Mattia Fontana on Italian kovin Suomi-futisfani – ”En ole surullinen, jos Suomi voittaa”

Faneille.com esittelee maanantai-iltaisen Italia-Suomi-jalkapallomaaottelun kunniaksi Italian kovimman Suomi-fanin: Mattia Fontanan.

Italia on maailman suurimpia jalkapallomaita, kun Suomi pyristelee pienenä perässä kaukana jossain. Silti Milanon läheltä kotoisin oleva Mattia Fontana on ihastunut suomalaiseen jalkapallokulttuuriin, mitä voidaan pitää jokseenkin outona. Tilanne olisi lähes sama, jos suomalaisen jääkiekkofanin intohimona olisi esimerkiksi puolalainen jääkiekko, ja Puolan pääsarja.

Fontanan fanitus on edennyt niin pitkälle, että mies omistaa jo kymmeniä Suomen jalkapallomaajoukkueen paitoja, joita voit ihailla hänen nettisivuillaan tai Facebook-sivuillaan.

Mutta antaa miehen itse kertoa, kuinka villitys sai alkunsa.

– Olen aina tykännyt futiksesta ja lapsena aloin kiinnostumaan futispaidoista, kun eräs italialainen yritys jakoi paitoja palkintoina. En kuitenkaan koskaan halunnut paitoja, joita jokainen voisi ostaa fanikaupasta, mutta ennen internetiä kontaktien etsiminen oli hankalaa. Vuoteen 2010 mennessä minulla oli useita erilaisia paitoja, erityisesti Juventuksen paitoja, mutta sen jälkeen päätin aloittaa Suomen jalkapallomaajoukkueen paitojen keräämisen. Nyt minulla on 36 erilaista Suomi-paitaa aina vuodelta 1975 tähän päivään.

Fontanan kihlattu on suomalainen, mikä selittää hänen suhteensa Suomeen.

– Olen vieraillut Suomessa vähintään kaksi kertaa vuodessa viime vuosien aikana. Olen vierailujeni aikana innostunut suomalaisfutiksesta ja kannatan FC Lahtea! Olin onnekas, kun sain nähdä kuningas Jari Litmasen pelaavan Lahdessa vuosina 2009 ja 2010.

Paitakeräilijöiden elämä ei ole aina helppoa, sillä yhdenkin paidan metsästämiseen voi mennä tuhottomasti aikaa, minkä myös Fontana on kokenut etsiessään Suomen maajoukkueen paitoja.

– On olemassa niin paljon feikkipaitoja, joita myydään kovaan hintaan, joten oikeiden kontaktien löytäminen on tärkeää. Olenkin löytänyt Suomesta muita paitakeräilijöitä ja ollut yhteydessä eri toimittajiin, kuvaajiin sekä itse pelaajiin löytääkseni haluamani paitoja. Metsästys on aina päällä, joten jos jollain lukijallanne on kotonaan paitoja, niin minuun voi ottaa yhteyttä!

– Sosiaalinen media on ollut avainasemassa viime vuosina, ja sen vuoksi moni Suomen maajoukkuepelaaja vihaakin varmasti minua, kun olen häirinnyt heitä etsiessäni paitoja, joten pyydän julkisesti anteeksi, Fontana naureskeli.

Fontana on ollut yhteyksissä muun muassa ex-maajoukkuepelaajien Tommi Paavolan ja Antti Sumialan kanssa.

222

”Suomi menee arvokisoihin”

Italialaisen Huuhkaja-fanin tarina on erikoinen, sillä hän ei ole vain pelipaitojen keräilijä, vaan hän myös nauttii Suomen Veikkausliigasta, josta hän lukee päivittäin eräältä italialaiselta blogisivustolta.

– Tykkään Veikkausliigasta, sillä sarja on todellakin ihmisläheistä. Pystyt katsomaan otteluita kentän viereltä ja tuntemaan paikallisten fanien aidon intohimon. Uskon jalkapallon olevan Suomessa kovassa kasvussa, vaikka jääkiekko onkin kansallislaji, joka vie kaiken huomion. Toivottavasti suomalaisseurat investoivat oikeisiin paikkoihin, kuten oikeanlaisiin valmentajiin, jotta maan jalkapallo voisi kehittyä.

– Teidän maajoukkueen menestymättömyyteen on ollut monia syitä, kuten huonoa tuuriakin. Kyse on aina myös arpaonnesta, sillä karsintalohkot määrittelevät hyvin paljon. Mutta jos Pohjois-Irlanti ja Islantikin menevät kisoihin, niin olen varma, että Suomikin menee arvokisoihin joku päivä.

Suomalainen futis on tehnyt mieheen lähtemättömän vaikutuksen, ja tietyt pelaajat etenkin.

– Kaikkien aikojen kovin on Jari Litmanen. Minun ei edes tarvitse perustella, miksi hän on ykkössuosikkini. Näin hänet kerran erään ravintolan ulkopuolella, mutten ollut tarpeeksi rohkea menemään juttelemaan hänellä. Ikävä kyllä hänen pelipaitansa ovat harvinaisuuksia, ja en ehkä koskaan saa ”Litin” paitaa itselleni, mutta saa nähdä.

– Tämän hetkisistä pelaajista suosikkini on Roman Eremenko ja haluaisin nähdä hänen pelaavan vielä Italiassa uudelleen. Hän oli liian nuori, kun hän viimeksi pelasi täällä. Olen kuitenkin hyvin ylpeä omistaessani hänen maajoukkuepaitansa!

Lopuksi vielä tärkein kysymys: Kumman puolella Mattia seisoo, kun Italia ja Suomi kohtaavat tänään Veronassa?

– Pahoitteluni, mutta minun on pakko sanoa Italia. Mutta kun kyseessä on harjoitusottelu, en ole surullinen, jos Suomi voittaa.

– Kannustan kuitenkin jääkiekossa aina Suomea! Kuulostaako se paremmalta?

Kuvat: Mattia Fontana