Tarkastelussa Mestarien liigan avausosat – mitkä joukkueet vakuuttivat?

Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäiset osaottelut on nyt takana. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen perkaavat läpi avausosien kuumimmat kysymykset.

Barcelona haki Lontoosta kahden maalin vierasvoiton. Onko Arsenalilla mitään mahdollisuuksia vierasottelussa maailman tämän hetken kovinta hyökkäyskalustoa vastaan?

JT: Arsenalin manageri Arsene Wenger totesi pelin jälkeen Barcelonan olevan 95% varmuudella jatkossa, tämä väittämä on helppo allekirjoittaa. Toki niin kauan kuin kellossa on aikaa niin mahdollisuushan Tykkimiehillä on, tämä mahdollisuus vaan on hyvin hyvin marginaalinen. Jäävuori, joka pohjoislontoolaisilla on kiivettävänään on massiivinen – edellinen kahden maalin vierasvoitto Camp Noulla on lähes kolmen vuoden takaa (1.5.2013), kun Bayern Munchen kävi ruhjomassa Barcan Mestarien liigan välierissä lukemin 0–3.

EK: Barcelona on kenties suurin Mestarien liigan voittajasuosikki, vaikka mikään joukkue ei ole voittanutkaan nykymuotoista turnausta kahtena peräkkäisenä vuotena. Kyllähän Arsenalilla on vielä pieni mahdollisuus, sillä parhaana päivänä Mesut Özil kumppaneineen osaa kyllä laittaa tehokkaasti palloa pussiin. Vaikeampi tehtävä olisikin pitää Barcelona kotikentällään nollilla.

Juventus nousi kotiottelusaan komeasti kahden maalin takaa tasoihin Bayern Münchenia vastaan. Kumman joukkueen uskot menevän tästä parista jatkoon?

JT: Juven nousu oli toki komea ja osoitti suuren joukkueen merkkejä, mutta loppujen lopuksi 2–2 oli Bayernille hyvä tulos ja se lähtee kotiotteluunsa selvänä ennakkosuosikkina. Sinällään ottelupari on kuitenkin auki, että parin viikon päästä pelattavassa 2.osassa kummallakaan joukkueella ei ole ns. jäävuorta kiivettävänään, kuten Arsenalilla. Uskon kuitenkin saksalaisten jatkopaikkaan. Perustan väitteeni siihen, että Bayern on laadukkaampi joukkue ja kotikentällään todella vahva. Myös mestaruus kotimaassa alkaa näyttää enemmän kuin todennäköiseltä, joten Pep Guardiolan miehistö voi ladata suurimmat paukut herkkusieniliigan voittamiseen.

EK: Juventus on ollut viime vuosina kotikentällään jäätävän kova, joten ottelun lopputulos on varmasti pettymys torinolaisille. Kaksi vierasmaalia antaa saksalaisille valtavan edun, sillä Juventuksen on pakko tehdä vähintään yksi maali, joten Bayernille tullee avautumaan enemmän tilaa hyökkäyspäässä. Olen Jaakon kanssa samoilla linjoilla, että saksalaiset painavat tästä parista jatkoon.

Real Madrid käytännössä ratkaisi jatkopaikan kukistamalla AS Roman vieraissa 2-0. Miten pitkälle uskot Zinedine Zidanen suojattien yltävän turnauksessa?

JT: Real Madrid kuuluu joka vuosi turnauksen vahvimpiin voittajasuosikkeihin. Suurimmaksi suosikiksi Los Blancos ei kuitenkaan omissa papereissa nouse, vaikka joukkue on osoittanut piristymisen merkkejä Zizoun napattua paikkansa penkin päässä. Yksi asia, mikä on henkilökohtaisesti hiertänyt Realissa jo viimeiset puolitoista vuotta, on kunnollisen 6-paikan enforcerin puuttuminen. Ilman kunnollista linjaa suojaavaa ankkuria en näe Realin peittoavan Barcaa tai Bayernia, koska Real ei pysty pitämään näitä joukkueita poissa pallosta tarpeeksi tehokkaasti, jotta linja olisi jotakuinkin turvassa. Paljon riippuu arvasta, mutta eiköhän Realin tie nouse pystyyn jälleen välierissä.

EK: Real Madrid on jäänyt La Ligassa jo yhdeksän pistettä Barcelonasta, joten Los Blancosin kauden päätavoite onkin Mestarien liigassa. Zidanella on kasassaan laadukas nippu ja parhaana päivänä joukkue pystyy voittamaan kenet vaan. En kuitenkaan usko, että Real voittaisi kaksiosaisessa otteluparissa Barcelonaa, joten arpaonnen on oltava suotuisa. Tästä huolimatta madridilaiset kuuluvat turnauksen suurimpiin voittajaehdokkaisiin.

Chelsea on kontannut Valioliigassa, joten menestyshaaveet on suunnattu pitkälti Mestarien liigaan. Uskotko lontoolaisten kampeavan vielä jatkoon avausosan 1-2 -tappiosta huolimatta?

JT: Uskoisin, että joulukuussa puikkoihin tarttuneelle Guus Hiddinkille on teroitettu, että Mestarien liiga on prioriteetti numero yksi. Chelsea on tällä hetkellä 14 pistettä perässä Mestarien liigaan oikeuttavaa 4. paikkaa, joten joukkue voi pelata melko paineettomasti loppukauden kotimaan kentillä. Chelsean konttaamisesta huolimatta pidän joukkuetta erittäin laadukkaana ja se on parantanut selvästi tämän vuoden puolella. Vaikka PSG nappasikin avausosasta voiton, ei 2–1-tappio ole missään nimessä huono tulos länsilontoolaisille, näin ollen pidän Chelsea hienoisena ennakkosuosikkina.

EK: Omissa papereissani PSG vielä hienoinen suosikki, vaikka Chelsea saikin tärkeän vierasmaalin. Lontoolaiset ovat tosin alkaneet löytää parempaa virettä, sillä Pariisin tappio oli joukkueen ensimmäinen häviö sitten joulukuun puolivälin. PSG on ollut kotimaansa sarjassa jälleen täysin omaa luokkaansa, joten loppukauden paukut on ladattu pitkälti Mestarien liigan suuntaan. Chelsea joutuu avaamaan peliään vierasottelua enemmän ja PSG osaa iskeä tappavan tehokkaasti vastaan.

Manchester City haki Kiovasta vakuuttavan voiton ja on vahvasti matkalla puolivälieriin seurahistoriansa ensimmäistä kertaa. Onko City kevään musta hevonen?

JT: Ei ole! Olen käynyt pari kertaa viime aikoina katsomassa joukkueen peliä paikan päällä Etihadilla eikä City ole säväyttänyt. Kevin de Bruynen poissaolo syö liikaa pelinrakentelusta, varsinkin kun David Silva on pelannut hieman alavireisen kauden. Cityn pahin ongelma on kuitenkin keskikentällä. Yaya Toure on taantunut pahasti, eikä kolmikko FernandinhoFernando sekä Fabian Delph ole kuin korkeintaan hyvää Valioliigatasoa, jos sitäkään. Kolmas Taivaansinisiä syönyt tekijä on topparitilanne. Kippari Vincent Kompany on kärsinyt loukkaantumisista ja jos joukkue joutuu peluuttamaan Martin Demichelistä esimerkiksi Barcelonaa vastaan, on ottelupari sama luovuttaa.

EK: Cityn kohdalla kyse on varmasti pitkälti arpaonnesta. Kuten Jaakko sanoi, niin Barcelonaa vastaan taivaansinisillä ei olisi mitään palaa. Puolivälierissä pelaa kuitenkin voittajat ottelupareista Gent-Wolfsburg ja Benfica-Zenit, jotka City pystyisi hoitelemaan. Välieriin menenssä manchesterilaiset olisivat varmasti saaneet mieluisia palaajia sairastuvaltakin, niin silloin joukkue olisi huomattavasti iskukykyisempi.

Neljännesvälierien toiset osaottelut:

08.03 Real Madrid – AS Roma (2-0)

08.03 Wolfsburg – Gent (3-2)

09.03 Pietarin Zenit – Benfica (0-1)

09.03 Chelsea – PSG (1-2)

15.03 Atlético Madrid – PSV (0-0)

15.03 Manchester City – Dynamo Kiova (3-1)

16.03 FC Barcelona – Arsenal (2-0)

16.03 Bayern München – Juventus (2-2)

Voit seurata Mestarien liigan ratkaisuottelut tuttuun tapaan Viasatin kanavilta tai Viaplay -palvelusta.

Kansikuva: Getty