Kommentti: MM-kisojen laajennus kuvastaa kuinka mätä organisaatio FIFA on

2018 MM-kisat Venäjälle, 2022 kisat Qatariin.

Jos Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n vuonna 2015 alkanut korruptioskandaali tuli yllätyksenä, kannattaa ottaa pää pois pensaasta. Tiistaiaamun kunniaksi FIFA:ssa laitettiin jälleen sekoiluvaihde silmään, kun liitto ilmoitti laajentavansa MM-kisoja 48 joukkueen turnaukseksi vuoden 2026 kisoista alkaen. Kyseinen uudistus kuvastaa erinomaisesti kansainvälisen jalkapalloliiton läpimätiä rakenteita.

Taloudellisesti MM-kisojen laajentaminen on FIFA:lle lottovoitto. Pienemmät maat saavat toki mahdollisuuden päästä mukaan karkeloihin, mutta noin 600 miljoonan euron lisätulot ovat luultavasti vähintään yhtä tärkeä motiivi uudistuksen taustalla. Urheilullisuuden kanssa uudella formaatilla ei ole mitään tekemistä. Pahimmassa tapauksessa Saksa saa kolmen joukkueen alkulohkossa vastaansa Jordanian ja Belizen. Liian isot tasoerot ovat pyllistys niin faneille kuin itse kisajoukkueille, kuten vuoden 2013 Confederations Cup ja siinä mukana ollut Tahiti osoitti.

MM-kisojen laajennus täytyy kuitenkin asettaa laajempaan kontekstiin. FIFA:n mätä rakenne juontaa juurensa puheenjohtajavaaliin. Toisin kuin esimerkiksi Euroopan Parlamentissa – jossa MEP-paikat on jaettu jäsenmaiden väkiluvun mukaan – on FIFA:n puheenjohtajavaalissa jokaisella maalla yksi ääni.

Demokratian kannalta FIFA:n vaalisysteemi on katastrofaalinen. Yli 6 miljoonan lisenssipelaajan Saksan mielipide painaa yhtä paljon kuin esimerkiksi 190 000 asukkaan kokonaispopulaation omaavan Sao Tome ja Principen. FIFA:n järjestelmässä on toki puolensa, sillä ”pienet” tulevat kuulluksi, mutta epäsuhta on järkyttävä. Vaalijärjestelmä on myös luonut tilanteen, jossa Aasian ja Afrikan lajiliitot ovat nousseet suhteettoman merkittävään asemaan.

FIFA:n epäoikeudenmukaisen vaalijärjestelmän ja nykyisen laajennuksen uskottavuutta ei nostata myöskään meneillään oleva FBI:n korruptiotutkinta, jossa yksi pääsyytetyistä on Trinidad & Tobagosta kotoisin oleva Jack Warner, joka toimi FIFA:n varapresidenttinä ja Pohjois- ja Väli-Amerikan liitto CONCACAF:n presidenttinä. Toisin sanoen vahvasti korruptioon linkittyneet lajiliitot ja delegaatit ovat nousseet liian suuren asemaan. Toisaalta FIFA:n korruptiovyyhdistä voi syyttää myös järjestelmää, joka epäoikeudenmukaisuudessaan on mahdollistanut ”äänien ostamisen”.

Nykyään FIFA:a johtava sveitsiläinen Gianni Infantino lupaili kisojen laajennusta jo puheenjohtajavaaleissa. Ei siis ole ihme, että laajennuksesta eniten hyötyvät juuri Aasia, Afrikka sekä Pohjois- ja Väli-Amerikka, maanosat, jotka ovat olleet statistin rooleissa aiemmissa kisoissa. Käytännössä laajennus oli iso voitto myös Infantinolle, joka kaiken järjen mukaan nauttii vastaisuudessa vielä suurempaa luottamusta pienempien futismaiden lajiliittojen keskuudessa.

Luis Suarezin kaltaiset supertähdet saattavat jatkossa pelata tahitilaisia hammaslääkäreitä vastaan myös MM-viheriöillä. Kuva: Getty

FIFA:n päätöksessä Pohjois- ja Väli-Amerikka saa nykyisen kolmen paikan lisäksi kolme lisäpaikkaa ja yhden jatkokarsintapaikan Aasiaa vastaan. Näin ollen vuoden 2026 kisoissa saatetaan nähdä seitsemän maata Pohjois- ja Väli-Amerikasta ja kuusi Etelä-Amerikasta, joka saa vain yhden lisäpaikan. Ajatus on täysin järjetön, sillä Yhdysvaltojen ja Meksikon jälkeen CONCACAFin taso laskee roimasti. Käytännössä uudistus tarkoittaa sitä, että Panaman tai El Salvadorin kaltaiset huumorimaat saatetaan nähdä tulevissa kisoissa, kun esimerkiksi Peru ja Paraguay seuraavat kisoja kotisohvilta.

Eniten laajennuksesta hyötyy Afrikka, jonka paikkamäärä nousee neljästä yhdeksään. Vastaavasti Eurooppa saa vain kolme lisäpaikkaa. Jopa aasialaisetkin saavat yhden paikan enemmän kuin Eurooppa. Käytännössä FIFA:n vaalijärjestelmä on tehnyt niistä maanosista kaikkein vahvimpia, joissa on eniten maita eli lajiliittoja. Esimerkiksi Etelä-Amerikka (CONMEBOL) kärsii epäoikeudenmukaisesta järjestelmästä, koska sitä edustaa vain 12 lajiliittoa, joka tarkoittaa 12 ääntä. Vastaavasti Aasiassa (AFC) lajiliittoja ja samalla ääniä on 46, Afrikassa (CAF) peräti 55, joka on saman verran kuin Euroopassa.

Toisin sanoen FIFA:n valtarakenteet ovat synnytäneet tilan, jossa puheenjohtajaehdokkaan täytyy kalastella ääniä myös lilliputtimailta. Jokainen luultavasti ymmärtää tehokkaimman keinon saada ääniä on lupailla jotakin mihin kaikki lajiliitot haluavat, mahdollisuutta selviytyä MM-kisoihin.

48 maan MM-kisat tulevat olemaan urheillullisesti katastrofi, jossa todelliset kisat alkavat vasta jatkopeleistä. On valitettavaa, että maailman suurin, kaunein ja arvostetuin turnaus joutuu tällä tavalla halvennetuksi. Mutta sitä saa mitä tilaa.

FIFA on mätä organisaatio, jonka vallanjako on epädemokraattista ja epäoikeudenmukaista. Jotta jalkapallo saataisiin voimaan paremmin, pitäisi FIFA räjäyttää atomeiksi ja perustaa tilalle uusi organisaatio, joka korruption sijaan vaalisi urheilullisia periaatteita, jalkapallon periaatteita. Tätä menoa futismatseissa nähdään kohta mainostaukoja, koska FIFA:lle mikään ei tunnu enää olevan pyhää.

Turvaa Valioliiga-vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin! 

Kansikuva: Getty