Mistä lähtökohdista Mestarien liigan alkulohkojen viimeiselle kierrokselle?

Mestarien liigan jatkoonmenijät selvitetään alkulohkojen viimeisellä kierroksella tiistaina ja keskiviikkona. Yhdeksän joukkuetta on jo varmistanut paikkansa 16 parhaan joukossa, joten vielä olisi seitsemälle joukkueelle paikka auringossa otettavissa.

Kolmessa lohkossa kahdeksasta jatkoonmenijät ovat jo selvillä, mutta jokaisessa lohkossa riittää vielä panosta viimeiselle kierrokselle vähintään lohkon kolmospaikan ja Eurooppa-liigan jatkopaikan metsästyksen kannalta.

Lisäksi vain yksi joukkue on voittanut kaikki viisi alkulohkon peliään tähän mennessä, ja mikäli joukkue voittaa myös viimeisen kierroksen ottelunsa, tehdään samalla Mestarien liigan historiaa. Selvitimme mitkä ovat lähtökohdat huikealle viimeiselle kierrokselle. A-D lohkojen ottelut pelataan tiistaina ja lohkot E-H keskiviikkona.

Lohko A

Lohkon tilanne (*= jatkossa):

 1. Real 13 pistettä *
 2. PSG 10 pistettä *
 3. Shaktar 3 pistettä
 4. Malmö 3 pistettä

Viimeiset ottelut: PSG – Shaktar Real, Madrid – Malmö

A-lohkon jatkoonmenijät ovat selvää kauraa, kun Real Madrid on jo varmistanut lohko voiton ja PSG sijoituu toiseksi. PSG voi nousta vielä Realin kanssa tasapisteisiin, mutta madridilaiset ovat parempia vertailtaessa keskinäisiä kohtaamisia. Shaktar Donetsk on lähellä napata lohkon kolmospaikan, ja samalla oikeuden Eurooppa-liigan jatkopeleihin. Shaktar ja Malmö ovat tasapisteissä, mutta ukrainalaiset ovat parempia keskinäisisten otteluiden vertailussa. Malmö voi nousta kolmanneksi, jos se voittaa vieraissa Realin ja samaan aikaan Shaktar häviää oman vierasottelunsa PSG:lle.

Lohko B

Lohkon tilanne:

 1. Wolfsburg 9 pistettä
 2. Manchester United 8 pistettä
 3. PSV 7 pistettä
 4. TsSKA Moskova 4 pistettä

Viimeiset ottelut: PSV – TsSka Moskova, Wolfsburg – Manchester United

B-lohkon tilanne on todella mielenkiintoinen ennen viimeistä kierrosta, kun sekä Wolfsburg, ManU että PSV voivat vielä napata lohkon piikkipaikan. Tällä hetkellä lohkon kärkipaikalla majaileva Wolfsburg isännöi viimeisellä kierroksella Manchester Unitedia ja saksalaiset menevät tasapelillä tai voitolla varmasti jatkokierroksille. Voitto varmistaisi myös lohkovoiton ja tasapelikin saattaisi riittää ykköstilaan, jos PSV ei voita kotonaan TsSKA:ta. ManU:n tilanne on kimurantti, koska tasapeli ei sille välttämättä riitä, jos PSV hoitaa oman ottelunsa. PSV ja ManU voivat päätyä myös tasapisteisiin, jolloin jatkoonmenijä olisi PSV, koska hollantilaiset ovat voittaneet keskinäisistä kamppailuista yhden ja toisessa ottelussa joukkueet tasasivat pisteet.

Wolfsburg ja PSV voivat päätyä lohkon ykköstilalle tasapisteissä, jolloin keskinäisten otteluiden päätyttyä tasan tarkasteltaisiin joukkueiden maalieroa, joka on tällä hetkellä wolfsburgilaisten eduksi +2. Myös TsSKA:lla on vielä panosta vierasottelussa PSV:tä vastaan, koska voitolla se nousisi parempien keskinäisten otteluiden vertailussa hollantilaisten ohi lohkon kolmoseksi ja näin ollen moskovalaisten matka eurokentillä jatkuisi Eurooppa-liigassa.

speaks to the media during the Manchester United press conference at Old Trafford on November 24, 2015 in Manchester, England.

Louis van Gaal ja Manchester United ei ole vielä varmasti jatkossa. Kuva: Getty

Lohko C

Lohkon tilanne:

 1. Atletico Madrid 10 pistettä *
 2. Benfica 10 pistettä *
 3. Galatasaray 4 pistettä
 4. Astana 3 pistettä

Viimeiset ottelut: Atletico Madrid – Benfica, Galatasaray – Astana

Atletico Madrid ja Benfica ovat varmoja jatkajia, mutta tärkeästä lohkon ykköspaikasta käydään vielä tiukka taistelu viimeisellä kierroksella, kun Benfica isännöi Atletico Madridia. Madridilaiset hävisivät ensimmäisellä kierroksella portugalilaisille kotona 1–2 -lukemin, joten Benficalle riittää ykköspaikan varmistamiseen tasapeli kotikentällään. Lohkon kolmospaikasta käydään vielä kova taistelu, kun Astana matkaa Galatasarayn vieraaksi.

Lohko D

Lohkon tilanne:

 1. Juventus 11 pistettä *
 2. Manchester City 9 pistettä *
 3. Mönchengladbach 5 pistettä
 4. Sevilla 3 pistettä

Viimeiset ottelut: Manchester City – Mönchengladbach, Sevilla – Juventus

Juventus voittaa lohkon, jos se onnistuu saamaan tasapelipisteen tai voiton viimeisen kierroksen vierasottelusta Sevillaa vastaan. Manchester City taas voittaa lohkon, jos se lyö kotonaan Mönchengladbachin ja Juve häviää oman ottelunsa. Tasapisteissä Juve jatkaa lohkoykkösenä keskinäisten otteluiden tulosten turvin. Sevilla voi nousta vielä lohkon kolmoseksi, jos se voittaa kotonaan Juventuksen ja Mönchengladbach jää tasapeliin tai häviää Citylle manchesterissa. Tasapisteissä Sevilla nousee lohkon kolmoseksi, koska espanjalaisten keskinäisten otteluiden maaliero on parempi kuin Mönchengladbachin.

Lohko E

Lohkon tilanne:

 1. Barcelona 13 pistettä *
 2. AS Roma 5 pistettä
 3. Leverkusen 5 pistettä
 4. BATE Borisov 3 pistettä

Viimeiset ottelut: AS Roma – BATE Borisov, Leverkusen – Barcelona

Barcelona on napannut jo lohkon ykkössijan näytöstyyliin, mutta toisesta jatkajasta käydään viimeisellä kierroksella verinen taisto. Parhaat eväät lohkon kakkospaikkaan on tällä hetkellä Romalla, joka kohtaa kotonaan BATE:n. Leverkusenin tulisi kaataa kotonaan kenties ykkösmiehiään lepuuttava Barcelona ja toivoa Roman tappiota. Tasapisteissä Roma etenisi jatkoon keskinäisten otteluiden vertailulla. BATE:a ei voida laskea vielä ulos kakkospaikan taistelusta, koska voitolla ja Leverkusenin tappiolla valkovenäläiset etenisivät jopa sensaatiomaisesti jatkoon tästä kovasta lohkosta.

Lohko F

Lohkon tilanne:

 1. Bayern München 12 pistettä *
 2. Olympiakos 9 pistettä
 3. Arsenal 6 pistettä
 4. Dinamo Zagreb 3 pistettä

Viimeiset ottelut: Olympiakos – Arsenal, Dinamo Zagreb – Bayern München

Bayern on varmistanut lohkovoiton, vaikka Olympiakos voi nousta münchenilaisten kanssa tasapisteisiin. Tasapisteissä saksalaiset ovat parempia keskinäisten otteluiden perusteella. Lohkon kakkospaikasta käydään kiivas taistelu, kun kreikkalaiset isännöivät viimeisen kierroksen ottelussa lohkon kolmosta Arsenalia. Olympiakos voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen Emiratesilla 3–2. Myös vierasmaalit lasketaan keskinäisissä otteluissa, joten 1–0 tai 2–1 voitot eivät riitä lontoolaisille jatkopaikan saavuttamiseksi. Muilla voittolukemilla Tykkimiehet etenisivät jatkoon, koska englantilaisilla on parempi kokonaismaaliero. Dinamo Zagreb voi nousta vielä Arsenalin kanssa tasapisteisiin, mutta he eivät kestä vertailua keskinäisissä otteluissa lontoolaisille, joten zagrebilaiset ovat ulkona.

Lohko G

Lohkon tilanne:

 1. Chelsea 10 pistettä
 2. FC Porto 10 pistettä
 3. Dynamo Kiev 8 pistettä
 4. Maccabi Tel Aviv 0 pistettä

Viimeiset ottelut: Chelsea – Porto, Dynamo Kiev – Maccabi Tel Aviv

Ainoa varma asia tässä lohkossa on se, että Maccabi Tel Aviv on ulkona jatkokinkereistä. Viimeisellä kierroksella Chelsea isännöi Portoa ja ottelun mahdollinen voittaja vie koko lohkon. Tasapelin sattuessa lohko menee kimurantiksi, jos Dynamo Kiev onnistuu kellistämään kotonaan nollakerholaisen Maccabin. Lontoon tasapeli ja Dynamon voitto tietäisi siis sitä, että kolme joukkuetta olisi tällöin tasapisteissä. Tällöin tarkasteltaisiin näiden kolmen joukkueen, Chelsean, Porton ja Kievin, keskinäisiä otteluita. Lopputulema olisi se, että Kiev nousisi lohkon ykköseksi, Chelsea nappaisi toisen jatkoonmenijänpaikan ja Porton matka jatkuisi Eurooppa liigassa.

Lohko H

Lohkon tilanne:

 1. Zenit Petersburg 15 pistettä *
 2. Gent 7 pistettä
 3. Valencia 6 pistettä
 4. Lyon 1 piste

Viimeiset ottelut: Gent – Zenit, Valencia – Lyon

Pietarilainen Zenit on ainoa joukkue Mestarien liigassa, joka on voittanut kaikki viisi alkulohkon kamppailua ja jatkaa näin ollen ansaitusti 16 parhaan joukkoon. Lohkon toinen jatkaja ratkeaa Gentin ja Valencian välillä. Ranskalaiset ovat haalineet kasaan surullisesti vain yhden pisteen, joten Lyon on pihalla. Viimeisellä kierroksella Gent haastaa kotonaan Zenitin ja varmistaisi voitolla lohkon kakkossijan. Gary Nevillen uudeksi managerikseen värvännyt Valencia isännöi viimeisellä kierroksella lohkon jumboa Lyonia. Gentin hävitessä ja Valencian pelatessa tasan menisivät belgialaiset jatkoon paremman keskinäisten otteluiden vertailussa. Espanjalaisten tulisi siis voittaa oma ottelunsa ja toivoa, että Zenit kaataisi vieraissa Gentin tai pelaisi edes tasapelin. Zenitillä on viimeiseen otteluun vielä pieni porkkana, koska voitolla ja Valencian tasurilla tai häviöllä, olisi tällöin lohkon ykkösen ja kakkosen välinen ero 11 pistettä, joka sivuaisi kaikkien aikojen suurinta eroa alkulohkon ykkösen ja kakkosen välillä.

Wolfsburg – Manchester United suorana tiistaina YLE TV2 klo 21.35 alkaen. Muut ottelut nähtävissä Viasat Sport -kanavalla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty