Pystyykö viime vuonna Vuoden manageriksi valittu Jörg Schmadtke pelastamaan Wolfsburgin?

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan.

Vaikka Bundesliiga-kausi 2017-2018 onkin jo paketoitu, on työ seuraavaa kautta varten aloitettu jo seurojen toimistoissa. Hihansa on käärinyt myös VfL Wolfsburg, joka ilmoitti viime viikolla palkanneen uudeksi urheilutoimenjohtajakseen kokeneen Jörg Schmadtken. Kauden 2016-2017 päätteeksi saksalainen 11Freunde-lehti valitsi hänet Vuoden manageriksi FC Kölnin loistokauden seurauksena, ja nyt myös Wolfsburgissa odotetaan mieheltä mainetekoja, jotta nukkuva jättiläinen saataisiin takaisin huipulle.

Schmadtken on huhuiltu saavan jopa 100 miljoonan euron budjetin ja vapaat kädet joukkueen uusimista varten. Ravistelua seura totisesti kaipaakin, sen jouduttua tänä keväänä jo toista vuotta peräkkäin Bundesliigan putoamiskarsintaan. Se oli kauniisti sanottuna ala-arvoinen suoritus isoilla resursseilla operoivalta seuralta.

Ennen Volkkari-pestiä Schmadtke ehti toimia Alemannia Aachenissa, Hannoverissa ja Kölnissä. Hänelle on muodostunut jo eräänlainen siirtogurun maine, koska 54-vuotias saksalainen on onnistunut naaraamaan pikkubudjeteilla useita kovia pelaajia joukkueisiinsa, joista ei aiemmin oltu kuultu paljoakaan. Nyt hän pääsee toteuttamaan itseään aivan toisenlaisessa ympäristössä, huomattavasti isommilla resursseilla.

Wolfsburgissa Schmadtke saa vapauden pelaajahankintojen suhteen ja nyt hän voi pyrkiä haalimaan isomman kaliiberin pelaajia, jotka eivät ennen ole olleet mahdollisia. Ensimmäinen merkittävä tehtävä on päättää, onko valmentaja Bruno Labbadia oikea mies jatkamaan vetovastuussa myös ensi kaudella. Labbadia on pelastanut seuroja putoamisilta ja saanut kriisijoukkueista tarvittavan tuloksen irti keväisin, mutta hän ei välttämättä ole oikea mies palauttamaan Wolfsburgia sarjan huipulle. Labbadia kun ei ole tottunut olemaan pitkissä työsuhteissa ja juuri sellaista autokaupungin seurassa juuri kaivattaisiin. Wolfsburgiin on linkitetty jo myös Ralph Hasenhüttl, joka hiljattain purki omasta aloitteestaan sopimuksensa RB Leipzigin kanssa. Saksan ”jalkapalloraamattu” Kicker tosin ennakoi muutama päivä sitten, että Labbadia saisi jatkaa tehtävässään myös ensi kaudella.

Vaikeinta Schmadtkelle lienee saada joukkueen tärkeimmät pelaajat jatkamaan, joista monet ovat varmasti jo kyllästyneet toistuvaan sarjapaikan puolesta taistelemiseen. Sen lisäksi tuoreen urheilujohtajan olisi päästävä eroon riippakivistä, eli niistä pelaajista jotka ovat mukavoituneet hyvien sopimusten myötä seuraan, mutta ilman tarvittavaa sitoutumisen tasoa.

Wolfsburgin budjetti on Bundesliigan kärkeä ja päättyneelläkin kaudella seuran pelaajabudjetti oli 134 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Eurooppa liigan voittaneella Atletico Madridin budjetti oli vain kolme miljoonaa enemmän, 137 miljoonaa. Volkswagen-konsernin seuralla ei raha ole koskaan ollut ongelma. Sen hyödyntäminen tosin tuntuu olevan. Siinä missä Atletico on pystynyt voittamaan viimeisen kahdeksan vuoden aikana La Ligan, Eurooppa liigan kolmesti ja yltänyt Mestarien liigan finaalin kahdesti, on Wolfsburg ollut krooninen alisuorittaja. Seuran ainoa mestaruus tuli kaudella 2008-2009 ristiriitaisen valmentajan, Felix Magathin johdolla.

Wolfsburgin viime vuodet ovat olleet synkkää tarpomista. (Ronny Hartmann/Getty Images)

Suunnanmuutos on siis väistämätön ja se on tehtävä nopeasti. Vaikka Schmadtkella on isot taloudelliset resurssit käytettävänään, hänen täytyisi katkaista seurassa vallitseva päätön tuhlailun kulttuuri. Senpä vuoksi on elintärkeää tunnistaa ne pelaajat, jotka kiinnostaa Wolfsburgiin tuleminen muunkin kuin rahan takia. Tuoreessa muistissa on edelleen Julian Draxlerin visiitti.

Sen sijaan Wolfsburgin pitäisi löytää pelaajat, joilla on oikea asenne ja mentaliteetti logon ja kaupungin puolesta pelaamiselle. Wolfsburg on duunarikaupunki, joka on rakentunut keskustassa olevan jättimäisen autotehtaan ympärille. Tämän suhteen VfL Wolfsburg ei eroa paljoakaan toisesta työläisjoukkueesta, lääketehtaan seura Bayer Leverkusenista. Mutta toisin kuin Wolfsburg, Leverkusen on pystynyt luomaan itselleen tunnistettavan identiteetin joka pystyy kehittämään lahjakkuuksia ja pelaamaan samalla voittavaa jalkapalloa sen sijaan, että kokoonpano pullistelee pelkkiä palkkasotureita.

Tietyllä tavalla Schmadtken urakka ei eroa lopulta paljoakaan hänen aiemmista projekteistaan. Tälläkin kertaa hän tarvitsee ympärilleen ihmiset, jotka ovat valmiita antamaan kaikkensa Wolfsburgille sen sijaan, että näkisi seuran vain askeleena uralla. Huhuissa vihreäpaitohin ollaan tuomassa RB Leipzigin tähteä Yussuf Poulsenia, Juventuksessa lainalla pelaavaa Benedikt Höwedesiä ja Dortmundin Gonzalo Castroa. 

Toteutuvatpa nämä huhut tai ei, niin varmaa ainakin on, että kesällä Volkswagen Arenalla nähdään suursiivous kun kaksinkertainen Vuoden manageri Schmadtke ottaa harjan käteen ja alkaa luutimaan.

Artikkelikuva: Maja Hitij/Bongarts/Getty Images