Naisten maajoukkue kovan haasteen edessä – puoli vuotta aikaa EM-karsintoihin

Naisten maajoukkue osallistui maaliskuun alussa Kyprosella pelattavaan kansainväliseen turnaukseen. Saldoksi kertyi kaksi tappiota, tasapeli ja voitto.

Naisten maajoukkue ei selviytynyt kesän MM-kisoihin Kanadaan. Seuraavat karsinnat vuoden 2017 Hollannissa pidettävään EM-iopputurnaukseen alkavat syksyllä. Jännitystä on luvassa jo 13.4., kun UEFA arpoo karsintalohkot Sveitsissä.

Suomi kärsi Kyprosella tappiot Englannille 1-3 ja Australialle 0-3-lukemin. Hollannin kanssa joukkue pelasi maalittoman tasapelin ja Etelä-Afrikka kaatui 2-1. Englanti kukisti turnauksen finaalissa Kanadan 1-0. Panoksena eivät olleet pisteet, joten tuloksia tärkeämmäksi anniksi Suomelle muodostui oman pelin kehittäminen.

Onnistuttiinko tässä? Päävalmentaja Andrée Jeglertz vaikutti turnauksen jälkeen tehdyssä Palloliiton haastattelussa mietteliäältä. Joissain asioissa oli menty eteenpäin, mutta toisaalta kaksiviikkoinen herätti myös uusia kysymyksiä. Suomi pystyi Hollantia ja Etelä-Afrikkaa vastaan rakentamaan peliä maltilla, mutta kovia maita vastaan suurin osa ajasta ja energiasta piti käyttää puolustamiseen.

Jeglertz valmennusjohtoineen voi varmasti kehittää Suomen pelaamista ainakin jonkin verran. Tärkein työ tehdään seuraavan puolen vuoden aikana kuitenkin joukkueen runkopelaajien seurajoukkuearjessa. Saksan Bundesliigassa pelaava Tinja-Riikka Korpela valittiin taannoin maailman neljänneksi parhaaksi maalivahdiksi. Hänessä joukkueella on johtaja, mutta yksi ei riitä. Myös kenttäpelaajien pitää nostaa tasoaan ja ottaa vastuuta nykyistä enemmän.

Maija Saari, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen ja Annika Kukkonen pelaavat hyvissä sarjoissa Ruotsissa ja Norjassa. Kaksi vuotta ennen kisoja katseet kannattaa kuitenkin siirtää ”seuraavaan aaltoon”. Adelina Engman, Juliette Kemppi ja Nora Heroum siirtyivät talvella Ruotsin ja Tanskan pääsarjoihin ja vieläpä hyviin joukkueisiin. Riikka Ketoja päätyi Ruotsin toiseksi korkeimmalle tasolle, mutta myös hän saattaa pelata itselleen avauksenpaikan maajoukkueesta seuraavan vuoden aikana.

Kyproksen turnausta seurasi paikan päältä myös seitsemän Naisten Liigan päävalmentajaa. Kahdeksas eli Åland Unitedin luotsi Gary Williams toimii Jeglertzin apuvalmentajana. Ryhmän tehtävä oli analysoida kovia kansainvälisiä otteluita ja tutustua Suomen maajoukkueen toimintaan. Viikon tärkein arvo löytyy kuitenkin kotiin viedyistä tuliaisista ja nyt ei ole kyse lentokentän suklaavalikoimasta.

Viime kaudella liigapronssia voittaneen Pallokissojen riveistä löytyy tällä hetkellä seitsemän tyttö- ja yksi naisten maajoukkuepelaaja. Lahjakkaita nuoria pitää osata tukea ja kehittää nyt erityisen hyvin. Esimerkiksi Kokkolasta Kuopioon siirtynyt Olga Ahtinen voi olla naisten maajoukkueen tuleva keskikentän johtaja. Pallokissat toimii tässä vain esimerkkinä. Nuorisomaajoukkuepelaajia löytyy useita myös muun muassa TPS:sta, Ilveksestä, PK-35 Vantaasta sekä Åland Unitedista.

Maailman kärki on Suomesta vielä kaukana, mutta tulevaisuus näyttää kaikkea muuta kuin synkältä. Jos laittaa mieleen esimerkiksi nimet Ahtinen, Heidi Kollanen, Emmaliina Tulkki ja Eveliina Summanen osuu todennäköisesti oikeaan kun puhutaan Suomen seuraavista laurakalmareista ja annemäkisistä.

Naisten maajoukkue kokoontuu seuraavan kerran Eerikkilään pääsiäisenä. Luvassa on maaottelu Puolaa vastaan 6.4. Kotimainen Naisten Liiga puolestaan käynnistyy 18.4.