MM-raati: Moni ennakkosuosikeista avasi kisat surkeasti – ”Neymarin megasiirto näyttää tehneen hallaa myös Brasilian maajoukkueelle”

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

MM-kisojen avauskierros on pelattu ja Venäjällä nähtiin paljon yllättäviä tuloksia. Mitkä joukkueet vakuuttivat, mitkä olivat suurimpia pettymyksiä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen, Eemeli Kosonen ja Jaakko Tiira.

Mitä jäi päällimmäisenä mieleen MM-kisojen avauskierrokselta?

KT: Avauskierros oli aika vaisu ja mitäänsanomaton. Jos fiilikset pitäisi jotenkin kiteyttää, niin sanoisin että yllättävän moni huippumaista vaikutti huonosti valmistautuneilta. Ranska, Saksa, Belgia, Argentiina ja Brasilia väläyttelivät, mutta kokonaisuutena pelaaminen oli kaukana täydellisestä. Jokaisella äsken mainitulla maalla oli omat kysymysmerkkinsä ennen kisojen alkua ja nyt tuntuu siltä, että vastauksien sijaan saimme vain lisää kysymyksiä.

EK: Ottelut eivät olleet mitään varsinaista ilotulitusta, mutta päällimmäisenä mieleen jäi erikoistilanteet, joista nähtiin poikkeuksellisen paljon maaleja sekä erityisesti rangaistuspotkut. VAR on astunut ryminällä kuvioihin isoimmassa mahdollisessa paikassa ja mielestäni uudistus on ollut erittäin onnistunut, koska monia tilanteita olisi vihelletty väärin ilman teknologiaa. Videotarkastusten pelättiin katkaisevan pelin virtausta, mutta toistaiseksi tarkastukset on saatu suoritettua varsin jouhevasti.

JT: Kallen viimeiseen lauseeseen: vastausten sijaan on saatu lisää kysymyksiä, on helppo yhtyä. Kaiken kaikkiaan avauskierroksesta on jäänyt hyvin sekava maku. Välillä on nähty erittäin puuduttavia otteluita, kun taas osassa tempo on ollut täpissä. Costa Rican ja Iranin kaltaisten maiden on luonnollisesti puolustettava laadukkaasti, mikäli he mielivät otteluiden voitoista taistella, mutta jotenkin sitä toivoisi näkevänsä Meksikon kaltaisia rohkeita altavastaajia. Laajemmassa kuvassa kisojen avauspeli oli oiva osoitus siitä, miksi kisoja ei missään nimessä pidä laajentaa. Saudi-Arabia näytti lähes täydelliseltä huumorijoukkueelta, jonka räpellystä seuratessa tuli lähinnä myötähäpeä. Valitettavasti läpimätä FIFA asettaa rahan urheilun edelle, joten tulevissa kisoissa avauspelin kaltaisia MM-futiksen irvikuvia nähdään useampi.

Monet ennakkosuosikit olivat isoissa ongelmissa. Miten suuri yllätys tämä oli?

KT: MM-kisojen alkulohkoissa on aina tapahtunut yllätyksiä, joten ei nämä kisat mikään poikkeus ole ollut. Tässä näkyy karusti maajoukkuefutiksen ja seurajoukkuefutiksen ero. Seurajoukkueet harjoittelevat päivittäin, kun taas maajoukkueet ovat yhdessä vain muutaman viikon kerrallaan. Tämä aiheuttaa automaattisesti sen, ettei arvokisoissa peli ole aivan yhtä organisoitua kuin isoimmissa seurajoukkuesarjoissa. Tämä taas aiheuttaa sen, että Meksikon ja Islannin kaltaiset vahvan peli-identiteetin omaavat maat pystyvät napsimaan yllätystuloksia, joita nähdään varmasti myös loppukisojen aikana.

EK: Ei ollut yllätys, että osa ennakkosuosikeista kärsii pistemenetyksiä jo ensimmäisissä otteluissaan. Esimerkiksi viime MM-kisoissa vain neljä joukkuetta selvisi alkulohkossaan ilman pistemenetyksiä, muun muassa maailmanmestaruuden voittanut Saksa pelasi lohkossa Ghanan kanssa tasapelin lukemin 2-2. Joachim Löwin suojattien näiden kisojen avausottelu Meksikoa vastaan oli kenties suurin yllätys, sillä hallitsevan mestarin runko on säilynyt hyvin kasassa, mutta Saksa tarjosi Meksikolle aseet voittoon.

JT: Yksittäisiä yllätyksiä toki nähdään aina, mutta onhan se kieltämättä yllättänyt, että liki pitäen jokainen isoista suosikeista on kontannut. Vaikka turnaus on nuori, ei lohkovaiheessa kannattaisi hukata turhia pisteitä. Avauspelin voittaminen tarjoaa yleensä mukavaa hengitystilaa ja mahdollisuuden lepuuttaa avainpelaajia lohkon päätöspelissä, mikäli jatkopaikka on plakkarissa. Liian dramaattinen ei kuitenkaan sovi olla. Vaikka vastapuoli olisi kuinka paljon paperilla heikompi, on hyvin organisoitu puolustusmuuri aina vaikea murrettava.

Hallitsevan mestarin paluu MM-viheriölle sujui todella tahmeasti. Tätä ihmetteli myös Mesut Özil. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

Mitkä joukkueet ovat olleet toistaiseksi vakuuttavimpia?

KT: Harvinaisen paha kysymys, sillä harva maa on toistaiseksi vakuuttanut. Uruguay oli mielestäni parempi, mitä annettiin ymmärtää ja maalla on oikeasti hyvät mahdollisuudet mennä näissä kisoissa vaikka päätyyn asti. Ainoa kysymysmerkki on Luis Suarezin nykykunto, sillä El Pistolero jatkoi jo Barcelonasta tutuksi tullutta maalipaikkojen tuhlailua, johon ei enää pudotuspelikierroksilla ole varaa. Uruguayn lisäksi erityisesti Espanja yllätti, varsinkin lähtökohtiin nähden. Valmentajanvaihdos ja kaikki ympärillä pyörivä sekamelska ei näyttänyt vaikuttaneen kun korkeintaan David De Geaan.

EK: Nihkeästä voitosta huolimatta Englanti pelasi mielestäni mainion ottelun, ja juuri Harry Kanen onnistumiset lupaavat joukkueelle hyvää jatkoa ajatellen. Voitto, ja millä tavalla se tuli, helpottaa tulevaa huomattavasti ja se voi kantaa vielä pitkälle. Myös Kroatia esiintyi erittäin vakuuttavasti napaten todella hallitun voiton haastavasta Nigeriasta.

JT: Itsekin olin yllättänyt, kuinka vahva Espanja pelillisesti oli, etenkin sen jälkeen, kun Thiago Alcantara korvasi harvinaisen heikon pelin pelanneen Andres Iniestan. Ilman De Gean sekoilua spanskit olisivat kaasutelleen vakuuttavaan voittoon, vaikka vastassa oli kisojen kenties parhaiten organisoitu huippumaa. Myös Eemelin mainitsema Kroatia näytti, että lähinnä kohusta toiseen kulkenut maajoukkue on hyvässä iskussa.

Entä vastaavasti isoimpia pettymyksiä?

KT: Saksa ja Argentiina olivat todella huonoja omissa otteluissaan. Saksan kohdalla olisin erityisen huolissani, sillä moni avainpelaaja jätti itsestään varsin ylimielisen kuvan ja päävalmentaja Joachim Löwin taktiset ratkaisut olivat vähintäänkin omituisia. Saksan pelillinen tasapaino oli aivan hukassa ja jos Meksiko pystyi puhkomaan ongelmitta maan keskikentän, niin mitä tapahtuu astetta kovempia maita vastaan? Argentiina oli vastaavasti juuri niin yhden miehen joukkue kun osattiin pelätä. Argojen kohdalla Lionel Messistä on tullut aivan liian vahva hahmo ja maa tulee pettymään näissäkin kisoissa, ellei Jorge Sampaoli pysty monipuolistamaan Argojen hyökkäyspelaamista rutkasti.

EK: Samat sanat Kallen kanssa. Varsinkin Saksa oli todella iso pettymys, sillä El Tricolorin käskijä Juan Carlos Osorio vei kamppailussa kollegaansa kuin litran mittaa. Myös Brasilian tukkoinen esitys oli yllättävä, sillä ennakkotietojen mukaan joukkueen ei pitänyt olla enäää yhtä paljoa Neymarin varassa. Avauskamppailun perusteella näin ei kuitenkaan ollut, sillä Brasilian pelaaminen pyöri aivan liikaa vasemman laidan kautta.

JT: Neymarin megasiirto PSG:n paitaan näyttää tehneen hallaa myös Brasilian maajoukkueelle. Selecaon peli pyöri yleensä mallikkaasti siihen asti, kunnes peliväline tavoitti numero kympin. Neymar pysäytti poikkeuksetta pelin ja brassien rytmin, mikä tulee olemaan iso ongelma turnauksen edetessä. Titen pitäisi jollain ilveellä kaivaa se Barcelonasta tuttu joukkuepelaaja Pariisissa nähdyn elämää suuremman kukkopojan tilalle. En ollut järin vakuuttunut myöskään Ranskasta, vaikka maa avauspelinsä voittikin. Didier Deschamps näyttää edelleen tuskailevan formaationsa kanssa ja maan kultapoikien Antoine Griezmannin ja Paul Pogban saaminen optimaalisiin rooleihin näyttää olevan luotsille pakkomielle. Kenties juuri tästä syystä tekeminen oli niin nihkeää heikkoa Australiaa vastaan.

Neymar oli todennäköisesti avauskierroksen rikotuin pelaaja, mutta supertähden esitys jäi kokonaisuudessaan vaisuksi. Kuva: Kevin C. Cox/Getty Images

Yllättikö joku joukkue erityisen positiivisesti?

KT: Oli hieno nähdä, että Islanti pystyy näissäkin kisoissa yllättämään olemalla oma veemäinen itsensä. Islannin pelitylin tiedettiin olevan hankala Argentiinalle, mutta yllätyin silti miten hyvin viikingit pystyivät puolustamaan Messin pelin ulkopuolelle. Loppujenlopuksi Argentiina ei pystynyt luomaan kovin montaa huippumaalipaikkaa ja Islannille jäi jopa hieman jossiteltavaa ensimmäisen puoliajan tuhlatuista paikoista. Jos Islanti pystyy nappaamaan Kroatialta pisteen, voi muiden tulosten ollessa suosiollisia voitto Nigeriasta olla riittävä viemään viikingit pudotuspelikierrokselle.

EK: Pohjoismaiden kauttaaltaan positiiviset tulokset yllättivät. Tanska ja Ruotsi nappasivat hallitut voitot, vaikka vastustajat eivät sieltä kovimmasta päästä vielä olleetkaan, minkä lisäksi Islanti säesti vakuuttavalla tasapelillä. Meksiko ansaitsee ilman muuta myös maininnan ennakkoluulottomasta esityksestään hallitsevaaa maailmanmestaria vastaan, mikä kantoi ansaitusti hedelmää.

JT: Omissakin papereissa Koko Suomen Islanti nousee avauskierroksen yllättäjäksi. Argentiinan ja Islannin välinen ottelu oli samalla erinomainen osoitus jalkapallon olevan joukkuepeli. Etenkin maajoukkueiden osalta tuijotellaan turhan helposti pelkkiä nimilistoja, mutta Islanti näytti hyvän joukkuehengen ja peli-identiteetin olevan vähintään yhtä tärkeitä. Ehkä samaan sarjaan voisi nostaa Iranin, joka nappasi yllättävän voiton Marokosta. Ryhmä oli pitkään ottavana osapuolena, mutta puolusti hyvin ja sai voittomaalin hieman onnekkaasti.

Ketä yksilöitä nostaisit esiin ensimmäiseltä kierrokselta?

KT: Cristiano Ronaldo näytti jälleen kerran epäilijöilleen pitkää nennää paukuttamalla hattutempun kovaa Espanjaa vastaan. Ronaldon voitontahto on jotain sellaista, mitä en ole koskaan ennen huippujalkapallossa todistanut. Kisojen surkeasta avausottelusta parhaiten jäi mieleen Venäjän nuori keskikenttäpelaaja Aleksandr Golovin, joka pelaa itselleen näillä otteilla siirtoa Euroopan suursarjoihin. Saudi-Arabia ei toki ole mikään paras mittari, mittä Golovin jätti itsestään todella hyvän kuvan.

EK: Harry Kane. Englannilla on harteillaan aina valtavat paineet ja avausottelusta muodostui lopulta todella haastava vääntö. Erityisen suuret paineet ovat joukkueen ykköshyökkääjällä sekä kapteenilla, ja tällä kertaa ne ovat sama pelaaja. Kane osoitti kuitenkin olevansa nauhan arvoinen ja kampesi Englannille todella helpottavan avausvoiton, mikä on kokemattomalle joukkueelle poikkeuksellisen tärkeä asia.

JT: Avauskierroksen yksilöstä ei liene edes paatuneimmalla CR7-vihaajalla epäselvyyttä. Yksittäisenä suorituksena esille nousee Kevin De Bruynen eroottinen ulkosyrjätarjoilu Belgian toiseen maaliin. Panama pelasi kuitenkin sen tason örkkifutista, ettei ottelusta voi vetää juuri minkäänlaisia johtopäätöksiä. Moni tuntemattomampi maalivahti esiintyi edukseen. Etenkin Egyptin Ahmed El-Shenawy oli suorastaan ilmiömäinen. Mikäli maan suurseura Zamalekia edustavan 27-vuotiaan torjujan otteet jatkuvat nähdyn kaltaisina, odottaa häntä siirto suurempiin ympyröihin.

Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images