Kommentti: HJK:n pitäisi voittaa Veikkausliigan mestaruus ilman Alfredo Morelostakin

Veikkausliiga on maajoukkuetauolla, mutta sarjassa riittää silti kuhinaa, erityisesti HJK:n ympärillä, kun supertähti Alfredo Morelos on siirtymässä skotlantilaiseen Rangersiin. Muun muassa IS on uutisoinut aiheesta. Veikkausliigan parhaan pelaajan lähteminen olisi luonnollisesti valtava takaisku Klubille, mutta mikään maailmanloppu se ei olisi.

HJK on eniten maaleja tehnyt joukkue Veikkausliigassa, kun vastustajan maaliverkko on heilunut 12 ottelussa peräti 28 kertaa. Kaula on melkoinen, sillä 19 maalia tehnyt FC Inter on tilastossa toisena. Morelos on maalipörssin kärkinimi viimeisteltyään 12 ottelussa peräti 11 täysosumaa. Maaliin johtaneita syöttöjäkin on kertynyt neljä. Klubilla oli alkukaudella kuuden ottelun putki, että kukaan muu joukkueen pelaajista Morelosin lisäksi ei onnistunut maalinteossa.

Kolumbialaishyökkääjän arvo helsinkiläisille on lähes korvaamaton, kuten tilastot osoittavat. 20-vuotias hyökkääjä viimeistelee tehokkaasti, minkä lisäksi laukaus lähtee terävästi vaikeistakin asennoista. Morelos on laukonut tällä kaudella peräti 62 kertaa, mikä on enemmän kuin VPS yhteensä. SJK:n Billy Ions on ollut Veikkausliigan toiseksi ahkerin laukoja, kun englantilainen on yrittänyt maalintekoa 27 kertaa.

Vaikka Morelos lähtisi eikä HJK hankkisi korvaajaa, niin Klubin pitäisi silti nykyisellä materiaalillaan harjata Veikkausliigan voitto. Helsinkiläiset joutuvat kuitenkin kovimpaan testien europelien koittaessa, mikä on koitunut joukkueen kohtaloksi parilla edellisellä kaudella. Morelos oli viime kaudella erityisen tärkeä palanen Klubin viime vuoden eurotaivalta, kun kolumbialainen viimeisteli kuudessa ottelussa neljä maalia. Lisäksi hän kannatteli joukkuetta lähes yksin läpi syksyn.

Tämän kauden HJK luo ottelusta toiseen paljon maalipaikkoja, oli Morelos kentällä tai ei. Kolumbialainen viimeistelee kyllä poikkeuksellisen tehokkaasti, mutta on vaikeaa arvioida, miten hyvin joku toinen hyökkääjä olisi hänen tontillaan onnistunut. Varsinkin viimeisissä otteluissa helsinkiläisten hyökkäyspelaaminen on ollut melkoista ilotulitusta. Tähän on vaikuttanut paljon Atomin siirtyminen laidalle.

Lienee sanomattakin selvää, että HJK hankkinee Morelosille korvaajan. Kotimaan mestaruus pitäisi hoitua jopa nykyisellä kokoonpanolla, mutta europelejä varten joukkue tarvitsee lisää tulivoimaa hyökkäykseen.

MTV uutisoi perjantaina Klubin olevan kiinnostunut Berat Sadikista. Viisi vuotta sitten viimeksi HJK:ssa pelanneen Sadikin hankkimisen myötä Mika Lehkosuo joutuisi muovaamaan joukkueen pelitapaa tärkeiden karsintaotteluiden alla, koska kyseessä on Morelosiin verrattuna täysin erilainen pelaaja.

Lehkosuo joutunee joka tapauksessa miettimään palapeliänsä uusiksi. Morelos oli Veikkausliigaan täysin poikkeuksellinen peluri, joka pelasti Klubille paljon pisteitä myös kuluvalla kaudella. Veikkausliigan mestaruus pitäisi hoitua ilman kolumbialaistakin, mutta europelit ovat asia erikseen. Niitä silmällä pitäen HJK:lla alkaa olla jo kiire uuden hyökkääjän suhteen, mikäli Morelos vaihtaa piakkoin maisemaa. Hyvät vaihtoehdot ovat tosin harvassa. Täysin Morelosin tasoista pelaajaa on käytännössä lähes mahdotonta löytää näin nopeassa ajassa.

Ensimmäinen karsintakierros pitäisi tosin hoitua HJK:n nykyiselläkin miehistöllä. Avauskierroksen ensimmäinen osa pelataan jo vajaan kolmen viikon kuluttua. Mahdollinen toinen karsintakierros olisi edessä heinäkuun 13. ja 20. päivä. HJK:n toimistolla onkin varmasti riittänyt kiireitä maajoukkuetauonkin aikana.

Kansikuva: All Over Press