MM-raati: Puolivälierät tarjoavat todellisia herkkupaloja – ”Ruotsi on Englannille kaikkea muuta kuin vapaalippu välieriin”

MM-futiksen panokset kasvavat: Jaossa 5000€ riihikuivaa rahaa 50 suomalaiselle!

MM-kisojen puolivälierät käynnistyvät tänään kahdella herkullisella kohtaamisella, kun Ranska ja Uruguay sekä Brasilia ja Belgia ratkaisevat toisen välieräparin. Englannin ja Ruotsin sekä Kroatian ja Venäjän kohtaamiset ovat luvassa vastaavasti lauantaina.

Moni ennakkosuosikkeihin lukeutunut joukkue on jo pudonnut turnauksesta, joten edessä on äärimmäisen mielenkiintoiset puolivälierät. Faneille.comin raadissa Roope Liimatainen, Ville Rahijärvi sekä Kalle Tamminen pureutuivat tuleviin puolivälieriin.

Ensimmäisessä puolivälierässä kohtaavat Uruguay ja Ranska. Mitkä ovat Uruguayn aseet tässä kamppailussa?

RL: Uruguayn aseet pysyvät samoina, joina ne ovat kisojen ajan olleet. Erittäin hyvä puolustuspelaaminen on kantanut hedelmää tähän asti ja nyt se joutuu todelliseen testiin Ranskan nimivahvaa hyökkäystä vastaan. Pepen neljännesvälierässä nikkaama osuma on ainoa Uruguayn maaliin kisojen aikana mennyt pallo, joten siinä on Ranskankin isoille tykeille haastetta. Puolustuksen lisäksi Uruguayn toinen iso ase on tietenkin parivaljakko Luiz Suarez ja Edinson Cavani, joiden varassa koko joukkueen hyökkäystehot ovat. Mustia pilviä joukkueen ylle tuo Cavanin pohjevamma. PSG:n kärkimies olisi ehdottomasti saatava avaukseen ja mielellään ei aivan puolikuntoisena.

VR: Puolivälieräpareja yleisesti arvioidessani, nousi yhdeksi keskeisimmistä huomioista vähämaalisuus ja tämä pätee myös Ranskan ja Urugayn kohtaamiseen. Vaikka Uruguayn hyökkäyskaksikko on maailman eliittiä, on joukkue pärjännyt ennen kaikkea laadukkaan ja sitoutuneen puolustuspelaamisen ansiosta, eikä Oscar Tabarezin ole mitään syytä muuttaa toimivaa sapluunaa Ranskaa vastaan. Atletico Madridin topparikaksikko Diego Godin-Jose Maria Gimenez ovat johtaneet puolustusta tyylikkäästi. Päänvaivaa tuo toki Cavanin vamma. Tulikuuman hyökkääjän puuttuminen olisi luonnollisesti karmea takaisku. Uruguay voi hakea uskoa historiasta, sillä se on kohdannut 2000-luvun aikana Ranskan viidesti – häviämättä kertaakaan, ja vieläpä päästämättä maaliakaan. Neljä näistä peleistä on päättynyt maalittomaan pistejakoon, eikä 0–0 -lukemat 90 minuutin jälkeen kuulosta kaukaa haetulta nytkään.

KT: Yllä veljet jo aika hyvin tiivistivät sen, minkälainen ottelu on odotettavissa. Uruguay tulee varmasti olemaan oma tuttu itsensä, rajusti töitä tekevä ja puolustava joukkue. Viimeiset tiedot Edison Cavanin vammasta eivät ole kovin positiivisia ja El Matadorin puuttuminen olisi valtava isku. Uruguaylla on kaksi hyvää kärkeä myös vaihtopenkillä, mutta kumpikaan heistä ei ole pelaajatyypiltään samanlaisia kuin Cavani, joten mielenkiintoista nähdä mitä päävalmentaja-Tabarez tähän otteluun kehittelee. Yksi mielenkiintoinen seikka on se, kumpi ottaa ottelussa pallonhallinnan itselleen. Myös Ranska tuntuu olevan parhaimmillaan vastaiskuissa, mutta Uruguayta vastaan maan lienee pakko pelata myös pitkiä hyökkäyksiä.

Brasilia ja Belgia iskevät yhteen perjantai-iltana. Pystyykö Brasilian puolustus pysäyttämään kisoissa jo 12 maalia takoneen Belgian hyökkäyskaluston? 

RL: Belgian neljännesvälierän esitys Japania vastaan oli todella kaksijakoinen. Puolustuspään ongelmat tulivat hyvin esille ja Roberto Martinezilla onkin mietinnän paikka, josko sen osalta kannattaisi tehdä jotain muutoksia Brasiliaa vastaan. Toisaalta taas lopussa nousu kahden maalin takaa ohi oli todella vakuuttava työnäyte, jota myös Brasilian erittäin hyvin toiminut puolustuslinja saa pelätä. Brassit päästivät avausottelussa Sveitsiä vastaan yhden maalin, mutta sen jälkeen verkko ei ole heilahtanut kertaakaan. Siinä on Eden Hazardille, Romelu Lukakulle ja kumppaneille haastetta kerrakseen. Saa nähdä tarvitseeko Martinezin kaivella lopussa taas Marouane Fellaini kentälle ja hakea ratkaisuja keskityspallojen kautta. Siinä on ainakin yksi ase, jolla Brasilian tiivistä linjaa voisi hätyytellä. Omassa päässä Belgian on oltava yksinkertaisesti nähtyä parempi, tai Neymarin johtama hyökkäys latoo rumat lukemat taululle.

VR: Brasilian alakerta on toiminut erinomaisesti läpi kisojen. Puolustus katkoo syöttöjä ja blokkaa ahkerasti laukauksia, minkä lisäksi tolppien välissä seisoo Alisson, joka on eittämättä yksi kisojen parhaista maalivahdeista. Belgian 12 maalista jopa kahdeksan on tullut Tunisiaa ja Panamaa vastaan, joka osaltaan hieman vääristää kokonaiskuvaa. Japani-ottelun nousu rinnalle ja ohi oli Belgialta todella kova suoritus. Vaikka Japani ole Brasilian veroinen joukkue, osoitti pelin kääntäminen ja momentumin riisto kovaa sisua ja selkärankaa Martinezin suojateilta. Loppuviimein, uskon silti brassien puolustuksen olevan liikaa Belgialle, mutta en pahastuisi vaikka olisin väärässäkin. Luvassa on kaikkinensa erittäin mielenkiintoinen asetelma perjantai-illalle.

KT: Kyllä Brasilia ainakin omissa papereissani on selkeä ennakkosuosikki tässä ottelussa. En ole vielä ihan täysin varma onko Belgia muna vai kana ja jo Japani pystyi pistämään belgit ahtaalle. Brasilia on kaikin puolin Japania laadukkaampi joukkue ja erityisesti Belgian laitapelaamisen puolustussuuntaan pitää parantua, mikäli maa haluaa edetä tästä parista välieriin. Aliarvostettu Willian on ollut loistavassa tikissä ja yhteispeli Neymarin kanssa on toiminut todella hyvin. Belgian hyökkäyspäässä Kevin De Bruynen ja Dries Mertensin on nostettava tasoaan. Romelu Lukaku pelaa hyvää turnausta, mutta nyt taustatukea pitää tulla myös muilta pelaajilta.

Kroatia on pelannut vakuuttavasti, kun taas Venäjä on yllättänyt käytännössä kaikki. Vieläkö kisaisäntien hurmos jatkuu vai nouseeko tie pystyyn Luka Modricin johtamaa Kroatiaa vastaan?

RL: Kroatia vakuutti alkulohkossa kaikki, mutta neljännesvälierän kohtaaminen Tanskaa vastaan nosti kysymysmerkit ilmaan. Sanalla sanoen kroaatit eivät olleet tuossa pelissä kovinkaan hyviä ja lähtö koko turnauksesta oli lähellä. Venäjä osoitti Espanjaa vastaan todellista venymiskykyä, joten en näe mitään syytä miksei se voisi Kroatiaakin vastaan riittää. Paljon on kiinni siitä nähdäänkö alkulohkoista tuttu Kroatia, vai se vaisumpi versio, joka Tanskaa vastaan esiintyi.

VR: Kroatialla on kiehtova joukkue kaikista sisäisistä ongelmista huolimatta. Se omaa hurjan potentiaalin, mutta etenee kokoajan ikään kuin veitsenterällä, valmiina kompastumaan. Venäjä lähtee puolivälierään samoilla aseilla kuin Espanjaa vastaan, tavoitteenaan tukahduttaa Kroatian hyökkäyspelaamista maksimaalisesti ja pyrkien käyttämään omat vähäiset paikkansa. Kroatia on joukkueena monta pykälää Venäjää parempi ja nyt viimein sopisi kisaisäntien lennon jo loppuvan.

Jos silti suodaan vielä pieni ajatus tulevaisuuteen, niin mahdollinen Venäjän ja Englannin välieräkohtaaminen olisi kyllä todella kutkuttava spektaakkeli. Kaikki muistavat kahden vuoden takaiset tapahtumat Marseillesta, kun EM-kisoissa maiden kannattajilla meno lähti laukalle oikein kunnolla. Ennakoinneista huolimatta suuria järjestyshäiriöitä ei tähän mennessä olla nähty – tai ainakin ne on saatu pidettyä pois otsikoista. Tämän parin kohdatessa ruutitynnyri saattaisi räjähtää.

KT: Kroatia oli todella vaisu Tanskaa vastaan, mutta kyllä Venäjän eteneminen välieriin tästä parista olisi valtava pommi. Venäjä ei pelannut Espanjaa vastaan kovin hyvin ja hyödynsi täydellisesti omat maalipaikkansa. Kroatia on paremmin organisoitu joukkue, joka pystyy luomaan Espanjaa parempia maalipaikkoja, joten nyt Venäjän ikääntynyt ja hidas puolustus joutuu todella kovaan testiin. Kroatian joukkuehenki kaiken spekulaation keskellä tuntuu parantuneen ja rangaistuspotkukilpailun voitto saattoi tehdä hyvää koko joukkueen ilmapiirille. Englanti-Venäjä olisi kieltämättä kiehtova välieräpari, mutta kyllä Kroatia etenee 20 vuoden tauon jälkeen MM-kisojen välieriin.

Kroatian leirissä riemu oli ylimmillään, kun Ivan Rakitic upotti ratkaisevan rankkarin Tanskan verkkoon. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Onko Ruotsilla mahdollisuuksia Englantia vastaan vai saivatko Gareth Southgaten suojatit vapaalipun välieriin?

RL: Englanti on selkeä ennakkosuosikki, mutta vapaalipusta ei voi missään nimessä puhua. Paperilla Ruotsi on monta kertaluokkaa vastustajaansa perässä, mutta kliseisesti sanottuna he ovat olleet joukkueena enemmän kun osiensa summa. Englanti on ollut taktisesti todella kypsä ja piti Kolumbian todella hyvin aisoissa. Silti ottelussa jouduttiin hakemaan ratkaisua aina rankkarikisasta saakka. Ruotsi puolustaa niin hyvin, että sama voi olla edessä tässäkin parissa. Yllätyn suuresti, mikäli ottelu ei ole vähämaalinen.

VR: Tämä ottelupari on kaikkea muuta kuin vapaalippu Englannille. Ruotsi on osoittanut olevansa äärimmäisen ikävä vastustaja isommilleen ja pystynyt optimoimaan omat vahvuutensa. Sen puolustuslinja makaa alhaalla ja Janne Anderssonin ryhmä jaksaa odottaa kärsivällisesti vastaiskupaikkoja, joihin joukkueen peli perustuu. Ruotsi pyrkii hyödyntämään riistojen jälkeiset sekunnit, vastustajan ollessa haavoittuvimmillaan. Kliinisyys maalipaikoissa on tosin puuttunut tähän asti. Englanti on Englanti ja ilmeinen suosikki, mutta samalla kahdesta se, joka kantaa harteillaan kaikki paineet. Hyvin menneistä kisoista huolimatta tappio olisi katastrofi. Komppaan Roopea täysin, enkä myöskään usko ottelussa nähtävän montaakaan maalia.

KT: Ruotsi jätti Hollannin taakseen alkulohkovaiheessa ja pudotti pudotuspelivaiheessa Italian koko kisoista. Myöskään alkulohkossa Ruotsilla ei pitänyt olla mitään saumaa, mutta niin vaan länsinaapurimme etenivät lohkovoittajana jatkoon. Kaikki on siis mahdollista, vaikka Englanti ilmeinen suosikki tässä ottelussa onkin. Ruotsi on kuitenkin todella hyvin organisoitu joukkue ja Englannin keskikenttä joutuu nyt todella koville. Riittääkö lädien kärsivällisyys vai sortuuko Englanti turhaan hätäilyyn, kuten Kolumbiaa vastaan toisella puoliajalla? Odotukset Englannissa ovat jälleen kerran kasvamassa ja tämä ei olisi ensimmäinen kerta kun maa pettää tosipaikan tullen. Englanti on ennakkosuosikki, mutta tässä vaiheessa turnausta mistään vapaalipusta välieriin on turha puhua.

Mikä joukkue on omissa papereissasi suurin mestarisuosikki tällä hetkellä?

RL: Vaikea kysymys. Pidän Brasiliaa ja Ranskaa kaikkein vahvimpina, mutta kummallakin on mestaruuteen matkaa kolmen äärimmäisen vaikean ottelun verran. Toisella puolella kaaviota, mitään joukkueita vähättelemättä, on helpompi edetä finaaliin asti. Veikataan tässä kohtaa mestariksi kuitenkin Ranskaa. Materiaali on uskomattoman kova ja peliesitykset ovat parantuneet turnauksen edetessä jatkuvasti.

VR: Ennen kisoja veikkasin Brasiliaa, ja pysyn edelleen valitulla linjalla. Tosin, mikäli Belgia pystyy kaatamaan Brasilian perjantaina ja etenemään välieriin, en näe mitään syytä sille, miksi Benelux-jätti ei pystyisi voittamaan koko turnausta. Lisäksi on huomioitava, että tähän mennessä kisoista on pudonnut jo monta jalkapallon suurmaata ennenaikaisesti ja on todennäköistä, että kaikkia yllätyksiä ei olla vielä nähty.

KT: Samaa mieltä Villen kanssa, Brasilia on omissa papereissani ennakkosuosikki numero yksi. Hyvin puolustavat brassit ovat olleet mielestäni turnauksen paras joukkue ja kokoonpanosta on vaikea löytää minkäänlaisia heikkoja lenkkejä. Toisella puolella kaaviota Kroatia lienee paras joukkue, joten nimetään sympaattinen pikkumaa kisojen kakkossuosikiksi.

Kansikuva: Francois Nel/Getty Images