Päättynyt kausi opetti HJK:lle paljon – ensi kaudeksi tehtävä paljon muutoksia

HJK joutuu ensi kaudella uuteen asemaan, kun kuuden mestaruuden putki on tullut päätökseen. Helsinkiläiset pyrkivät syöksemään SJK:n pois valtaistuimelta, mutta Klubin on tehtävä paljon muutoksia. Päättyneen kauden osalta riittääkin paljon parannettavaa.

Päällimmäisenä Klubin kaudesta jäi mieleen kesän käsittämätön loukkaantumissuma. Pahimmillaan joukkueen oli haastavaa raapia avauskokoonpanoa kasaan ja vaihdotkin jouduttiin käyttämään loukkaantuneisiin pelaajiin. Loukkaantumisista suurin osa oli erinäisiä lihasvammoja, joten fysiikkaharjoituksissa ei mennyt kaikki aivan putkeen. HJK:n fyysinen valmentaja Jaakko Piensoho myönsikin asian Ilta-Sanomien haastattelussa. Virheistä on varmasti otettu opiksi eikä samanlaista farssia tulla näkemään ensi kesänä. Loukkaantumiset tosin avasivat paikkoja omille nuorille pelaajille ja erityisesti Roni Peiponen esiintyi miehekkäästi. Lupaavalle laitapuolustajalle pitää antaa ensi kaudella rohkeasti peliaikaa.

HJK:lta puuttui johtavat pelaajat. Esimerkiksi Teemu Tainion rooli nimenomaan henkisellä puolella osoittautui lähes korvaamattomaksi. Rasmus Schüller ja Markus Heikkinen yrittivät kannatella vaikeina hetkinä joukkuetta parhaansa mukaan, mutta sekään ei aivan riittänyt. Molemmat pelaajat jättävät Klubin kauden jälkeen, joten uusia johtavia pelaajia joudutaan hakemaan muualta.

Helsinkiläisten otteet kentällä olivat varsinkin loppukesästä jopa alistuneita. Pelistä puuttui tietynlainen raivo ja taistelu. Tämä korostuu johtavien pelaajien puuttuessa ja epäonnistumisten kierre sekä loukkaantumiset verottivat varmasti paljon, mutta katseet kohdistuu myös Mika Lehkosuon suuntaan. Debyyttikausi Klubin peräsimessä sujui ruusuilla tanssien ja kaikki mihin Bana vain kosketti muuttui kullaksi. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Lehkosuo taustajoukkoineen tulee käsittelemään päättyvän kauden ja kuinka hyvin epäonnistumissta pystytään oppimaan.

HJK:n joukkue tulee muuttumaan paljon ensi kaudelle. Lehkosuo paljasti Helsingin Sanomien haastattelussa, että jopa noin puolet joukkueesta tulee vaihtumaan.  Näin vaikean kauden jälkeen voi tosin olla hyväkin asia, että joukkue uudistuu paljon. Taye Taiwon, Atomu Tanakan ja Thomas Dähnen jatkaminen turvaa laadukkaan rungon, jonka ympärille on hyvä alkaa kasata joukkuetta.

Uusissa hankinnoissa on onnistuttava paremmin kuin päättyneellä kaudella. Toki joukkoon mahtui hyviäkin hankintoja, kuten Ousman Jallow ja Tanaka, mutta Klubin resursseilla pitää pystyä parempaan. Europelien lohkovaiheesta taisteleva joukkue ei saa turvautua Mike Havenaarin kaltaisiin hankintoihin, jotka käyvät laittamassa itseään kuntoon pari kuukautta ja välttelevät loukkaantumisia. SJK ja RoPS näyttivät siirtoikkunan takarajalla tehdyillä täsmähankinnoilla Klubille mallia. Klubin haaviin tarttui vastaavasti todellinen arpa, kun brasilialainen Ademir liittyi joukkueeseen elokuun lopussa. Brassiarvasta ei herunut voittoa, mutta Klubin johtoportaalle pitää antaa pisteet Taiwon hankkimisesta option kera.

Klubissa alettiin kenties pitää Veikkausliigaa liian itsestäänselvänä, joten päättynyt kausi oli hyvä palautus maan pinnalle. Eurooppa-liigan lohkopaikka palkintoeuroineen sokaisi silmät ja fokus karkasi vääriin asioihin. Joukkueeseen hankittiin pelaajia lyhyellä tähtäimellä ja nyt Helsingissä joudutaan aloittamaan lähes puhtaalta pöydältä. Suomessa joudutaan tekemään töitä pidemmällä tähtäimellä eikä yksittäiset jättipotit takaa vielä mitään.

Seinäjoella on tehty hyvää työtä jo vuosia ja mestaruus ei ollut sattumaa. Tämä on loistava asia koko sarjalle, sillä Klubikin joutuu nostaa tekemisen tasoa entisestään. Ensi kesän Veikkausliigasta onkin luvassa vielä herkullisempi, kun ärsytetty Klubi yrittää raivata tiensä jälleen piikkipaikalle.

Kansikuva: All Over Press