Miltä näyttää Huuhkajien tulevaisuus? ”Toivottavasti maajoukkueen peräsimeen saataisiin uusi valmentaja”

Suomen jalkapallomaajoukkueen tappioputki jatkui Ukrainassa koetun 1–0-tappion myötä. Huuhkajien esitys oli tappiosta huolimatta positiivinen, mutta kuten aiemminkin käteen jäi pyöreät nolla pistettä. Faneille.comin toimittajat Eemeli Kosonen ja Jaakko Tiira puivat Huuhkajien aikaa Hans Backen alaisuudessa ja esittävät visioita maajoukkueen tulevaisuudesta.

Huuhkajat kamppaili Ukrainaa vastaan sisukkaasti, mutta tuloksena oli jälleen kerran tappio. Mitä ottelusta jäi päällimmäisenä mieleen?

EK: Tappiosta huolimatta pelissä oli paljon hyvää, varsinkin kun ottaa huomioon Huuhkajien kokoonpanon. Erityisesti Robin Lod ja Paulus Arajuuri ansaitsevat kehut loistavista otteista. Toivottavasti Arajuuri toimii jatkossakin Suomen kapteenina, sillä kovaotteinen puolustaja on esimerkillinen taistelija ja henkilönä juuri sopiva kapteeniksi. Kokonaisuudessaan ottelu oli alkua lukuun ottamatta mainio Huuhkajilta, mutta se ei hirveästi lämmitä, kun neljän karsintapelin jälkeen kasassa on yksi piste.

JT: Katsoin peliä pitkälti samanlaisilla linsseillä. Avauskokoonpano oli varmasti heikoin mitä Huuhkajat ovat 2000-luvun karsintapeleissä kentälle juoksuttaneet. Kaikki kunnia esimerkiksi Jukka Raitalalle mutta kertoohan se aika paljon nyky-Huuhkajista, että Raitalan tasoinen pelaaja mahtuu avaukseen. Lähtökohtiin nähden Suomen esitys oli todella positiivinen. Aikakoneella saadaan tovi matkustaa, kun Suomi on viimeksi luonut noin monta maalintekopaikkaa ei-huumorimaata vastaan.

Suomi pelasi kuluvana vuonna 11 ottelua ja tuloksena oli kaksi tasapeliä sekä yhdeksän tappiota. Miten tämä on mahdollista?

EK: Tammikuun harjoitusotteluista ei pidä tehdä liian isoja johtopäätöksiä, sillä ne olivat vain nimellisestä A-maaotteluita. Puolaa ja Norjaa vastaan Huuhkajien olisi pitänyt pystyä parempaan, mutta ne olivat vasta Hans Backen ensimmäiset ottelut parhaalla kokoonpanolla. Sen sijaan kesän harjoitusottelut Belgiaa, Italiaa ja Saksaa vastaan olivat hieman kyseenalaisia, sillä pelit maanosan kärkimaita vastaan eivät antaneet Suomelle oikeastaan yhtään mitään. Karsinnat ovatkin sitten täysin oma lukunsa.

JT: Juurikin näin. Tietysti voidaan kyseenalaistaa miksi Suomi pelasi harjoituspeleissä vain kovia maita vastaan ja vieläpä kaikki vieraissa. Esimerkiksi Luxembourg kotona olisi voinut olla omiaan piristämään joukkueen itseluottamusta. Kovempia maita vastaan Huuhkajat ovat pystyneet puolustamaan laadukkaasti, mutta Kosovo-ottelu osoitti karulla tavalla kuinka aseeton maajoukkueemme oli kun sen olisi pitänyt hallita kenttätapahtumia. Huuhkajien edellisestä voitosta on muuten kohta 450 päivää, mikä on häpeällisen pitkä aika.

Hans Backe on toiminut päävalmentajana kohta vuoden. Mitä asioita Backe on tuonut maajoukkueen pelaamiseen verrattuna edeltäjiinsä?

EK: Esimerkiksi Mixu Paatelaiseen verrattuna Backe sentään reagoi pelin aikana, kuten Ukrainaa vastaan nähtiin. Paatelainen luotti sokeasti joulukuuseen, mutta Backe kykenee tekemään havaintoja pelin aikana ja tekemään tarvittaessa muutoksia.

Peli kulkee, mutta pisteitä ei tule. Hans Backen asemassa riittää pohtimista. Kuva: AOP

Peli kulkee, mutta pisteitä ei tule. Hans Backen asemassa riittää pohtimista. Kuva: AOP

JT: Onhan Backe edeltäjäänsä valovuoden edellä, vaikka tulokset ovat olleet yhtä heikkoja. Kuten virkaveli totesi luotti Paatelainen sokeasti joulukuuseen, kun taas ruotsalainen on lähestynyt pelejä enemmän käytössä olevan materiaalin ja vastustajien mukaan. Backen alaisuudessa Huuhkajat ovat pelanneet hyvin, mutta tuloksena on silti ollut pyöreät nolla pistettä. Toivottua muutosta ruotsalainen ei ole pisteiden valossa tuonut. Esimerkiksi Antti Muuriseen tai Roy Hodgsoniin vertailu on turhaa, sillä kumpikin herrasmiehistä operoi huomattavasti Backea laadukkaammalla materiaalilla. Näin jälkeenpäin ajateltuna harmittaa todella paljon, että Huuhkajat hukkasivat edellisissä EM-kisoissa kaikkien aikojen saumansa Mixun yltiöoptimistisen räpeltämisen seurauksena.

Millaisena näet Backen aseman tällä hetkellä?

EK: Heikkona. Suomi on käytännössä menettänyt mahdollisuutensa kisoihin, joten olisi aiheellista pohtia mitä tekemistä Backella on enää maajoukkueen peräsimessä? En usko tulosten muuttuvan niin radikaalisti, että ruotsalaiselle enää jatkosopimusta tehtäisiin. Miksi Backen pitäisi siis jatkaa enää yhtään pidempään?

JT: Palloliiton pitäisi piakkoin tehdä päätöksiä Backen tulevaisuuden suhteen. Jos ruotsalaiselle ei sorvata jatkoa – mihin ei tällä hetkellä ole juurikaan perusteita – olisi järkevintä ottaa uutta yrittäjää sisään. Olisiko nyt korkea aika antaa palloliiton ja Huuhkajien pitkäaikaiselle palvelijalle Markku Kanervalle mahdollisuus näyttää kykynsä? Mielestäni olisi. ”Rive” kuten mies tuttavallisemmin tunnetaan luotsasi Huuhkajia hyvällä menestyksellä ennen Backen tuloa. Oikeastaan Huuhkajat pelasivat 2010-luvun parasta peliään niin pelillisesti kuin tuloksellisesti juuri Kanervan alaisuudessa. Huuhkajien pitkäaikainen apuvalmentaja oli puikoissa, kun Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue eteni EM-lopputurnaukseen kesällä 2009.

Huuhkajat on seitsemän pisteen päässä lohkon toisestakin sijasta, joten MM-kisat voidaan jälleen kerran unohtaa. Mihin jäljellä olevissa karsintapeleissä sekä ensi vuoden harjoitusotteluissa kannattaa panostaa?

EK: Toivottavasti maajoukkueen peräsimeen saataisiin uusi valmentaja, jotta hän pystyisi ajamaan pelitapaansa sisään lopuissa peleissä. Näin ollen kaikki olisi EM-karsintojen alkaessa valmista. Myös tuleville runkopelaajille, kuten Lodille, Sauli Väisäselle ja Joel Pohjanpalolle, pitäisi antaa mahdollisimman paljon vastuuta.

JT: Nyt olisi aggressiivisen uusien pelaajien sisäänajon paikka. Johtavan Kososen edellämainitsemien nimien lisäksi vastuuta kannattaisi jakaa esimerkiksi Simon Skrabbille ja Janne Sakselalle. Palloliiton täytyisi myös tehdä päätöksiä tulevia karsintoja ajatellen, sillä loput pelit ovat hyviä paikkoja harjoitella ja kehittää omaa pelitapaa. Nähdäkseni Huuhkajat kuitenkin tarvitsevat toimivan pelitavan ja onnistumiset täytyisivät tulla juuri kollektiivisen pelin kautta, jotta Suomi nähtäisiin vielä joskus arvokisoissa.

Kansikuva: All Over Press