Matkalla supertähdeksi – Hirving Lozano johdattaa Meksikoa kohti maan parasta MM-sijoitusta

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Ensimmäisellä kosketuksella terävä käännös kohti keskustaa ja takaa rynninyt puolustaja pihalle, toisella pieni kosketus eteen ja kolmannella pallo tarkasti etukulmaan. Näin syntyi Meksikon sensaatiomaisen 1–0-voiton sinetöinyt maali Saksan verkkoon. Ennen osumaa Hirving Lozano otti noin 70 metrin spurtin, kun vihreäpaidat säntäsivät nopeaan vastaiskuun pallonriiston jälkeen.

Meksikon voittomaali Etelä-Koreaa vastaan oli samankaltainen. Siinä Lozano sai pallon omalla kenttäpuolella, kiihdytti yhdestä vastustajasta ohi ja tarjoili pitkän kuljetuksen päätteeksi pelivälineen Javier Hernandezille, joka teki samankaltaisen harhautuksen kuin Lozano Saksaa vastaan ja niittasi pallon maaliin.

Kahdessa kisapelissään Lozano on hurmannut jalkapalloilevan maailman ja saanut suurseurat varpailleen. Missään määrin yllättävää 22-vuotiaan meksikaanin dominointi ei ole ollut, sillä hänet tiedettiin potentiaaliseksi läpimurtopelaajaksi jo ennen kisoja.

Mexico Cityssä syntynyt, mutta Pachucassa jalkapallo-oppinsa saanut Lozano teki viime kesänä fiksun peliliikkeen, jättäessään kotimaansa ja siirtyessään Hollannin suurimpiin seuroihin kuuluvan PSV:n riveihin. Samaisessa seurassa uransa Euroopassa käynnisti muuan Ronaldo.

Philips Stadiumilla Lozano ei jättänyt ketään kylmäksi. Vaivaiset kahdeksan miljoonaa euroa maksanut laitapelaaja tykitti 29:n sarjapeliin 17 täysosumaa ja 11 maaliin johtanutta syöttöä johdattaen PSV:n Hollannin mestariksi. Lozanon entisen seuran Pachucan urheilujohtaja Marco Garces ei säästellyt ylisanoja verkkolehti GOAL.comin haastattelussa marraskuussa.

– Hän on ollut poikkeuksellinen ja ylittänyt odotuksemme, vaikka tiesimme Hirvingin olevan loistava pelaaja. Hänellä oli paljon todistettavaa Euroopassa, mutta kyky tehdä maaleja on ylittänyt sen, mitä hän esitti täällä (Pachucassa). Se tekee meidät hyvin ylpeäksi, Garces sanaili.

PSV:n päävalmentajana viime kaudella toiminut pelaajalegenda Philip Cocu kehui suojattiaan laadukkaaksi pelaajaksi, jolla on kyky ratkoa pelejä.

Lozanon avauskausi Euroopassa oli ilmiömäinen. Hän nousi välittömästi Hollannin liigan parhaiden pelaajien joukkoon. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Lozano on monin paikoin poikkeuksellinen lahjakkuus. Maan 16. MM-turnaukseen osallistuva Meksiko on tuottanut monia loistavia jalkapalloilijoita, mutta todelliset supertähdet ovat olleet harvassa. Lozanosta saattaa hyvinkin tulla huumesodan riepotteleman maan kaikkien aikojen pelaaja, vaikka legendaarisen Hugo Sanchezin urotekoihin on vielä matkaa.

Sitä puoltavat myös Lozanon otteet. Nuorille laitapelaajille väläyttely ja maagiset suoritukset silloin tällöin ovat yleisiä. Lozano on nuoresta iästään huolimatta paitsi menestynyt, myös hänen tehonsa ovat olleet aina kovat. Hetki ennen siirtoaan Eurooppaan laituri johdatti Pachucan CONCACAF:n Mestarien liigan voittoon. Hän voitti turnauksen maalikuninkuuden kahdeksalla osumallaan.

Keväällä 2016 Lozano juhli Pachucan kanssa Meksikon mestaruutta. Kyseisellä kaudella parikymppinen laitapelaaja maalasi 12 kertaa.

Yksi Lozanon erikoisuuksista on se, että mies tuntuu loistavan aina debyyteissään. MM-debyytissään hän upotti Saksan. Pachucan edustusjoukkueessa hän debytoi 18-vuotiaana ja maalasi saman tien. Niin ikään Eredivisie-debyytti viime elokuussa päättyi maaliin. Uransa ensimmäisessä A-maaottelussa Lozano jäi maaleitta, mutta alusti yhden osuman, kyseessä oli kuitenkin harjoitusottelu. Ensimmäisessä virallisessa maaottelussaan keväällä 2016 nuorukainen maalasi Kanadan verkkoon.

Lozanolla on myös pimeä puolensa. Meksikaani on kertonut noudattavansa silmä silmästä, hammas hampaasta -ajatusta. Nuoresta iästään huolimatta Lozano on katsonut uransa aikana punaista korttia jo peräti seitsemän kertaa. Ulosajoista kuusi on ollut suoria punaisia. Etenkin eteläkorealaiset pyrkivät härnäämään nuorukaista, jota rikottiin ottelussa viisi kertaa. Lozano piti kuitenkin päänsä.

Meksikolainen on työstänyt pääkoppaansa psykologin kanssa. Hollannissa Lozanon luonteessa nähtiin paljon yhtäläisyyksiä aikanaan Ajaxissa dominoineeseen Luis Suareziin, joka on yhtä lailla tehnyt töitä tunteiden kontrolloimisen kanssa. Etelä-Koreaa vastaan pelatun ottelun jälkeen Lozano kertoi ESPN:n toimittajalle tehneensä töitä asian kanssa ja menneensä eteenpäin.

Nurmella räiskyvän luonteen ohella Lozanolta löytyy leikkisä persoona kentän ulkopuolella. Hänet tunnetaan yleisesti lempinimellä ”Chucky”, joka juontaa juurensa Pachucassa vietettyyn aikaan. Populaarikulttuurissa Chucky tunnetaan 1980- ja 90-lukujen vaihteessa ilmestyneestä kauhuelokuvatrilogiasta Child’s Play, jossa Chucky niminen nukke on elokuvan päähahmo ja sarjamurhaaja. Pachucassa nuorukaisella oli tapana säikytellä huonekavereitaan, jotka alkoivat kutsua häntä Chuckyksi.

Lempinimi on osuva myös jalkapallomielessä, sillä Chucky pelotteli hollantilaisseurojen puolustuksia siihen malliin, että hän sai monet suurseurat kiinnostumaan itsestään jo syksyllä. Viime viikkoina Lozanoa on viety etenkin Evertoniin, jonka urheilutoimenjohtajaksi hänet PSV:n riveihin värvännyt Marcel Brands siirtyi tänä kesänä. Toffees on kuitenkin vain yksi monista ostajakandidaateista, sillä Lozanon isä paljasti muutama päivä sitten Barcelonan lähestyneen meksikolaistähden leiriä.

Chicharito ja Chucky ovat löytäneet toisensa meksikaanien avauspeleissä. (Jan Kruger/Getty Images)

Jo se, että saa Barcelonan varpailleen, kertoo kuinka kovasta pelaajasta on kyse. Lozano jättää PSV:n hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta ei välttämättä suuntaa suoraan Barcelonan kaltaiseen huippuseuraan. Viime kesänä nuorukainen hylkäsi Manchester Cityn tarjouksen ja valitsi PSV:n, jotta saisi ison roolin ja paljon vastuuta.

Hyvin menneiden avauspelien jälkeen huhumylly on ollut kiihtymään päin, eikä vähiten sen takia, että Lozano liittyi tänä keväänä kontroversiaalin Mino Raiolan talliin. Hollantilaisagentin on huhuiltu tarjoavan Lozanoa sekä Juventukselle että Manchester Unitedille. Raiolan läheiset välit Evertonin omistaja Farhad Moshirin kanssa ovat kuitenkin nostaneet merseysideläisseuran nuoren laiturin todennäköisimmäksi kohteeksi.

Ennen siirtoa Lozano keskittyy meneillään olevaan MM-turnaukseen. Kahdesta voitosta huolimatta Meksikon jatkopaikka ei ole varma, mutta kuitenkin hyvin todennäköinen. Karsiutuminen vaatisi todennäköisesti muutaman maalin tappiota Ruotsille.

Ennen turnausta meksikolaiset eivät olleet erityisen optimistisia Juan Carlos Osorion suojattien suhteen. Maan parhaat MM-sijoitukset ovat sen isännöimistä kisoista vuosilta 1970 ja 1986, kun El Tri ylsi puolivälieriin. Moderneissa 32:n joukkueen kisoissa Meksikon tie on päättynyt viimeiset kuusi kertaa pudotuspelien avauskierrokselle.

Turnauksen alla Chicharito kertoi joukkueen tavoittelevan maailmanmestaruutta. Lozanon mukaan vihreäpaidat ottavat pelin kerrallaan, eivätkä mene asioiden edelle. Jos Meksiko voittaa F-lohkon, tie välieriin ei ole missään nimessä utopiaa, sillä puolivälierävastustaja tulisi H- tai G-lohkosta ja olisi todennäköisesti joko Englanti tai Belgia.

Viimeistään nyt kannattaa napata El Trin numero 22 seurantaan. Chucky Lozano on käsittämättömän nopea ja vaarallinen pallon kanssa, jonka lisäksi hän on kyennyt konkretisoimaan erinomaiset hyökkäyspään ominaisuudet tehojen muodossa. Meksikossa 22-vuotias laitahyökkääjä on jo supertähti – nykymenolla hän pian sitä myös Euroopassa.

Lähteet: ESPN, GOAL.com, Mirror, HITC, Transfermarkt

Kansikuva: Matthias Hangst/Getty Images