Mourinho ja Falcao palaavat Estadio do Dragaolle – FC Porto ja Chelsea huippuottelussa

Vaikka YLE näyttääkin FC Barcelonan ja Leverkusenin kohtaamisen, pelataan tiistai-illan paras kamppailu Portugalissa, kun pahasti Valioliigassa konttaava Chelsea matkustaa FC Porton vieraaksi. Tiistai-illan ottelu voi olla ratkaiseva, jopa G-lohkon voiton kannalta, sillä vastakkain on lohkon kaksi selkeää suosikkia. Tässä on ennakkomme kyseiseen huippukamppailuun.

Ottelu on erityinen Chelsean managerille, Jose Mourinholle, sillä ”The Special One” johdatti Portugalin suuraseuran Mestarien liigan voittoon keväällä 2004. Mourinho on Porto-pestin jälkeen kierrellyt huippujoukkueita – mies on voittanut, kohahduttanut ja säväyttänyt. Suuren yleisön tietoisuuteen Mourinho nousi kuitenkin juuri Porton luotsina, joten ilta on Chelsea-managerille varmasti tunteikas. Toinen FC Portossa suuren yleisön tietoisuuteen noussut Chelsean mies on hyökkääjä Radamel Falcao, jonka ensimmäinen seura Euroopassa oli juuri FC Porto. River Platesta vuonna 2009 Portugaliin siirtynyt kolumbialainen teki kahden Portossa vietetyn kauden aikana tuhoisaa jälkeä ja siirtyi lopulta kahden huippukauden jälkeen Atletico Madridiin.

FC Porto ja Chelsea ovat kohdanneet 2000-luvulla kuusi kertaa, ja jokainen ottelu on ollut tulevan kamppailun tapaan Mestarien liigan lohkovaiheessa. Nuista otteluista englantilaiset ovat voittaneet neljä, kun pistejakoon ja Porton voittoon on päädytty kertaalleen. Edellinen kohtaaminen on kuitenkin vuodelta 2009, joten vanhoista peleistä ei kannata vetää suurempia johtopäätöksiä, varsinkin kun kyseisessä ottelussa pelanneita ovat ainoastaan Falcao, John Terry sekä Silvestre Varela.

 FC Porto

GettyImages-484153892

Pyhä Iker edustaa tätä nykyä Portoa. Kuva: Getty

Porton viime kausi Mestarien liigassa oli mainio, kun joukkue ylsi puolivälieriin ja voitti kotonaan jopa Bayern Münchenin, mutta vieraskentällä kyyti oli sen verran kylmää, että saksalaiset jatkoivat välieriin. Kuten moni osasi ounastella Porto menetti muutamia tärkeitä pelaajia viime kauden joukkueestaan, mutta kuten aiemminkin – uusia vastuunkantajia on ilmaantunut. Esimerkiksi aikanaan Falcaon korvanneen Jackson Martinezin lähtö avasi ykköshyökkääjän paikan Vincent Aboubakarille, joka on kiittänyt luotosta iskemällä neljä maalia kotimaan liigassa ja kaksi Kiovan Dynamon verkkoon Mestarien liigan avauksessa. Kamerunilaishyökkääjän lisäksi myös Yacine Brahimi on hyvä kansainvälisen tason pelaaja, jonka kanssa Chelsea-puolustus saa olla tarkkana. Porton nimekkäin pelaaja löytyy kuitenkin tolppien välistä, sillä maalia vartioi yksi 2000-luvun parhaista maalivahdeista, Real-ikoni Iker Casillas.

Mestarien liigan avaus Kiovassa ei sujunut Porton kannalta mairittelevasti, sillä joukkue oli kiinni täydessä pistepotissa, ennen Vitaly Buyalskyn tasoitusosumaa varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Näin ollen Porto lähtee Mestarien liigan kotiavaukseen yksi piste taskussaan. Kotimaan kentillä joukkueen peli on kulkenut kohtalaisen hyvin, sillä Porto majailee sarjan kärjessä kerättyään 14 pisteettä kuudesta ottelusta. Tosin Sporting Lissabon on kerännyt saman määrän pisteitä ja Benfica vaanii kahden pisteen päässä kaksikosta. Edellisessä liigapelissä Porto jäi 2–2-tasapeliin Moreinsen vieraana, mutta tuossa ottelussa valmentaja Julen Lopetegui säästeli monia avauskokoonpanon miehiään, joten paukkuja on ladattu juuri Chelsean kohtaamiseen.

Chelsea

Jos Porto lepuutti muutamia avainpelaajiaan, ei pahasti kotimaan kentillä kontanneella Chelsealla ollut tähän varaa. Ykköskokoonpanosta huolimatta Chelsea jäi 2–2-tasapeliin Valioliigan peräpäässä olevan Newcastlen vieraana. Itseasiassa tasapelikin oli Sinisille hyvä saavutus, sillä Harakat johtivat ottelua kahdella maalilla vielä vartti ennen loppua. Viime kaudella suvereenista Valioliigan voittoon tanssineen Chelsean fokus on tällä kaudella Mestarien liigan voitossa, heikot esitykset Valioliigassa eivät kuitenkaan lupaa hyvää Euroopan himotuimman pystin jahtaamista ajatellen. Vaikka Chelsea avasi Mestarien liiga –urakkansa vakuuttavasti, ei heikon Maccabi Tel Avivin voittamisesta kotikentällä voi vetää suurempia johtopäätöksiä, varsinkin kun voitto tuli lähes kakkosmiehistöllä. Oman mielenkiintonsa tulevaan kamppailuun tuo Chelsean hyökkääjävalinta, sillä kaikki Valioliigapelit penkillä aloittanut Falcao, mielii varmasti avata vanhalla kotistadionillaan. Kolumbialaisen voisi olettaa saavan mahdollisuutensa avauksessa, sillä kukaan Chelsean hyökkääjistä ei ole vakuuttanut.

 

during the Barclays Premier League match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium on August 16, 2015 in Manchester, England.

Kumpi aloittaa, Portossa huipulle noussut Falcao vai kuumapää Costa? Kuva: Getty

Valioliigassa vasta sijalla 15. majailevan Chelsean heikkoon alkukauteen on olennaisesti vaikuttanut sen kärkiyksilöiden heikot esitykset. Esimerkiksi viime kaudella dominoineet Cesc FabregasEden Hazard ja Diego Costa ovat jääneet kauas viime kauden tasostaan. Kenties pahiten on flopannut viime kauden ylivoimaisesti paras Valioliigatoppari, John Terry, joka on pudonnut hyvin pelanneen Kurt Zouman taakse, kolmostoppariksi. Toisin sanoen Chelsean joukkueesta löytyy laatua aina Mestarien liigan voittoon asti, joukkueen ykköspelaajien on kuitenkin noustava kykyjensä edellyttämälle tasolle, mikäli Chelsea mielii pärjätä Euroopassa.

Ottelun kulku

Jose Mourinhon valitsema pelitapa vanhaa seuraansa vastaan on hyökkääjävalinnan tapaan suurimman mielenkiinnon kohteena. Yleensä Chelsea on lähtenyt huippujoukkueiden vieraaksi, sillä mentaliteetilla ettei peliä ainakaan hävitä, niinpä portugalilainen saattaa suosia ”Park the Bus”-pelityyliä myös Porton vieraana, sillä tasapelikin antaisi Chelsealle selvän etulyöntiaseman lohkon voittoa silmällä pitäen. Vastaavasti Portoa ei ole tunnettu puolustusvoittoisesta pelityylistä, vaan se lähtee ennakkoluulottomasti murtamaan Chelsean pahasti vuotanutta puolustusta. Lopetegui suosii 4–3–3-ryhmitystä, jossa Porto pyrkii hallitsemaan keskialuetta kolmen miehen avulla. Keskikenttämiehistä erityisesti Giannelli Imbula ja Hector Herrera ovat suuressa roolissa – niin pelinrakentelussa, kuin Chelsean hyökkäysten pysäyttämisessä.

Alkukauden pelit ovat osoittaneet, ettei Chelsea ole omimmillaan hitaassa pelinrakentelussa. Mitä nopeammin joukkue pääsee etenemään, sen paremmin se sopii esimerkiksi Hazardille tai toisella laidalla hyökkäävälle Pedrolle. Näin ollen pallonhallinta voi kääntyä aavistuksen verran kotijoukkueen suuntaan, sillä Chelsea lähtenee otteluun puolustusvoittoisella taktiikalla ja pyrkii sitä kautta nopeisiin vastaiskuihin. Jos lontoolaiset tekevät avausmaalin, menee Mourinhon miehistö takuuvarmasti kuoreensa, ainakin toisella puoliajalla, mikä tekee Porton hyökkäämisestä hankalaa. Jos taas Porto tekee ottelun avausmaalin, on Chelsean pakko avata peliään, joka tekee siitä hyvin haavoittuvaisen, tämä on nähty erityisesti Valioliigakentillä. Näin ollen voisikin väittää, että tässä kamppailussa avausmaalilla on jopa korostetun suuri merkitys.

Tulosveikkaus: 1–1.

Ottelu näytetään suorana Viasat Hockey Finland -kanavalla klo 21.40 alkaen.

Kansikuva: Getty