MM-kisojen nuoret tähdet

Listan pelaajat ovat kauden 2013-2014 alussa olleet 21 vuotiaita tai alle. Listassa käydään läpi pelaajia, jotka ovat ehkä tehneet jo läpimurtonsa tai jotka tulevat suuren yleisön tietoisuuteen kisojen aikana. Näitä pelaajia kannattaa seurata, sillä heistä kuullaan vielä paljon.

Ahmed Musa, Nigeria, Winger, 21

Musa löi itsensä läpi MM-kisojen esiturnauksessa Confederations Cupissa. Turnaus oli pettymys Nigerialle eikä MM-turnauksesta ole myöskään hirveästi odotettavissa. CSKA Moskovan 21 vuotias wingeri paukutti seurajoukkueelleen 5 maalia 7 otteluun heti kauden alkuun, mutta taantuma iski mieheen hyvän alun jälkeen. Loukkaantuminen pilasi kauden lopun ja miehen valinta maajoukkueeseen kertoo valmentajan syvästä luottamuksesta.

Vasemmalla maajoukkueessa numerolla 7 viilettävä nuorukainen on pelikunnosta riippuen Nigerian avainmiehiä. Nuorukaisen räjähtävä nopeus ja energisyys pistävät varmasti monen silmään. Maalejakin on matkalla syntynyt. Mies rikkoi jo 16-vuotiaana kotimaansa liigan maaliennätyksen ja alle 20 vuotiaiden MM-kisoissa Kolumbiassa mies iski maalin jokaisessa alkusarjan ottelussa. MUTTA Nigerian pelilliseen antiin ei kannata tässä turnauksessa hirveästi luottaa. Joukkueen ympärillä on pyörinyt jo jos jonninmoista supinaa ja alkulohkokin on lähes mahdoton.

“He is not scared and his pace is frightening.” -Joseph Yobo, MTNFootball.com

Majeed Waris, Ghana, Hyökkääjä, 22

Valenciennesissä lainalla pelannut Spartak Moskovan lupaava hyökkääjä on yksi Ghanan täsmäaseista. Mies iski 16 lainapelissään Ligue 1:ssä 9 maalia. Nuorukainen loisti jo Allsvenskanissa Häckenin riveissä toissa kaudella ja sieltä miehen nimi on jäänyt minunkin mieleeni. Waris valittiin Allsvenskanin vuoden pelaajaksi, kun herra paukutti 23 maalia 29 otteluun.

Ghanan mustien tähtien tie on haastava Brasiliassa. Waris on kuitenkin yksi niistä herroista, joka yllätyksiin pystyy. Ayew, Gyan ja Waris kolmikko hyökkäyksessä pitää Portugalin ja Saksan puolustukset varpaillaan.

Koke, Espanja, Keskikenttä, 22

Koke voi päästä pelaamaan jämäminuutteja, mutta ilman Iniestan loukkia paikka on vaihtopenkillä. (Getty)

Koke voi päästä pelaamaan jämäminuutteja, mutta ilman Iniestan loukkia paikka on vaihtopenkillä. (Getty)

Koke löi itsensä kaikkien tietoisuuteen Atlético Madridin riveissä tämän kauden aikana. Siirtoa muihin maisemiin on jo uumoiltu, ja vain aika näyttää minne miehen tie vie. Yksi ehdottomasti maailman nuorten pelaajien eliitistä.

Espanjan maajoukkue on yksi maailman parhaimmista. Se asettaa monelle nuorelle pelaajalle eteen todellisen haasteen. Koke mahtuisi monen joukkueen avaukseen, mutta murtautuminen Espanjan pelaavaan kokoonpanoon on lähes mahdotonta. Vaihtopelaajan rooli on väistämättä edessä.

Raheem Sterling, Englanti, Winger, 21

Liverpoolissa tällä kaudella läpilyönyt nuorukainen omaa kevyet jalat. Aiheuttaa vaikeuksia mille tahansa puolustukselle, kunhan Roy Hodgson osaisi käyttää miehen parhaita ominaisuuksia hyväkseen.

Sterlingin ominaisuudet nousevat esiin miehen pelatessa hyökkäävässä roolissa. Vastaiskuissa miehen nopeus on valttia, mutta malttia ratkaisutilanteissa voisi vaatia enemmän. Englannin viimeiset harjoituspelit eivät sujuneet odotetusti. Tasapelit Ecuadoria ja Hondurasia vastaan eivät lupaa hyvää. Hodgson kokeili eri muodostelmia eikä tulosta syntynyt. Sterling itse otti Wembleyllä punaisen kortin ajettuaan kahdella jalalla Valencian kintuille ja jälkipyykkiä pestiin vielä pitkään tapahtuman jälkeen. Sterling on kuitenkin yksi kolmen leijonan mahdollisista tärkeimmistä tähdistä jos joukkue haluaa marssia Italian sekä Uruguayn ylitse jatkoon.

Marco Verratti, Italia, Puolustava keskikenttä, 21

Nuorukainen oli yksi PSG:n aseista mukavasti sujuneen kauden aikana. Teki paljon sitä kuuluisaa näkymätöntä työtä pelin rakentelussa ja -rytmittämisessä. Italian riveissä miehen työtä tukee muuan Andrea Pirlo, ja onkin mahdollista ettei miehiä nähdä samaan aikaan kentällä.

Verratti tulee kuitenkin saamaan MM-kisoissa peliaikaa juurikin Pirlon takia. 35 vuotiasta Italian kapellimestaria tuskin nähdään pelaamassa Brasilian kuumuudessa kaikkia 90 minuuttisia ja silloin on Verrattin aika loistaa omassa roolissaan. Miehen syöttöprosentti lähentelee täydellisyyttä ja kokonaisvaltainen pelin ymmärrys ovat herran valtteina. Odotettavissa ei ole ehkä niitä step overeita, joilla kiinnitetään katseet itseensä, vaan eleganttia pelaamista ja hienoa pelin rytmittämistä mausteena maukkaat passit joukkuetovereille.

Heung-Min Son, Etelä-Korea, Hyökkäävä keskikenttä, 21

Hampurissa toissa kaudella läpimurtonsa tehnyt nuorukainen on yksi Etelä-Korean suurimmista tähdistä. Nopea, tekninen ja ikäänsä nähden kokenut pelaaja on avainasemassa maansa esityksissä. Tällä kaudella Leverkusenissa 10 maalia paukuttanut peluri voidaan heittää joukkueessa mihin tahansa hyökkäävään rooliin.

Nuori ja kokematon Etelä-Korea joutuu kovaan testiin. Joukkueen valmentajana toimii Etelä-Korean 2002 kisojen isäntäjoukkueen kapteenina toiminut Hong. Jos joukkue selviää lohkostaan Brasiliassa jatkoon on Son ollut avainasemassa.

Kevin de Bruyne, Belgia, Winger, 22

Ura Chelseassa ei lähtenyt lentoon, mutta mieheltä on on lupa odottaa paljon tulevaisuudessa. Yksi Belgian avauskokoonpanon pelaajista, joilta odotetaan paljon. Suurin huomio kohdistuu ehkä joukkueen muihin nuoriin, mutta de Bruyne väijyy nälkäisenä taustalla. Mies iski Wolfsburgissa 16 otteluun kolme maalia ja antoi 6 maalisyöttöä. Mies oli myöskin Belgian paras maalintekijä karsinnoissa kohti Brasiliaa.

On mielenkiintoista nähdä miten Belgian nuori ja lupaava joukkue tulee pärjäämään kisoissa. Odotukset ovat suuret, mutta ovatko ne liian suuret. Belgialla on tarjolla hyökkäävään rooliin Fellainin, Hazardin, Januzajn, Mirallaksen, Mertensin ja Chadlin tapaisia pelureita, joten on mielenkiintoita nähdä, murtautuuko de Bruyne avaukseen ja pystyykö mies paikkansa siellä pitämään. Lohko näyttää helpohkolta, mutta jatkoon pääseminen MM-kisoissa on silti aina haasteellita.

Raphael Varane, Ranska, Toppari, 21

Ranskan puolustuksessa uurastava nuorukainen on tehnyt jo pitkään läpimurtoaan Real Madridissa. Mies taistelee Mangalan, Koscielnyn ja Sakhon kanssa paikasta avaukseen, mutta on varsinkin Sakhoa selvästi paremmin liikkuvana minun valintani Koscielnyn pariksi.

Jotta Les Bleus pärjäävät turnauksessa on puolustuksen toimittava. Varane on vielä nuori, mutta Deschampsin opeilla mies voi nousta Brasiliassa uudelle tasolle. Ranskan matka on tehty puolivälieriin asti helpoksi, mutta onko joukkue nyt yhtenäinen ja valmis tuon paikan ansaitakseen.

Mateo Kovacic, Kroatia, Keskikenttä, 20

Piirtäkää Mateo Kovačićin nimi isolla mieleen. (Getty)

Piirtäkää Mateo Kovačićin nimi isolla mieleen. (Getty)

Hyökkäävässä roolissa parhaimmillaan oleva taikuri pelasi mukavasti Interissä, vaikka kausi oli muuten pettymyksiä täynnä. Miestä voidaan käyttää myös keskikentän muissa rooleissa, ja paikka on vaihtunut myös seurajoukkueessa hyökkäävästä roolista aina pussin pohjalle saakka. Hyvin peliä lukeva ja nopea peluri on todella hankala pideltävä liikkuvuutensa ja teknisen kyvykkyytensä takia.

Modricin ottaessa roolinsa syvemmällä keskikentällä olisi Kovacicille paikka auki kärjen takana tukemassa Mandzukicia. Nuorukainen saa varmasti peliaikaa Kroatian väreissä, mutta onko nuorukainen valmis kantamaan vastuun vaikeassa lohkossa?

Josip Drmic, Sveitsi, Hyökkääjä, 21

Bundesliigan kauden väriläiskä Drmic iski Nürnbergille 17 maalia. Herra on iskenyt Sveitsille nyt kolme maalia kolmeen otteluun, joten maaleja voi mieheltä odottaa myös Brasiliassa. Mies liikkuu modernin hyökkääjän tavoin laajalla säteellä, mutta boksissa mies on vaarallisimmillaan.

Kisojen musta hevonen Sveitsi on vahvasti Drmicin sekä Shaqirin kantimissa. Drmic ei onnistunut yksin säilyttämään seurajoukkuettaan Nürnbergiä Bundesligassa. Onko Sveitsillä sama kohtalo?

Romelu Lukaku, Belgia, Hyökkääjä, 21

Evertonissa lainalla pelannut könsikäs on lähes mahdoton pideltävä maalin edustalla. Mies teki tuhoja Toffees’in hyökkäyksessä ollen 36 ottelussa 24 maalissa mukana. Tämä jässikkä on todella voimakas, nopea, viimeistelijä jumalan armosta, Belgian hyökkäyksien päättäjä.

Belgialla on jopa paineita kisoihin lähdettäessä. Joukkue ei ole tottunut menestyspaineisiin ja on mielenkiintoista nähdä miten ne käsitellään. Treeniottelu Ruotsia vastaan lupasi hyvää, kuten myös Belgialaisille siunattu alkulohko. Hazard tuo viekkaudella taustoilta tukea, mutta jos Belgia haluaa turnauksessa pärjätä, vaatii se myös Lukakun onnistumista.

Oscar, Brasilia, Keskikenttä, 22

Chelsean hyökkäävä keskikenttämies väläytteli pitkin kautta, mutta jotenkin valmista ei miehen peli vielä ollut. Kuitenkin kokonausyydessaan mies pelasi hyvän kauden ja nyt nuorukainen pääsee näyttämään kotimaassaan, mitä Euroopassa on opittu.

Näissä kisoissa Seleçãon riveissä esiintyminen on suurin kunnia, minkä brasilialainen jalkapalloilija voi eteensä saada. Mies tekee pyyteetöntä työtä joukkueelleen ja on puhuttu että heikompi loppukausi sinisten väreissä johtui pitkälti väsymyksestä. Herra omaa myös mukavan laukauksen, jota voisi käyttää useamminkin. Tärkeässä roolissa hyvien pallojen tarjoilijana hyökkääjille Fredille sekä Neymarille.

Ricardo Rodriguez, Sveitsi, Vasen puolustaja, 21

Tämä nuorukainen pelasi mukavan kauden Wolfsburgissa. Mies on taitava kummassakin päässä kenttää, mutta mielenkiintoa on herättänyt herran hyökkäystaidot: viisi maalia ja yhdeksän syöttöä kauden 34 Bundesligaottelussa. Jäätävä viimeistely vaparista Dortmundin verkkoon paloi varmasti monen verkkokalvoille.

Sveitsi antaa laitapuolustajilleen mahdollisuuden nousta ja sen peli osaltaan perustuukin näihin taustanousuihin. Juuri tässä Rodriguez loistaa. Miestä kannattaa tosiaan pitää silmällä myös erikoistilannevelhona. Hyvä turnaus ja mies vaihtaa varmasti maisemaa. Jo nyt on huhuiltu Chelsean olevan vahvasti miehen perässä.

Paul Pogba, Ranska, Keskikenttä, 21

Paul Pogba on isossa rollissa sekä seurajoukkueessaan Juventuksessa että Ranskan maajoukkueessa. (Getty)

Paul Pogba on isossa roolissa sekä seurajoukkueessaan Juventuksessa että Ranskan maajoukkueessa. (Getty)

Yksi viime kausien seuratuimmista nuorista pelaajista. Monikaan tulevista tähdistä ei omaa samanlaisia fyysisiä edellytyksiä loistokkuuteen kuin Pogba. Herra on pitkä, voimakas, nopea ja tuohon kun vielä lisätään tekninen lahjakkuus, on vain taivas rajana miehen kehitykselle. ManU teki ehkä suurimman virheen päästäessään nuorukaisen Juventukseen, mutta Pogba itse otti tästä siirrosta ja tarjoutuneesta peliajasta kaiken irti; seitsemän maalia, seitsemän maalisyöttöä ja scudetto.

Mieheltä voi odottaa turnauksessa kovia taklauksia, hienoja teknisiä suorituksia, hyökkäyksen vahvaa tukemista sekä kovia laukauksia. Miehen tunnistaa kentältä helposti huomaamattomasta hiustyylistä. Ranskan turnaus on pedattu jo puolivälieriin, mutta jos joukkue haluaa pelata vielä pidemmälle nousee Pogba suureen rooliin. Mies tulee temmeltämään keskikentällä todella suuressa ja huomattavassa roolissa.

James Rodriguez, Kolumbia, Hyökkäävä keskikenttä, 22

Huikea kausi Monacossa alla. Muodosti seurajoukkueessaan dynaamisen duon Radamel Falcaon kanssa ja sama meininki jatkuu maajoukkueessa jos vain luoja suo. Kun Falcao loukkaantui, nousi James vieläkin suurempaan rooliin myös hyökkäyksien päättäjänä. Nuorukainen nousi loppukaudesta Monacon tärkeimmäksi pelaajaksi.

Kolumbia on ollut vaikeuksissa Falcaon ollessa poissa. Rodriguezin harteilla onkin paljon Kolumbian kisamenestyksestä. Tie on jo alkulohkossa haastava eikä se tule jatkopeleissä helpottumaan, kun vastaan mahdollisesti tulee joko Englanti, Italia tai Uruguay. Nuorukaista kannattaa kuitenkin seurata niin pitkään kuin se meille suodaan.

Thibaut Courtois, Belgia, Maalivahti, 22

Yksi tärkeimmistä hahmoista Atlético Madridin loistavan kauden takana. Lainapesti Chelseasta ei olisi voinut enempää miehen osakkeita nostaa. Kauden jälkeen nousu maalivahtien eliittiin ja kaikki jatkoa ajatellen auki. Cech alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, joten nähdäänkö mies ensi kaudella nostamassa Valioliigan voittopystiä?

Mies piti La Ligan alkupuoliskolla kotiotteluissa nollan omissa aina joulukuulle saakka. Jos mies on kisoissa samassa vireessä kuin Atlétissa ja Belgian joukkuepeli toimii, on lupaus Belgian potentiaalista täysin lunastettavissa. Belgia pelaa vastayökkäyksiin perustavaa peliä ja se on tälle miehelle enemmän kuin tuttua. Miehen vastuulla on puolustuspelin organisointi ääntä käyttäen. Kaikki mahdollisuudet loistaa, mutta vaikeuksia pelitavallisesti tuovat ottelut Venäjää ja mahdollisesti Portugalia vastaan. Kisojen yksi selkeistä ykkösvahdeista, ei pelkästään joukkueessaan vaan koko turnauksessa.

Neymar, Brasilia, Hyökkääjä, 22

Barcelonassa ei kaikki sujunut kuin tanssi, vaikka välillä kyllä niitä samba-askeleitakin nähtiin. Barcan peli näytti sujuvan ajoittain jopa paremmin ilman Neymaria kuin herran kanssa, mutta välillä asia oli taas päinvastainen. Brasilian paidassa vanhojen tuttujen ja kotiyleisön edessä on homma aivan toinen kuin ison meren takana. Nyt samba raikaa ja jalat käyvät, kun miehen itseluottamus, pelihuumori ja kunto ovat kohillaan.

Vuosi Euroopassa on varmasti vahvistanut ja kehittänyt Neymaria vuoden takaiseen verrattuna. Nyt herra on paljon kurinalaisempi kuin Brasilian sarjassa pelatessaan. Scolarilla on käsissään todellinen hyökkäyksen avain, joka murtaa parhaimmillaan minkä tahansa lukon. Paineet ovat kovat, mutta Brasilialta löytyy tukea myös tämän miehen takaa. Nopeus, loistava laukaus ja vieläkin loistavampi tekniikka tekevät tästä nuorukaisesta yhden tämän hetken parhaimmista pelaajista.

Muita turnauksen nuoria tähtiä:

Turnauksesta löytyy myös paljon muita nuoria tähtiä kuten: Mario Gotze Saksa, Alex-Oxlade Chamberlain ja Jack Wilshire Englanti, Xherdan Shaqiri Sveitsi. Tähän listaan poimin ne omat tärpit herroista keitä ainakin itse hieman tarkemmin seuraan. Nuoria pelaajia on turnaus täynnä ja on oletettavaa ja toivottavaa että läpilyöntejä tulee monia. Huikea kuukausi edessä! Nyt silmät ja korvat tarkkana. Nyt nautitaan!