Näin Veikkausliiga-joukkueet ovat aloittaneet viime kauteen verrattuna

Veikkausliigakausi on potkaistu vauhdilla käyntiin monien värikkäiden otteluiden myötä. Viime kauteen verrattuna voimasuhteet alkukauden osalta ovat muuttuneet melkoisesti.

Sarjakärjessä on jälleen vähemmän yllättäen HJK, joka on kerännyt pisteitä käytännössä samaan tahtiin kuin viime kaudellakin. Vuosi sitten Klubi nappasi ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan 19 pistettä, kun taas tällä kaudella pistepussi on karttunut 18 pisteellä yhtä monesta ottelusta.

Viime kauden alkuun verrattuna eniten ovat petranneet SJK sekä RoPS, jotka ovat saalistaneet ottelua kohden keskimäärin pisteen enemmän. Seinäjokelaiset keräsivät debyyttikauden ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan vain yhdeksän pistettä. Tällä kaudella joukkue on kerännyt yhtä monesta ottelusta peräti 17 pistettä. Varsinkin puolustuspeli on parantunut, sillä joukkue on päästänyt peräti 11 maalia vähemmän kuin viime kaudella. Myös hyökkääminen on toiminut, sillä SJK on tehnyt 12 maalia, mikä on puolet enemmän kuin vuosi sitten. Myös Inter on ollut huomattavasti tehokkaampi kuluvalla kaudella. Vahid Hambon ja Guy Gnabouyoun johdolla sinimustat ovat iskeneet jo 17 osumaa, kun vuosi sitten vastaava lukema oli kahdeksan.

RoPS aloitti kuluvan kauden kolmella tappiolla, mutta sen jälkeen kurssi on muuttunut melkoisesti viiden voiton myötä. Pistepussi on karttunut siis 15 pisteellä, kun viime kaudella yhtä monesta ottelusta oli saldona vain seitsemän pistettä. Rovaniemeläiset nappasivat vuosi sitten kauden viidennen voittonsa vasta lähes heinäkuun alussa.

Myös KuPS on saanut hyvän alun kauteen. Seitsemästä pelistä on irronnut 11 pistettä, mikä on kuusi pistettä enemmän kuin viime kaudella. Joukkue on tosin tehnyt vain viisi maalia, mikä on saman verran kuin vuosi sitten. Kesken viime kauden savolaisten peräsimeen tarttunut Marko Rajamäki onkin tehnyt hienoa työtä ja joukkue on onnistunut kääntämään tiukkoja kamppailuja voitoiksi.

Heikoitein suhteessa edelliskauteen ovat aloittaneet pohjanmaalaiset Jaro sekä VPS, jotka keikkuivat vuosi sitten sarjan kärkipäässä. Nyt molemmat joukkueet ovat sarjan häntäpäässä. Jumbosijalla majaileva VPS on kerännyt lähes 1,5 pistettä vähemmän ottelua kohden kuin viime kaudella. Joukkue on hävinnyt nyt jo kuusi ottelua, kun taas edelliskaudella kuudes tappio koitti vasta kesäkuun lopussa. Pietarsaaren ylpeys Jaro on vastaavasti kerännyt tasan pisteen vähemmän ottelua kohden viime kauteen verrattuna.

Paljonko mestaruuteen tai putoamiseen vaaditaan?

Viimeisen neljän kauden aikana, kun Veikkausliigassa on pelattu 33 ottelua joukkuetta kohden, HJK:lla on vähimmillään riittänyt mestaruuteen 64 pistettä. Huippuvuonna 2011 Klubi keräsi hulppeat 81 pistettä, kun se voitti 33 ottelustaan peräti 26. Kahden viime kauden aikana helsinkiläiset ovat juhlineet mestaruutta 72 ja 73 pisteellä.

Kuluvan kauden paras pistekeskiarvo on SJK:lla. Kahdeksan ottelun ja 17 pisteen myötä seinäjokelaiset ovat keränneet keskimäärin 2,13 pistettä ottelua kohden. Jos sama tahti säilyy koko kauden, niin seinäjokelaiset keräisi yhteensä hieman yli 70 pistettä. HJK on jo tottunut europelien tuomaan lisärasitukseen, mutta jää nähtäväksi, miten ensimmäistä kertaa Eurooppaan pyrkivä SJK pärjää kiireisinä kesäkuukaisina. Helppoihin pistemenetyksiin ei ole varaa tai muuten mestaruutta juhlitaan jälleen Sonera Stadiumin uumenissa.

Haka putosi kolme vuotta sitten, vaikka se keräsi 32 pistettä. Se on nykyisen sarjajärjestelmän suurin pistemäärä putoajien osalta. Kolmena muuna vuotena putoamiseen on vaadittu 22-24 pistettä.

Nykyisellä tahdilla VPS keräisi tällä kaudella alle viisi pistettä, mutta on sanomattakin selvää, että pistetahti tulee nousemaan. Eroa edellä olevaan Jaroon on vain neljä pistettä ja vaasalaisilla on ottelu vähemmän pelattuna. Jaron pistetahdilla tulisi hieman yli 20 pistettä. Putoamistaistelusta onkin tänä vuonna odotettavissa äärimmäisen tiukka, kun sarjassa on lisäksi kolme nousijajoukkuetta, joiden todellinen taso tulee näkymään kesän mittaan.