Vincent Kompany on pysynyt kohtuuttomista takaiskuista huolimatta huipulla – erilainen supertähti ammentaa voimaa positiivisuudesta

MM-futiksen ratkaisupelit ovat täällä – Betsafe tarjoaa suomalaisille 5000€ viikkopalkinnot

Vincent Kompany on poikkeuksellinen pelaaja. City-fanien suosikki on johdattanut joukkueensa muun muassa kolmeen mestaruuteen, mutta ennen kaikkea säilyminen huipulla valtavasta loukkaantumishistoriasta huolimatta on käsittämätön suoritus.

Jopa Kompanyn osallistuminen MM-kisoihin oli vielä turnauksen alla kysymysmerkki, sillä puolustaja kärsi vähemmän yllättäen loukkaantumisista. 32-vuotias toppari selviytyi kuitenkin kisoihin ja onkin esiintynyt kisaviheriöllä totutun varmasti.

Sivuun jääminen turnauksesta olisi ollut valtava isku 17-vuotiaana helmikuussa 2004 maajoukkueessa debytoineelle Kompanylle. Anderlechtin kasvatin maajoukkueuralla on riittänyt muutenkin vastoinkäymisiä. Kompany valittiin Belgian joukkueeseen kesän 2008 olympialaisiin, mutta hänen tuolloinen seurajoukkue HSV oli kutsua vastaan, koska kyseessä ei ollut FIFA:n turnaus. HSV myöntyi ja antoi Kompanylle luvan pelata alkulohkon kaksi ensimmäistä ottelua, jonka jälkeen hänen olisi palattava työnantajansa palvelukseen. Kompany sai turnauksen avausottelussa punaisen kortin Brasiliaa vastaan, mikä tarkoitti pelikieltoa seuraavaan kamppailuun. Puolustaja uhmasi HSV:n käskyä palata takaisin seurajoukkueeseen, koska olisi halunnut olla alkulohkon päätöskamppailussa auttamassa maajoukkuetta. Belgian liitto kuitenkin myöntyi paineen alla ja Kompany poistui turnauksesta sovitusti.

Belgia lähti jopa yhtenä ennakkosuosikkina vuoden 2016 EM-kisoihin, mutta turnaus päättyi lopulta puolivälierissä tappioon Walesille. Tämä turnaus jäi Kompanyltä kokonaan väliin loukkaantumisen takia. 

Venäjän kisoihin hän kuitenkin pääsi mukaan, vaikkakin ilman kapteeninnauhaa. Vuonna 2011 maajoukkueen kapteeniksi noussut Kompany joutui hiljattain luopumaan maajoukkueen kapteeniudesta runsaiden poissaolojen takia ja uudeksi kippariksi valittiin Eden Hazard. Esimerkiksi vuonna 2016 Kompany ei pystynyt loukkaantumisten takia edustamaan Belgiaa yhdessäkään ottelussa. Viimeisen 3,5 vuoden aikana puolustaja on pelannut maajoukkueen paidassa vain 13 peliä. 

32-vuotiaalle Kompanylle on kertynyt 80 ottelua Belgian maajoukkueessa. Kuva: Shaun Botterill/Getty Images)

Kompanyn nuoruus sujui hänen synnyinkaupungissaan Brysselissä. Kongosta poliittisena pakolaisena maahan muuttaneen isän sekä belgialaisen äidin perhe asui vähemmän mairittelevalla alueella Belgiassa ja jalkapallo oli heti suuressa roolissa pojan elämässä, vaikka äiti yrittikin painostaa poikaa enemmän opiskeluiden pariin. 

Kompanyn poikkeuksellisen lahjakkuus tuli kuitenkin nopeasti ilmi ja varsinkin nuorukaisen valtava nälkä voittamiseen ajoi häntä eteenpäin. Lahjakas pelaaja nousi Anderlechtin akatemiasta seuran edustusjoukkueeseen jo 17-vuotiaana ja sai heti alusta lähtien reilusti vastuuta. Kompany valittiinkin heti ensimmäisen kauden jälkeen Belgian pääsarjan parhaaksi, minkä lisäksi palkintokaappi sai lähivuosina täytettä muiden runsaiden henkilökohtaisten pystien lisäksi kahdesta Belgian mestaruudesta. 

Lupaavat otteet herättivät monien suurseurojen kiinnostuksen ja Kompany siirtyikin kesällä 2006 Hampuriin kymmenellä miljoonalla eurolla. Loukkaantumiset astuivat kuvaan kuitenkin jo ensimmäisellä kaudella ulkomailla: belgialainen pelasi avauskaudellaan vain kuusi ottelua Bundesliigassa loukkaantumisten takia. Vammat eivät kuitenkaan vähentäneet Manchester Cityn kiinnostusta erittäin lupaavaan toppariin, vaan kesällä 2008 oli edessä siirto Valioliigan.

Myös läheisten ongelmat varjostivat lupaavan topparin Euroopan valloitusta. Ensimmäisen HSV-kauden aikana Kompanyn sisko sairastui syöpään ja pian sama koitti myös hänen äidilleen. Sisko selätti sairauden, mutta äiti vastaavasti menehtyi. Tämä oli erittäin kova kolaus nuorelle urheilijalle. 

Cityssä belgialainen nousi nopeasti kannattajien suosioon sekä pelipaikkansa eliittiin maailmassa. Kompanyn vahvuuksia ovat erityisesti erinomainen fysiikka sekä kyky lukea peliä, minkä lisäksi topparilla on äärimmäisen vähän heikkouksia. Hän onkin ollut Cityn tukiranka, kun Citizens on noussut maailman parhaiden seurojen joukkoon. Kohokohta koitti keväällä 2012, kun City voitti mestaruuden 44 vuoden tauon jälkeen. Tämän jälkeen Valioliigan mestaruuksia on kertynyt vielä kaksi lisää.

Kompanyn City-uraa on kuitenkin varjostanut lukuisat loukkaantumiset. Esimerkiksi viimeisen kolmen kauden aikana hän on pelannut yhteensä 41 ottelua Valioliigassa, kun jokainen joukkue pelaa 38 peliä sesongin aikana. Belgialainen on pelannut Cityssä kymmenen vuotta (mikä on muuten todella kunnioitettava suoritus tämän päivän huippujalkapallossa), minkä aikana hän on pelannut vain kolmella kaudella yli 30 ottelua Valioliigassa. 

– Kun tulee lähelle uran loppua, ymmärrät, että sinun on arvostettava jokaista hetkeä Se on elämän tarina. Joku voi käydä lähellä kuolemaa ja he aikovat nauttia elämästä paljon enemmän kuin kukaan muu. Minä kävin lähellä urheilu-urani kuolemista ja nautin kaikesta mitä tulee eteen. Minä todella teen niin, voisin pelata ulkona puistossa, Kompany kommentoi takaiskujaan New York Postille.

Onkin käsittämätöntä, että Kompany on edelleen maailman huipulla 32-vuotiaana, kun ottaa huomioon miehen loukkaantumishistorian. Erityisen paljon hän on kärsinyt erilaisista lihasvammoista. Ensimmäisen kahdeksan City-kauden aikana Kompanylla oli ollut peräti 14 eri pohjevammaa. Vahvalla fysiikalla on kuitenkin kääntöpuolensa, mikä voi näkyä juuri loukkaantumisina. 

– Se johtuu hänen juoksutekniikastaan, nopeista käännöksistä tai laukaisutekniikastaan. Voi olla, että juuri nämä tekniikat mahdollistavat hänen menestyksensä. Noiden suoritusten aikana hän venyttää niveliään ja lihaksiaan voimilla, joissa hänen kroppansa ei selviydy. On syytä ajatella, että siinä voi olla myös ongelmia kuten epäsymmetriaa liikkeessä, epätasapainoa voiman suhteen oikealla ja vasemmalla puolella kehoa ja kuinka se vaikuttaa siihen, miten hänen lihaksensa ja nivelensä käsittelevät kuormituksen. Jos hän ei ole fyysisesti valmistautunut käsittelemään näitä voimia, niin hän loukkaantuu potentiaalisesti uudestaan, professori Gareth Irwin arvioi Goal.comille Kompanyn loukkaantumisalttiuden taustoja. Professori Irwin työskentelee Cardiffin yliopistossa ja toimii International Society of Biometrics in Sportin presidenttinä. Lisäksi Irwin on työskennellyt kansainvälisessä rugbyliitossa sekä viimeisinä vuosina tutkinut FIFA:lle tekonurmien vaikutuksia loukkaantumisiin.

City-fanien suurimpien suosikkien joukkoon kuuluva Kompany on kärsinyt urallaan kohtuuttomasti loukkaantumisista. Kuva: Michael Regan/Getty Images

Kompany ei ole tyypillinen supertähti, sillä hän ei tykkää paistatella parrasvaloissa, vaan tykkää viettää enemmänkin aikaa rauhallisesti perheensä kanssa. Belgialainen on myös poikkeuksellisen kiinnostunut muun muassa politiikasta. Puolustaja on joutunut viettämään lukuisten loukkaantumisten myötä paljon aikaa pelikentän ulkopuolella, mutta hän on käyttänyt kuntouttamisen myös hyödykseen.

Kompany valmistui hiljattain kauppatieteiden maisteriksi Manchesterissa. Suoritus on todella kunnioitettava, sillä äärimmäisen huippu-urheilun sekä opiskelun yhdistäminen on todella haastavaa. Eikä noin 140 000 euron viikkopalkkaa Cityssä nauttivan puolustajan olisi taloudellista pakkoa miettiä uran jälkeistä aikaa aivan samaan tapaan kuin SM-tason urheilijan. Hyvässä tilanteessa oleva pelaaja onkin laittanut hyvän kiertämään.

– En ikinä uskonut, että voisin nauttia tästä kaikesta vauraudesta ilman laittamatta sitä hyvään. Sanoin aina äidilleni, että mitä rikkaammaksi tulen, sitä parempi se on monille ihmisille, joten älä murehdi siitä. Olen pitänyt sen 17-vuotiaasta asti. Aloin ensin huolehtia perheestäni, jonka jälkeen aloin huolehtia siitä naapurustosta, josta olen kotoisin ja nyt olen iloinen voidessani sanoa, että minä saan yli 1000 lasta pelaamaan jalkapalloa joka viikko, Kompany kertoi taloudellisia periaatteitaan CNN:lle. 

Kompany onkin ajattelutavaltaan äärimmäisen positiivinen, joka tahtoo kaikille vain hyvää. Hän onkin tehnyt paljon myös hyväntekeväisyyttä. Puolustaja hyödyntää positiivista ajattelutapaa myös loukkaantumisista toipuessa.

– Kun tulee paha takaisku, menen kotiin, näen vaimoni ja lapseni, otan lasin viiniä – se on sallittua siihen aikaan – tai pienen lasin olutta, ja seuraavana aamuna kerron itselleni, että on monia kauniita asioita saavutettavana ja kaikki on taas positiivista, Kompany summaa Manchester Evening Newsille. 

Lähteet:

Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images