianon alapuolella aloittanee niin ikään hienoa kautta pelaava maaliahne Alex Teixera.

Ottelun kulku

Kaikki realiteetit huomioiden Bayern lähtee otteluun valtavana ennakkosuosikkina, vaikka joukkueen kokoonpanosta puuttuukin useampi avainpelaaja. Shakhtar lähtenee otteluun varsin puolustusvoittoisella formaatiolla, mutta Bayernia vastaan moni muukin Shakhtaria laadukkaampi joukkue on yrittänyt puolustaa huonolla lopputuloksella. Shakhtarin itseluottamusta varmasti lisää maalittomaan tasapeliin päättynyt ensimmäinen osaottelu, jossa Bayern vaikutti täysin aseettomalta. Bayern piti tuttuun tapaan palloa valtaosan ottelun peliajasta, mutta Shakhtarin tiiviinä pysynyt kenttäryhmittymä piti saksalaiset poissa vaarallisilta maalipaikoilta ja lopulta FC Hollywood sai koko ottelussa aikaan vain yhden vedon maalia kohden.

Kaksiosaisissa ottelupareissa vierasmaalin merkitystä ei voi olla korostamatta liikaa. Shakhtar lähtenee pitämään omaa päätään puhtaana ensimmäisen osaottelun tapaan ryhmittymällä tiiviiksi ryhmittymäksi pyrkien estämään syöttösuuntia ja Bayernin murtautumismalleja. Shakhtarin suurin toivo lepää sen juonikkaissa brassipelaajissa ja erikoistilanteissa. Luiz Adrianoa ei tule aliarvioida, mies on äärimmäisen vaarallinen ja monipuolinen hyökkäyspään pelaaja. Bayern puolustaa melko korkealla linjalla ja on ollut ajoittain ongelmissa vahvasti pystyjuoksuja tekevien joukkueiden kanssa. Myös hyökkäävänä keskikenttäpelajaana aloittava Alex Teixera pelaa melko vapaassa roolissa ollen usein käytännössä kuin toinen hyökkääjä. Bayern saa myös olla tarkkana Dario Srnan kanssa, joka ennenkin iskenyt komeita vapaapotkumaaleja isoissa otteluissa. Pep Guardiolan joukkueet eivät ole tulleet tunnetuksi erikoistilannepuolustusosaamisestaan, joten tuossa lienee se Shakhtarin todennäköisin iskun paikka.

Kaikesta huolimatta mikään muu kuin selvä kotivoitto olisi suuremman luokan pommi. Bayern on jyrännyt lähes poikkeuksetta tällä kaudella varsinkin kotikentällään ennakkoon heikompia joukkueita vastaan. Saksalaisjoukkueessa riittää yksinkertaisesti niin paljon yksilötaitoa ja ratkaisuvoimaa, ettei vastustajalla ole varaa yhteenkään nukahdukseen. Shakhtar on sympaattinen joukkue, mutta huippujalkapallossa pelataan tuloksesta ilman sympatiapisteitä. Bayern tulee voittamaan ottelun vähintään kahden maalin erolla ja etenemään jälleen kerran Euroopan kahdeksan parhaan seurajoukkueen joukkoon.

Todennäköiset avauskokoonpanot

Shakhtar (4-4-1-1)

shakrababamynsenni

Bayern (4-2-3-1)

Maikkari televisioi ottelun MTV-Max kanavallaan keskiviikkona klo 21.40 alkaen.