Pitkätukkaisesta laitapuolustajasta karismaattiseksi johtajaksi – Sergio Ramosin rooli Real Madridin menestyksen taustalla on valtava

Viaplay LogoVoit katsoa Mestarien liigan finaalin Viaplay-palvelun kautta. Ottelu alkaa lauantaina kello 21.45.

Kiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Real Madrid on yksi maailman suurimmista urheiluseuroista ja espanjalaisjätti on aina pursunnut toinen toistaan suurempia tähtipelaajia. Galácticot olivat poikkeuksellisen suuressa roolissa 2000-luvun alussa, kun Florentino Perez haali joukkueeseen kolmen vuoden sisään muun muassa Luis Figon, Zinedine Zidanen, Ronaldon sekä David Beckhamin. Varsinkin ulkomaalaiset pelaajat olivat Perezin mieleen, sillä jättihankinnoista ainoastaan yksi oli espanjalainen.

Tämä pelaaja oli Sergio Ramos, joka otti Real Madridissa vaatimattomasti käyttöönsä numeron 4, jota oli aiemmin käyttänyt Realin viiteen La Liigan ja kolmeen Mestarien liigan voittoon johdattanut Fernando Hierro. Ennakkoluulottomuus onkin aina ollut yksi Ramosin merkittävimpiä piirteitä. Halvalla lupaava 19-vuotias puolustaja ei tosin irronnut, sillä Realin maksama 27 miljoonan euron siirtosumma oli suurin espanjalaispuolustajasta maksettu korvaus.

Jälkikäteen tarkasteltuna summa on varsin mitätön, kun ottaa huomioon Ramosin otteet viheriöllä. Puolustaja on ollut Los Blancosin tärkeimpiä palasia ja mittava palkintokaappi on täyttynyt näiden vuosien aikana muun muassa neljällä La Liigan ja kolmella Mestarien liigan mestaruudella sekä kahdella Copa del Reyn voitolla. Lisäksi Ramos on ollut voittamassa Espanjan paidassa maailmanmestaruutta sekä kahta Euroopan mestaruutta.

Pitkä tukka oli kauan Sergio Ramosin tavaramerkki. Kuva: Jasper Juinen/Getty Image

Pitkätukkainen ja ajoittain hasardi puolustaja herätti aluksi epäilyksiä pääkaupungissa, mutta Ramos pelasi itsensä nopeasti seuran vaativien kannattajien sydämiin. Temperamenttinen jalkapalloilija ihastutti myös monipuolisuudellaan. Ramos pystyi pelaamaan laitapuolustajan lisäksi myös keskikentän pohjalla tai topparina, mikä hiljalleen vakiintui hänen pelipaikakseen.

Erinomaisen fysiikan omaava Ramos on aina tukenut hyökkäyksiä aktiivisesti ja hän on kiistatta yksi maailman parhaista pelaajista erikoistilanteissa. Espanjalainen on viimeistellyt 13 kauden aikana käsittämättömät 73 maalia, mikä oikeuttaa Real Madridin maalintekijätilastossa sijalle 18. Takana ovat muun muassa sellaiset nimet kuin Roberto Carlos, Luis Figo ja Zinedine Zidane. Esimerkiksi aikanaan maailman parhaimpiin pelaajiin lukeutunut Andres Iniesta teki Barcelonassa yhteensä 57 maalia, mikä korostaa Ramosin maalien määrää entisestään.

Ramos on tullut tunnetuksi erityisesti kyvystään nousta esiin kriittisillä hetkillä. Yksi miehen ikimuistoisimpia maaleja syntyi Mestarien liigan finaalissa vuonna 2014. Ramos iski pelin tasoihin lisäajalla ja lopulta Real Madrid nappasi voiton jatkoajalla. Tämän osuman johdosta Ramos onkin tatuoinut vasemman keskisormen rystyseen luvun 90+. Lukuisista tatuoinneistaan tunnetulta mieheltä on ihollaan paljon uskontoon ja läheisiin liittyviä kuvia, minkä lisäksi hänen onnennumeronsa 4 löytyy useammastakin eri kohdasta. Ramos juhlisti maailmanmestaruuden voittamista niin ikään tatuoimalla kuvan ikonisesta pokaalista sääreensä.

Matadorin viitta sekä Andalusian lippu ovat usein Ramosin mukana mestaruusjuhlissa. Kuva: Shaun Botterill/Getty Images

Tuomareiden hyvä tuttu

Ramosin peliura ei ole kuitenkaan ollut pelkkää voittokulkua. Yksi synkimpiä hetkiä tuli Mestarien liigan välierässä vuonna 2012, kun Real Madridin ja Bayern Münchenin kamppailu eteni rangaistuspotkukilpailuun tilanteessa 3-3. Cristiano Ronaldo ja Kaka olivat jo hukanneet omat tilaisuutensa, mutta kotijoukkueen ratkaisevaksi laukojaksi asteli Ramos. Puolustajan kunnianhimoinen yritys karkasi taivaan tuuliin ja lopulta Bastian Schweinsteiger sinetöi saksalaisille jatkopaikan. Ramosista muodostui valtavan pettymyksen symboli, sillä Real jahtasi tuolloin kuumeisesti kymmenettä Mestarien liigan voittoaan.

Tällä on eittämättä ollut iso vaikutus Ramosiin, sillä hän päätyi leikkauttamaan ikonisen pitkän tukkansa ennen kesän EM-kisoja. Arvokisoissa viheriöllä viiletti jälleen itsevarmuutta uhkuva puolustaja ja hän sai todellisen näyttöpaikkansa välierissä, kun Espanjan ja Portugalin kamppailu eteni pilkuille. Keväällä kriittisessä paikassa epäonnistunut Ramos asteli laukomaan viidentenä laukojana tilanteen ollessa 2-2. Toppari osoitti Mestarien liigan pettymyksen olevan enää vain huono muisto ja laittoi pallon verkkoon jäätävällä panenkalla. Espanja voitti ottelun ja kuittasi lopulta nimiinsä toisen Euroopan mestaruuden putkeen kaatamalla Italian loppuottelussa. Ramos valittiin myös turnauksen tähdistökentälliseen.

Ramosin pilkku ohi Portugalin Rui Patricion on yksi vuoden 2012 kisojen ikonisimpia hetkiä. Kuva: Lars Baron/Getty Images

Jäätävä pilkku on erinomainen osoitus Ramosin itseluottamuksesta. Vaikka alla oli todella paha epäonnistuminen kriittisessä paikassa Mestarien liigan välierässä, niin tästä ei ollut enää merkkiäkään EM-kisoissa. Pokeritermein Ramos laittaa kentällä aina ”all in” eli aivan kaiken likoon. Toisinaan läikkyy yli.

Varoitukset ja ulosajot eivät olekaan poikkeuksellisia Ramosille. Kuumaverinen puolustaja pelaa aina erittäin fyysisesti, mikä osaltaan tekeekin hänestä niin hyvän pelaajan. Rapatessa kuitenkin roiskuu eikä Ramosin pelityylillä voi välttyä rikkeiltä. Hän on pelannut Real Madridin paidassa 564 ottelua, joissa puolustajalle on näytetty keltaista korttia peräti 212 kertaa. Ulosajoja on tullut yhteensä 24, joista tosin vain kahdeksan suoralla punaisella kortilla. Erityisesti La Liigan tuomarilinja tuottaa Ramosille haasteita, sillä 391 ottelussa tuomarit ovat antaneet hänelle yhteensä 155 varoitusta ja yhteensä 19 ulosajoa, joista kuusi suoralla punaisella. Espanjan paidassa kortit eivät ole heiluneet yhtä tiuhaan, sillä Ramosille on tuomittu maajoukkueessa 151 ottelussa 21 varoitusta, muttei ainuttakaan ulosajoa. Kenties kokemus on muutenkin tuonut hieman tyyneyttä 32-vuotiaan pelurin otteisiin, sillä edellisen neljän kauden aikana Ramosille on tuomittu kaikissa kilpailuissa vain yksi punainen kortti. Samaa ei voi sanoa legendaarisista El Clasicoista. Ramos on ajettu ulos peräti viidestä kamppailusta Barcelonaa vastaan, joista neljä on päättynyt Realin tappioihin.

Ramos pelaa erittäin kovaa, mutta ei kuitenkaan ole tullut tunnetuksi ”tappotaklauksista”, vaan varoitukset ja ulosajot ovat usein tulleet pienemmistä rikkeistä. Tätä alleviivaa myös suorien punaisten korttien vähäinen määrä varoituksiin verrattuna. Kahdeksan punaista korttia 563 ottelussa ei ole lainkaan poikkeuksellinen saldo, erityisesti kun otetaan huomioon Ramosin pelityyli.

Tämä ei ole harvinainen näky viheriöllä. Kuva: Octavio Passos/Getty Images

Nuorten roolimalli

Härkätappeluja fanittava Ramos on johtanut persoonallisella tyylillään Los Blancosin takalinjoja jo vuosien ajan. Kesällä 2005 seuraan siirtynyt puolustaja valittiin joukkueen kapteenistoon ennen kautta 2009-10, jolloin topparin tontti alkoi vakiintua miehen pelipaikaksi. Lopulta hän kohosi joukkueen kapteeniksi ennen kautta 2015-16, kun Iker Casillas siirtyi FC Portoon. Ramos sorvasi samoihin aikoihin myös nykyisen sopimuksensa, mikä pitää hänet seurassa ainakin vuoteen 2020 asti. Espanjalainen on antanut puheissaan ymmärtää, että hänellä ei ole mikään kiire pois mielestään maailman parhaasta seurasta.

Ramos onkin pelannut nykyjoukkueesta eniten pelejä Los Blancosssa, kun otteluja on kertynyt lähes 700. Tällä irtoaa kahdeksas sija Realin kaikkien aikojen tilastossa. Piikkipaikalla on 741 kertaa valkoisia edustanut Raul.

Ramos onkin nähnyt vuosien saatossa lukuisia eri pelaajia puolustuksessa vierellään. Alussa takalinjoilla luuti muun muassa Roberto Carlosin ja Fabio Cannavaron kaltaisia nimiä. Kuluvan vuosikymmenen alussa puolustuslinjaa johtivat Ramosin ohella muun muassa Pepe, Alvaro Arbeloa ja Marcelo, joka tosin kuuluu edelleen joukkueen avainpelaajiin. Nyt Ramos on ottanut madridilaisten 1990-luvun puolustajasukupolven siipiensä alle, kun Raphael Varane, Dani Carvajal, Nacho ja kumppanit ovat tehneet esiinmarssejaan kirkkaimpiin parrasvaloihn. Ramosin raudanlujaa johtamista puolustuslinjassa sekä joukkuetovereiden puolustaminen ja tukeminen onkin saanut laajalti kiitosta. Ennen kaikkea hän johtaa esimerkillään.

– Jotta voi toimia esimerkkinä, niin pitää esiintyä hyvin, tehdä kovasti töitä ja antaa kaikkensa: näyttää nuorille, jotta voi vaatia heiltä samaa. Olen erittäin onnellinen, että minulla on mahdollisuus johtaa tätä joukkuetta, Ramos totesi UEFA.comin haastattelussa.

Kesällä 2011 Madridiin siirtyneen Varanen on ollut helppoa kasvaa maailmanluokan puolustajaksi Ramosin rinnalla. Kuva: Denis Doyle/Getty Images

Pitkätukkaisesta laitapuolustajasta on kasvanut vuosien saatossa Real Madridin ja Espanjan maajoukkueen karismaattinen kapteeni. Taisteleva pelityyli jakaa mielipiteitä varsinkin vastustajien kannattajien keskuudessa, mutta kaikkensa Real Madridin logolle antava puolustaja on omien kannattajiensa rakastama. Ja täysin aiheesta. Ramosin merkitys Realin takalinjoilla on ollut valtava, kun Los Blancos on noussut takaisin Euroopan valtiaaksi. Samalla Ramos on pelannut itsensä pelipaikkansa eliittiin maailmassa. Loistava fysiikka, kunnianhimo, johtajan ominaisuudet ja kyky nousta esiin kriittisillä hetkillä ovat muovanneet hänestä täydellisen kapteenin Real Madridille.

Ramosin omistautumista Madridille kuvaa hyvin marraskuun tapahtumat vuonna 2017.

Ramosin nenä murtui avauspuoliajalla Atleticoa vastaan, kun Lucas potkaisi häntä pallontavoitttelutilanteessa naamaan. Puolustaja pystyi pelaamaan puoliajan loppuun, mutta hänet piti ottaa tuolla vaihtoon. Ramos julkaisi myöhemmin päivityksen Instagramissa kuvatekstillä: ”Vuotaisin verta tuhat ja yksi kertaa tämän logon ja paidan takia. Kiitoksia tuestanne. Olen pian takaisin.”

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun Ramosin naama koki kovia. Nuoren puolustajan nenä murtui myös hänen toisella kaudellaan Real Madridissa, kun hän kamppaili pallosta Mestarien liigan ottelussa Bayern Münchenin Roy Makaayn kanssa. Ramos ei edes jättänyt ottelua kesken,vaan pelasi kolme kuukautta ilman operaatiota. Kolme päivää nenän murtumisen jälkeen hän iski Real Madridin avausmaalin El Clasicossa Camp Noulla.

Tämä jos joku summaa hyvin, minkälainen pelaaja Sergio Ramos on.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images