UCL-raati: Mestarien liigan ensimmäisten kierrosten onnistujat ja pettymykset

Mestarien liigaa on kaksi kierrosta takana ja voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen, Janne Kainulainen ja Eemeli Kosonen käyvätkin nyt läpi ensimmäisten kierrosten antia.

Mitkä joukkueet ovat olleet toistaiseksi vakuuttavimpia?

EK: Barcelona on ollut odotetun kova, vaikka Mönchengladbachia vastaan voitto ei irronutkaan näytöstyyliin. Myös Dortmund on ollut todella vahva. Reilut kaksi vuotta sitten Real Madrid hallitsi palloa keskinäisissä otteluissa ja Dortmund kyttäsi vastaiskuja. Nyt osat olivat vaihtuneet ja saksalaiset ottivat pallonhallinnan. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisella taktiikalla saksalaiset lähtevät aikanaan pudotuspeleihin.

RL: Dortmundin osalta täytyy ehdottomasti kompata Eemeliä. Esitys Realia vastaan oli vakuuttava, eikä 6-0 -voitto Legiasta jättänyt varsinaisesti kylmäksi. Joukkue on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia seurattavia turnauksen edetessä. Atletico Madrid nappasi vakuuttavan kotivoiton Bayern Münchenista, mikä on yksittäisenä temppuna jo todella iso ja osoittaa joukkueen pystyvän tosissaan haastamaan kenet vaan.

JT: Tämä onkin haastava kysymys, eri joukkueiden pelatessa kovin eritasoisia jengejä vastaan. Nostaisin kuitenkin esiin Napolin, joka haki komean vierasvoiton Kiovasta ja möyhensi Benfican kotikentällään. Myöskin Roopen mainitsema Atletico Madrid näyttää olevan jälleen kovaa valuuttaa, kaksi peliä, kuusi pistettä ja nolla päästettyä maalia.

JK: Itse nostaisin esiin vielä ensikertalaisen Leicesterin. Kaksi peliä ja kaksi voittoa. Vaikka kotimaan sarjassa peli ei olekaan kulkenut, on Ranierin johtama porukka pelannut tyylikästä ja voittavaa jalkapalloa.

Entä vastaavasti pettymyksiä?

EK: Isot ovat olleet isoja tänäkin vuonna ja suurin osa ennakkosuosikeista on aloittanut turnauksen odotetun vahvasti. Englantilaisten konttaaminen eurokentillä jaksaa toki yllättää kaudesta toiseen. Tottenhamin kotitappio Monacolle ja Manchester Cityn vierastasuri Celticiä vastaan olivat kahden ensimmäisen kierroksen suurimmat yllätykset.

RL: Leverkusenin meno on ollut heikkoa tällä kaudella ja heikko tuloskunto on ollut nähtävissä myös Mestarien liigassa. Vaikka lohko on vaikea, niin kaksi pistettä kahdesta pelistä ei ole missään nimessä saksalaisille hyvä tulos. Tasaisessa lohkossa kaikki on vielä kuitenkin avoinna. Usein europeleissä hyvin menestynyt Porton on kohdannut Kööpenhaminan ja Leicesterin, joista saaliina on ollut ainoastaan yksi piste. Portugalilainen suurseura on ainakin hetkellisesti menettänyt kiiltonsa.

JT: A-lohkossa pelaava FC Basel on ollut todella surkea. Sveitsiläiset eivät kuulu turnauksen voittajasuosikkeihin, mutta maan ykkösseuralta on totuttu näkemään hyviä otteita eurokentillä. Tähän mennessä tuloksina on kotitasuri heikkoa Ludogoretsia vastaan sekä tappio Emiratesilla, jossa Basel oli täysin kotijoukkue Arsenalin jyrän alla. G-lohkossa pelaavalle Club Brüggelle täytyy niin ikään antaa pyyhkeitä. Brügge ei missään nimessä ollut lohkon suosikki, mutta Belgian mestarilta sopisi odottaa hieman tasokkaampaa tekemistä, sillä piste- ja maalitili on vielä avaamatta, jonka lisäksi maaliero on seitsemän kihautusta pakkasella. Ei hyvä.

JK: Portugalin porukat Benfica ja Porto eivät ole keränneet yhteensä kuin kaksi pistettä ja ovat lohkojensa pahnan pohjimmaisina. Molempia joukkueita odotin ehdottomasti jatkopeleihin – joskin se on vieläkin hyvin mahdollista.

Miten altavastaajat ovat pärjänneet?

EK: Varsin odotetusti. Isoja murskatappioita on toki ollut, mutta toisella kierroksella nähtiin jo huomattavasti miehekkäämpiä suorituksia. Varsinkin Celticin tasonnosto umpisurkean Barcelona-vieraspelin jälkeen oli erinomainen suoritus. Myös Kööpenhaminan avauskierrokset ovat menneet nappiin ja tiistaina tanskalaiset mättivät useammankin highlight -maalin. Joukkueella on kaikki edelletykset pudotuspeleihin ja taistella jopa lohkovoitosta Leicesterin kanssa.

RL: Juuri näin. Ainoastaan Köpis nousee pienemmistä seuroista kahden kierroksen jälkeen positiivisessa valossa esiin. Muut ovat suorittaneet melko lailla odotusten mukaisesti, pieniä yksittäisiä yllätyksiä lukuunottamatta. Legia ja Dinamo Zagreb ovat onnistuneet yllättämään surkeudellaan. Legia on ottanut lunta tupaan kahdeksan kertaa onnistumatta itse maalinteossa kertaakaan, kroatialaisilla tilaston on lähes yhtä surkea 0-7.

 JT: Kyllähän nämä avauskierrokset ovat saaneet jälleen miettimään Mestarien liigan formaattia. Toisaalta on hienoa, kun pienempien futismaiden tai sarjojen joukkueet pääsevät ottamaan mittaa Euroopan huippuseuroista, mutta esimerkiksi Club Brüggen, Legia Varsovan tai Dinamo Zagrebin tapaiset heittpussit halventavat turnaukset arvoa. Toisin sanoen jos Mestarien liiga menee siihen, että kärkijoukkueet voivat lepuuttaa ykköspelaajiaan suurimmassa osassa alkulohkopelejä, on kaudelle 2018-19 tuleva uudistus neljän kärkimaan neljästä suorasta paikasta varsin tervetullut.

JK: Samat linjat kuin pojilla. Köpis taistelee hienosti lohkossaan jatkopaikastaan ja olisi hienoa nähdä skandinaavit jatkokierroksilla.

Minkä joukkueen nostaisit mustaksi hevokseksi, jolla olisi mahdollisuudet edetä yllättävän pitkälle?

EK: Valioliigan mestari on harvoin musta hevonen, mutta historiansa ensimmäistä kertaa Mestarien liigaan osallistuva Leicester voidaan laskea tällaiseksi. Leicesterillä kävi jo valtava tuuri lohkoarvonnoissa, sillä ketut saivat seurakseen Kööpenhaminan, Brüggen sekä Porton. Karsiutuminen pudotuspeleistä tällaisesta lohkosta olisi valtava pettymys Valioliiga-joukkueelle, mutta Leicester mennee ilman ihmeitä jatkoon lohkovoittajana. Kahdesta ensimmäisestä pelistä yhtä monta voittoa ilman päästettyä maalia on aina kova suoritus, oli vastassa sitten ketä tahansa. Pienellä arpaonnella Ketuilla voi olla saumat yltää turnauksessa yllättävänkin pitkälle.

RL: Napolilla on oma lohkonsa jo kahden kierroksen jälkeen todella hyvin hyppysissään. Täydet kuusi pistettä on kasassa ja seuraavana tulee kahdella pisteellä Besiktas. Lohkovoitto on tässä vaiheessa erittäin todennäköinen, mikä helpottaa ensimmäisen pudotuspelikierroksen arpaa. Hyvällä tuurilla vastaan osuu kevyt lohkokakkonen, jonka voittamalla joukkue olisi jo kahdeksan parhaan joukossa.

JT: Tiistain perusteella sanon Dortmund, joka pelasi, kuten yllä todettiin, fantastisen ottelun Realia vastaan ja olisi ansainnut täyden pistepotin. Tietysti keltapaidoilla riittää haasteita, varsinkin kenttätasapainon suhteen, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että Thomas Tuchelin miehistö pelaa mainiota jalkapalloa. Nuorella joukkueella on selkeä peli-identiteetti, ryhmästä löytyy laajuutta sekä Pierre-Emerick Aubameyangin kaltainen maalitykki joka voi viedä Dortmundin pitkälle.

JK: Leicester tuskin tekee leicesterejä Mestarien liigassa. Yhdyn Jalmuun ja sanon Dortmund. Tuchelin nuori miehistö pelaa fantastita jalkapalloa, ja kunhan nuoret hioutuvat vielä paremmiksi puolustussuuntaan, voi keltamustat edetä pitkällekin. Uskallan myös väittää, että Arsenal menee tällä kaudella ensimmäiseltä jatkokierrokselta jatkoon ja se jos mikä olisi iso paukku!

Mikä joukkue on mielestäsi tällä hetkellä suurin voittajasuosikki?

EK: Atlético on jo viime vuosina osoittanut olevansa kova luu Mestarien liigassa. Olisiko tämä se vuosi, kun Diego Simeonen suojatit pääsevät viimein nostamaan pokaalia? Keskiviikon voitto Bayernista oli vakuuttava, ja Atlético pääsee varmasti tälläkin kaudella pitkälle turnauksessa eikä mikään joukkue halua kohdata madridilaisia pudotuspeleissä.

RL: Kyllä se rehellisyyden nimissä Barcelona on. Kilpailu tulee olemaan äärimmäisen tiukkaa ja varteenotettavia mestariehdokkaita on paljon. Kaikesta huolimatta katalonialaiset ovat törkyisen kovan hyökkäyskalustonsa turvin papereissani ykkösenä ja nälkää riittänee taas yhden vuoden tauon jälkeen.

JT: En missään nimessä halua lähteä julistamaan mitään tässä vaiheessa pitkää kautta, mutta kyllähän Espanjan jättiläiset ovat taas kaksi suurinta suosikki. Kumpi sitten on suurempi: Real vai Barca on lähinnä makuasia. Voittajasuosikkien suhteen nostaisin esiin myös Juventuksen, jonka kuudes peräkkäinen Scudetto tulee olemaan käytännön varma jo helmikuussa, joten Vanha Rouva voi keskittyä täysillä Mestarien liigan valloitukseen.

JK: Kyllä mestari tulee todennäköisesti tälläkin kaudella kolmen edellisen tapaan Espanjasta. Onko se sitten Barca, Real vai Atlético, sen aika näyttää. Kapuloita rattaisiin voi laittaa yllättäen minun papereissa Manchester City, Dortmund tai Juve.

Mestarien liiga jatkuu vajaan kolmen viikon kuluttua. Voit seurata otteluita tuttuun tapaan Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty