Taiteilija, joka ei suostu kahleisiin – Ricardo Quaresman uran varrella riittää jossiteltavaa

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Ricardo Quaresma on pelaaja, joka on saavutuksiinsa poikkeuksellisen tunnettu pelaaja. Jalkapallokenttien taitelijan temput ovat keränneet ansaitustikin laajalti ihastusta ympäri maailmaa. Mikäli temperamenttisella taiturilla olisi ollut nuorempana enemmän kärsivällisyyttä ja nöyryyttä, niin hänet saatettaisiin tuntea tänä päivänä paremmin täysin muista saavutuksista kuin Youtubessa olevista komeista suorituksista.

Sporting Lissabonin akatemia on poikkeuksellisen maineikas, sillä pääkaupungin seura on jalostanut huipulle pitkän liudan toinen toistaan laadukkaampia pelaajia. Yksi heistä on aikansa maailman parhaimpiin pelaajiin lukeutunut Luis Figo, joka on täysin Sportingin oma kasvatti.

Lukuisia tähtipelaajia nähneessä akatemiassa kuitenkin kohistiin 2000-luvun taitteessa, kun kehitteillä oli kaksi täysin poikkeuksellista lupausta. Toinen heistä oli Cristiano Ronaldo, joka debytoi edustusjoukkueessa kaudella 2002-03. Toinen heistä oli Ricardo Quaresma, joka keräsi valtavasti huomiota täysin poikkeuksellisella tekniikallaan.

Quaresma pääsi debytoimaan miesten tasolla seuran B-joukkueessa 17-vuotiaana ja hänet nostettiin edustustusjoukkueen mukaan jo 15 ottelun jälkeen. Sportingissa oltiin maltillisia nuoren lupauksen suhteen ja häntä ajettiin kärsivällisesti sisään edustusjoukkueeseen. Tekniikallaan ja nopeudellaan ihastuttanut oli voittamassa sekä pääsarjan mestaruutta että cupia heti ensimmäisellä kaudellaan. Toinen kausi oli henkilökohtaisesti parempi ja vastuuta tuli entistä enemmän, mutta joukkueena sesonki sujui vaisummin. Sporting sijoittui kolmanneksi ja oli pakotettu myymään tuore tähtipelaajansa. Myös Cristiano Ronaldo vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän siirtyi Manchester Unitedin riveihin.

Osoitteeksi valikoitui lopulta FC Barcelona, joka maksoi nuorukaisesta noin kuusi miljoonaa euroa. Barca oli muutosten kourissa, sillä Joan Laporta oli valittu kesällä seuran presidentiksi ja joukkue tavoitteli kirkkaampia sijoituksia isojen hankintojen myötä. Kesällä 2003 Barcelonaan siirtyivät Riquelmen lisäksi muun muassa Ronaldinho, Rustu Recber, Rafael Marquez sekä Giovanni van Bronckhorst. Frank Rijkaard oli aloittanut kesällä niin ikään Barcelonan valmentajana.

Siirto suurseuraan, isompi palkka ja kasvanut julkisuus kolahtivat Quaresmaan kuitenkin kovaa.

Rijkaard ja Quaresma ajautuivat kuitenkin nopeasti törmäyskurssille. Temperamenttinen laituri ei olisi halunnut, että häntä kahlitaan liikaan pelitapaan, kun taas Rijkaard edellytti sitoutumista kaikilta pelaajilta. Sportingin täysin vapaa rooli oli enää historiaa, kun Quaresman olisi pitänyt sitoutua yhteiseen pelitapaan kaikkien muiden kanssa. Solmut eivät auenneet enää kauden mittaan, vaan päinvastoin: portugalilainen ei suostunut enää pelaamaan Rijkaardin alaisuudessa.

Niinpä edessä oli paluu Portugaliin jo yhden kauden jälkeen, kun Quaresma kaupattiin FC Portoon. Toiseen suuntaan siirtyi 15 miljoonaa euroa sekä Deco.

Quaresma ja Ronaldo ovat toisilleen tuttuja jo Sportingin akatemiasta. Kuva: Stu Forster/Getty Images

Kotimaassaan Quaresma oli jälleen elementissään. Taituri iski joukkueelleen 31 osumaa neljän kauden aikana ja oli johdattamassa Portoa kolmeen peräkkäiseen mestaruuteen. Dragoesia tuolloin valmentanut Jesualdo Ferreria osasi käsitellä temperamenttista taituria erinomaisesti. Hän antoi Quaresmalle paljon vapauksia, mikä kannatti.

– En halua Quaresman menettävän persoonallisuuttaan ja yksilöllisyyttään, koska muuten hän kääntyy nerosta keskinkertaiseksi pelaajaksi, Ferreria kommentoi thesefootballtimes.comin mukaan.

Quaresman loistavat otteet herättivät jälleen suurseurojen kiinnostuksen. Kesän 2008 siirtoikkunassa osoitteeksi valikoitui lopulta Inter Milan, jonne portugalilainen siirtyi vajaalla 19 miljoonalla eurolla.

Jose Mourinho oli juuri aloittanut Interin päävalmentajana ja Quaresma olikin joukkueen isoin hankinta kesällä. Historia kuitenkin toisti itseään. Quaresma olisi vaatinut vapauksia, mutta Mourinhonkaan alaisuudessa niitä ei ollut tiedossa. Portugalilaisella olikin Italiassa suuria haasteita ja hän kuittasi debyyttikaudellaan Bidone d’oron, joka annetaan Serie A:n vuoden huonoimmalle pelaajalle. Valinnasta päättivät Catersport-radiokanavan kuuntelijat.

Samaan aikaan Quaresman kanssa Sportingista lähtenyt Ronaldo voitti samana vuonna Ballon d’Orin, eli maailman parhaan pelaajan palkinnon.

Oikutteleva pelaaja oli ajautunut Interissä umpikujaan ja niinpä hän kävi lyhyellä lainalla Chelseassa, tosin laihoin tuloksin. Quaresman Lontooseen hankkinut, Portugalin entinen päävalmentaja Luiz Felipe Scolari sai potkut vain viikko maanmiehensä saapumiseen jälkeen, eikä vastuuta tämän jälkeen juurikaan enää tullut.

Milanolaiset yrittivät päästä hankinnastaan eroon myös seuraavalla kaudella, mutta kallispalkkainen pelaaja ei ollut kuumaa valuuttaa siirtomarkkinoilla. Interin kausi päättyi triplaan, mutta Quaresmalle kertyi kauden aikana kaikissa kilpailuissa yhteensä 13 ottelua.

Quaresman ja Interin tiet erosivat kesällä 2010, kun hänet kaupattiin Besiktasiin. Taituriin luovuus pääsi jälleen valloilleen ja hän viimeisteli yhteensä 11 täysosumaa johdattaen seuran Turkin Cupin voittoon. Ongelmat alkoivat toisella kaudella. Sesonki alkoi väkevästi, mutta temperamenttinen ja itsekkyydestä syytetty pelaaja ajautui riitoihin joukkuetovereiden ja seurajohdon kanssa. Tilanne eskaloitui Eurooppa liigan pudotuspeleissä, kun Quaresma vaihdettiin puoliajalla vaihtoon Atletico Madridia vastaan. Tämä ei tähtipelaajaa miellyttänyt, vaan hän haukkui päävalmentaja Carlos Cavahalin maanrakoon.

Quaresmalla oli jälleen kerran sukset ristissä päävalmentajan kanssa. Besiktas mietti vaihtoehtoja tähtipelaajansa suhteen ja johto päätyi ehdottamaan palkanalennusta. Quaresma ei tähän suostunut, vaan edessä oli jälleen uuden seuran etsiminen.

Quaresma on etniseltä taustaltaan romani ja hän onkin kertonut kärsineensä rasmismista uransa aikana. Kuva: Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)

Portugalilainen päätyi Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Al Ahlin riveihin, jossa hän pelasi yhteensä kymmenen ottelua. Umpikujaan ajautunut laituri sai kädenojennuksen vanhalta seuraltaan, kun Porto oli valmis antamaan hänelle uuden mahdollisuuden. Niinpä Quaresma palasi Portoon tammikuussa 2013, jossa hän sai kannattajilta sankarin vastaanoton.

Porton paita istui miehen päälle jälleen mainiosti ja Quaresma pystyi palaamaan tasollaan. Kannattajat pääsivät jälleen nauttimaan rabonoista ja triveloista, kunnes portugalilainen palasi yllättäen Besiktasiin kesällä 2015. Tällä kannattajat olivat järjestäneet juhlavan vastaanoton jo lentokentälle. Besiktas  pääsikin juhlimaan Turkin mestaruutta kauden 2016-17 päätteeksi.

Ei ole sattumaa, että Quaresma on ollut aina kannattajien suosikki oikeastaan missä tahansa hän on pelannutkaan. Hän on myös pelaaja, jonka kohdalla riittää paljon jossiteltavaa, sillä urasta olisi voinut muodostua hieman erilainen, mikäli Quaresmalla olisi riittänyt nöyryyttä esimerkiksi Barcelonassa. Mahdollisuuksista se ei kuitenkaan ole jäänyt kiinni.

Voi tosin olla, että mikäli Quaresma olisi sidottu liian tiukasti joukkueen pelitapaan, niin silloin kannattajat eivät olisi päässeet nauttimaan esimerkiksi niistä lukuisista ulkokierteillä annetuista keskityksistä, joita Youtube on pullollaan.

Lähteet

Kansikuva: Buda Mendes/Getty Images