Näkökulma: Pohjanpalolla ei asiaa Leverkusenin avaukseen

Joel Pohjanpalo on noussut Saksassa salaman lailla urheiluotsikoihin sensaatiomaisten peliesitystensä ansiosta. Bundesliigaa on takana nyt kaksi ottelukierrosta. Leverkusenin vaihtopenkiltä kummassakin ottelussa kentälle vaihdettu Pohjanpalo on saanut peliaikaa yhteensä 31 minuuttia, mutta tuossa ajassa helsinkiläinen on laukonut jo neljä osumaa – kaikki joukkueensa sarjamaalit tähän asti!

Viime tiistaina vasta 22 vuotta täyttänyt ”Jolle on ollut todellinen supervaihtomies tehdasseuran riveissä. Vaihtopelaajan rooli häntä mitä todennäköisimmin tulee silti odottamaan myös jatkossa.

Vielä uransa alkutaipaleella oleva Pohjanpalo on ottanut isoja askelia kehityksessään menneen kesän aikana. Ero viime kauteen on silmiinpistävä. Leverkusen on yksi Bundesliigan kärkijoukkueista ja sen hyökkäysarsenaali on paperilla laadukas ja leveä. Varovaisestikin arvioituna Pohjanpalo tulee hierarkiassa vasta neljäntenä vaihtoehtona avauskokoonpanon kärkimiehiä mietittäessä. Ennätysummalla kesällä Hoffenheimista saapunut Kevin Volland ja viime kauden Bundesliigassa jopa 17 maalia iskenyt Javier ”Chicharito” Hernandez ovat lähtökohtaisesti itsestään selviä valintoja avaukseen terveenä ollessaan.

Myös hieman monipuolisemmat hyökkääjäpelaajat Admir MehmediHakan Calhanoglu sekä Karim Bellarabi taistelevat Pohjanpalon kanssa elintilasta. Lisäksi reservistä löytyy vaikeasta lonkkavammasta kärsivä seuraikoni Stefan Kiessling, jonka ura tosin saattaa saada päätepisteensä piakkoin.

Pohjanpalon kannalta faktat ovat kiistattomia. Mies on ollut ilmiömäinen, eikä olisi pystynyt tekemään mitään paremmin.

Kauden avausottelussa Mönchengladbachia vastaan hänet vaihdettiin kentälle 78.minuutilla. Minuuttia myöhemmin suomalaiskärki toi Die Werkselfin tasoihin. Viikko sitten HSV:tä vastaan Pohjanpalo vaihdettiin tappiotilanteessa kentälle 18 minuuttia ennen täyttä aikaa. Lopputulemana kolme maalia ja voitto.

Myös viime keskiviikon Mestarien liiga -ottelussa jälkimmäisen puoliajan pelannut Pohjanpalo oli alati vaarallinen, vaikka maali jäikin tällä kertaa puuttumaan.

Neljällä maalilla Pohjanpalo jakaa Bundesliigan maalipörssin kärkipaikan Bayern München -tähti Robert Lewandowskin kanssa. Saavutus on huikea, mutta sekään ei silti tällä hetkellä näytä riittävän.

Kovemmalla rutiinitasolla operoivat profiilihyökkääjät Chicharito sekä Volland ovat valmentaja Roger Schmidtin ensisijaiset vaihtoehdot kärkeen myös jatkossa. Kumpikin hyökkääjistä on aivan hiljattain toipunut pelikuntoon loukkaantumisistaan ja heidän harteilleen seura on ladannut paljon odotuksia tälle kaudelle.

Pohjanpalo tuo kuitenkin uuden ulottuvuuden valmentaja Schmidtille ollen vaihtomiehenä erinomainen taktinen ase ottelun kulminaatiohetkillä. Schmidt on kehunut suomalaishyökkääjän kykyä muuttaa pelin kulkua ja dynamiikkaa vaihdosta kentälle päästyään. Pohjanpalo on parhaimmillaan vastustajan rangaistusalueella, jossa hän pystyy haistamaan maalipaikat ja kykenee ratkaisuihin yhdellä kosketuksella. Onnistuakseen hän tarvitsee ympärilleen laadukkaat pelaajat, jotka pystyvät ruokkimaan maaliahnetta hyökkääjää. Leverkusenissa tarjoilun laadusta ei ole pulaa, toisin kuin esimerkiksi maajoukkueessa tai viime kaudella 2.Bundesliigan Fortuna Düsseldorfissa.

Tämän viikon lauantaina Leverkusen matkustaa Eintracht Frankfurtin vieraaksi Commerzbank Arenalle. Lukas Hradeckyn Frankfurt on vahvistunut viime kaudesta ja sen puolustus on toiminut vakuuttavasti kauden ensimmäisissä otteluissa.

Frankfurt ja Leverkusen eivät ole Bundesliigan historiassa kertaakaan jääneet 0-0-tulokseen keskinäisissä kohtaamisissaan, joten maaleja sopii odottaa tälläkin kertaa.

Leverkusen pelaa kymmenen päivän jakson aikana jopa neljä ottelua, joten on mahdollista, että jossain vaiheessa myös ”Danger” lempinimellä tunnettu Pohjanpalo saa näyttöpaikan avauksessa. Oletettavaa silti on, että mikäli Vollandin ja Chichariton pelikunnoissa ei ilmene takapakkia, Pohjanpalo aloittaa lauantainakin penkiltä. Todennäköisesti Roger Schmidt päästää jossain vaiheessa ottelun edetessä huikaisevalla itseluottamuksella operoivan nuoren hyökkääjänsä irti.

Ja sen jälkeen on supervaihtomiehelle taas kaikki mahdollista.

Seuraa Bundesliigaa läpi kauden kattavasti Eurosport Player -palvelusta.