TOP 10: MM-kisojen parhaat kaksoiskansalaiset – nämä pelaajat voisivat edustaa myös toista kisajoukkuetta

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Maailma globalisoituu ja kansalaisuudet sekoittuvat. Venäjän MM-viheriöillä kirmaa tukku pelaajia, jotka olisivat halutessaan voineet edustaa toistakin maata. Listasimmekin kisojen parhaat kaksoiskansalaiset. Listalle on kelpuutettu nimenomaan pelaajat, jotka voisivat edustaa syntyperänsä tai sukutaustan perusteella toista kisoissa maata.

10. Ivan Rakitic, Kroatia (Sveitsi)

Entisen Jugoslavian alueilta pakeni lukuisia perheitä, joista moni asettui Keski-Eurooppaan. Ivan Rakiticin vanhemmat löysivät kodin Sveitsistä, jossa perheen toinen poika syntyi vuonna 1988. Möhlinin kaupungista kotoisin oleva, mutta käkikellomaan suurseura FC Baselin kasvattama keskikenttäpelaaja edusti Sveitsiä alle 17-, 19- ja 21-vuotiaiden tasolla, mutta valitsi lopulta vanhempiensa kotimaan. Hiljalleen huippupelaajaksi kehittynyt Rakitic debytoi Kroatian paidassa vuonna 2007 vain 19-vuotiaana ja on sittemmin pelannut ruutupaidassa yli 90 A-maaottelua.

9. Rodrigo, Espanja (Brasilia)

Brasilialaissyntyiset pelaajat alkavat olla tuttuja näkyjä monissa maajoukkueissa. Yksi kovimmista on Espanjaa edustava Rodrigo. Valenciassa pelaava 27-vuotias hyökkääjä syntyi Rio De Janeirossa, mutta muutti Espanjaan jo 13-vuotiaana. Seuraksi valikoitui Celta Vigo, koska nuorukaisen isä, lähes 200 ottelua Flamengossa pelannut Adalbelto perusti jalkapallokoulun Vigon kaupunkiin vuonna 1994. Celtan jälkeen Rodrigo kokeili siipiään Real Madridissa, mutta todellinen läpimurto nähtiin Benficassa. 16 maalia Valencialle päättyneellä kaudella pyssyttänyt kärki voisi edustaa synnyinmaataan. Valinta osui kuitenkin Espanjaan, jonka paidassa Rodrigo on juhlinut alle 21-vuotiaiden EM-kultaa ja edustanut maata vuoden 2012 kesäolympialaisissa. A-maajoukkueessa kärki debytoi vuonna 2014.

8. Benjamin Mendy, Ranska (Senegal)

Jalkapallotodellisuus voisi olla kovin toisenlainen, jos Euroopassa syntyneet afrikkalaistaustaiset pelaajat edustaisivat vanhempiensa kotimaita. Pariisin lähiöistä kotoisin oleva laitapakki on edustanut Ranskaa jokaisessa poikamaajoukkueessa, mutta 23-vuotiaan Mendyn sukujuuret johtavat Senegaliin. Le Havren maineikkaan akatemian kasvatin todellinen läpimurtokausi nähtiin Monacossa 2016-17, jolloin vasen puolustaja debytoi Les Bluesin paidassa. Jalkapallomaailman hauskimpiin some-persooniin kuuluva ranskalainen siirtyi viime kesänä Man Cityyn ja ehti olla puoli vuotta maailman kallein puolustaja.

Maailman kalleimpiin puolustajiin kuuluva Benjamin Mendy voisi kirmata myös Senegalin paidassa. (Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Images)

7. Sami Khedira, Saksa (Tunisia)

Keväällä 31 vuotta täyttänyt Sami Khedira ei ole koskaan ollut aivan planeetan terävintä kärkeä, mutta luotettava ja hommansa hoitava huippupelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Saksaa valmentava Joachim Löw on aina luottanut sekä tasapainottavassa että box-to-box-roolissa viihtyvään Khediraan. Jo Khediran nimestä ja ulkomuodosta huomaa, ettei hän ole geneerinen saksalainen. Stuttgartissa syntyneen keskikenttäpelaajan isä on tunisialainen, joten Juventusta edustava Khedira voisi edustaa myös Karthagon kotkia. Maajoukkueen valinta tuskin tuotti saksalaisen äidin pojalle suurta tuskaa, sillä hän kipparoi Saksan alle 21-vuotiaiden EM-kultaan vuonna 2009.

6. Diego Costa, Espanja (Brasilia)

Jalkapallomaailmasta ei löydy montaa kahta maajoukkuetta ja vieläpä erittäin kovaa sellaista edustanutta pelaajaa. Kontroversiaalina hahmona tunnettu Diego Costa, 29, debytoi Brasilian paidassa keväällä 2013, kun Selecao kohtasi harjoituspeleissä Italian ja Venäjän. Samana syksynä Costa tuli toisiin ajatuksiin. Espanjan kansalaisuuden saanut Atletico Madrid -hyökkääjä halusi edustaa La Rojaa ja joutui tekemään FIFA:lle erillisen hakemuksen. Hyökkääjä itse perusteli peliliikettään sillä, että koki saaneensa Espanjalta kaiken ja halusi sen takia edustaa maata. Brasiliassa Costan päätöstä ei otettu hyvin vastaan ja maan liitto syytti hyökkääjää ahneudesta. Hiljattain Costa kertoi haaveilevansa Espanja–Brasilia-finaalista meneillään olevissa MM-kisoissa.

Jo kolmesti Venäjällä osuneen Diego Costan maajoukkuekuvioista ei ole draamaa puuttunut. (Stu Forster/Getty Images)

5. Kalidou Koulibaly, Senegal (Ranska)

Kaikki afrikkalaistaustaiset siirtolaiset eivät edusta eurooppalaista synnyinmaataan. Huipputoppari Kalidou Koulibaly syntyi ja varttui Ranskan koilisosassa lähellä Saksan rajaa. Hiljattain 27 vuotta täyttänyt Koulibaly edusti Ranskan alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta ja Didier Deschampsin huhuttiin olevan halukas valitsemaan Napolin toppari myös A-maajoukkueeseen vuonna 2015. Koulibaly päätti kuitenkin edustaa vanhempiensa synnyinmaata Senegalia, jonka paidassa hän on pelannut 23 maaottelua. Koulibaly ei suinkaan ole Senegalin kisajoukkueen ainoa kaksoiskansalainen. Keita Balde on syntynyt ja varttunut Kataloniassa, mutta valitsi Koulibalyn tavoin vanhempiensa kotimaan.

4. Sergej Milinkovic-Savic, Serbia (Espanja)

Kisojen seuratuimpiin pelaajiin kuuluva Sergej Milinkovic-Savic pitää itseään puhtaana serbinä, sillä hänen kummatkin vanhempansa ovat kotoisin Serbiasta. Keskikenttäpelaaja kuitenkin syntyi Espanjassa, kun vanhemmat urheilivat maassa ammatikseen. Milikovic-Savic muutti Serbiaan 11-vuotiaana, eikä maajoukkueen valintaa ole näin ollen tarvinnut arpoa. Jos 23-vuotias Lazion pelaaja olisi kuitenkin päättänyt edustaa synnyinmaataan, olisi hän fyysisenä hujoppina eittämättä mielenkiintoinen näky pienempien ja huipputeknisten espanjalaisten keskikenttäpelaajien joukossa.

3. Dele Alli, Englanti (Nigeria)

Milton Keynesistä, hieman Lontoosta pohjoiseen kotoisin oleva Dele Alli kuuluu Englannin suurimpiin tulevaisuuden toivoihin. 22-vuotias keskikenttäpelaaja on englantilaisen äidin ja nigerialaisen isän poika, joten hän voisi edustaa myös Superkotkia. Lapsena Alli asuikin isänsä kanssa kaksi vuotta Nigeriassa, mutta palasi Englantiin. Tottenham-pelaaja ei tiettävästi ole missään vaiheessa pohtinut edustavansa isänsä kotimaata, sillä hänen paidan selässään komeilee nimi Dele – ei Alli – sen takia, ettei hän koe yhteyttä isänsä sukunimeen. Allin vaikeaa lapsuutta ja katkenneita välejä vanhempiin on puitu aina englantilaisten roskalehtien takasivuilla asti. Vastaavasti Nigerian joukkueesta Victor Moses ja Alex Iwobi varttuivat Englannissa ja edustivat maan poikamaajoukkueita, mutta valitsivat aikuisten tasolla Nigerian.

Englannin avainpelaajiin kuuluvan Dele Allin isä on nigerialainen. (Matthias Hangst/Getty Images)

2. Gonzalo Higuain, Argentiina (Ranska)

Juventusta edustava Gonzalo Higuain, 30, on toisen polven jalkapalloilija. Gonzalo syntyi Ranskassa isä-Jorgen pelatessa ammatikseen Brestissä. Maailman kovimpiin maalipyssyihin lukeutuva argentiinalainen muutti pois Ranskasta alle vuoden ikäisen, eikä puhu kieltä, mutta omistaa edelleen maan passin. Syksyllä 2006 River Platessa pelannut nuorukainen sai kutsut sekä Argentiinan että Ranskan maajoukkueisiin. Hän kuitenkin kieltäytyi molemmista, ollessaan epävarma kumpaa maata edustaa. Talvella 2007 Higuain kertoi valinneensa Albicelesten klassisilla saatesanoilla: ”Tämä oli sydämeni valinta”.

1. Thiago, Espanja (Brasilia)

Espanjaa edustavalla Thiago Alcantaralla on ollut runsaasti epäonnea loukkaantumisten kanssa, mutta 27-vuotias keskikentän taituri on siitä huolimatta yksi pelipaikkansa parhaita koko maailmassa. Thiagon isä Mazinho oli niin ikään ammattilaisjalkapalloilija, jonka palkintokaapista löytyy maailmanmestaruus Brasilian paidasta vuonna 1994. Selecaon lisäksi Thiago voisi edustaa Italiaa, sillä hän syntyi saapasmaassa isän pelatessa Leccessä. Thiago asui lapsena välillä Espanjassa ja välillä Brasiliassa, kunnes siirtyi FC Barcelonan akatemiaan 13-vuotiaana. Maajoukkuevalintaansa Bayern Münchenin pelaaja perusteli samalla tavoin kuin Diego Costa: juurtumisella Espanjaan. Thiagon kaksi vuotta nuorempi pikkuveli Rafinha päätti kuitenkin edustaa vanhempien kotimaata Brasiliaa. Listalla aiemmin esitelty Rodrigo ja Thiago tutustuivat lapsina ja ovat olleet parhaita ystäviä siitä saakka.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images