MM-raati: Lohkovaiheen 2. kierros – ”Ennen kisoja spekuloidut erimielisyydet tuntuvat olevan historiaa”

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Lohkovaiheen toinen kierros on nyt takana. Osa maista varmisti jo jatkopaikkansa, kun taas muutamilla kisojen päättyminen alkulohkoon varmistui. Mikä maa on vakuuttanut, entä mikä flopannut? Kuka korjaa maalikuninkuuden, entä keneltä odotetaan suurinta tasonnostoa? Faneille.comin toimittajat Kalle TamminenJaakko Tiira ja Eemeli Kosonen pureksivat lohkopelien toisen kierroksen raadin muodossa.

Mitä MM-kisojen toinen kierros tarjosi?

KT: Ihan samanlaisia otteluita kuin kisojen ensimmäinenkin kierros. Kisojen ennakkosuosikit tsemppasivat tuloksellisesti, mutta pelillisesti Ranska, Saksa ja Brasilia eivät vieläkään vakuuttaneet. Kisoista voikin tulla todella mielenkiintoiset, sillä nyt Uruguayn, Belgian, Kroatian, Englannin ja Meksikon kaltaisilla kakkoskategorian mailla on oiva mahdollisuus yllättää haavoittuvaisia ennakkosuosikkeja ja mennä kisoissa vaikka päätyyn asti.

JT: Samoilla linjoilla. Yksikään maa ei ole noussut ylitse muiden ja suurimman voittajasuosikin nimeäminen tuntuu jopa vaikeammalta tehtävältä kuin ennen kisoja. Jos pohtii toista kierrosta kokonaisuutena, tarjosi se mukavasti draamaa, sillä peräti kolmessa ottelussa voittomaali nähtiin aivan ottelun loppuhetkillä. Kisojen laajentamisen kannalta toinen kierros ei ollut järin rohkaiseva. Eurooppa saa 16:n joukkueen laajennuksessa vain kolme lisäpaikkaa, vaikka näillä näkyminen jatkopeleihin jatkavista maista yli puolet tulee vanhalta mantereelta.

EK: Jyvät alkavat erottua akanoista ja voimasuhteet ovat alkaneet hahmottua. Toinen kierros tarjosi myös erittäin maalirikkaita ja viihdyttäviä otteluita, kuten esimerkiksi sunnuntaina, jossa kolmeen otteluun taottiin peräti 14 maalia.

Mikä joukkue on ollut toistaiseksi vakuuttavin?

KT: Kroatia iski tiskiin melko kovan statementin Argentiinaa vastaan. Iso osa Kroatian murskavoitosta oli Argentiinan täydellisen pelillisen ja henkisen sekasorron syytä, mutta Kroatia jätti itsestään varsin yhtenäisen ja valmiin kuvan. Ennen kisoja spekuloidut erimielisyydet tuntuvat olevan historiaa ja diivailevan Nikola Kalinicin lähettäminen maitojunalla pois kisoista näyttää oikealta päätökseltä. Kroatian keskikenttä voi hyvinkin olla koko kisojen paras ja hyökkäyspäässä riittää tarpeeksi hyviä maalintekijöitä. Maan puolustus on vielä pienoinen kysymysmerkki, sillä edes nyky-Argentiinaa ei voida pitää todellisena testinä.

JT: Itsekin pidän Kroatiaa kisojen tähän asti vakuuttavimpana maana. Kovassa vedossa on ollut myös Belgia, vaikka sen todellista iskukykyä on heikkojen vastustajien takia hankala arvioida. Tunisia ja Panama ovat kaatuneet tyylillä ja Belgian pelissä on nähty elementtejä, jotka voivat kantaa sen pitkälle. Punaisten paholaisten prässipelaaminen on ollut väkevää, sillä he osaavat ajoittaa prässin loistavasta ja tekevät sen yhtenäisesti. Riistojen jälkeinen vastahyökkäyspelaaminen taas on ollut silkkaa taidetta, kun Eden Hazard ja kumppanit ovat löytäneet toisensa saumattomasti. Kevin De Bruynen käyttö ja laitapelaaminen – etenkin alaspäin – ovat pieniä kysymysmerkkejä, mutta yleisesti ottaen belgit ovat näyttäneet vahvoilta.

EK: Täytyy sanoa että Kroatia, jonka maaliero 5–0 ei jätä arvailujen varaan. Luka Modric on elämänsä kunnossa ja joukkueen keskikenttä toimii kuin unelma. Varsinkin näytös Argentiinaa vastaan oli häikäisevä ja Kroatia teki vastustajan tähtipelaajat täysin vaarattomiksi. Myös Englanti on ollut hyvä, vaikka se todellinen testi on vasta tulossa. Etenkin Kolmen leijonan viimeisen päälle hiotut erikoistilanteet kertovat, että maa on nyt paljon paremmin valmennettu kuin monissa aiemmissa kisoissa.

Luka Modric on ollut kenties kisojen tähän asti paras pelaaja ja Kroatia turnauksen paras joukkue. (Elsa/Getty Images)

Mikä joukkue on ollut isoin pettymys?

KT: Allekirjoittaneella oli kovat odotukset Puolan varalle ja povasin maata potentiaaliseksi yllättäjäksi. Itse kisoissa Puola on ollut häpeällisen huono ja kisahaaveet lopullisesti murskannut tappio Kolumbiaa vastaan ei jättänyt sijaa jossitteluille. Puolustuksen johtohahmo Kamil Glik tiedettiin tärkeäksi palaseksi ja hänen poissaolonsa taisi lopulta pilata Puolan kisat. Hyökkäyspäässä maa pystyy kyllä luomaan paikkoja, mutta puolustuspäässä Puolan pelaamisessa ei ollut päätä eikä häntää ja puolustuslinja selkeästi kaipaa Glikin kaltaista rauhallista johtajaa.

JT: En tiedä, minkälaisen taustatyön jälkeen osa Ylen asiantuntijoista päätyi laittamaan Argentiinan kisojen suurimmaksi voittajasuosikiksi. Materiaalista Albicelesten menestys ei jää kiinni, mutta pinnan alla kytevät ongelmat ovat olleet kaikkien nähtävillä jo viimeiset kaksi vuotta. Henkilökohtaisesti en ole yllättynyt, että Argentiina seilaa kohti katastrofia, mutta kun joukkueesta löytyy Lionel Messi, on nähdyn kaltainen sukeltaminen iso pettymys. Kroatialta saadussa selkäsaunassa argojen selkäranka mureni täydellisesti Willy Caballeron karmivan virheen jälkeen. Jorge Sampaolin vaihdot sekoittivat pakkaa entisestään ja pelistä katosivat viimeisetkin rakenteet.

EK: Jo Jaakon mainitsema Argentiina, ei kahta sanaa. Tähtisikermä on täysin sekaisin, eikä pelissä toimi käytännössä mikään. Vaikka joukkue onnistuisi kampeamaan itsensä jatkoon, niin haasteet ovat todella suuria, eikä viime kisojen finaalipaikan uusiminen ole realismia.

Mikä joukkue on mielestäsi tällä hetkellä suurin mestarisuosikki?

KT: Kaaviota katsellessa Belgian ja Englannin lohkon toiseksi sijoittuva maa saattaa olla aika vahvoilla, sillä juuri nyt tuon puolen kaaviossa näyttäisi olevan latu auki aina välieriin asti. Odottamattomat yllätykset pistävät tilanteen mielenkiintoiseksi, sillä jo heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella voidaan hyvinkin nähdä suursuosikkien välisiä kohtaamisia. Espanja on kokonaisuutena ollut myös odotuksia parempi ja Ranska otti askeleen eteenpäin toisessa ottelussa Perua vastaan. Sanotaan näin, että olen kovin yllättynyt, mikäli tuleva mestari ei löydy näiden neljän nimeämäni maan joukosta.

JT: Kysymykseen vastaaminen vaikuttaa tällä hetkellä tyhjätä arvalta. Monet isot maat ovat kontanneet, mikä on sekoittanut pakkaa entisestään. Odotan mielenkiinnolla mitä Ranska tekee, sillä vaikka maa on napannut kaksi voittoa, on sen pelaaminen ollut erittäin sekavaa. Vastaavasti Englanti ja Belgia ovat kohdanneet kisojen heikoimpiin kuuluvat maat, eikä niiden perusteella voi pilvilinnoja maalailla. Brasilia voisi mennä pitkälle, kunhan Tite uskaltaisi penkittää lähinnä omaan pussiin pelaavan Neymarin. Myöskään Portugalia ei kannata aliarvioida. Cristiano Ronaldo on jälleen pelottavassa vireessä ja hänen takanaan operoi työteliäs, taitava ja ennen kaikkea hyvin organisoitu ryhmä, joka tulee olemaan ikävä vastus kuolemanpeleissä.

EK: Yhtä isoa selkeää suosikki ei mielestäni ole. Monet ennakkosuosikit saivat toisella kierroksella helpottavia voittoja, mutta olivat vielä kaukana parhaastaan. Liputtaisin edelleen Ranskan, Saksan ja Brasilian puolesta, vaikka Brasilialla onkin omat haasteensa – varsinkin juuri edellä mainitun Neymarin suhteen.

Neymar ei ole kerännyt avauspelissä ihailijoita. Monien mielestä mestarisuosikkeihin kuuluva Brasilia olisi parempi joukkue ilman PSG-tähteä. (Francois Nel/Getty Images)

Minkä joukkueen odotat parantavan otteitaan nyt, kun panokset nousevat jatkuvasti?

KT: No Argentiina ei ainakaan voi enää olla huonompi. Islannin valitettava tappio Nigerialle tarkoittaa sitä, että argojen jatkopaikka on yhä maan omissa käsissä. Pohjakosketus on nyt nähty, joten ehkä murskatappio jopa hieman paransi joukkueen selkeästi tulehtunutta ilmapiiriä. Ei Argentiina mestaruutta nykyjoukkueella tule voittamaan, mutta mahdollisen jatkopaikan myötä maa sentään säästyisi täydelliseltä nöyryytykseltä. Samat sanat pätevät Saksaan, joka osoitti henkistä lujuutta kairaamalla kaikista vastoinkäymisistä huolimatta hurjan ison voiton Ruotsista. Samaa vaaditaan lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Etelä-Koreaa vastaan, mutta eiköhän Saksa itsensä vielä jatkoon hoida.

JT: Saksa. En tiedä alkaako Joachim Löwin ja Die Mannschaftin yli kymmenen vuotta kestänyt rakkaustarina olla tiensä päässä, mutta hyvin epätyypillinen Saksa ollaan kisoissa toistaiseksi nähty. Ruotsi-voiton ei kannata antaa hämätä, sillä Saksa oli suurimman osan ottelusta lepsu ja huolimaton. Ei siis ollenkaan sellainen vakuuttava kone, mikä arvokisoissa on totuttu näkemään. Esimerkiksi Toni Kroos, joka pelaa yleensä virheetöntä peliä, antoi muutaman todella epätonikroosmaisen pahan hassin, joista yksi johti Ruotsin avausmaaliin. Punaista nähnyt Jerome Boateng pelasi luultavasti huonoimman pelinsä tällä vuosikymmenellä. Yksilöiden täytyy petrata, mutta myös joukkueena Saksalla riittää tekemistä. Pelin vieminen leveälle Ruotsi-ottelun toisella jaksolla oli hyvä alku.

EK: Edellisen vastaajan tavoin sanon Saksan. Taisteluvoitto Ruotsista oli ennen kaikkea tärkeä jatkomahdollisuuksien kannalta, mutta myös varmasti helpottava henkisesti. Löw uskalsi tehdä isoja peliliikkeitä kokoonpanon suhteen ja epäilisin valmentajavelholla olevan vielä kaneja hatussa.

Harry Kane, Romelu Lukaku ja Cristiano Ronaldo miehittävät maalipörssin kärjen. Ratkaistaanko maalikuninkuus näiden herrojen kesken?

KT: Kyllä ratkaistaan. MM-kisahistoriaa katsellessa huomaamme, että otteluiden maalimäärät kääntyvät perinteisesti laskuun pudotuspelivaiheessa, kun mukana ei enää ole Panaman ja Saudi-Arabian kaltaisia täydellisiä heittopusseja. Toki pöljän päivän sattuessa joku voi vielä nousta Paolo Rossin tapaan maalipörssin kärkisijoille isoltakin takamatkalta, mutta sitä voidaan pitää hyvin epätodennäköisenä skenaariona. Lisäisin ehkä kolme maalia tehneen Diego Costan mukaan maalikuninkuustaistoon, sillä oletettavasti Espanjan kisat jatkuvat alkulohkovaiheesta eteenpäin, joten Costa saanee vielä rutkasti lisämahdollisuuksia maalisarakkeensa kasvattamiseen.

JT: Kaiken järjen mukaan kyllä ja kuten Kalle sanoi, Costa on myös mukana. Kane ja Ronaldo ovat vahvoilla senkin takia, että he ampuvat joukkueidensa rankkarit. VAR on näyttänyt näissä karkeloissa voimansa ja yhteentoista metriin on menty jo yhtä monta kertaa, kuin koko viime kisoissa yhteensä. Rahani laittaisin tylsästi Ronaldolle. Lusitaanit voivat hyvinkin mennä mitalipeleihin ja Ronttu on tunnetusti parhaimmillaan, kun pelit kovenevat.

EK: Harry Kane sai todella halvan hattutempun Panamaa vastaan, mutta viisi maalia kahteen peliin on kova suoritus Englannin nuorelta kapteenilla. Varsinkin, kun Kane kantaa koko futishullun kansakunnan menestyspaineita harteillaan. Englanti on kovassa kiidossa ja vähintään erikoistilanteiden myötä Kanelle tulee jatkossakin paljon maalipaikkoja, joten uskoisin hänen korjaavan maalikuninkuuden.

Kansikuva: Michael Steele/Getty Images