Tässä on Valioliigan tähdistökentällinen

Valioliiga lyötiin pakettiin noin viikko sitten, kun Chelsea nappasi ansaitusti seurahistoriansa viidennen ja 2000 -luvulla jo neljännen, Valioliigamestaruutensa. Löimme viisaat päät yhteen ja valitsimme tämän kauden tähdistökentällisen. Kentällinen lyötiin 4-2-3-1 -formaatioon, koska tätä taktiikkaa käyttää nykyään suurin osa Valioliigan joukkueista. Kuten kentällisestä huomataan, mestari Chelsea hallitsi tätä kautta myös yksilötasolla.

Yksikään pelaaja ei mahtunut kentälliseemme top 4 -joukkueiden ulkopuolelta, mutta kokosimme tähtikentällisen myös kärkijoukkueiden ulkopuolelta.

GK: David De Gea, Manchester United

ManUn kausi ei ollut kummoinen, mutta joukkue palaa vuoden tauon jälkeen Mestarien liigaan, eikä vähiten maalivahti David De Gean ansiosta. Atletico Madridin 24-vuotias kasvatti pelasi itsensä punaisten paholaisten fanien sydämiin huikeilla otteillaan, joilla hän pelasti joukkueelleen useamman tiukan ottelun voitoksi.

Kaudesta 20112012 ManUa edustanut De Gea pelasi kauden aikana 11 nollapeliä ja torjui yhteensä 78 laukausta. Miestä ollaankin viemässä huikean kauden jälkeen takaisin Espanjaan, mutta ei Vicente Calderonille, vaan Atléticon verivihollisen Real Madridin leipiin. Halvalla mies ei lähde, joten mahdollisesta myynnistä on luvassa ManUlle iso tukku rahaa.

LB: Cesar Azpilicueta, Chelsea

Osasunan kasvatti Cesar Azpilicueta saapui Stamford Bridgelle vuonna 2012 ranskalaisesta Marseillesta vain 7 miljoonan punnan kaupalla. Espanjalainen ei hyökkäyspään tilastoissa komeile kerättyään tällä kaudella vain kolme syöttöpistettä 29 pelaamassaan ottelussa, mutta hän on Jose Mourinhon mestaruuden voittaneessa Chelseassa todella tärkeä palanen. 25 -vuotias Azpilicueta hoitaa tärkeän roolin vasemmalla laidalla puolustaen kovalla työmoraalilla ja antaen ylempänä pelaavalle Eden Hazardille enemmän vapauksia hyökkäyspelissä.

Azpilicuetan rooli oli kauden alla vaarassa, kun Mourinho hankki Atletico Madridista 18 miljoonalla punnalla Filipe Luisin, mutta Azpilicueta osoitti heti kauden alussa, että hän on Chelsean ykkösmies vasemmalle. Mies kirjoitti viime lokakuussa seuran kanssa uuden viiden vuoden sopimuksen, joten Lontoon sinisissä saadaan nauttia tämän huikean pelimiehen otteista vielä pitkään.

CB: John Terry, Chelsea

Kauden ylivoimaisesti paras keskuspuolustaja. Kunnostautui myös hyökkäypäässä tehden jopa viisi maalia, joka on enemmän kuin mitä Özil, Balotelli, Falcao, Drogba, Di Maria ja Fabregas tekivät koko kaudella.

34 -vuotias Terry ei ole osoittanut hyytymisen merkkejä, vaan voi huoletta johtaa vahvoin ottein Chelsean puolustusta kapteenin roolissa vielä ainakin pari vuotta. Merkille pantavaan entisen maajoukkue-kipparin kaudessa oli myös se, että mies operoi täydet 90-minuuttia länsi-lontoolaisten jokaisessa Valioliiga-ottelussa.

CB: Per Mertesacker, Arsenal

Big Fucking German, eli tuttavallisemmin lyhennettynä BFG,  tuli Tykkimiehiin vuonna 2011 ja on siitä lähtien kuulunut Arsene Wengerin luottopelaajiin. Aikaisempien vuosien virhealttius on poissa ja viime vuoden maailmanmestari pelasi loistavan kauden Arsenalin johtavana topparina.

Mertesacker avasi Arsenalin takalinjoilla peräti 35 Valioliigaottelussa eikä osoittanut väsymisen merkkejä pitkän MM-turnauksen jäljiltä. Iso saksalainen voitti peräti 70 % pääpalloista. Miestä on pidetty heikkona pelinavaajana, mutta tämäkin on iso myytti. 30 -vuotias saksalainen osaa avata todella hyvin peliä paineenkin alla ja hänen syöttöprosenttinsa koko kaudella oli peräti 89, joka on topparille todella kova lukema. Tämä on yli 30 peliä kaudella pelanneista toppareista sarjan toiseksi paras lukema heti Liverpoolin Martin Skrtelin (90%) jälkeen.

RB: Branislav Ivanovic, Chelsea

Maailmalla ehkä jopa hieman aliarvostettu serbi on tällä hetkellä Valioliigan top-3 puolustaja. 31 -vuotias laitapakki pelaa todella hienosti molempiin suuntiin. Puolustuspään velvoitteet hoituvat mallikkaasti ja hän auttaa Chelseaa myös hyökkäyksissä oikea-aikaisilla nousuillaan.

Isokokoinen Ivanovic on myös jatkuva uhka hyökkäyspään erikoistilanteissa, joissa Chelsea kunnostautui tällä kaudella useampaan otteeseen. Serbian maajoukkuemies pelasi kaikki Chelsean 38 Valioliigaottelua ja teki näissä puolustajalle mukavat neljä maalia. Pelivuosia tällä Serbian maajoukkuemiehellä vielä riittää ja hän tuleekin avaamaan Chelsean oikealla laidalla vielä parin vuoden ajan.

CM: Nemanja Matic, Chelsea

Vuosi sitten paluun Chelsean paitaan tehnyt Nemanja Matic on yksi Mourinhon parhaista ostoksista Lontoon sinisten peräsimessä. Serbialainen keskikenttäpelaaja ei näyttävyydellä huikaise, mutta on joukkueelleen kullan arvoinen pelaaja. Matic keräsi koko sarjassa eniten taklauksia (101), kun seuraava, Burnleyn George Boyd, nappasi tililleen 83 taklia. Tämä kertoo paljon Maticin tärkeydestä Chelsealle. 194 senttinen serbi antaa Chelsean hyökkäyspään pelureille enemmän vapauksia hyökkäyssuuntaan, kun hän auttaa joukkueen puolustusta kaikin keinoin.

Matic ei ole kuitenkaan pelkkä puolustavan keskikentän rappaaja, vaan hän pystyy avaamaan peliä tarpeen tullen helpoilla syötöillään. Hän antoi koko sarjan neljänneksi eniten syöttöjä ja ne menivät vielä omille jalkaan 86 %:n varmuudella, joten Matic on juuri sellainen pelaaja, jota esimerkiksi Arsenal on kaivannut useamman kauden keskikentän alaoksalle.

CM: Cesc Fabregas, Chelsea

Paluun Lontooseen, vaan ei Arsenaliin, tehnyt Fabregas osoitti varsinkin kauden alussa olevan hintansa väärti. Katalaani voitti koko sarjan syöttöpörssin ylivoimaisesti tarjoillen 18 maaliinjohtanutta syöttöä ollen samalla yksi  Chelsean mestaruuden pääarkkitehdeistä. Loppukaudesta lähes trendinomaisesti mies hieman hyytyi, mutta loppujen lopuksi erittäin tärkeä ostos Mourinholta mestaruutta ajatellen.

Fabregas pelasi suurimman osan kaudesta alempana keskikenttämiehenä rytmittäen Chelsean peliavausta. Cesc antoi koko sarjassa ylivoimaisesti eniten onnistuneita syöttöjä pelikavereilleen (2239), kun seuraavaksi jääneen Yaya Touren lukema jäi ”vain” 2097 onnistuneeseen syöttöön.

LM: Eden Hazard, Chelsea

Sarjan kenties dominoivin pelaaja nostaa tasoaan kaudesta toiseen. Belgialainen pelasi kaikki 38 Valioliigaottelua tehden 14 maalia ja keräten yhdeksän syöttöä. Lisäksi vasta 24 -vuotias pelimies jakoi kauden aikana sarjan eniten avainsyöttöjä (91), joten teholukema olisi voinut olla paljon suurempikin, jos pelikaverit olisivat olleet kliinisempiä.

Hazardin alkukausi ei ollut lennokas, mutta mies lämpeni kauden edetessä, ja kantoi joukkueen hyökkäyspeliä Diego Costan ollessa loukkaantuneena. Tulevaisuudessa tältä taikurilta voidaan odottaa entistä parempia otteita ja maailma on belgialaiselle auki, jos hän vain välttyy suuremmilta loukkaantumisilta. Hazard kuuluu jo nyt maailman top 5 -pelaajiin.

AM: David Silva, Manchester City

Cityn kausi ei ollut häävi, vaikka joukkue sijoittuikin sarjassa toiseksi. Joukkueen harvoja onnistujia yhdessä Joe Hartin, Kun Agüeron ja James Millnerin ohella oli keskikentän ylemmällä oksalla pelaava David Silva. Tämä ei jalkapalloväelle tule yllätyksenä, sillä espanjalaisen otteet ovat olleet todella loistavia jo useamman kauden ajan.

Silva teki 32 pelaamassaan ottelussa 12 maalia. Hän antoi joukkueelleen peräti 86 avainsyöttöä, mutta joukkuekaverit pistivät näistä tarjoiluista pallon reppuun ainoastaan seitsemän kertaa. Tulevaisuudessakin Silva on tärkeä palanen Cityn menestyksen kannalta ja mies jatkaakin Manchesterissa mitä todennäköisemmin vielä muutaman kauden ajan.

RM: Alexis Sanchez, Arsenal

Barcelonasta noin 37 miljoonalla punnalla viime kesänä Lontooseen saapunut Sanchez osoitti olevansa todella kova pelimies, kun vastuuta oli tarjolla. Useampi taho manasi chileläisen kaupan jopa kesän surkeimmaksi, mutta kyllä Wenger tietää. Chileläinen oli Arsenalin tehokkain pelaaja Valioliigassa tehden peräti 16 maalia ja antaen kahdeksan maalisyöttöä.

26 -vuotias kuntohirmu pelasi alkukaudesta enemmän oikealla laidalla, mutta loppukaudeksi Wenger istutti miehen vasemmalle. Omaan silmäämme 169 senttinen työmyyrä sopisi paremmin oikealle, mutta ei herra huonosti suoriutunut vasemmallakaan.

Sanchezin arvostusta nostaa myös miehen hurja työmoraali, kun hän ei jää koskaan levittelemään käsiään pallonmenetysten jälkeen, vaan tekee hurjasti töitä myös alakertaan.

FW: Sergio Agüero, Manchester City

Yksinäiseksi piikiksi meidän tähdistökenttään pääsee Manchester Cityn Kun Agüero. Argentiinalainen voitti Valioliigan maalipörssin ylivoimaisesti 26 osumallaan, vaikka oli osan kaudesta loukkaantuneena tai puolikuntoisena.

27 -vuotias kärkipelaaja on pelannut nyt urallaan 120 ottelua City-paidassa ja viimeistellyt huimat 78 maalia kaikki sarjat huomioon ottaen. Tahdin jatkuessa samana, ei mene montaa kautta, kun Real Madrid ostaa miehen tähtitieetellisellä summalla.

Manageri: Jose Mourinho, Chelsea

Boring, boring Chelsea. Huutelijoita riittää, mutta The Special One näytti jälleen muille managereille pitkää nenää valloittamalla Valioliiga-mestaruuden näytöstyyliin. Taktisesti loistavaa ja erityisesti voittavaa jalkapalloa peluuttava Mourinho tietää tasan tarkkaan mitä pokaalin saaminen pitkässä juoksussa vaatii.

Pienellä rotaatiolla koko kauden vetänyt Mourinho osasi hyödyntää pelaajiensa vahvuuksia ja kollektiivisesti pelanneen Chelsean mestaruus ei ollut kunnolla uhattuna missään vaiheessa.

Vaikka portugalilainen on voittanut kaksi kertaa Mestarien liigan, puuttuu Euroopan himotuin seurapysti miehen palkintokaapista vielä Chelsean peräsimestä, joten se on mitä ilmeisin tavoite länsi-lontoolaisille tulevalla kaudella.

Tähdistökenttä:

allstar