Lopullisen läpimurron kynnyksellä oleva Sergej Milinkovic-Savic on yksi MM-kisojen seuratuimmista pelaajista

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Serbian maajoukkueen isokokoinen keskikenttäpelaaja Sergej Milinkovic-Savic, 23, on ollut yksi koko MM-kisojen puhutuimmista pelaajista. Loistavan kauden Italian Serie A:n viidenneksi sijoittuneen Lazion riveissä pelannuttä pelimiestä on huhuissa yhdistetty käytännössä jokaiseen Euroopan suurseuraan. Lazion persoonallinen seurapomo Claudio Lotito on läimäissyt suurimmalle timantilleen yli sadan miljoonan euron hintapyynnön, mikä ei ole pelottanut potentiaalisia ostajia muualle. Millainen pelimies tämä ”uudeksi Paul Pogbaksi” Italiassa nimetty Milinkovic-Savic oikein on?

Milinkovic-Savic on kahden ammattilaisurheilijan lapsi

Milinkovic-Savicin kasvu ammattijalkapalloilijaksi ei tapahtunut sitä tavallisinta tietä pitkin. Hän on todellisen urheiluperheen vesa, sillä kummatkin hänen vanhempansa olivat ammattilaisurheilijoita. Isä Nikola oli uuttera ja taitava keskikenttäpelaaja ja äiti Milana Jugoslavian maajoukkueessakin esiintynyt koripalloilija. Jalkapallo-oppinsa nuori keskikenttäpelaaja sai Espanjassa, mikä on myös Milinkovic-Savicin synnyinmaa, sillä vuonna 1995 hänen vanhempansa palloilivat ammatikseen Espanjan ammattilaissarjoissa. Myös Milinkovic-Savicin pikkuveli on ammattilaisjalkapalloilija ja yli kaksimetrinen veräjänvartija teki viime kaudella Serie A -debyyttinsä Torinon riveissä.

Vaikka Milinkovic-Savic syntyi Espanjassa, kokee hän itse olevansa puhdas serbi. Perhe palasikin vanhempien kotimaahaan muutama vuosi Sergej’n syntymän jälkeen. 11-vuotiaana lupaava nuori urheilijan alku liittyi ensimmäistä kertaa viralliseen seuraan. Seuraksi valikoitui Serbian historian kolmanneksi menestynein FK Vojvodina, joka yleensä jää ikävästi Serbian kahden suurseuran Partizan Belgradin ja Punaisen Tähden varjoon.

Milinkovic-Savicin edustama 1995-syntyneiden ikäluokka oli äärimmäisen lahjakas ja joukkue voitti useana vuonna putkeen kaikki Serbian juniorimestaruudet. Joukkueen tähtipelaaja ja oli jo tuolloin isokokoinen keskikenttäpelaaja Milinkovic-Savic, joka muodosti todella timanttisen keskikentän kaksikon yhdessä nykyisin Eintracht Frankfurtissa pelaavan Mijat Gacinovicin kanssa. Kaudella 2013-14 kaksikko sai näyttöpaikan myös seuran ykkösjoukkueen riveissä. Erityisesti Milinkovic-Savic vakuutti 14 pelaamassaan ottelussa.

Lupaava keskikenttäpelaaja on kehittynyt nopeasti huippupelaajaksi

Eri joukkueiden pelaajatarkkailijat alkoivat kiertää Vojvodinan otteluita ja Milinkovic-Savic vaihtoikin maisemaa heti debyyttikauden jälkeen. Uudeksi seuraksi valikoitui Belgian pääsarjan Genk, joka maksoi lupaavasti keskikenttäpelaajasta noin puoli miljoonaa euroa. Milinkovic-Savicin markkina-arvoi kasvoi kohisten, sillä hän osoitti heti ensimmäisellä kaudellaan olevansa tähtipelaaja myös astetta kovemmassa Belgian pääsarjassa. Kolmen miehen keskikentän vasemmalla puolella pelannut serbialainen paiski rajusti töitä ja oli vaarallinen myös hyökkäyspäässä.

Viisi maalia 24 ottelussa riittivät herättämään Lazion kiinnostuksen ja Milinkovic-Savic vaihtoi jälleen kerran maisemaa yhden kauden jälkeen. Siirtosumma oli yli kaksinkymmenkertaistunut yhdessä vuodessa, sillä Lazio pulitti nuoresta keskikenttäpelaajasta yli kymmenen miljoonan euron siirtosumman. Siirron ympärille liittyi paljon dramatiikkaa, sillä nuoren keskikenttäpelaajan piti alunperin siirtyi Fiorentinan riveihin. Milinkovic-Savic matkusti Firenzeen allekirjoittamaan sopimusta kaupungin ylpeyden kanssa. Jostain syystä lyhyt kävelyretki kaupungin keskustaan muutti nuoren miehen mielen ja hän totesi haluavansa siirtyä toisen seuran riveihin. Lazio näki tilaisuutensa tulleen ja iski tiskiin sopimustarjouksen, josta serbi ei voinut kieltäytyä.

Milinkovic-Savicin debyyttikausi Italiassa ei sujunut ilman ongelmia. Nuori uuteen sarjaan vasta totutellut pelimies kärsi seuran sekasortoisesta tilanteesta. Lazion kausi epäonnistui täysin ja seura päätyi vaihtamaan huhtikuussa päävalmentajaa, kun Simone Inzaghi korvasi potkut saaneen Stefano Piolin. Valmentajanvaihdos saattoi olla onni onnettomuudessa erityisesti Milinkovic-Savicille, sillä Inzaghi on tullut tunnetuksi rohkeasta nuorten pelaajien peluuttamisesta. Toisella kaudella Italiassa Milinkovic-Savicin vastuu kasvoi ja hän nousi hyvän kauden pelanneen Lazion avainpelaajien joukkoon. Lopullinen läpimurto tapahtui tällä kaudella, kun Inzaghi muutti hieman Lazion pelitapaa ja Milinkovic-Savic pääsi pelaamaan itselleen parhaalla pelipaikalla 3–5–1–1-formaation keskikentän vasemmalle laidalle.

Maalien tuulettelu on ollut viime vuosina tuttua puuhaa Milinkovic-Savicille. (Marco Rosi / Fotonotizia)

Milinkovic-Savic on moderni kahden suunnan keskikenttäpelaaja

Lazion kausi päättyi karvaaseen pettymykseen, kun se menetti kauden viimeisellä kierroksella Mestarien liigan paikan Interille dramaattisen ottelun jälkeen. Henkilökohtaisella tasolla kausi oli kuitenkin nappionnistuminen Milinkovic-Savicille, joka paukutti peräti 12 liigamaalia ja oli monen mielestä yksi koko sarjan parhaista pelaajista. 23-vuotias keskikenttäpelaaja on ottanut joka kaudellaan Italiasssa isoja kehitysharppauksia ja nykyisellään hän on varsin monipuolinen moderni keskikenttäpelaaja.

Milinkovic-Savicin suurimpana vahvuutena pidetään nuoren miehen fysiikkaa. Nuori mies sai hyvät geenit, sillä kahden huippu-urheilijan lapsi on parhaimmillaan suorastaan dominoiva pelaaja kaksinkamppailuissa, ilmassa ja maassa. Maaliahne keskikenttäpelaaja mielletään yleensä puhtaasti hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi, mutta hän on pelannut Lazion riveissä myös varsin puolustavassa roolissa. Tilastojen perusteella Milinkovic-Savic taitaa myös puolustuspelaamisen, sillä hän oli viime kaudella yksi koko Serie A:n eniten pallonriistoja tehneistä pelaajista.

Milinkovic-Savicin oikea jalka herättää pelkoa ympäri Eurooppaa. Hän teki viime kaudella useamman maalin kaukolaukauksilla ja samaan aikaan hän kehittyi isoilla harppauksilla myös erikoistilannepelaamisessa. Vertaukset Paul Pogbaan eivät ole tuulesta temmattuja, sillä ranskalaisen tapaan myös Milinkovic-Savicilta on vaikea saada palloa pois miehen päästessä kuljettamaan eteenpäin täydessä vauhdissa.

Pallollinen pelaaminen on keskikentäpelurin suurin kehityskohde

Milinkovic-Savic ei ole vielä täysin valmis pelaaja ja hänen suurimmat kehityskohteensa liittyvät pallolliseen pelaamiseen. Nuori mies tekee vielä aivan liian paljon huolimattomia ratkaisuja. Hänen syöttöprosenttinsa viime kaudella oli hieman alle 80, mikä on aivan liian pieni luku tähtitason keskikenttäpelaajalle. Serbian maajoukkuemies löytää hienosti pitkillä pystypalloilla pystyjuoksuja tekeviä joukkuekavereita, mutta lyhyissä syötöissä hän tekee usein vääriä valintoja, jotka johtavat pallonmenetyksiin. Milinkovic-Savic meni asiassa eteenpäin tällä kaudella, sillä hän syötti huomattavasti viime kautta enemmän ja selkeästi paremmilla prosenteilla, mutta aivan absoluuttisella huipulle päästäkseen miehen syöttövalikoiman on parannuttava entisestään.

MM-lopputurnaus on loistava mahdollisuus Milinkovic-Savicille näyttää osaamistaan ja nostaa omaa markkina-arvoaan entisestään. Pitkään näytti kuitenkin siltä, ettei nuori tähtipelaaja ylipäätään esiintyisi turnauksessa, sillä jostain täysin käsittämättömästä syystä Serbiaa karsinnoissa luotsannut päävalmentaja Slavoljub Muslin ei löytänyt käyttöä Laziossa loistaneelle pelimiehelle. Vaikka Serbia eteni MM-lopputurnaukseen, sai Muslin potkut melkein välittömästi karsintojen päätyttyä. Yksi syy asialle oli juuri Milinkovic-Savicin kaltaisten nuorten pelaajien pieni vastuu, sillä maassa oltiin sitä mieltä, että joukkue voisi pelata uuden valmentajan alaisuudessa vielä huomattavasti parempaa jalkapalloa. Milinkovic-Savic debytoi samassa ottelussa uuden päävalmentajan Mladen Krstajicin kanssa ja Venäjällä hän on Serbian tärkein yksittäinen pelaaja.

On hyvin todennäköistä, että Milinkovic-Savic vaihtaa seuraa kesällä, sillä viime vuosina Lazio ei ole onnistunut pitämään suurimpia tähtiään riveissään suurten seurojen kolutellessa oville. Milinkovic-Savic omaa hyvin poikkeuksellisen pelaajaprofiilin ja tästä syystä hänen perässään on useita Euroopan huippuseuroja. Lazio tulee nettoamaan hurjan summan serbin myynnillä, sillä sadan miljoonan euron siirtosumma on täyttä realismia. Samalla Milinkovic-Savic on hurjasta siirtosummasta huolimatta melko turvallinen sijoitus, sillä hän on kehittynyt vuosi vuodelta ja hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta lähitulevaisuudessa maailman parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon.

Kansikuva:  Marco Rosi/Getty Images