Jopa Lionel Messiin verrattu Nabil Fekir potkittiin aikanaan pois Lyonin akatemiasta – nyt hänestä kamppailevat lähes kaikki suurseurat

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Nabil Fekir joutui jättämään nuorena Lyonin akatemian, koska häntä pidettiin liian pienenä pelaajana. Kymmenen vuotta myöhemmin ranskalaisesta kamppailevat lähes kaikki eurooppalaiset suurseurat, vaikka matkaan on mahtunut muun muassa vakava polvivamma.

Fekirin kesä on ollut mielenkiintoinen. Alla on loistava kausi Lyonissa, mikä nostatti miehen osakkeita siirtomarkkinoilla, ja  lisäksi hänet valittiin ensimmäiseen arvoturnaukseensa Ranskan paidassa. Noin 70 miljoonan euron siirto Liverpooliin piti sinetöityä jo ennen MM-kisoja, mutta joukkueiden ristiriidat vesittivät kaupan.

Fekirin muistot maajoukkueesta eivät ole kuitenkaan pelkästään positiivisia. Lyonissa syntynyt pelaaja valittiin vain kertaalleen nuorten maajoukkueen mukaan ja debyytti A-maajoukkueessakin venyi pitkälle. Fekirin vanhemmat ovat algerialaisia, joten pojalla oli mahdollisuus valita kahden maajoukkueen edustamisen välillä. Hänet jopa nimettiin Algerian joukkueeseen maaliskuussa 2015, mutta miehen valinta kohdistui lopulta Ranskaan, jonka paidassa debyytti koitti saman kuun lopulla.

Vuoden 2015 syyskuussa koitti Fekirin uran toistaiseksi synkin hetki. Hän pääsi ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon Ranskan paidassa harjoitusmaaottelussa Portugalia vastaan, mutta loukkasi pelissä polvessa. Edessä oli vähintäänkin puolen vuoden kuntoutus.

Kolaus oli kova. Fekir oli juuri lyönyt läpi Lyonissa, kun kaudella 2014-15 syntyi 13 täysosumaa ja hänet valittiin sarjan parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Nuorukainen muodosti erityisen tuhoisan duon Alexandre Lacazetten kanssa ja kaksikko oli joukkueen mainion sesongin tärkeimpiä palasia. Myös Fekirin seuraava kausi käynnistyi hyvin, kun hän takoi elokuussa ensimmäisen hattutemppunsa aikuisten tasolla. Maajoukkueeseen murtautumisen ja loistavien otteiden jälkeen koitti raju alamäki loukkaantumisen myötä.

Fekir pelasi kaudella 2015-16 vain yhdeksän ottelua. Pitkän tauon jälkeen hän olikin huonossa kunnossa, mikä vaikutti varsinkin ennen niin vahvaan räjähtävyyteen. Ylipäätänsä mahdollisuus kuntoutua entiseen loistoonsa oli todella iso kysymysmerkki. Lisäksi Lyonin päävalmentaja vaihtui Fekirin ollessa sivussa, kun Bruno Génésio korvasi Hubert Fourniorin, jonka alaisuudessa nuorukainen oli lyönyt läpi.

Kaudesta 2016-17 muodostuikin haasteellinen. Genesio peluutti Fekiriä oikealla laidalla, mikä ei ollut miehen luontaisin pelipaikka. Pelintekijä oli ollut parhaimmillaan kymppipaikalla vastustajan puolustajien edessä eikä päässyt oikeuksiinsa laiturina. Fekir pelasi ehjän, mutta erittäin vaisun kauden. 32 ottelun tuloksena oli kuitenkin kohtalaiset yhdeksän maalia.

Fekirin uran varrella on riittänyt kolhuja. Kuva: Alessandro Sabattini/Getty Images

Ehjä kausi oli kuitenkin todella merkittävä askel kohti parempaa. Kautta 2017-18 edeltävän kesän Fekir pystyi harjoittelemaan täydessä iskussa ja olikin elämänsä kunnossa uuden kauden kynnyksellä. 24-vuotias pelaaja valittiin Lyonin kapteeniksi ja hän pääsi takaisin oikealle pelipaikalleen, joten jälki oli taas tuhoisaa. Miehen vyölle kertyi Ligue 1:ssä 30 ottelua, joiden saldona oli peräti 18 osumaa ja seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Fekir oli myös Neymarin jälkeen sarjan rikotuin pelaaja. Loistava kausi palkittiinkin valinnalla Ranskan kisajoukkueeseen.

Fekirin tie huipulle on ollut erittäin kivinen. Jo lapsuudesta lähtien lajia rakastanut poika kulki joka paikkaan pallon kanssa pelaten veljiensä kanssa. Vieraillessaan Algeriassa Nabil potkaisi pallon kulhoon, jossa oli kiehuvaa öljyä. Kulho kaatui hänen päälleen ja jätti kasvoihin ilkeän arven.

Fekir edusti nuorena lukuisia lyonilaisia junioriseuroja. Kaupungin ylpeyden, maineikkaan Olympique Lyonnaisin, akatemiaan hän pääsi 12-vuotiaana. Visiitti jäi kuitenkin odotettua lyhyemmäksi, kun Fekirille näytettiin ovea jo parin kauden jälkeen. Häntä pidettiin liian pienenä ja heikkoa eikä piilevää potentiaalia nähty. Niinpä Fekir palasi Vaulx-en-Velinin riveihin, jossa hän oli pelannut jo aiemmin. Pari vuotta myöhemmin Fekir liittyi Saint-Priestiin, joka oli edelleen varsin pieni seura, mutta joukkueen juniorit pelasivat korkealla tasolla. Niinpä Fekir pääsi näyttämään taitojaan maan parhaita junioreita vastaan, mikä herätti isompien joukkueiden kiinnostuksen.

Lyon hankkikin taiturin takaisin riveihinsä 18-vuotiaana vuonna 2011. Edustusjoukkueeseen Fekir murtautui vuonna 2013, kun hän debytoi Mestarien liigan karsinnassa Real Sociedadia vastaan.

Nyt Fekir on jälleen kotikaupunkinsa ylpeyden tähtipelaaja. Pieni koko ei koitunut lopulta esteeksi huipulle murtautumisessa, vaikka Fekir onkin vain hieman yli 170-senttiä pitkä. Hän korvaa puuttuvan koon erinomaisilla hyökkäyspään taidoilla, tekniikalla sekä mainiolla vasemman jalan laukauksellaan. Lyonin presidentti Jean-Michel Aulas onkin verrannut Fekiriä jopa Lionel Messiin.

Vertaus ei ole täysin tuulesta temmattu, vaikka seuran presidentin lausunnossa saattaakin olla hieman vaikutusta värilaseilla. Messin tavoin Fekirinkään julkisuuskuva ei ole erityisen värikäs ja ranskalainen ei ole erityisen räiskyvä haastatteluissaan, vaan päinvastoin jopa karttaa mediaa. Saman pelipaikan lisäksi kaksikon vahvuudet kohtaavat hyvin ja Fekir on niin ikään elementissään alhaalla puolustavia joukkueita vastaan, kun tavoitteena on löytää aukkoja bussipuolustuksesta. Lisäksi molemmat suosivat erityisesti vasenta jalkaansa.

Fekir kuuluukin kesän siirtoikkunan mielenkiintoisimpiin pelaajiin. Varsinkin Englannin kärkijoukkueista on ollut paljon kiinnostusta Lyonin supertähteä kohtaan ja Liverpoolin kanssa neuvottelut olivat jo todella pitkällä ennen MM-kisoja edeltäneitä taka-askeleita.

Lyonin vuodesta 1987 lähtien omistanut ja seuran presidenttinä toimiva Aulas on piinkova bisnesmies ja rutinoitunut tekijä siirtomarkkinoilla. Hänen aikanaan Lyon kaupannut isoilla summilla eteenpäin muun muassa Alexandre Lacazetten (Arsenal), Corentin Tolisson (Bayern München), Michael Essienin (Chelsea), Karim Benzeman (Real Madrid) sekä Samuel Umtitin (Barcelona). 69-vuotias Aulas tuntee siis siirtomarkkinoiden metkut ja pystyy repimään maksimaalisen voiton pelaajistaan. Vaikka ensimmäinen yritys Liverpoolin kanssa ei löytänyt maaliin, niin Fekirin siirto on suurempiin ympyröihin kesän aikana vaikuttaa erittäin todennäköiseltä.

Lähteet

Kansikuva: Carlos Rodrigues/Getty Images