Werder Bremenistä Dortmundiin vaihtanut monitoimimies Thomas Delaney on Tanskan maajoukkueelle painonsa arvosta kultaa

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Jos asiat olisivat menneet hieman toisin, olisi voinut käydä niin, ettei Tanskan tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Thomas Delaney olisi ottanut osaa koko MM-kilpailuihin tänä kesänä. Ei siksi, että Tanskan päävalmentaja Age Hareide ei olisi valinnut häntä joukkueeseen, vaan siksi, että kaksoiskansalaisena hän olisi aikanaan voinut valita USA:n maajoukkueen. Jos Delaney olisi tähän ratkaisuun päätynyt, olisivat nämä kinkerit sujuneet kotisohvalta käsin, sillä jenkit karsiutuivat lopputurnauksesta viime metreillä.

Delaney syntyi Kööpenhamissa syyskuun kolmantena päivänä vuonna 1991, mutta amerikkalaisen isän ansiosta hän olisi ollut edustuskelpoinen myös USA:n maajoukkueessa. Keskikenttämiestä kosiskeltiinkin amerikkalaisten toimesta vielä vuonna 2012 Delaneyn ollessa 20-vuotias, mutta hän päätti lopulta edustaa synnyinmaataan.

Kuka tietää millaiseksi hänen uransa olisi muodostunut toisenlaisesta päätöksestä. Jossittelu on silti turhaa, sillä tällä hetkellä Tanskan maajoukkuepelaajan tulevaisuuden näkymät näyttävät erinomaisilta.

Werder Bremenissä uudelle tasolle

Delaney on FC Kööpenhaminan kasvatti ja seuran juniorityön helmiä. Hän siirtyi tanskalaisesta suurseurasta Saksan Bundesliigaan ja Werder Bremeniin tammikuun 2017 siirtoikkunassa, nousten ripeässä tahdissa saksalaisseuran avainpelaajaksi. Monipuolinen keskikenttämies teki neljä maalia ja syötti yhden osuman 13 ensimmäisessä pelissään vihreävalkoisten riveissä. Uusi tulokas ehti pelata debyyttikaudellaan vain kevätkauden ottelut, mutta oli kiistatta yksi tärkeimmistä syistä sille, että Bremen taisteli viimeisestä Eurooppa-liigan paikasta aivan kauden 2016-2017 päätöskierrokselle asti.

Lopulta paikka eurokentillä jäi kuitenkin saavuttamatta.

Werder Bremen aloitti kauden 2017-2018 surkeasti ja jo lokakuussa seura oli vajonnut yhdeksi potentiaaliseksi putoamiskandidaatiksi. Valmentaja Alexander Nouri sai väistyä Florian Kohfeldtin tieltä, joka onnistui melko nopeasti vakauttamaan Werderin tilanteen. Uuden valmentajan alaisuudessa Bremen pelasi näyttävää jalkapalloa jossa Delaneyn rooli oli jälleen keskeinen. Tanskalainen partioi keskikentällä monipuolisena box-to-box pelaajana, auttaen tunnollisesti puolustuksessa ja ollen lisäksi vaarallinen myös vastustajan maalin edessä.

Delaney toi omalla esimerkillään koko Werder Bremenin joukkueeseen silmin nähden lisää ryhtiä ja sen pelaamiseen paljon kaivattua rakennetta. Hän oli pitkälti juuri sen tyylinen pelaaja, jota vaikeuksissa tarponut Borussia Dortmund oli etsinyt vahvistamaan omaa keskikenttäänsä. Siispä ei ollut ihme, että ruhrilaisjätti iski katseensa Delaneyhyn ja neuvotteli sinnikkäästi ja väsymättä Werderin kanssa, saadakseen hankittua tanskalaisen itselleen.

Ja niin väistämätön tapahtui ja vähän ennen MM-kisojen alkua julkistettiin Delaneyn siirto Signal Iduna Parkille 20 miljoonan euron siirtosummalla. Sekä USA:n että Tanskan passin omaava juutti oli yhdistetty myös muutamiin Valioliiga-seuroihin, mutta ainakin vielä tässä vaiheessa muutto Englantiin jäi toteutumatta, vaikka pelaaja itse on kertonut unelmastaan päästä pelaamaan jonain päivänä Valioliigassa.

Delaney taistelemassa pallosta ottelussa tulevaa työnantajaansa vastaan Werder Bremenin paidassa. (Getty Images)

Matka jatkuu Dortmundiin

Ensi kaudella Delaney ottanee paikkansa helposti Dortmundin keskikentältä, joka näytti viime kaudella paikoin todella sekaiselta. Hänellä on kyky muuttaa pelin rytmiä tarpeen niin vaatiessa. Hän pystyy nopeuttamaan peliä kun sille on tilaus ja mies tunnetaan myös laadukkaista kaukolaukauksistaan. Delaney on myös yksi koko Bundesliigan parhaita tilanteiden luojia.

Vaikka hän on vahva pelaaja hyökkäyssuuntaan, hänet hankittiin Dortmundiin oletettavasti kuitenkin erinomaisten puolustustaitojensa vuoksi. Tuore valmentaja Lucien Favre pyrkineekin sovittamaan hänelle hivenen puolustavampaa roolia keltamustien kokoonpanossa.

Delaneyn hyökkäysominaisuudet, etenkin juurikin kaukolaukaukset, eivät välttämättä saa sveitsiläisluotsia suuremmin syttymään. Favre tunnetaan siitä, että hänen joukkueensa pyrkivät rakentamaan tilastoihin peilaten mahdollisimman optimaalisia ja ideaaleja maalintekopaikkoja. Siispä kaukolaukaukset, joilla on tilastojen valossa varsin pieni maaliodottama, lienee jotain jonka varaan Favre ei paljoa laske.

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, minkälaisiin rooleihin Favre kaavailee 182 senttistä keskikenttämiestä. Delaney on pelannut niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin käytännössä jokaista mahdollista pelipaikkaa keskikentällä – ja jopa puolustuslinjassa – vuonna 2008 alkaneen ammattilaisuransa aikana. Hän on pallottomana kovan luokan paineistaja, taklaten viime kaudella keskimäärin 2,5 kertaa ottelussa. Tanskalainen hallitsi myös ilmatilaa, voittaen keskimäärin 3,7 pääpalloa ottelua kohden. Näissä kummassakin tilastossa Delaney oli Bremenin ykkönen. 

Thomas Delaney vie pelivälineen Joshua Risdonilta Australian ja Tanskan välisessä alkulohkon ottelussa.   (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Kun katselee statistiikkaa ja huomioi myös sen tosiasian, että Sokratis Papastathopoulos on siirtymässä Dortmundista Arsenaliin, voi hyvin käydä myös niin, että Delaney todellakin istutetaan ”Schwarz-Gelben” pakistoon ensi kaudella. Favre on ennenkin modernisoinut pelaajiaan siirtämällä heitä uusille pelipaikoille ja Delaneyn kanssa epäonnistumisen riski vaikuttaa etukäteen ajateltuna pieneltä. Hänellä on kaikki ominaisuudet avata peliä laadukkaasti ja lisäksi juutissa voisi olla potentiaalia kasvaa jopa samantyyliseksi puolustuksen johtotähdeksi, joka Mats Hummels oli Dortmundin vuosinaan. 

Nähtäväksi jää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Delaney saapui Bundesliigaan vasta vajaat 18 kuukautta sitten ja Werder Bremenissä viettämänsä vakuuttavan puolitoistavuotisen aikana hän on nopeassa ajassa noussut johtavaksi pelaajaksi myös maajoukkueessa, jossa hän ja Christian Eriksen ovat muodostaneet toimivan tandemin. Tanskan viimeinen alkulohkon ottelu on Ranskaa vastaan ja johtajuutta tanskalaiset Delaneylta todella tarvitsevatkin, jotta paikka jatkopeleissä aukeaa.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: WhoScored, Transfermarkt, ESPN