TOP 5: 2000-luvun ikimuistoisimmat puolivälierät MM-kisoissa

MM-futiksen panokset kasvavat: Jaossa 5000€ riihikuivaa rahaa 50 suomalaiselle!

MM-kisojen puolivälierät käynnistyvät tänään, kun Uruguay ja Ranska sekä Brasilia ja Belgiä mittelevät pääsystä neljän joukkoon. 2000-luvun turnauksissa on nähty monia ikimuistoisia kamppailuja myös pudotuspelien toisella kierroksella.

2000-luvulla on pelattu neljät MM-kisat ennen kuluvia karkeloita, joten puolivälierissä on kamppailtu yhteensä 16 kamppailun verran. Näistä osa on jäänyt erityisen painavasti historiankirjoihin erinäisistä syistä. Tässä viisi ikimuistoista puolivälierää kuluvan vuosituhannen MM-kisoista.

5. 2014: Brasilia-Kolumbia 2-1

Neljä vuotta sitten oli tiedossa äärimmäisen mielenkiintoinen puolivälierä, kun kisaisäntä Brasilia ja positiivisesti esiintynyt Kolumbia kohtasivat Fortalezassa. Ottelun alku meni hurmoksessa pelanneen kotijoukkueen käsikirjoituksen mukaan. Brasilia avasi maalihanat jo muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Thiago Silva vei isännät johtoon ja kotiyleisö sai lisää aihetta juhlaan toisen puoliajan puolivälissä David Luizin osuman myötä. Kolumbia nousi peliin mukaan kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun kisojen komeetaksi noussut James Rodriguez tälläsi kavennuksen rankkarista. Kavennus jäi kuitenkin laihaksi lohduksi, sillä lisäosumia ei enää nähty. Ottelun dramaattisin hetki koitti pari minuuttia ennen päätöstä, kun Neymar loukkaantui Juan Camilo Zuñigan taklattua häntä polvella alaselkään. Neymarin kisat päättyivät lopulta siihen ja kyynelehtivän tähtipelaajan joutuminen vaihtoon jätti jälkensä kotiyleisöön.

4. 2006: Englanti-Portugali 0-0 (1-3 rp.)

Englannin vuoden 2006 MM-kisat sujuivat hyvin, sillä joukkue voitti lohkonsa ja kaatoi pudotuspelien avauskierroksella Ecuadorin lukemin 1-0. Portugali selvitti tiensä jatkoon niin ikään lohkoykkösenä, kun taas poikkeuksellisen kuumassa neljännesvälierässä joukkue kaatoi Hollannin Manichen osumalla. Englannin ja Portugalin odotettu kohtaaminen eteni erittäin tasaisesti ja kamppailu viheriöllä kävi kuumana. Ottelun puhuttanein tilanne nähtiin puolisen tuntia ennen päätöstä, kun Wayne Rooney polkaisi Ricardo Carvalhoa nivusten seudulle aivan tuomarin silmien edessä. Tuomiona oli suuri punainen kortti, minkä lisäksi Rooney turhautui tuolloin niin ikään Manchester Unitedissa pelanneeseen Cristiano Ronaldoon, joka vaati kovaan ääneen englantilaiselle ulosajoa. Portugali ei onnistunut hyödyntämään ylivoimaansa, vaan kamppailu eteni aina rangaistuspotkukilpailuun asti. Siinä Portugali veti pidemmän korren, kun Simão, Helder Postiga ja Ronaldo onnistuivat maalinteossa, kun taas Owen Hargreaves oli ainoa englantilaisten onnistuja.

3. 2002: Englanti-Brasilia 1-2

Englanti oli osallisena värikkäässä puolivälierässä myös neljä vuotta aikaisemmin. Tuolloin joukkue sai vastaansa turnauksen mestarisuosikkeihin lukeutuneen Brasilian, joka oli voittanut neljä edellistä otteluaan yhteismaalein 13-3. Englanti avasi kamppailun kuitenkin väkevästi, kun Michael Owen vei joukkueensa johtoon parinkymmenen minuutin pelin jälkeen. Johto ei kuitenkaan kestänyt tauolle asti, kun Rivaldo iski tasoituksen avauspuoliajan lisäajalla. Brasilia avasi toisen puoliajan väkevästi, kun Ronaldinho yllätti David Seamanin todella ovelalla vapaapotkulla noin 30 metristä. Ronaldinhon ottelu sai kuitenkin synkän päätöksen vain muutamaa minuuttia myöhemmin: hän meni huolimattomasti napit edelle tilanteeseen taistellessaan pallosta Danny Millsin kanssa ja sai suoran punaisen myötä ulosajon. Englanti ei onnistunut kuitenkaan tasoituksessa, vaan Brasilia kuittasi jatkopaikan ja eteni lopulta aina mestaruuteen asti.

Sankarista konnaksi. Ronaldinho sai punaisen kortin vain seitsemän minuuttia maalinsa jälkeen. Kuva: Alex Livesey/Getty Images

2. 2002: Espanja-Etelä-Korea 0-0 (3-5 rp.)

Etelä-Korean otteet vuoden 2002 herättivät paljon keskustelua, sillä toisena kisaisäntänä toiminut joukkue vaikutti saavan monissa tuomioissa hieman vetoapua tuomareilta. Näin tapahtui myös puolivälierässä Espanjaa vastaan. Espanja sai ottelussa pallon kahdesti maaliin, mutta molemmat osumat hylättiin. Ruben Baraja puski pelivälineen verkkoon, mutta päätuomari Gamar Al-Ghandour katsoi espanjalaisen rikkoneen tilanteessa. Fernando Morientes teki maalin vastaavasti jatkoajalla maalin, mutta tuomariston mukaan pallo oli käynyt hetkeä aikaisemmin päätyrajan yli. Etelä-Korea kuittasi lopulta jatkopaikan rangaistuspotkukilpailun jälkeen, kun joukkueen kaikki pelaajat onnistuivat yrityksissään ja espanjalaisista Joaquin epäonnistui.

1. 2010: Uruguay-Ghana 1-1 (4-2 rp.)

2000-luvun toistaiseksi dramaattisin puolivälierä pelattiin kahdeksan vuotta sitten, kun Uruguay ja Ghana kohtasivat Etelä-Afrikan kisoissa. Uruguay aloitti ottelun vahvasti, mutta pian Oscar Tabarezin joukkojen ilta synkkeni. Ensin kapteeni Diego Lugano joutui tulemaan vaihtoon loukkaantumisen myötä, minkä lisäksi Sulley Muntari vei Ghanan johtoon vielä ennen taukoa. Uruguay nousi toisella puoliajalla nopeasti tasoihin, kun kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu ja turnauksen maalikuninkuuden jakanut Diego Forlan viimeisteli komean osuman vapaapotkusta. Molemmilla oli saumansa maalintekoon, mutta kamppailu eteni ilman lisäosumia aina jatkoajan loppuhetkille asti. Tuolloin nähtiin yksi ikimuistoisimmista tilanteista MM-historiassa, kun Ghana sai vahvan myllytyksen Uruguayn päätyyn. Ghana sai vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta Stephen Appiah pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta Luis Suarez blokkasi laukauksen. Tämän jälkitilanteesta Dominic Adiyiah pääsi puskemaan kohti maalia, mutta Suarez torjui laukauksen käsillään. Tuloksena oli punainen kortti, ulosajo sekä Ghanalle rangaistuspotku, mutta Suarez onnistui estämään varman maalin. Temppu osoittautui lopulta erittäin kannattavaksi, kun Asamoah Gyan ampui rankkarin ylärimaan. Uruguay kuittasi lopulta paikan välieriin, kun Maxi Pereira oli joukkueen ainoa epäonnistuja pilkuissa, kun taas Ghanan laukojista kaksi epäonnistui. Ghanan riveissä pelasi myös nykyään HJK:ta edustava Anthony Annan, joka tahkosi puolivälierässäkin täydet minuutit.

Kuva: Michael Steele/Getty Images