Näkökulma: Roberto Firmino ansaitsee mahdollisuuden vaisusti pelanneen huippulupauksen sijaan

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Meneillään olevan MM-turnauksen ehkä suurin mestarisuosikki Brasilia on liikenteessä todella laajalla materiaalilla. Marcelon loukkaannuttua Filipe Luis nousi avaukseen. Casemiro missaa puolivälierän korttitilin täyttymisen myötä, mutta tilalle on silti heittää Fernandinhon kaltainen erittäin laadukas puolustava keskikenttäpelaaja. Kärkeen Titen kannattaisi tehdä muutos pelkkien peliesitysten perusteella.

Yksi Titen ominaispiirteistä on ollut tiettyihin pelaajiin luottaminen. Hän uskoi Paulinhoon vaikka Tottenhamin seurahistorian huonoimmaksi pelaajaksi äänestetty keskikenttämies oli monien papereissa lähes täydellinen huumoripelaaja. Alisson oli ennen tätä kautta AS Roman kakkostorjuja, mutta silti Titen ykkösmies. Luotto edellä mainittuun kaksikkoon on kannattanut, sillä he ovat nousseet viimeisen vuoden aikana uudelle tasolle.

Selecaon päävalmentajan papereissa Gabriel Jesus on ollut maan kiistaton ykköskärki jo parin vuoden ajan. Sambamaan suurin lahjakkuus sitten Neymarin debytoi maajoukkueessa pari vuotta sitten vain 19-vuotiaana ja on maalannut joka toisessa ottelussa. Venäjällä Jesus on kuitenkin ollut vaisu.

Nuori hyökkääjä liikkuu aktiivisesti ja hänen tekemisessään on ollut hyviä aihioita, mutta lopputuote on jättänyt toivomisen varaa. Maalitili on edelleen avaamatta, kun seitsemästä laukauksesta vain yksi on suuntautunut maalia kohden. Myös kombinaatiopelaaminen on ollut odotettua heikompaa, sillä Jesus on syöttänyt onnistuneesti alle 16 kertaa ottelua kohden. Avainsyöttöjä hän on antanut vain kolme.

Toisin sanoen, kovin odotuksin MM-turnaukseen suunnanneen superlupauksen turnaus on ollut pettymys.

Gabriel Jesus ei ole lunastanut häneen ladattuja odotuksia Venäjän MM-viheriöillä. (Ryan Pierse/Getty Images)

Jesusin takana vuoroaan kärkkyy huippukauden Liverpoolissa pelannut Roberto Firmino, joka avasi maalitilinsä Meksiko-ottelun lopussa. Siinä missä Jesus on ollut kotimaassaan tunnettu huippulupaus, on nuorena poikana Brasilian jättänyt Firmino ollut brasseille suuri tuntemattomuus.

19-vuotiaana Saksaan siirtynyt Firmino ei ole pelannut otteluakaan Brasilian pääsarjassa. Maajoukkueessa hän debytoi liki neljä vuotta sitten, mutta pelejä on kertynyt vain 23, vain kolme enemmän kuin Jesusille puolet lyhyemmässä ajassa. Maalinteossa Firmino on onnistunut kuusi kertaa, Jesus kymmenen.

Jesus oli puhdas ysi jo huipulle noustessaan, kun taas Firmino on siirtynyt viime vuosina kymppipaikalta piikkiin. Ihan puhtaaksi kärkipelaajaksi Pool-kärkeä ei kuitenkaan voi laskea, hän on enemmänkin yhdeksän ja puoli.

Firminon olisi voinut nostaa brassien ykköskärjeksi kahdesta syystä jo ennen kisoja. Hän on Jesusia parempi pelaaja ja tehot 27+17 summanneella hyökkääjällä oli 17+5 Cityn paidassa iskenyttä maanmiestään paremmat tehot seurajoukkueessa.

Jesusin avauksen paikkaa on perusteltu hänen ja Neymarin yhteispelin toimivuudella. Tähän asti kaksikon kemia on kuitenkin jättänyt toivomisen varaa, vaikka brassien ykköstähti on parantanut turnauksen edetessä. Tite voisi saada Neymarista jopa enemmän irti, jos hän pistäisi Firminon kärkeen. Reds-hyökkääjä on nuorta Jesusia monipuolisempi pelaaja, joka pystyy myös luomaan tiloja kanssapelaajilleen. Firmino on Jesusia parempi kombinaatiopelaaja ja huomattavasti etevämpi prässääjä.

Etenkin vastaiskuissa Firmino on erinomainen täsmäase. Liverpoolin paidassa hyökkääjä pudotti usein palloa vastaan ja jatkoi sitä vauhtiin kiihdyttäneille Sadio Manelle ja Mohamed Salahille. Brassien tilanteenvaihdoissa hän voisi tehdä tiloja Neymarin ja Willianin kaltaisille taitureille.

Neymarin ohella myös Barca-kaksikko Paulinho ja Philippe Coutinho kykenee maalintekoon, joten puhtaampana hyökkääjänä tunnetun Jesusin peluuttaminen ei ole maalienkaan näkökulmasta välttämätöntä.

Kuusi senttiä pidempi Firmino on myös huomattavasti Jesusia parempi pääpelaaja. Vaikean Costa Rica -ottelun voittomaalissa nähtiin Firminon kyvykkyys päällä, kun hän arvioi pallon lentoradan oikein ja ajoitti ponnistuksen nappiin pudottaen pelivälineen juuri Jesusille, joka taas jatkoi sen puolivahingossa paikalle kirmanneelle Coutinholle.

Jesus on nyt saanut neljä starttia, mutta ei ole vakuuttanut. Firmino taas on 37:n pelaamansa minuutin aikana saanut jopa enemmän aikaan ja ansaitsisi ehdottomasti mahdollisuutensa.

Kansikuva: All Over Press