Miten Veikkausliiga- ja divarijoukkueen valmennus eroavat toisistaan? HIFK:n päävalmentaja vastaa

Helsingin IFK:n päävalmentaja Jani Honkavaara nosti tähtirinnat kahdessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan.

Honkavaara, 38, valmensi HIFK:ssa ensimmäistä kertaa kausina 2010-2011. Heti debyyttikaudella HIFK nousi Kakkosesta Ykköseen. Vuonna 2011 ”Honsu” erosi tehtävästään henkilökohtaisten syiden vuoksi, mutta onnistui johdattamaan joukkueensa Ykkösen yhdeksänneksi ja säilyttämään paikkansa kaudelle 2012.

Kauden 2012 päätteeksi HIFK oli tippunut jälleen Kakkoseen Juha Moilasen alaisuudessa. Heti seuraavalla kaudella punapaitojen päävalmentajaksi palannut Honkavaara onnistui palatessaan siinä, mihin moni ei olisi välttämättä koskaan uskonut: hän luotsasi HIFK:n kahdessa vuodessa Kakkosesta aina Ykkösen voittoon asti.

Viime kausi oli Honkavaaralle valmennuksellisesti haastava. Hän joutui järjestämään harjoitusaikatauluja ja palavereja melko pitkälti sen mukaan, miten pelaajat pystyivät irtautumaan töistä ja opiskeluista.

Vaikka HIFK pelaakin ensi kaudella Suomen pääsarjassa, joukkueen pelaajista harva on ammattilainen. Lähes kaikki käyvät edelleen töissä tai koulussa päivisin.

Millä tavalla Veikkausliiga- ja divarivalmennus eroavat toisistaan?

– Isoin ero on tässä, että viime vuonna olimme tässä samassa salissa ja olin silloin vielä kakkosdivarivalmentaja ja täällä ei ollut paljon ketään. Totta kai nuo pelaajat ovat se isoin ero, mikä on divarin ja Veikkausliigan välillä. Pelaajat ovat (liigassa) hieman parempia, ja vaativat enemmän taktisesti, harjoituksellisesti ja henkisesti, Honkavaara vastasi HIFK:n tiedotustilaisuudessa Sonera-stadionilla maanantaina.

HIFK julkaisi samassa tiedotustilaisuudessa kuusi yksivuotista jatkosopimusta ensi kaudelle, sekä yhden uuden pelaajasopimuksen. FC Hongan laituri Nnaemeka Anyamele, 20, siirtyy punapaitojen riveihin kaksivuotisella kontrahdilla.

Mille pelipaikoille haetaan ensisijaisesti uusia pelaajia?

– Hyökkääjä, toppari, keskimmäinen keskikenttäpelaaja.. sanoinko jo kaikki pelipaikat läpi? Honkavaara vitsaili, ja jatkoi:

– Laitapakkeja meillä on. Meillä on erittäin hyvä osasto ollut jo viime kaudella, hän sanoi tarkoittaen koko viime kauden joukkueen olleen pelillisesti ja taidollisesti tasokas.

Onko mahdollista, että HIFK hankkisi ensi kaudeksi vahvistuksia jopa ulkomailta?

– Ei se ole poissuljettua missään nimessä. Haluaisimme profiloitua siten, että olemme hyvinkin kotimainen joukkue ensi kaudella. Rahahan asettaa ulkomaalaisten pelaajien suhteen aikamoisia vaatimuksia. Meillä pitää osua nappiin, jos ulkomaalainen pelaaja tulee, Honkavaara avasi.

Entä ensi kauden tavoite, kun HIFK pelaa Veikkausliigassa 42 vuoden tauon jälkeen?

– Olisi kiva tehdä ensin se joukkue valmiiksi, ja sitten sopia yhdessä ensi kauden tavoite. Minimitavoite on sarjapaikka, Honkavaara paljasti.

HIFK:lla on tällä hetkellä kasassa seitsemän pelaajasopimusta. Anyamelen tuoreen sopimuksen lisäksi maalivahti Mika Johansson, puolustajat Pauli Kuusijärvi ja Matias Hänninen sekä keskikenttäpelaajat Eero Peltonen, Jukka Halme ja kapteeni Esa Terävä jatkavat punapaidoissa myös ensi kaudella.