Pitääkö myytti eurokentillä sulavista suomalaisjoukkueista paikkaansa?

Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!

Suomalaisten joukkueiden taipaleet eurokentillä alkoivat todella vaisusti, kun Eurooppa liigan karsintoihin osallistuvat KuPS, Ilves sekä FC Lahti hävisivät avausottelunsa tekemättä maaliakaan. Positiivisimmasta tuloksesta vastasi Mestarien liigan karsintoihin osallistuva HJK, joka voitti färsaarelaisen Vikingurin lukemin 2-1. Klubi tosin lähti omaan otteluunsa todella selkeänä ennakkosuosikkina, joten tulos oli varsin odotettu. Kokonaisuudessaan karsintojen avauskierros oli suomalaisten kannalta heikko, mutta pitääkö myytti kansainvälisillä kentillä sulavista suomalaisjoukkueista paikkaansa?

Mikäli isoja venymisiä ei tule, niin sinivalkoisten menestys eurokentillä on tälläkin kaudella HJK:n varassa. Tilanne ei tosin ole poikkeuksellinen, sillä HJK on esiintynyt europeleissä ylivoimaisesti vakuuttavimmin suomalaisjoukkueista.

Eurooppa liiga korvasi UEFA Cupin kaudeksi 2009-10. Tämän jälkeen naanosan toiseksi merkittävimmän seurajoukkueiden kansainvälisen turnauksen karsintojen avauskierrokselle on osallistunut suomalainen joukkue 22 kertaa. Kymmenen joukkuetta hävisi ensimmäisen kierroksen otteluparinsa, kun taas 12 selvitti tiensä toiselle kierrokselle. Näistä tosin seitsemän tuli vuosien 2009-12 välillä, kun yksikään suomalainen joukkue ei pudonnut vielä avauskierroksella. 

Viime vuosina kurssi on ollut synkempi. Viiden edellisen kauden aikana 15 suomalaisjoukkuetta on osallistunut ensimmäiselle karsintakierrokselle, mutta vain viisi raivasi tiensä jatkoon. 

Toisella karsintakierroksella kyyti on ollut vieläkin kylmempää. Vielä kaudeksi 2014-15 suomalaisjoukkue pääsi suoraan toiselle kierrokselle. Kaudesta 2009-10 alkaen suomalaisjoukkue on kamppaillut toisella kierroksella 20 kertaa, mutta päässyt jatkoon vain viidesti. Tässäkin kurssi on ollut laskussa, sillä edellisen viiden kauden aikana vain HJK selvitti tiensä kolmannelle kierrokselle kaatamalla Beroen kesällä 2016. 

Kolmannella kierroksella ei ole luistanut yhtään sen paremmin. Suomalaiset ovat kamppailleet pääsystä play off-kierrokselle viidesti, mutta yhteensä kymmenestä ottelusta saldona on ollut vain kaksi voittoa ja putoaminen joka kerta. Vastustajatkin ovat tosin olleet todella kovia Euroopankin mittakaavassa. 

Mestarien liigan karsinnat HJK:n valtakuntaa

Maanosan tärkeimpään seurajoukkueturnauksen karsintoihin osallistuu Veikkausliigan hallitseva mestari, joten tämä on ollut yleensä HJK:n näyttämö. Kaudesta 2009-10 alkaen vain Inter, SJK ja Mariehamn ovat päässeet koittamaan onneaan näissä karsinnoissa Klubin lisäksi, mutta trion tiet päättyivät jo avauskierroksella ilman ainuttakaan voittoja. 

Veikkausliigan mestari aloittaa taipaleensa toiselta karsintakierrokselta. HJK on kompastunut kuuden kauden aikana vain kertaalleen ensimmäiseen vastustajaansa, kun Nömme Kalju pudotti helsinkiläiset kesällä 2013. Muuten HJK on ollut pääosin vakuuttava toisella kerroksella. 

Kolmannen karsintakierroksen saldo on sen sijaan synkempi. Klubi on päässyt tähän vaiheeseen viidesti, mutta hävinnyt jokaisen otteluparin ilman ainuttakaan voittoa. Kymmenen ottelun saldona on kaksi tasapeliä sekä kahdeksan häviötä, mutta vastustajatkin ovat olleet Celticin ja Dinamo Zagrebin kaltaisia jättejä. 

Klubin tie on jatkunut tappioista huolimatta Eurooppa liigan play off-kierroksella, josta joukkue selviytyi historiallisesti lohkovaiheeseen kaudella 2014-15 kaatamalla Rapid Wienin. 

Menestys HJK:n varassa

HJK on osallistunut europeleihin seurantajakson jokaisena kautena, ja yleensä varsin hyvin tuloksin. Klubi on perännyt joka kausi keskimäärin 5,56 kansainvälistä ottelua. Tätä nostaa hieman selviytyminen Eurooppa liigan lohkovaiheeseen, kun europelejä kertyi tuolla kaudella peräti 12. Pelkkiä karsintapelejä HJK on pelannut keskimäärin 4,89 kesää kohden. 

Muilla suomalaisjoukkueilla on sen sijaan tullut lähtö yleensä nopeasti. Muille karsintoihin osallistuneille suomalaisjoukkueille on kertynyt kaudesta 2009-10 lähtien keskimäärin 2,84 peliä kesää kohden. 

Kesästä 2013 alkaen HJK:n lisäksi suomalaisjoukkue on kamppaillut lohkovaiheisiin pääsystä 17 kertaa. Näistä peräti 14 päättyi heti ensimmäiseen ottelupariin. Avausvastustajansa ovat onnistuneet voittamaan vain VPS (kaudella 2017-18), RoPS (2016-17) sekä MYPA (2014-15). 

HJK operoi Veikkausliigassa ylivoimaisella pelaajabudjetilla, mikä takaa mainion materiaalin ja auttaa menestymään. Näin ollen Klubi saa kansainvälisiin peleihin rutiinia, kun joukkue pelaa niitä joka kesä. Tämä näkyy väistämättä tuloksissakin, sillä HJK hoitaa altavastaajat todella kovalla prosentilla kansainvälisillä kentillä.

Muiden suomalaisjoukkueiden suhteen kurssi on ollut laskeva. Vielä vuosina 2009-12 muutkin suomalaisjoukkueet hoitivat ensimmäisiä vastustajiaan kovalla prosentilla, kun taas viimeisinä vuosina niiden suhteen on ollut todella suuria haasteita. Viimeisen viiden vuoden aikana suomalaisjoukkueet ovat hävinneet ottelupareja niin islantilaisille, luxemburgilaiselle, virolaiselle kuin färsaarelaisellekin joukkueelle. Näitä vastaan ei auta selittelyt pelaajamateriaaleista tai olosuhteista. 

Kaudesta 2009-10 alkaen vain kahtena kesänä kaikkien Eurooppa liigan karsintoihin osallistuneiden suomalaisjoukkueiden tie on noussut pystyyn jo avauskierroksella (kesät 2013 ja 2015). Ellei isoja venymisiä tule, niin kuluva kesä jättää jälkensä tähän kyseenalaiseen tilastoon. Vielä vuosikymmenen vaihteessa suomalaiset joukkueet selvittivät huomattavasti kovemmalla prosentilla vastustajia kuin edellisinä vuosina. Viime kausien perusteella voikin sanoa, että myytti kansainvälisissä otteluissa sulamisesta ei ole täysin tuulesta temmattu.  

Kuva: Matti Raivio / All Over Press