Mistä Huuhkajat saa kaivettua maalit karsinnoissa? – ”Tilanne näyttää huomattavasti aiempaa valoisammalta”

Huuhkajien MM-karsinta kohti Venäjällä pelattavia kisoja alkaa maanantaina ottelulla Kosovoa vastaan. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen käyvät läpi Huuhkajien asetelmia karsintojen kynnyksellä.

Minkälaiset odotukset sinulla on Huuhkajien avausotteluun?

JT: Odotukset ovat tottakai korkealla, kun Suomi kohtaa ennakkoon heikomman Kosovon. Karsinnat olisi tärkeä aloittaa voitolla ja juuri Kosovo on joukkue, keneltä on pakko raapia kuusi pinnaa tasaisessa lohkossa. Pelillisesti Huuhkajien paletti on mielenkiintoinen, enkä oikeen tiedä mitä odottaa. Hans Backe on kokeillut erilaisia muodostelmia ja pelityylejä, mikä on mielestäni hyvä asia. Omat odotukset voisikin summata sanomalla, että odotan näkeväni voittavaa jalkapalloa pelaavan Suomen.

RL: Hasse valitsi harjoitusotteluihin kovia vastustajia, koska karsintalohko on kova ja nuo ottelut ovat valmistaneet Huuhkajia parhaiten tulevaan. Myöhemmin lohkoon lisätty Kosovo on lähtökohtaisesti helpoin karsintavastustaja ja siihen ei ole harjoituspeleissä niinkään valmistauduttu. Joka tapauksessa Huuhkajien pitäisi olla tällä hetkellä täysin valmis tosipeleihin ja kaiken järjen mukaan melkoisessa käymistilassa olevan Kosovon ei. Kaikki muu kuin voitto olisi iso pettymys.

EK: Huuhkajien otteet viime aikoina eivät ole nostattaneet odotuksia pilviin, vaikkakin vastustajat ovat olleet muutamaa pykälää kovempia. On Suomen onni, että joukkue kohtaa Kosovon heti ensimmäisessä ottelussa. Kosovon joukkueella on todella vähän yhteisiä pelejä ja kokoonpano on elänyt paljon, mikä kääntää vaakaa entisestään Huuhkajien suuntaan. Siltikään Kosovoa ei pidä aliarvioida, sillä joukkueessa on paljon nuoria ja potentiaalisia nimiä. Kosovolaisilla on varmasti hurja lataus ensimmäiseen viralliseen otteluunsa, ja on mielenkiintoista nähdä kääntyykö se joukkueen eduksi vai haitaksi.

Suomi lähtee maanantain otteluun suurena ennakkosuosikkina. Missä Huuhkajien suurimmat haasteet Kosovon kaadossa piilevät?

JT: Jalkapallossa oman pelitavan noudattaminen on toki tärkeää, mutta pelitapa suhteutetaan monesti myös vastustajaan. Tässä mielessä Kosovo on todella haastava vastustaja, sillä heidän tekemisestään ei ole juurikaan dataa. Sanonkin, että tulevan vastustajan arvaamattomuus on Suomen suurin haaste.

RL: Kuten Jaakko edellä toteaa, on tietty yllätysvalmius Kosovon valttikortti. Ottelu on myös heille erittäin tärkeä, ehkä jopa tunteellinen, kun moni pelaaja pääsee vihdoin edustamaan synnyinmaataan, joten extralatausta on varmasti pelissä. Kosovossakin tiedetään karsintalohkon kova taso ja se, että Huuhkajat on heidän paras mahdollisuus kartuttaa pistepottia.

EK: Suurimmat haasteet ovat maalinteossa. Varsinkin jos avausmaalin syntyminen venyy pitkälle, niin ottelusta voi muodostua niin kovin tuttua tervanjuontia Huuhkajille. Kosovo ei ole myöskään materiaaliltaan niin heikko, mitä monessa paikassa on annettu ymmärtää.

Suomi on tehnyt edellisessä 20 ottelussa korkeintaan yhden maalin ottelua kohden. Mikä lääkkeeksi, jotta maalihanat aukeaisivat maanantaina?

JT: Yksi maali voi hyvinkin riittää ottelun voittamiseen, kuten nähtiin EM-karsintojen loppupuolella. Kenties suurin maalintekoa jarruttanut seikka on parina viime vuotena ollut maalitykkien puute, varsinkin kun keskikenttä ei ole tuonut kaivattua lisäarvoa viimeistelyyn. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin huomattavasti aiempaa valoisammalta: hirmuvireessä oleva Teemu Pukki on tällä hetkellä aurinkoakin kuumempi ja Joel Pohjanpalo avasi maalihanansa Bayer Leverkusenin paidassa, mikä antaa nuorukaiselle aimo annoksen itseluottamusta. Kaksikon takaa löytyvä Eero Markkanenkin on päässyt kovaan iskuun AIK:ssa, joten jahka keskikenttä saa tarjoiltua ruokaa kärkipelaajille, kaivetaan palloa Kosovon verkosta.

RL: Kyllä, juuri näin! Hienoa nähdä suomalaisten kärkipelaajien paukuttavan seurajoukkueessaan maaleja ja nauttivan jalkapallon pelaamisesta. Pukki loistaa Bröndbyssä kahden kärjen taktiikassa ja pääsee nyt toteuttamaan sitä Hassen alaisuudessa myös Huuhkajissa. Käymistilassa oleva Kosovo voisikin olla juuri Pukille se paikka pamauttaa pallo verkkoon kerran tai jopa useammin ja aloittaa myös loistokas maalivire maajoukkuepelien puolella.

EK: Suomen ongelmana aikaisemmissa otteluissa on ollut organisoidut hyökkäykset, tai oikeastaan niiden puute. Toki vastustajat olivat hieman eri kaliiberia kuin maanantaina, mutta hieman huolestuneena meininkiä on saanut katsella. Tästä huolimatta Suomi ei ole saanut luotua juurikaan kunnollisia hyökkäyksiä, vaan vähäiset paikat ovat syntyneet lähinnä hyvien yksilösuorituksien myötä. Roman Eremenkon rooli korostuukin maanantaina, jotta kuumille hyökkääjille saadaan pelattua palloja.

Huuhkajat on pelannut viime aikoina monia kovia harjoitusotteluita ja varsinkin puolustus on joutunut kovaan testiin. Miltä Huuhkajien tilanne puolustuksen suhteen näyttää näin karsintojen alla?

JT: Puolustuksessa, erityisesti keskuspuolustuksessa Backe on isojen valintojen äärellä. Edelliskarsinnoissa suorastaan surkeasti esiintynyt Niklas Moisander ei onnistunut Sampdoriassa, eikä kuulu tällä hetkellä uuden seuransa Werder Bremenin avaukseen, enkä näin ollen usko Moisanderin avauskokoonpanon paikan olevan kiveen hakattu. Jos Suomi pelaa Saksa-ottelun tavoin kolmella topparilla avannee Moisander linjan vasemmalla reunustalla. Vakuuttavasti Nottingham Forestin paidassa uransa avannut Thomas Lam sekä Paulus Arajuuri ovat mielestäni selviä avauksen pelaajia. Sanoisinkin Suomen puolustuksen näyttävän kohtalaisen hyvältä, ei missään nimessä kärkipään tasoa, muttei huonokaan.

RL: Näkisin yhtenä mahdollisuutena peluuttaa Moisanderia vasempana laitapuolustajana tai wingbackina. Huuhkajat tosiaan olivat melkoisessa lirissä Kyle Laffertyn ja vastaavien kärkien kanssa, kun vastustajat viljelivät paljon keskityksiä boksiin. Moisanderin pieni koko ja heikohko pääpelaaminen kostautui pahemman kerran ja valitettavan usein vastustajat rokottivat juurikin keskityksistä. Moisander pelasi Saksaa vastaan täydet minuutit kapteenina, joten Backe tuskin on häntä penkille laittamassa. Kokonaisuutena uskoisin puolustuksen olevan kunnossa näissä karsinnoissa ja sitä Backe on varmasti teroittanut nähdessään kovatasoiset vastustajat.

EK: Backe on yrittänyt ajaa sisään kolmen topparin linjaa, mutta toistaiseksi tulokset eivät ole olleet aivan toivottuja. Suomen puolustuksesta aukeaa edelleen ajoittain liian helposti tilaa, josta vastustajat pääsevät rokottamaan. Tästä huolimatta viime aikojen tulokset ovat olleet siedettäviä, vaikka tappioita on tullutkin. Puolustusta enemmän olisin huolissani hyökkäyksestä, mikä on tökkinyt pahasti, vaikka vastassa onkin ollut kovempia maita.

Miten maanantain ottelussa käy?

JT: Kyllähän Suomi ottelun voittaa. Kosovo hakee vielä askelmerkkejään ja kaksoiskansalaisista koostuva ryhmä tutustuu siinä sivussa vasta toisiinsa. Uskoisin kovien harkkamatsien valmistaneen Huuhkajia hyvällä tavalla karsinta-avaukseen, jossa nähdään Pukki-Party! Suomi voittaa 3-0.

RL: Huuhkajat voittaa 2-0. Oma pää on valmisteltu toimimaan hyvin ja tulessa olevat kärkimiehet hoitavat roolinsa toisessa päässä kenttää. Pukki tekee vähintään yhden maalin.

EK: Ottelun alku tulee määrittelemään paljon. Nopea avausmaali Suomelle, niin yhdessä kokemattoman Kosovon pasmat menee helposti sekaisin ja taululla voidaan nähdä yllättävän isot lukemat. Uskon Kosovon taistelevan sitkeästi ja avausmaalia saadaan odottaa pidemmälle, mutta pisteet jäävät Suomeen maalein 2-0.

Kansikuva: All Over Press