Miten Islannin farssi vaikuttaa Huuhkajiin? – ”Iso haaste koota itsensä”

Suomen MM-karsinta jatkuu sunnuntaina kotiottelulla Kroatiaa vastaan. Faneille.comin toimittajat Roope Liimatainen, Joni Hilden, Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen käyvät läpi Huuhkajien asetelmia lohkon ennakkosuosikin kohtaamiseen.

Huuhkajilla on alla surullisenkuuluisa ottelu Islannissa. Minkälaiset lähtökohdat se antaa sunnuntain kamppailuun?

RL: Onhan tuollaisen tuomarifarssin jälkeen iso haaste koota itsensä takaisin ja keskittyä seuraavaan otteluun. Toisaalta tuon voi kääntää voimavaraksi joka purkautuu seuraavan kerran vihreällä veralla ja Kroatia saa tuntea sen nahoissaan. Vaikka lohkossa on pelattu sopuisasti ristiin, on yksi piste kahden ottelun jälkeen lohduton saldo ja jatkopaikan suhteen lähtökohdat ovat erittäin haastavat. Ikävä jossitella, mutta tasapelillä Islantia vastaan Huuhkajat olisivat lohkon jaetulla toisella sijalla.’

JH: Mikäli se lopun pettymys osataan kanavoida oikein, niin se antaa erittäin kovan latingin ja näyttämisen halun joukkueelle. Tuo oikeusmurha voi olla voimavara joukkueelle. Toivottavasti ei ennen sunnuntaita tule kuitenkaan enempää takaiskuja ja Niklas Moisander selviäisi vain sillä keltaisella kortilla, minkä tuomarin koskemattomuuden rikkomisesta sai.

JT: Koko farssin ajatteleminenkin alkaa jo ärsyttämään. Jos Islanti-peliä ajattelee kokonaisuutena, palautti se ainakin henkilökohtaisesti uskon Huuhkajiin. Suomi pystyi sumputtamaan keskustan, eikä Islanti päässyt kertaakaan murtautumaan linjan selustaan. Toivottavasti myös Huuhkajat ovat sisäistäneet osaavansa puolustaa kollektiivisesti, sillä Kroatia ei todellakaan ole Islannin veroinen erikoistilannejoukkue. Vaikka tappion karvas kalkki maistuu pahalta oli Islannin haastaminen ilman Roman Eremenko rohkaiseva esitys ja paras mitä Huuhkajilta on nähty tänä vuonna.

EK: Voin vain kuvitella, mikä fiilis Huuhkajien pukukopissa on ollut pelin jälkeen, kun yllätysvoitto kääntyi  nähdyllä tavalla tappioksi. Tällaiset vastoinkäymiset kuitenkin usein tiivistävät joukkuetta ja suomalaisten näytönhalu on varmasti nyt kahta kovempi lohkon ennakkosuosikkia vastaan kotikentällä.

Tasapeli karkasi Huuhkajilta lopun katastrofin myötä, mutta mitä positiivista ottelusta jäi käteen?

RL: Esitys. Huuhkajat näyttivät luonnetta ja tällä kertaa heitä ei voi kutsua lammaslaumaksi, kuten usein on voinut haukkua. Jopa yleensä melko rauhalliset Teemu Pukki ja Niklas Moisander näyttivät tunteen paloa. Ei joukkue kahden ottelun välissä oppinut mitään taikoja, mutta Hans Backen opit olivat purreet ja sopivat paremmin Islantia kuin Kosovoa vastaan. Loppua lukuunottamatta kehun Huuhkajien esitystä oikein hyväksi.

JH: Peliesitys oli Huuhkajilta hyvä, vaikka pallon hallinta suurimmaksi osaksi olikin islantilaisten. Positiivista oli nähdä myös Pukin onnistuminen pitkän tauon jälkeen. Pukille tuo maali tuo varmasti lisää itseluottamusta ja siitä on hyötyä Suomelle ajatellen näitä jatkokarsintoja. Toinenkaan maali ei kovin kaukana ollut. Sanoisinko, että sen esteenä oli Eero Markkasen itsekkyys tilanteessa, missä pystysyöttö olisi vapauttanut Pukin maalintekoon. Positiivista oli nähdä myös Suomen pelin kehittyminen Kosovo-ottelusta ja se, että Backen jälki alkaa näkymään jo joukkueessa.

JT: Olihan Huuhkajien peli-ilme aivan toista mitä Mixu Paatelaisen surullisen joulukuusen aikana. Kuten Roope edellä totesi, oli Huuhkajien pelaamisessa luonnetta mukana. Yksittäisenä asiana pidin Suomen laitapelaamista erittäin positiivisena. Kosovoa vastaan wingbackit olivat melko heikkoja, mutta Reykjavikissa Robin Lod ja Kari Arkivuo olivat todellakin tehtäviensä tasalla. Varsinkin loistavan ottelun pelannut Lod oli mielestäni Suomen paras pelaaja. Asian voisikin tiivistää siten, että kahdessa karsintamatsissa on nähty laitapelaamisen tärkeys Suomen pelitavalle, niin hyvässä kuin pahassa.

EK: Kuten veljet yläpuolella totesivat, niin oli erittäin hienoa nähdä Huuhkajissa pitkästä aikaa asennetta. Ero oli valtava jos vertaa taannoiseen karsintojen avaukseen. Paulus Arajuuren raivoaminen Aron Gunnarssonille ei jättänyt varmasti ketään kylmäksi. Mikäli Huuhkajat jatkaa samanlaisella asenteella tulevissakin kamppailuissa, niin varmasti se voittotilikin aukeaa.

Ketkä Huuhkajien pelaajista vakuuttivat torstaina?

RL: Monikin pelaaja vakuutti suuresti. Oma suosikkini oli uransa heittämällä parhaimman maaottelun pelannut Robin Lod, joka teki töitä ahkerasti molempiin suuntiin, oli rohkea ja kaiken lisäksi iski vielä maalinkin. Myös toisen laidan wingback Kari Arkivuo oli vahva ja Perparim Hetemaj osoitti jälleen arvokkuutensa joukkueelle. Kaksi viimeisintä puuttuivat umpisurkeasta Kosovo-ottelusta.

JH: Kyllä se Pukin halu tehdä töitä vakuutti itseni, samoin Lodin upea ratkaisu hänen maalissaan. Lodin nousu tuohon tilanteeseen oli juuri tyypillinen esimerkki Backen filosofiasta, jossa pelaajat saavat myös itse tehdä ratkaisuja kentällä. Esille täytyy nostaa myös maalivahti Lukas Hradecky, jonka työskentely yhdestä hörpystä huolimatta oli erittäin vakuuttava. Mainita täytyy myös Arajuuri, joka eli ottelussa jokaisella solullaan ja näytti esimerkkiä muille, miten Suomea edustetaan.

JT: Kattavastihan tässä jo onnistujia käytiin läpi, mutta haluaisin nostaa esiin vielä Sauli Väisäsen, joka pelasi mielestäni mainion ottelun. Miehekkäästi esiintyneen AIK-puolustajan esityksen arvoa nostaa entisestään se, että maaottelu oli 22-vuotiaalle Väisäselle uran ensimmäinen. Väisänen sijoittui hyvin ja purki palloa varmasti, toki parannettavaa jäi, mutta uskoisin Huuhkajien saavan Hongan kasvatista pitkäaikaisen luottopuolustajan.

EK: Kyllähän Hradecky antoi jälleen loistavilla reaktiotorjunnoillaan ylipäätänsä mahdollisuudet kamppailla pisteistä. Pojat yllä jo luettelivat ison liudan onnistujia, mutta kyllähän Huuhkajat esiintyi kokonaisuutena hyvin. Selvästi heikointa lenkkiä on vaikeaa nimetä, mikä on tietysti hieno asia.

Roman Eremenko on sunnuntainakin sivussa pelikieltonsa myötä. Miten iso takaisku Eremenkon puuttuminen on Huuhkajille?

RL: Onhan Eremenko paperilla tämän joukkueen paras pelaaja Hradeckyn ohella, mutta hyvin on Huuhkajat pelanneet ilman häntä. Kuten sanottu, esitys Islantia vastaan oli hyvä ja Eremenkon puuttuessa viime karsintojen neljästä viimeisestä ottelusta, saalisti joukkue kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Hieman ristiriitaisin tuntein sanon, että menetys ei ole iso.

JH: Eremenko on kovan luokan pelaaja, paperilla, mutta onko hän sellainen pelaaja pukukopissa, jota Suomi tarvitsee? Itseluottamuksen ollessa heikko, ei pukukoppiin kaivata pelaajaa, joka ei pelaa joukkueelle. Eremenkon pelikielto voi olla jopa pelastus Huuhkajille, kun joukkue voi vapautuneemmin pelata joukkueelle, ilman kiukuttelevaa primadonnaa.

JT: Johtava Kosonenhan kaivoi Eremenkoa todella vähän imartelevaa statistiikaa: ilman Eremenkoa Suomi on saalistanut 1,86 pistettä per ottelu, kun taas tähtipelaajan ollessa kentällä on vastaava lukema 1,29. Tässä valossa Eremenkon poissaolo näyttää olevan positiivinen asia. Tosiasia on kuitenkin se, että CSKA Moskovan mies on Suomen kirkkaasti paras jalkapalloilija, jonka kontribuutio joukkueen kollektiiviseen tekemiseen täytyy saada kanavoitua oikein. Backen projekti on alkutekijöissä, joten Eremenkon poissaolo ei ehkä sittenkään ole niin iso kuin se voisi olla, sillä Suomen pelitapaa ei olla rakennettu Eremenkon ympärille.

EK: Jostain syystä Eremenkosta ei ole onnistuttu saamaan oikein ikinä maajoukkueessa parasta terää irti. Kosovoa vastaankin Eremenkon peli oli enemmän käsien levittelyä. Kyllähän jo viime karsintojen viimeiset neljä ottelua osoittivat, että Huuhkajat pärjää hyvin ilman Eremenkoakin. Sanoisinkin, että Joel Pohjanpalon ja Tim Sparvin puuttumiset ovat Huuhkajille pahempi asia, koska heille löytyisi joukkueesta välittömästi täysin sopivat roolit.

Sunnuntaina vastassa on kenties lohkon suurin ennakkosuosikki Kroatia. Minkälaiset mahdollisuudet Huuhkajilla on venyä yllätykseen kotikentällään?

RL: Kroatia on Islantia kovempi nippu ja haaste on jälleen armoton. Luka Modricin ja Ivan Rakiticin puuttuminen helpottaa taakkaa, mutta kyllä Kroatialla on heidän tilalleen laatua laittaa joka tapauksessa. Näen vuoren olevan korkea, mutta mikäli Islantia vastaan nähtyä asennetta pystytään ylläpitämään, on Suomella mahdollisuus yllättää isompansa, ainakin nyt tasapelin verran.

JH: Vastaan tulee erittäin kova nippu eikä ottelusta ole missään tapauksessa tulossa helppoa. Mahdollisuudet ovat kuitenkin olemassa, kuten ollaan aiemminkin nähty. Kurinalainen puolustuspelaaminen ja harvojen maalipaikkojen hyödyntäminen voi tuoda Suomelle äärettömän tärkeän pistepotin ottelusta. Useimmiten Suomi on pärjännyt paremmin nimenomaan joukkueita vastaan, jotka ovat ennakkoon olleet mahdottomia voittaa. Muistammehan kaikki muun muassa Gijonin ihmeen.

JT: Kroatia näytti hauistaan pöllyttämällä Kosovoa peräti 6–0 Pristinassa. Tuo tulos kertoo paljon kroaattien vahvuudesta. Modricin ja Rakiticin poissaolo tulee kuitenkin muuttamaan Kroatian pelaamista jo ihan siitäkin syystä, että Real Madridin miestä on käytännössä mahdoton korvata. Toki Marcelo Brozovic ja Mateo Kovacic ovat todella kovan luokan pelureita, joten sen suurempia ongelmia kroateilla ei Suomen kaadossa pitäisi lähtökohtaisesti olla. Verrattuna Islantiin on teknisesti loistava Kroatia täysin eri tason haaste, sillä kollektiivisesti loistavaa futista pelaavasta ryhmästä löytyy variaatioita Suomen bussin murskaamiseen.

EK: Vaikka keskikentän duon puuttuminen on tietysti kroaateille paha takaisku, niin sen varaan ei kannata liikaa laskea: laadukkaita pelimiehiä löytyy riittämiin. Varsinkin torstaina avauspuoliajalla hattutempun iskeneen Mario Mandzukicin kanssa saa olla tarkkana. Juventuksen hyökkääjä on erinomainen erikoistilanteissa, joissa vastaavasti Suomella on ollut suuria ongelmia. Huuhkajien puolustukselta vaaditaan jälleen valtavaa venymistä, jotta pisteistä voidaan edes taistella.

Miten ottelussa käy?

RL: Suomi puolustaa kurinalaisesti ja Kroatia hakkaa päätä seinään. Yksi erikoistilanne tai vastaisku tuottaa tulosta ja Huuhkajat johtavat ottelua aivan loppuhetkille saakka, jolloin Kroatia tulee tasoihin ja ottelu päättyy niihin lukemiin.

JH: Hradecky ja Suomen puolustus pelaavat unelmapelin ja tylsyttävät Kroatian kärkipelaajat turhautumiseen saakka. Vastaiskusta Islantia vastaan vauhtiin päässyt Pukki vie Suomen johtoon ja tällä kertaa nämä numerot pitävät ja Backe saa ensimmäisen voittonsa Suomen päävalmentajana.

JT: Palataanpas sitten maan pinnalle. Haluaisin uskoa Suomen yllätykseen, mutta masentava Islanti-peli vetää fiilikset väkisinkin tutun ja turvallisen pessimismin puolelle. Kroatialta löytyy hyviä laitureita, hyviä syöttelijöitä ja kookkaita kärkipelaajia. Näin ollen Suomen pitäisi pelata unelmapeli, jotteivat Ante Cacicin suojatit kävele Suomen yli. Valitettavasti Kroatia poistuu Ratinasta 2–0-vierasvoiton saattelemana.

EK: Vaikka miten sinivalkoisten läpi katson ja haluaisin uskoa voittoon, niin torstai painaa vielä liian hyvässä muistissa, jotta uskaltaisin uskoa voittoon. Kroatia on Islantia rutinoituneempi joukkue ja valtava ennakkosuosikki otteluun. Jo tasapelin raapiminen olisi Huuhkajien kovin saavutus sitten Gijonin ihmeen.

Suomi-Kroatia pelataan sunnuntaina kello 19.00 alkaen. Ottelu on nähtävissä tuttuun tapaan YLE TV2:lta sekä Areenasta.

Kansikuva: AOP