Oliko Kandjin paluu lähtölaukaus HJK:n floppihankinnalle?

HJK tiedotti torstaina hankkineensa riveihinsä viime kaudella joukkueen fanit hurmanneen Mac Kandjin. Uuden hyökkääjän hankinta on suuri haaste erityisesti Mike Havenaarille.

Pienellä kohulla Klubiin keväällä siirtyneen Havenaarin kausi on ollut kaikkea muuta kuin onnistunut. Aiemmin muun muassa Hollannin liigassa maaleja mättänyt hyökkääjä ei ole saanut kentällä oikeastaan juuri mitään aikaan. Japanilainen on viimeistellyt 18 ottelussa neljä maalia

Heikon maalisaldon lisäksi Havenaarin pelaamisessa on muutenkin todella paljon parantamisen varaa. Pallottomana mies on täysin hyödytön ja otteista paistaa flegmaattisuus. Klubin pelitapa ei tosin tue Havenaarin parhaita ominaisuuksia, sillä boksissa viihtyvälle hyökkääjälle ei ole pystytty pelaamaan tarpeeksi palloja.

HJK:n päävalmentajalta Mika Lehkosuolta kysyttiin derbyn jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että onko hän tyytyväinen Havenaarin ja hyökkääjäkollega Ousman Jallow’n yhteensä viiteen tehtyyn maaliin. Lehkosuo väisti kysymyksen sanomalla, että hänen laskuissaan myös Atomu Tanaka, Demba Savage sekä Erfan Zeneli ovat hyökkääjiä, jonka jälkeen maalimäärä on eri tasolla. Kymppipaikalla pelaava Tanaka on ollut HJK:n tehokkain pelaaja, sillä japanilaisella on kasassa seitsemän maalia ja neljä maalisyöttöä. Laitureina viihtyvät Savage ja Zeneli ovat viimeistelleet yhteensä 11 maalia.

Klubia ei voi varsinaisesti syyttää tehottumuudesta, sillä joukkue on tehnyt Veikkausliigassa eniten maaleja. Tästäkin huolimatta sinivalkoisten materiaalista olisi saatavissa paljon enemmän irti.

Helsinkiläisten ongelmana on ollut kilpailun puute hyökkäyspään pelipaikoilla. Puolustuksessa riittää leveyttä ja kilpailua, mutta hyökkäyspäässä tilanne on ollut toinen. Nikolai Alho sekä Formose Mendy ovat kärsineet loukkaantumisista, jonka myötä Savagella ja Zenelillä on ollut kausikortti avaukseen. Kaksikko on esiitynyt pääosin mainiosti, mutta toisinaan otteet ovat olleet huolimattomia ja laiskoja.

Havenaar sai varsinkin kauden alussa enemmän peliaikaa, mutta viime aikoina Jallow’n vastuu on lisääntynyt. Gambialaisella on vielä parantamisen varaa tehokkuudessa ja ajoituksissa, mutta varsinkin pallottomana hänestä on huomattavasti enemmän hyötyä kuin laiskasta Havenaarista. Jallow oli joukkueen aloituskokoonpanossa derbyssä, mutta kyseessä saattoi olla myös Havenaarin lepuuttamista tulevia tärkeitä kamppailuja ajatellen.

Kookas Kandji pakottaa Havenaarinkin nostamaan tasoaan. Tekniikaltaan Kandji on selvästi japanilaista taitavampi ja pystyy näin ollen raivaamaan tilaa muille pelaajillle.

Ihanteellisessa tilanteessa Jallow, Havenaar sekä Kandji muodostaisivat helsinkiläisten hyökkäystrion kauden loppuun asti. Kilpailua riittäisi todella paljon ja kaikista saataisiin paras mahdollinen hyöty irti. On kuitenkin todella vaikeaa uskoa, että edes Klubilla riittäisi rahat pitää sekä Havenaar että Kandji, sillä kaksikko ei varsinaisesti lukeudu Veikkausliigan halvimpiin pelaajiin.

Oma lukunsa on tietenkin HJK:n mahdollisella euromenestyksellä. Mikäli sinivalkoiset tippuvat latvialaisille jo ensimmäisellä kierroksella, ei nimekäs hyökkääjäkaksikko tule varmasti jatkamaan kokonaisuudessaan Suomessa. Mikäli viime kauden menestys toistuu, voi rahanyörit löystyä sen verran, että Veikkausliigassakin saadaan katsella molempien hyökkääjien otteita loppuun asti.