Kommentti: Roman Eremenkon paikka Huuhkajissa ei ole itsestäänselvyys

Viaplay LogoVot seurata Huuhkajien otteita jatkossa Viaplay-palvelun kautta

Roman Eremenkon pelikiellon päättymiseen on hieman yli viisi kuukautta aikaa. Eremenko on ollut mediahiljaisuudessa viimeisen 1,5 vuoden ajan eikä miehen suunnitelmista ole tihkunut juurikaan tietoja. Maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kommentoi maaliskuussa Iltalehdelle, että hänelläkään ei ole tietoa Eremenkon suunnitelmista. 31-vuotiaan pelurin ympärillä onkin riittänyt paljon keskustelua ympäri internetiä ja sosiaalisia medioita.

Eremenko debytoi Huuhkajissa kesäkuussa 2007. Roman nousikin pian maajoukkueen vakiokalustoon ja pelasi vuoden 2008 EM-kisojen karsinnoissa viisi ottelua. Seuraavissa karsinnoissa Eremenko kuului jo joukkueen tärkeimpiin palasiin. Keskikenttäpeluri oli avauskokoonpanossa kaikissa kymmenessä karsintaottelussa ja peliminuutteja kertyi kenttäpelaajista eniten.

Eremenko on pelannut Huuhkajissa reilut 70 ottelua. Toistaiseksi viimeisin maaottelu oli Kosovoa vastaan syyskuussa 2016. Pelintekijän taidoistaan tunnettu mies on viimeistellyt maajoukkueessa yhteensä viisi osumaa.

Eremenkoa pelasi ennen käryään TsSKA Moskovan riveissä.. Kuva: Getty

Huuhkajat on muuttunut valtavasti niistä ajoista, kun Eremenko debytoi maajoukkueessa. Vuoden 2007 joukkueesta käytännössä kaikki ovat lopettaneet, ja monet myöhemminkin kuvioihin tulleista pelaajista ovat päättäneet pelinsä Huuhkajissa. Suomella on käynnissä pieni sukupolvenvaihdos, kun muun muassa pitkään joukkuetta kannatelleista pelaajista Niklas Moisander ja Perparim Hetemaj ovat lopettaneet.

Eremenko täytti hiljattain 31 vuotta ja hän kuuluisi nykymaajoukkueen vanhimpien pelaajien joukkoon. Yli 30-vuotiaista pelaajista Huuhkajissa on vahva rooli vain Joona Toiviolla, Tim Sparvilla ja Kasper Hämäläisellä. Robin Lodin, Joel Pohjanpalon, Sauli Väisäsen ja muiden nuorempien pelaajien sukupolvi on jatkuvasti merkittävämmässä asemassa.

Pistekeskiarvo matalampi Eremenkon kanssa

Roman Eremenko oli ennen käryään kiistatta maamme parhaimpia jalkapalloilijoita. Erinomaiset otteet Venäjän liigassa ja kansainvälisillä kentillä toivat tunnustuksiakin. Maajoukkueessa miehen otteet jakoivat kuitenkin jatkuvasti mielipiteitä. Monien mielestä Eremenkosta ei ole saatu Huuhkajissa täyttä hyötyä irti.

Eremenko on ollut maajoukkueen vakiokalustoa vuoden 2010 MM-kisojen karsinnoista lähtien. Tästä alkaen Huuhkajat on pelannut viisissä karsinnoissa ja otteluita on kertynyt yhteensä 48. Näistä peleistä Suomi on voittanut 15, pelannut 13 kertaa tasan sekä hävinnyt 20. Keskimäärin pisteitä on kertynyt ottelua kohden 1,20 maalieron ollessa 53-62.

Eremenko on pelannut näistä karsintaotteluista 34. Eremenkon ollessa kentällä Suomi on voittanut 10 ottelua, pelannut yhdeksästi tasan sekä hävinnyt 15 kertaa. Pisteitä Romanin kanssa on tullut keskimäärin 1,15 ottelua kohden ja maaliero on ollut 40-48.

Ilman Eremenkoa Suomi on pelannut 14 ottelua. Näistä suurin osa eli yhdeksän tuli viimeisimmissä karsinnoissa. Romanin ollessa sivussa Suomi on voittanut viisi ottelua, pelannut neljästi tasan ja hävinnyt viisi. Pisteitä on tullut keskimäärin 1,36 ottelua kohden ja maalieron ollessa 13-14.

Ero on suurin, kun otetaan huomioon Kanervan alaisuudessa pelatut ottelut, joissa Eremenko ei ole ollut mukana. Näitä pelejä on ollut kymmenen, joista Suomi on hävinnyt ainoastaan kaksi. Voittoja sekä tasapelejä on vastaavasti kertynyt neljä. Pisteitä on tullut keskimäärin peräti 1,60 peliä kohden ja maalierokin oli plussan puolella: 10-9.

Eremenko ei ole toistaiseksi pelannut karsinnoissa Kanervan alaisuudessa. Kuva: Getty

Vaikka otanta ei ole erityisen suuri, niin Huuhkajat on raapinut paremmin pisteitä ilman Eremenkoa. Jos laskuista jätetään pois vuosien 2008-09 karsintapelit, kun maajoukkueella oli täysin eri runko kuin nykyään, niin tilastot ovat karua luettavaa. Eremenkon ollessa kentällä Suomi on voittanut vuodesta 2010 lähtien karsinnoissa vain San Marinon, Moldovan, Valko-Venäjän, Georgian ja Färsaaret.

Paljon kysymysmerkkejä

Eremenkon rooli maajoukkueessa on elänyt vuosien varrella paljon. Maajoukkueuran alkutaipaleen hän viihtyi enemmän keskikentän pohjalla, kun taas ajan myötä pelipaikka on siirtynyt ylemmäs. Toisinaan Eremenkon pelipaikka on ollut liian ylhäällä, jolloin hänelle ei ole pystytty pelaamaan palloa. Alempana pelaaminen ei myöskään toiminut viimeisinä vuosina, koska Roman ei pystynyt osallistumaan juuri hyökkäyspeliin.

Romanin mahdollisessa paluussa Huuhkajiin on isoja kysymysmerkkejä. Hän ei ole ensinnäkään juuri pelannut Markku Kanervan alaisuudessa. Kanerva luotsasi maajoukkuetta syksyn 2015, mutta Eremenko oli sivussa kaikista neljästä ottelusta. Edellisten karsintojen kuusi Kanervan ottelua menivät vastaavasti pelikiellon myötä ohi. Miten Eremenko istuisi Kanervan palapeliin?

Moni Eremenkon ikäluokan pelaajista on jo lopettanut maajoukkueessa. Ei olisikaan yllätys, mikäli Romankin haluaisi keskittyä pitkän tauon jälkeen vain seurajoukkueuraansa. 31-vuotiaalla pelaajalla ei ole välttämättä enää kovinkaan montaa kautta Euroopan huipulle, joten kaikki ylimääräinen rasitus ja mahdolliset loukkaantumiset olisivat pahoja takaiskuja. Eremenko on viettänyt mediahiljaisuutta, mutta Erfan Zeneli kommentoi kaverinsa nykykuntoa Iltalehdelle. Kaksi vuotta ilman joukkuetta on todella pitkä aika, joten Eremenkon kunnosta riippuu luonnollisesti paljon.

Eremenkon pelikielto loppuu 6. lokakuuta. Suomi pelaa tätä ennen harjoitusottelun Valko-Venäjää vastaan kesäkuussa sekä kaksi Kansojen liigan ottelua syyskuussa, kun Huuhkajat isännöi Unkaria ja Viroa. Loput neljä Kansojen liigan ottelua ovat loppuvuoden aikana, ja näihin Eremenkokin voisi päästä mukaan.

Eremenko on eittämättä edelleen yksi maamme parhaista pelaajista, mutta nykyvire sekä motivaatio maajoukkueen suhteen ovat hämärän peitossa. Oikein roolitettuna hän kuitenkin vahvistaisi Huuhkajia edelleen, mutta edellisiin karsintoihin nähden vastuu olisi luultavammin hieman pienempi. Tämä nostaa varmastikin miehen kynnystä Huuhkajiin palaamisen suhteen.

Kysymysmerkkejä on ilmoilla todella paljon, eikä oikeita vastauksia tiedä kuin Roman Eremenko, jos hänkään vielä tässä vaiheessa. Reilun viiden kuukauden päästä kaikki ovat varmasti paljon viisaampia.

Kansikuva: All Over Press