Päiväntasaajan Guinea kohtaa Kongon demokraattisen tasavallan Afrikan mestaruuskisojen pronssiottelussa

Afrikan mestaruuskisojen pronssiottelu polkaistaan käyntiin lauantaina klo 18.00 Suomen aikaa. Vastakkain ovat kisoissa positiivisesti yllättänyt Kongon demokraattinen tasavalta ja lähinnä kannattajien törkeästä käytöksestä muistettava isäntämaa Päiväntasaajan Guinea.

Kongon demokraattinen tasavalta

Kongon demokraattinen tasavalta on ollut yksi kisojen suurimmista positiivisista yllättäjistä. Maa eteni jatkoon alkulohkostaan paremman maalieron vuoksi, sillä Kongo ja Kap Verde pelasivat kumpainenkin kaikki alkulohko-ottelunsa tasan. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella nähtiin mielenkiintoinen Kongojen välinen derby, jossa demokraattinen tasavalta vei lopulta pidemmän korren dramaattisten vaiheiden jälkeen. Kongon DT oli ottelussa jo 2-0 tappioasemassa, mutta nousi loistavan toisen puoliaikansa avulla lopulta rinnalle ja ohi ja eteni ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998 kisojen välierävaiheeseen.

Välierissä vastaan asettui sitten Kongon toistaiseksi kovin vastustaja Norsunluurannikko. Ottelu oli yksi kisojen parhaista ja varsinkin sen tempo oli alusta alkaen suorastaan huikea. Kongo pelasi hyvän ottelun, mutta puolustuksen muutama nukahdus ja Norsunluurannikon hyökkäyspäänpelaajien yksilötaito riitti lopulta viemään oranssipaidat finaaliin. Yaya Toure vei ottelun 20. minuutilla Norsut johtoon mairean kaukolaukauksen avulla. Kongo sai kuitenkin heti perään rangaistuspotkun, jonka tähtihyökkääjä Dieumerci Mbokani pisti varmasti verkon perukoille. Maalin myötä Mbokani siirtyi jakamaan kisojen maalipörssin kärkeä, joten ainakin hänellä riittää varmasti motivaatiota lisämaalien tekemiselle myös pronssiottelussa. Kongo hallitsi ottelua Norsunluurannikkoa vastaan, mutta maan puolustus käytännössä lahjoitti Gervinhon tekemän 2-1 maalin omalla hölmöilyllään. Nuori ADO Den Haagin toppari Wilfried Kanon sinetöi ottelun toisen puoliajan loppupuolella loppulukemiksi 3-1 uransa ensimmäisen maaottelumaalin myötä.

Youssouf Mulumbun poissaolo on iso isku Kongolle. (Getty)

Youssouf Mulumbun poissaolo on iso isku Kongolle. (Getty)

Välierätappiosta huolimatta Kongon demokraattinen tasavalta on esiintynyt tässä turnauksessa mainiosti. Maan ykkösmaalivahti Robert Kidiaba ei ole välttämättä kisojen paras maalivahti, mutta 39-vuotias velikulta on persoona isolla P:llä. Kidiaba tunnetaan erikoisesta hiuslaitteestaan ja omalaatuisesta tavastaan tuulettaa maansa tekemiä maaleja pomppimalla maassa mitä ihmeellisimmin tavoin. Lähtökohtaisesti Kongon puolustuslinjaa piti johtaa vasta parikymppinen suurlupaus Chancel Mbemba Mangulu, joka on kuitenkin pelannut turnauksessa pääsääntöisesti puolustavana keskikenttäpelaajana korvaten loukkaantuneen maan kapteeni. Mulumbu teki kaikkensa ollakseen pelikunnossa välierässä, mutta tällä hetkellä hänen pelikuntonsa on täysi arvoitus. Todennäköistä lienee se, että Mulumbu ei ainakaan ole avauskokoonpanossa, joten Mangulu saanee vierelleen Werder Bremenin kokeneen Cédrick Makiadin.

Hyökkäyspäässä Kongon päävalmentaja Florent Ibengé on peluuttanut jo mainittua Mbokania joukkueen yksinäisenä kärkenä. Mbokani soveltuu rooliin hyvin, sillä hän on härkämäinen ja voimakas kohdepelaaja, joka voittaa paljon hyökkäyspään kaksikamppailuja. Hieman Mbokanin alapuolella pelannee Venäjän liigan Terekiä seurajoukkuetasolla edustava Jeremy Bokila, joka ei ole vielä päässyt turnauksessa aivan parhaalle tasolleen. Samat sanat pätevät Crystal Palacen laituriin Yannick Bolasieen, jonka turnaus on toistaiseksi ollut odotuksiin nähden todella vaisu. Positiivinen yllättäjä sen sijaan on ollut Osasunaa edustava nuori 22-vuotias Cedrick Mabwati. Mabwati on erinomainen haastaja, jolla riittää juoksuvoimaa painaa laitaansa edes takaisin koko 90 minuuttisen ajan.

Päiväntasaajan Guinea

Päiväntasaajan Guinean ja Ghanan välinen ottelu muistetaan lähinnä kentän ulkopuolisista tapahtumista. Isäntämaan kannattajat eivät muutenkaan ole keränneet kisojen aikana sympatiapisteitä, sillä kisoja ovat värittäneet monenlaiset kentän ulkopuoliset tapahtumat. Paikalliset kannattajat ovat aiheuttaneet valtavia turvallisuusriskejä rynnimällä liputta katsomoihin ylikansoittamalla ne reippaasti kaikkien turvallisuusrajojen yli. Kun tila on normaaleista katsomosta loppunut, ovat ihmiset siirtyneet medialle ja VIP-vieraille varattuihin tiloihin, josta kutsuvieraat on jouduttu siirtämään turvallisuussyistä muualle. Jalkapallokannattajat ovat heitelleet myös kivillä ja pulloilla ebola-varatoimenpiteitä tehneitä hoitajia, joten Ghanaa vastaan nähdyt hulinat eivät sikäli tulleet yllätyksenä. Täysin yllättäen Tunisian kaatanut isäntämaa oli ottelussa täysin jyrän alla ja kannattajien pinna täyttyi lopulta täysin puoliajalle ja kentälle ja Ghanan kannattajien päälle alkoi lentelemään kaikennäköistä irtaimistoa. Myös tuomarit saivat osumaa ja ottelu keskeytettiin hyväksi toviksi. Lopulta Ghanan kannattajat jouduttiin siirtämään poliisien suojatessa pelaajakäytävän kautta pihalle ja Ghanan jalkapalloliitto kuvasi katsomon tapahtumia ”sota-alueeksi”. Edes lähes kentän tasolle laskeutunut poliisihelikopteri ei hillinnyt isäntämaan huligaanien riehumista ja sitäkin kivitettiin pulloilla ja katsomon penkeillä. Onkin itsestäänselvyys, että pronssiottelu tullaan pelaamaan tyhjille katsomoille. Edes Päiväntasaajan Guinean sulkeminen pois turnauksesta ei olisi liioittelua, sen verran kyseenalaista maan kannattajien käytös turnauksen aikana on ollut.

Tämä on sääli sikäli, että maan pelaajat ovat esiintyneet kentällä edukseen. Isäntämaa lähti turnuakseen maltillisin odotuksin, mutta kurinalaiset otteet alkulohkon kamppailuissa toivat sille lohkon kakkospaikan ennakkosuosikkien Gabonin ja Burkina Fason edelle. Puolivälierävaiheessa kyseenalaisten tuomioiden siivittämänä maa kaatoi ennakkosuosikki Tunisian, mutta Ghana oli liian kova pala purtavaksi Esteban Beckerin valmentamalle maalle. 3-0 loppulukemat olivat sikäli yllättävät, että Päiväntasaajan Guinea oli päästänyt ennen välierää pelaamassaan neljässä ottelussa vain kaksi maalia ja joukkueen puolustus oli esiintynyt turnauksessa vakuuttavasti. Ghana kuitenkin murskasi Andrew Ayewin johdolla Diosdado Mbelen johtaman puolustuksen ja erinomaisesti kisoissa esiintynyt nuori ykkösmaalivahti Felipe Onovo oli maalillaan voimaton Ghanan vyöryessä jatkuvasti päälle.

Javier Balboa on Päiväntasaajan Guinean tärkein yksittäinen pelaaja. (Getty)

Javier Balboa on Päiväntasaajan Guinean tärkein yksittäinen pelaaja. (Getty)

Päiväntasaajan Guinea lähtenee mahdolliseen pronssiotteluun kisoista tutulla 4-2-3-1 peliformaatiolla. Maalilla jo mainittu Onovo on syrjäyttämätön, eikä myöskään puolustuksen kokoonpano tule näkemään suuria muutoksia. Ghanaa vastaan varsinkin Guinean keskikenttä oli ongelmissa ja hävisi täysin kaksinkamppailut Ghanan fyysisille pelaajille. Varsinkin kokeneelta Ivan Zarandonalta odotetaan tasonnostoa alkulohkovaiheessa nähdylle huipputasolle. Kisojen isäntämaan ongelmat ovat olleet lähinnä hyökkäyspäässä, sillä maalta puuttu selkeä ykköspyssy, joka ratkaisisi tiukat ottelut omalla henkilökohtaisella taidollaan. Laiturina ja hyökkäävänä keskikenttäpelaajana erinomaisesti pelannut Javier Balboa on hyvä maalintekijä, mutta Real Madridissakin pelannut kokenut pelimies joutuu kantamaan liian suurta vastuuta myös joukkueen pelinrakennuksesta. Valmentaja Esteben Becker on kierrättänyt kisoissa hyökkääjiään, mutta ainakaan vielä hän ei ole löytänyt luotettavaa ykköspyssyä varsin nimettömästä hyökkääjäarsenaalistaan.

Ottelun kulku

Päiväntasaajan Guinea on saanut läpi turnauksen valtavasti lisäbuustia intohimoisesta kotiyleisöstään, jonka lataus leimahti täysin yli välierävaiheessa. Jos/kun pronssiottelu lopulta päädytään pelaamaan, tulee se tapahtumaan turvallisuussyistä tyhjien katsomoiden edessä. Kongon demokraattinen tasavalta on näistä kahdesta joukkueesta selkeästi laadukkaampi ja lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Viihdyttävää jalkapalloa pelaava Kongo tulee hallitsemaan ottelua ja Päiväntasaajan Guinea keskittynee turnauksessa nähdyllä tavalla puolustamiseen ja vastaiskuihin. Se ei tule saamaan tässäkään ottelussa montaa maalipaikkaa, joten joukkueesta on noustava uusia ratkaisijoita esille Javier Balboan tueksi. Kongo on esiintynyt kisoissa niin vakuuttavasti, että se tulee nappaamaan maan historian neljännen mitalin Afrikan mestaruuskisoista. Vedonlyöntimielessä kannattaa panostaa maalirikkaaseen otteluun, sillä varsinkin maalikuninkuudesta kovasti kamppaileva Dieumerci Mbkonai haluaa tehdä maaleja turnauksen viimeisessä ottelussaan.