Päänavaus: HIFK:n paikka Veikkausliigassa on suomalaisen jalkapallokulttuurin voitto

Ruutu LogoTsekkaa nousukarsinnat Ruudusta. Samasta palvelusta näet myös Liigan ja NBA:n. Tutustu Ruutu+ -palveluun ja osta omasi.

Surkeaa, niin surkeaa. Antti Muurisen luotsaama klubilaisia ”hasbeen”-pelaajia vilisevä rosteri ei nyt vaan onnistunut pääsemään pois karsijan paikalta. Ja ihan ansaitusti. Stadilaisten peli oli luvalla sanoen ison osan kaudesta kamalaa ja pienen osan sitäkin hirveämpää. Tuntui kuin joukkue olisi vain syttynyt muutamiin peleihin ja muulloin saapunut vain pelailemaan kautta pois. Edessä onkin karsinta espoolaista Honkaa vastaan.

Vaikka joukkue todellakin ansaitsisi tippumisen sarjaporrasta alemmas, niin sen fanit eivät tätä tee. Stadin Kingeistä tuntuu olevan mielipiteitä jokaisella ja onhan kiistattomasti osoitettu, että yhteisöön on pesiytynyt ainakin Suomen Vastarintaliikkeen aktiiveja. Tämä ei kuitenkaan vähennä Kingien panosta suomalaisen futiskulttuurin edelläkävijänä. Väitänkin, että ilman Kingejä ja heidän mieletöntä kannatusvimmaansa suomalainen futisgenre olisi aivan yhtä kuollut kuin ennen HIFK:n ilahduttavaa nousua pääsarjatasolle.

Kingit sähköistävät toiminnallaan jokaisen ottelun johon osallistuvat ja antavat katsomossa kaikkensa, vaikka joukkue säheltää puolitahdottomasti. Satunnaiset väkivaltaisuudet, joista voidaan pitkälti tietojeni mukaan syyttää uusnatseja tietenkin varjostavat toimintaa. Kuitenkin pääosassa on chantit, taputukset ja muut hyvin kannatuskulttuuriin kansainvälisesti sopivat ja täysin hyväksytyt tavat. Kukapa ei olisi huomannut esimerkiksi paikalliskamppailuun kuuluvia marsseja?

Stadin Derbyn poisjääminen onkin ehkä se näkyvin ja suurin menetys HIFK:n tippumisesta. Edes ne kolme kertaa vuodessa saadaan kotoiseen sarjaan todellista kansainvälistä tunnelmaa. Itse kolme derbyä paikan päällä seuranneena voin sanoa, että vaikka pelit itsessään ovat olleet melko huonoja, niin yleisön ja vastakkainasettelun aikaan saamat väristykset ovat ainakin minulle suomalaisessa urheilussa lähes ennen kokemattomia. Klubipääty on kuitenkin lähes Kingien veroinen faniryhmä, joten kilpailu katsomossa oli usein mielenkiintoisempaa seurattavaa kuin itse ottelu. Onkin täysin väärin ja naurettavaa, että poliisihallitus osaltaan halusi pitää Stadin Derbyt kontrollissa vaatimalla niiden järjestämistä arkipäivinä. Olisi ollut suorastaan ilo huomata, että myös byrokratiakoneistossa ymmärrettäisiin jalkapallokulttuurin päälle, mutta näin ei tietenkään ollut. Minnepä systeemiä suojeleva byrokraatti viiruistaan pääsisi?

HIFK myös vetoaa urheilumediaan. Sitä seurataan monissa toimituksissa tavallista suuremmalla mielenkiinnolla. Vaikka jutut kääntyvätkin usein negatiivisiksi soihtuineen ja väkivaltaisuuksineen, niin kuitenkin HIFK:n ansiosta suomalaisesta jalkapallosta puhutaan myös mediassa enemmän. Pelkäänkin, että HIFK:n tippuessa sarjaporrasta alemmas, niin nousevan Hongan kiinnostusarvo ei millään muotoa vastaisi helsinkiläisten vastaavaa.

Minulla ei todellakaan ole mitään Honkaa vastaan ja jos joukkue karsisi noususta minkä tahansa muun joukkueen kanssa, niin kannustaisin heitä vilpittömin mielin. Myös Espoo tarvitsee kaiken urheilupuolen sekoilun jälkeen hyviä uutisia ja Hongan nousu kävisi sellaisesta aivan mainiosti. Nyt tilanne on kuitenkin erilainen, sillä ainakin omassa päässäni HIFK:n tippuminen tarkoittaisi koko suomalaisen jalkapallokulttuurin taantumista.

Paras joukkue voittakoon ja viikon päästä lauantaina olemme viisaampia ensi kauden pääsarjajoukkueista. Olisi kuitenkin sääli, jos HJK menettäisi paikallisvastustajan ja koko Veikkausliiga Stadin Kingit. Niinpä heitän vienon toiveen jalkapallojumalille: Antakaa HIFK:n jatkaa Veikkausliigassa.