Mikä maa on Euroopan menestymättömin? – Huuhkajat kiusallisen tilaston toisena

Huuhkajat on tiukan paikan edessä lauantaina, kun mahdollisen tappion myötä kisapaikka voi käytännössä karata kokonaan. Suomi ei ole vielä toistaiseksi esiintynyt jalkapallon arvokasoissa, mutta tähän joukkoon kuuluu myös iso nippu muita Euroopan maita.

Euroopan mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1960 lähtien, joten vuoden päästä Ranskassa järjestettävät kisat ovat järjestysnumeroltaan 15. UEFA:an kuuluu tällä hetkellä 54 valtiota, joista EM-kilpailuihin ei ole ikinä päässyt 26 maata.

Luxemburg, Malta, Pohjois-Irlanti sekä Wales ovat kaikki osallistuneet karsintoihin 13 kertaa, mutta kisapaikkaa ei ole vielä irronnut. Suomi on jaetulla hopeasijalla, kun epäonnistuneita karsintoja on takana 12 kappaletta. Myös Kypros on koittanut onneaan 12 kertaa.

26 kisoihin pääsemättömästä maasta peräti 16 on osallistunut karsintoihin korkeintaan viisi kertaa. Moni valtioista on kuulunut aikaisemmin esimerkiksi Neuvostoliittoon eikä näin ollen ole pystynyt edes osallistumaan karsintoihin omana valtionaan.

Slovakia on tuoreimmassa FIFA:n rankingissa korkein eurooppalainen joukkue, joka ei ole selvittänyt koskaan tietään EM-kisoihin. Martin Škrtelin sekä Marek Hamšikin tähdittämä joukkue on tällä hetkellä maailmanlaajuisessa rankingissa sijalla 24. Slovakia tosin johtaa omaa karsintalohkoaan ja on kovaa vauhtia matkalla ensimmäisiin EM-kisoihinsa.

Ensi vuoden EM-kilpailuihin pääsee ensimmäistä kertaa peräti 24 joukkuetta. Määrä on kasvanut melkoisesti, sillä vielä vuoden 1976 kisoihin pääsi ainoastaan neljä joukkuetta. Ranskassa nähdäänkin todennäköisesti ensikertalaisia, sillä niistä maista, jotka eivät ole aiemmin esiintyneet kisoissa, on tällä hetkellä kuusi joukkuetta vähintään jatkokarsintaan oikeuttavalla sijalla karsintalohkossaan.

Yli 20 maata ilman arvokisoja

Täysin ilman arvokisakokemusta (EM- tai MM-kisoja) on yhteensä 21 eurooppalaista maajoukkuetta. Eniten karsintoja on takana Luxemburgilla, joka on osallistunut epäonnistuneesti EM- ja MM-karsintoihin yhteensä 32 kertaa. Reilun 500 000 asukkaan maa löytyy FIFA:n rankingin sijalta 126.

Suomi saa kyseenalaista kunniaa olemalla tilaston hopeasijalla, kun karsintoihin on osallistuttu laihoin tuloksin yhteensä 30 kertaa. Tilaston kolmantena on Kypros yhteensä 26 osallistumiskerralla.

Slovakia on selvittänyt tiensä maailmanmestaruuskilpailuihin kertaalleen, joten FIFA:n rankingissa korkeimmalla oleva maa ilman arvokisoja on sijalta 28 löytyvä Islanti. Hurjassa liidossa oleva maa oli vielä hieman yli kaksi vuotta sitten samaisen rankingin sijalla 131. Islanti onkin menossa kovaa vauhtia Ranskaan, kun se on karsintojen puolivälissä oman lohkonsa toisena.

Suomi jatkaa arvokisaunelman metsästystä lauantaina, kun joukkue kohtaa Unkarin Olympiastadionilla kello 19.00. Tappio tietäisi todella kovaa kolausta jatkoa ajatellen, joten panosta ei todellakaan puutu.