Kommentti: Kreikassa kasvaa Huuhkajien uusi tukipilari

Suomen jalkapallossa koettiin kauhunhetkiä, kun Roman Eremenkon kokaiinikäry paljastui. A-maajoukkueen ja koko suomalaisen jalkapallon keulakuva on kaksi vuotta sivussa jalkapallotoiminnasta. MM-karsinnat alkavat taas olla taputeltu ja suurin tähti on sivussa. Hätä ei ole kuitenkaan tämännäköinen, sillä maajoukkueeseen tällä kaudella avaukseen noussut Robin Lod on kasvamassa seuraavaksi suomalaiseksi huippupelaajaksi.

Keskikentällä useassa roolissa viihtyvä helsinkiläinen nousi viimeistään Islanti-ottelussa koko suomen jalkapalloväen huulille, kun hän teki komean maalin puolivolleysta vastustajan verkkoon. Sen jälkeen 23-vuotiaan itseluottamus kasvoi silmissä.

Lod siirtyi Kreikan suurseuraan Panathinaikokseen heinäkuussa 2015 puolen miljoonan euron siirtosummalla. Vaikka kreikkalainen jalkapallo on laskusuunnassa, niin Kreikan Superliiga on kuitenkin kovatasoinen sarja. Erityisesti ottelut kärkiseurojen Olympiakosin ja Panathinaikosin välillä ovat Euroopan kuumimpia.

Ateenasta tuleva Panathinaikos on voittanut kotimaan liigan huikeat 20 kertaa ja cupin se on valloittanut 18 kertaa. On kova hyppäys siirtyä Veikkausliigakentiltä Välimeren rannalle.

Alussa Lodin oli vaikea päästä pelaamaan ja Sumun kasvatti pelasikin usein vain jämäminuutteja. Alkoi taas puheet kuuluisasta maitojunasta ja odotettiinkin, että Lodista tulee yksi suomalainen lisää, joka voi sanoa päässeensä suurseuran vaihtopenkille.

Tällä kaudella hän on kuitenkin aloittanut kahdeksan ottelua yhdeksästä pelaamastaan ja täydet minuutit on tullut kolme kertaa. Peliaikakaan ei kuitenkaan aina kerro kaikkea, sillä Lodin liikkuva sekä rouhiva pelityyli on todella raskas ja sitä jaksaa harvoin rehkiä koko ottelun. Joukkue on myös usein johtoasemassa, jolloin hyökkäävät pelaajat vaihdetaan helposti pois.

Lod on saanut vyölleen myös europelejä Eurooppa-liigassa. Ajaxia vastaan hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelannut Lod iski 1-2-häviössä joukkueensa ainoan maalin. Vaikka tilastoituja syöttöjä on tällä hetkellä vain yksi, on useampi joukkueen maaleista lähtenyt suomalaisen rakentelusta. Joukkueen valmennusjohdossa tämä on varmasti huomattu, koska vastuu on kasvanut huimasti.

Yhteistyö ruotsalaisen Marcus Bergin kanssa toimii ja Lodista voi tulla Panathinaikosin tärkeimpiä pelaajia. Hän on voi pelata useampaa keskikentän pelipaikkaa, eikä taso laske pelasi hän sitten laiturina tai hyökkäävänä keskikenttänä. Liike riittää laitaan ja pelisilmä keskikentän keskustaan rakentavaan rooliin. Maalintekotaitoakin löytyy ja Lodin kaukolaukaus on todella tehokas ase. Nuori tulokas ei kuitenkaan yleensä aivan ensimmäisenä pääse laukomaan vapaapotkuja suurseurassa.

Jos Lodin kehitys jatkuu näin, hänet voidaan nähdä tulevaisuudessa vielä suuremmassa seurassa ja hän pystyy korvaamaan Roman Eremenkon maajoukkueessa.

Kansikuva: All Over Press