Paljonko sensaatiojoukkue Leicester on maksanut?

Valioliigan kärkikahinoissa sensaatiomaisesti keikkuva Leicester on lyönyt kaikki ällikällä. Viime kaudella ihmepelastumisen kokeneen joukkueen hyytymistä on odotettu oikeastaan jo elokuusta asti, sitä ei olla kuitenkaan nähty. Kenties hienointa Leicesterin menestystarinassa on se, että joukkue on kasattu pienillä panostuksilla. Faneille.com päättikin perehtyä tarkemmin siihen, kuinka paljon Kettujen nykyjoukkue on todellisuudessa maksanut.

Tarkastelu on syytä aloittaa joukkueen tähtikaksikosta, Riyad Mahrezista ja Jamie Vardystä. Ensin mainittu pelaa toista täyttä kauttaan Leicesterissä. Mahrez saapui Kettuihin Ligue 2:ssa pelaavasta Le Havresta tammikuussa 2014 sangen kohtuullisella hintalapulla, noin 350 000 punnalla.

Vastaavasti Vardy pelaa neljättä kauttaan Leicesterissä. Konferenssijoukkue Fleetwood Townista tullut maalinsylkijä herätti kesällä 2012 pienen kohun, kun Leicesteriä arvosteltiin voimakkaasti seuran sijoitettua lähes miljoona puntaa ammattilaissarjojen ulkopuolella pelanneeseen pelaajaan. Vardyn lopullinen siirtosumma oli noin 930 000 puntaa. Näin ollen Leicester on käyttänyt superkaksikkoonsa alle 1,5 miljoonaa puntaa, suunnilleen saman verran mitä Manchester United maksaa Wayne Rooneylle kuukaudessa palkkaa.

Muutaman leipäpaketin maksanut alakerta

Joukkueen viimeisenä lukkona toimiva Kasper Schmeichel on edustanut Kettuja kaudesta 2011–2012 lähtien. Legendaarisen Peter Schmeichelin pojasta Leicester pulitti arviolta 1,25 miljoonaa puntaa. Joukkueen kakkosmaalivahti Mark Schwarzer vastaavasti tuli ilmaisella siirrolla.

Joukkueen topparipari ei myöskään ole kallis: kapteeni Wes Morgan siirtyi Kettuihin Nottingham Forestista reilun 800 000 punnan kaupassa, kun taas Stokessa penkille jämähtänyt Robert Huth maksoi Leicesteille reilut 3 miljoonaa puntaa. Kolmostoppari Marcin Wasilewski on viihtynyt Englannissa lähes kolme kautta, puolalainen tuli Schwarzerin tapaan ilmaisella siirrolla.

Topparipari Robert Huth (vas.) & Wes Morgan ovat maksaneet yhteensä alle 5 miljoonaa puntaa. Kuva: Getty

Topparipari Robert Huth (vas.) & Wes Morgan ovat maksaneet yhteensä alle 5 miljoonaa puntaa. Kuva: Getty

Oikeana pakkina pelaava Danny Simpson maksoi Ketuille vajaat 2 miljoonaa puntaa siirtyessään kesällä 2014 QPR:stä. Vasemmalla säväyttänyt itävaltalainen Christian Fuchs taas oli ilmainen tullessaan viime kesänä Schalkesta. Fuchsin kanssa vasemman pakin paikasta kilvoitteleva Jeffrey Schlupp on Kettujen oman akatemian kasvatti, samoin lupaava Ben Chilwell.

Myöskään keskikenttä ja hyökkäys ei ole hinnalla pilattu

Kesähankinta N’Golo Kantea on monessa yhteydessä hehkutettu kauden kaappaukseksi. Vielä viime kaudella Caenissa ammatikseen pelannut keskikentän työmyyrä maksoi Ketuille vajaat 7 miljoonaa puntaa. Kanten aisapari Danny Drinkwater on alun perin ManU:n kasvatti, mutta koska isot ovet eivät auenneet siirtyi Drinkwater Leicesteriin tammikuussa 2012 siirtosumman ollessa 675 000 puntaa.

Keskikentän vasemmalta laidalta vaarallisia keskityksiä jakeleva Marc Albrighton on niin ikään toisen seuran roskalavalta poimittu pelaaja. Aston Villan kasvatti tuli Leicesteriin toissa kesänä, kuinkas muuten kuin ilmaisella siirrolla. Tammikuussa laituriosastoa vahvistamaan tullut huippulahjakas Demarai Gray oli Leicesteriltä hyvä, mutta maltillinen panostus, kaksikymppinen laituri maksoi noin 4 miljoonaa puntaa.

Kesähankinta Shinji Okazaki on Kettujen historian kallein. Kuva: Getty

Kesähankinta Shinji Okazaki on Kettujen historian kallein. Kuva: Getty

Keskikentän rotaatiomiehistä Nathan Dyer on lainalla Swanseasta ja Andy King joukkueen oma kasvatti. Loppukesästä tullut kokenut Gökhan Inler maksoi Leicesterille reilut 5 miljoonaa puntaa. Koko kauden polveaan parannellut Matty James taas on ManU:n kasvatti, josta mies saapui King Power Stadiumille 2012 noin miljoonalla punnalla.

Vardyn kärkiparina paikkansa ottanut Shinji Okazaki on Kettujen ennätyshankinta. Työteliäs japanilainen tuli King Powerille Bundesligan Mainzista ja maksoi seuralle noin 8,25 miljoonaa puntaa. Joukkueen kolmoskärki Leandro Ulloa tuli Kettuihin viime kaudeksi Championshipin Brightonista hintalapun ollessa 7,5 miljoonaa puntaa.

Leicesterin avaus on halvempi kuin Otamendi

Hyvin kuvaavaa Leicesterin nipun rakentamisessa on se, että kun se kävi ryöväämässä pisteet Manchester Cityn vieraana, oli Kettujen avauskokoonpano maksanut vähemmän kuin Cityn alakerrassa häärännyt Nicolas Otamendi. Argentiinalainen tuli kesällä Valenciasta arviolta 34 miljoonan punnan hintalapulla. Vastaavasti Leicesterin avauskokoonpano Etihadilla maksoi noin 24 miljoonaa puntaa.

Leicesterin koko nipun arvo siirtosummissa on noin 41 miljoonaa puntaa, suunnilleen saman verran mitä Arsenal tiettävästi maksoi Mesut Özilistä toissa kesänä. Toinen kuvaava vertailu löytyy, kun Leicester kohtasi ManU:n syksyllä. Unitedin penkillä istunut kolmikko Maroune Fellaini, Memphis Depay sekä Morgan Schneiderlin oli siirtosummissa mitattuna lähes puolet kalliimpi, mitä Leicesterin koko joukkue.

Tänä syksynä nähtiin Valioliigahistorian kallein avauskokoonpano, vähemmän yllättäen Etihad Stadiumilla, Cityn kohdatessa West Hamin. Taivaansinisten kentälle marssittaman avauskokoonpanon arvo siirtosummissa mitattuna oli noin 285 miljoonaa puntaa. Näin ollen on täysin poikkeuksellista, että alle 30 miljoonaa puntaa maksaneella avauskokoonpanolla pelaava Leicester on mukana mestaruustaistossa kauden kääntyessä loppusuoralle.

Juhli Leicester mestaruutta tai ei, on Kettujen tuhkimotarina täysin poikkeuksellinen nykyfutiksessa. Toisin sanoen Leicester soutaa täysin vastavirtaan kulutusjuhlaksi muuttuneessa huippujalkapallossa, joten tästä jos josta kannattaa nauttia nyt ja tässä.

Leicesterin joukkue siirtosummissa mitattuna:

Kasper Schmeichel, 1,25M£

Mark Schwarzer, ilmainen

Robert Huth, 3,15M£

Wes Morgan, 844 000£

Marcin Wasilewski, ilmainen

Danny Simpson, 1,88 M£

Jeffrey Schlupp, oma kasvatti

Christian Fuchs, ilmainen

Ben Chilwell, oma kasvatti

N’Golo Kante, 6,75M£

Gökhan Inler, 5,25M£

Danny Drinkwater, 675 000£

Matty James, 1M£

Andy King, oma kasvatti

Demarai Gray, 3,83M£

Nathan Dyer, laina

Marc Albrighton, ilmainen

Riyadh Mahrez, 350 000£

Leandro Ulloa, 7,59M£

Shinji Okazaki, 8,25M£

Jamie Vardy, 930 000£

Yhteensä: n. 41M£

Lähde: Transfermarkt

Kansikuva: Getty