Minne menet, Petteri Forsell?

Petteri Forsell on Maarianhaminassa ja Veikkausliigassa tähti, mutta.. (Alloverpress)

Petteri Forsell on Maarianhaminassa ja Veikkausliigassa tähti, mutta.. (Alloverpress)

Kun kuulee Petteri Forsellin nimen, ensimmäisenä tulee mieleen loistavat laukaukset sekä huikean monipuolinen syöttövalikoima. Sitten alkaa miettiä, miksi pallollisesti näin lahjakas pelaaja pelaa yhä Veikkausliigassa? Siihen on olemassa selkeät ja loogiset syyt.

Forsell siirtyi IFK Mariehamnista Turkin pääsarjan Bursasporiin elokuussa 2012 viiden vuoden sopimuksella. Peliaikaa mies sai siellä kahdessa sarjaottelussa yhteensä neljän minuutin verran. Hän palasi lainasopimuksella IFK:hon alkukaudeksi 2013, kunnes sopimus Bursasporin kanssa purettiin elokuussa 2013.

Sen jälkeen Forsell etsi tuloksetta uutta seuraa ulkomailta muun muassa Saksasta, Turkista, Ruotsista ja Tanskasta. Lopulta mies palasi takaisin tuttuun ja turvalliseen Maarianhaminaan. Siellä hän on (täysin ansaitusti) tähti, joka saa luistaa puolustusvelvoitteista ja keskittyä hyökkäämiseen. Siinä on yksi syy, miksi IFK Mariehamn päästää niin paljon maaleja. Esimerkiksi HJK:ta vastaan joukkue oli tämän takia suurissa vaikeuksissa puolustussuuntaan. Toisaalta Forsellin avut hyökkäyssuuntaan ovat Suomen kentille niin huikean hyvät, että hän vastaavasti aiheutti jatkuvia sydämentykytyksiä HJK:n puolustukselle.

Ongelma tulee siinä vaiheessa, jos mies oikeasti haluaa Veikkausliigasta eteenpäin. Yhtään Suomea kovemmassa sarjassa Forsellin tasoisen pelaajan on pakko osallistua joukkueen puolustuspelaamiseen ilman erivapauksia. Niin hyvä ja dominoiva hän ei ylöspäin ole.

Pumpulissa kasvanut

Tia Bursasporissa nousi eteen (Alloverpress)

Tia Bursasporissa nousi eteen (Alloverpress)

2.Bundesliigassa pelaavan Aalenin valmentaja Stefan Ruthenbeck kertoi Forsellin testin jälkeen viime talvena, miksi sopimusta ei syntynyt.

– Hän ei ole siinä kunnossa, että olisi voinut auttaa meitä. Jalkapalloilullisesti Petterillä on kaikki eväät meidän auttamiseksi. Hän on kuitenkin huonossa fyysisessä kunnossa. Hän ei ole myöskään mikään klassinen sprintterityyppi, Ruthenbeck totesi.

Bursasporista Forsell totesi suomalaiselle medialle, että häntä kiusattiin joukkuetoverien toimesta eikä hän saanut ikinä kunnon mahdollisuutta.

Aalenin valmentajan kommenttien jälkeen Forsell ihmetteli, mitä häneltä Aalenissa oikein odotettiin, koska hän on ollut pitkän aikaa ilman seuraa. Näiden lausuntojen jälkeen on pakko kysyä, mitä ihmettä Forsell itse oikein kuvittelee? Että uusi kilpailija otetaan kivikovassa ammattilaismaailmassa avosylin vastaan? Että hän voi kävellä rapakunnossa kivikovaan 2. Bundesliigaan?

Forsellilla oli aivan varmasti Turkissa vaikeaa. Mutta jos hän olisi ollut tarpeeksi hyvä, hän olisi sillä lunastanut hyväksynnän joukkueen keskuudessa. Niin jalkapallomaailma toimii. Mitä Saksaan tulee, en tietenkään tiedä, mitä häneltä odotettiin. Uskon kuitenkin, että Aalen odotti Forsellin saapuvan testiin hyvässä fyysisessä juoksukunnossa ilman ylipainoa vyötäröllä, vaikka pelituntuman tiedettiin olevan puutteellinen. Jos seura hankkii kesken kauden pelaajan, se odottaa hänestä olevan hyötyä välittömästi, ellei kyseessä ole korkoa kasvamaan ostettu junioripelaaja. 23-vuotias Forsell ei sitä enää ole.

Persoonien tarve

Suomalainen media pitää Forsellista, sillä häneltä saa aina värikkäitä lausuntoja. Hänestä tehdyissä jutuissa mainitaan usein, kuinka suomalaisesta jalkapallosta puuttuu persoonia, ja kuinka hän vastaa tähän tarpeeseen. Tässä kohdin on aivan pakko esittää muutama kysymys. Tällaisiako persoonia me tarvitsemme, jotta jalkapallomme taso nousisi? Tarvitsemmeko me lisää Aleksei Eremenko Junioreita ja Forselleja? Tarvitseeko Englanti MM-kisat voittaakseen uuden Paul Gascoignen? Italia lisää Mario Balotelleja? Siis ihan oikeasti?

On toki kiva tehdä juttu siitä, kun pelaaja riisuu pelin jälkeen paitansa ja haukkaa katsojan tarjoamaa makkaraa, mutta tarvitsisimmeko me kuitenkin sen sijaan lisää Perparim Hetemajn tyyppisiä pelaajia? Sellaisia, jotka ovat valmiita menemään vaikka kiviseinän läpi saavuttaakseen tavoitteensa. Hetemajlla ei varmasti ollut helppoa Ateenan AEK:ssa, eikä sen jälkeen Twentessä, jossa hänet sysättiin kylmästi saman tien reservijoukkueeseen. Hetemaj ei valittanut vaan puri hammasta ja teki joka päivä töitä unelmiensa eteen. Hän ei palannut kotiin, on tällä hetkellä vakiopelaaja Serie A:ssa ja päätti Tshekki-pelin Huuhkajien kapteeninnauha kädessään.

Forsellin fyysisestä kunnosta on myös puhuttu paljon. Tänä vuonna hän juoksi IFK Mariehamnin kestävyystestissä koko joukkueen parhaan tuloksen. Silti hänen kehostaan paistaa edelleen ylipaino, joka haittaa ja hidastaa joka ikistä käännöstä ja suunnanmuutosta sekä tekee palautumisesta hitaampaa. Tämä on fakta, jota on turha väistellä. Kuten myös se, että ylipainoinen ammattipelaaja ei ole taiteilija tai persoona, hän on epäammattimainen pelaaja, piste. AZ Alkmaarin kykyjenetsijänä aiemmin toiminut TPS:n toimitusjohtaja Juha Reini ei kehdannut oman maineensa menettämisen pelossa suositella Forsellia seuralleen, vaikka katsoi hänen taitojensa riittävän Hollannin pääsarjaan. Jokainen varmaan arvaa miksi. Kun Aleksei Eremenko Junior puhuu siitä, kuinka hänen kroppansa vain sattuu olemaan sellainen, että siihen kertyy painoa, hän puhuu roskaa. Jos elät kuin ammattiurheilija, kroppasi näyttää ammattiurheilijan kropalta. Jos luistat joissain asioissa (harjoittelu, ravinto, lepo, alkoholi), kroppasi ei näytä ammattiurheilijan kropalta. Yhtälö ei ole sen monimutkaisempi.

Tienhaara

Forsellin painava laukaus voisi puhua kovemmissakin sarjoissa (Alloverpress)

Forsellin painava laukaus voisi puhua kovemmissakin sarjoissa (Alloverpress)

Forsell sanoi haastattelussa aiemmin tänä vuonna näyttäneensä epäilijöilleen, kun hän oli päässyt Turkkiin ammattilaiseksi ja saanut ostettua itselleen Mersun. Jos hänelle riittää IFK Mariehamn, jossa voi pelaamisen ohella grillata, ajella vesiskootterilla ja kurvailla Mersulla, niin sitten asia on näin. Se on hänen valintansa eikä siihen ole muilla sinällään nokan koputtamista. Mutta kyllä häntä julkisessa ammatissa olevana henkilönä saa silti potentiaalinsa käyttämättä jättämisestä kritisoida. Eikä hänestä tulisi tällöin yhdenkään jalkapallosta jotain ymmärtävän lehtimiehen höpistä persoonana, jota suomifutis kaipaa.

Forsell ei ole vielä liian vanha kurssin kääntämiseksi, mutta kello tikittää armotta. Hänen pitää miettiä, haluaako kulkea Perparim Hetemajn vai Aleksei Eremenko Juniorin tietä. Eremenko Jr. on urallaan tienannut varmasti itselleen mukavan loppuelämän, mutta ei hän silti ikinä ole lyönyt missään kunnolla läpi. On nähty vain yksittäisiä väläyksiä tai lyhyitä jaksoja, jotka ovat antaneet viitteen tasosta, jota hän olisi voinut halutessaan pitää yllä joka viikko. Makea elämä on kuitenkin maistunut liian hyvälle, ja nyt hän pelailee Skotlannin Kilmarnockissa. Jos Forsell ei ryhdistäydy, edessä on Eremenkon tie. Jos ryhdistäytyy ja laittaa kehonsa sekä asenteensa kuntoon, kaikki on noin lahjakkaalle pelaajalle mahdollista.

Forsell on mukana Huuhkajien matkassa Baltic Cupissa. Suomi pelaa avausottelunsa torstaina klo 17.00 ja sijoitusottelun lauantaina. Suoran livestreamin suomeksi selostettuna otteluista tarjoavat, NordicBet, Betsson sekä Betsafe.